Libertatea
Autor: Luigi Mitoi  |  Album: Diverse  |  Tematica: Diverse
Resursa adaugata de resursecrestine in 25/07/2009
    12345678910 10/10 X
Media 10 din 1 vot

Libertatea este unul dintre marile vise ale fiecărui muritor, ale fiecărei societăţi umane, însă preţul plătit pentru câştigarea libertăţii şi mai ales pentru păstrarea ei este uriaş. Societatea în care trăim se declară liberă, umanistă, pragmatică, democratică... În această societate omul este măsura tuturor lucrurilor, fiind liber de orice constrângeri exterioare, suficient pentru sine şi nesilit să dea socoteală de gândurile şi sentimentele sale. În această societate toate lucrurile sunt permise. Împărăţia lui Dumnezeu, pe de cealaltă parte, se declară sfântă şi neprihănită, Dumnezeu fiind măsura tuturor lucrurilor. Biblia afirmă că oamenii născuţi din nou sunt liberi în Hristos, Biblia condiţionând libertatea omului faţă de sine, faţă de ceilalţi şi faţă de Dumnezeu.

Criza religioasă contemporană este generată de oameni care vor să intre în Împărăţia lui Dumnezeu, dar nu vor să se schimbe în perspectiva neprihănirii şi nu vor să accepte libertatea potrivit căreia nu omul, ci Dumnezeu prin Biblie este măsura tuturor lucrurilor. Aici trebuie menţionat faptul că principiile sunt ale lui Dumnezeu şi încredinţările sunt ale oamenilor. Principiile sunt scrise în Biblie, negru pe alb, şi sunt repetate deseori, ele fiind universale, valabile în orice timp şi în orice loc.

Încredinţările sunt lăsate la latitudinea oamenilor, nu sunt menţionate în Biblie sau sunt menţionate cu caracter general şi orientativ. Ele sunt particulare fiecărui om, fiind diferite de la un timp la altul, de la un loc la altul.

Încredinţările sunt absolut personale, sunt flexibile şi nu pot face parte dintre principii. Principiul libertăţii spirituale este guvernat de învăţătura Bibliei scrisă de Pavel în 1 Corinteni 6:12; 10:23 - ,,Toate lucrurile îmi sunt îngăduite, dar nu toate îmi sunt de folos. Toate lucrurile îmi sunt îngăduite, dar nimic nu trebuie să pună stăpânire pe mine. Toate lucrurile sunt îngăduite, dar nu toate sunt de folos. Toate lucrurile sunt îngăduite, dar nu toate zidesc."

Esenţa acestei învăţături este faptul că unei persoane aşezate prin credinţă şi pocăinţă sub autoritatea Salvatorului Isus Hristos, îi sunt îngăduite toate lucrurile, însă şi le va permite DOAR pe următoarele:
1. Lucrurile care sunt de folos pentru succesul călătoriei spre cer.
2. Lucrurile care nu creează dependenţă de lucrurile de pe pământ.
3. Lucrurile care zidesc omul dinlăuntru, omul duhovnicesc.


Societatea contemporană spune că definiţia libertăţii este că toate lucrurile sunt permise. Biblia spune că definiţia libertăţii este că toate sunt îngăduite, DAR... Dar ce?
1. Toate lucrurile sunt îngăduite omului care stă sub autoritatea lui Dumnezeu. Pentru omul credincios are prioritate relaţia spirituală cu Isus Hristos şi apoi cu lucrurile. Biblia îl plasează pe creştin într-o deplină libertate faţă de lucrurile materiale, morale şi spirituale din universul creat de Dumnezeu. Creştinul va folosi lucrurile din jurul lui determinat nu de patimă şi instincte primare, ci de Dumnezeu şi relaţia cu El.


2. Toate lucrurile sunt îngăduite omului duhovnicesc.
În 1 Corinteni 2:15, Pavel spune: ,,omul duhovnicesc poate să judece totul". Pavel continuă spunând: ,,Acum nu mai este nici o osândire pentru cei ce sunt în Hristos, care nu trăiesc după îndemnurile firii, ci după îndemnurile Duhului" (Romani 8:1). Judecate cu o minte duhovnicească, multe dintre lucrurile îngăduite nu-şi au rostul.

3. Toate lucrurile sunt îngăduite omului care trece examenul Bibliei, examen care are trei componente:

a) Examenul maturităţii personale - ,,nu toate îmi sunt de folos"
b) Examenul autorităţii spirituale - ,,nimic nu trebuie să pună stăpânire pe mine"
c) Examenul influenţei sociale - ,,nu toate zidesc"


Asemenea primei perechi din Eden, copiii lui Dumnezeu au libertate deplină în Hristos, însă ei folosesc această libertate cu o minte duhovnicească, înnoită de Biblie, de Duhul Sfânt şi de dragostea pentru Dumnezeu. Nu-i nevoie ca aceşti oameni să fie legaţi, nu-i nevoie să se ascundă în mod ipocrit, nu-i nevoie de paznic... Hristos în ei este suficient, este absolut suficient. Aceasta este definiţia libertăţii!

~~~Libertatea~~~.Libertatea este unul dintre marile vise ale fiecărui muritor, ale fiecărei societăţi umane, însă preţul plătit pentru câştigarea libertăţii şi mai ales pentru păstrarea ei este uriaş. Societatea în care trăim se declară liberă, umanistă, pragmatică, democratică... În această societate omul este măsura tuturor lucrurilor, fiind liber de orice constrângeri exterioare, suficient pentru sine şi nesilit să dea socoteală de gândurile şi sentimentele sale.
o părere
foarte frumos spus. În adevăr este nevoie de maturitate spirituală .
Adăugat în 27/07/2009
Libertatea
acest articol al fratelui pastor Luigi Mitroi imi organizeaza intr-un singur loc definitia Libertatii duhovnicesti si explicarea ei si astfel imi permite sa merg dupa ea, Dumnezeu intii aratindu-mi unde vrea ca eu sa ajung.
Adăugat în 28/07/2009
libertatea
spus
Adăugat în 30/07/2009
Libertatea....
La început, prin creaţiune, Dumnezeu a dat omului libertatea supremă, aceea a ascultării de voinţa Sa. Prin neascultare, a obţinut o a doua libertate, pe care şi-a sădit-o în conştiinţa vinovată. Iată-l deci, în posesia a două libertăţi, care au creat o luptă în intelectul său, lupta despre care vorbeşte apostolul Pavel, în limbajul explicării celor două legi.
Adăugat în 01/08/2009
Statistici
  • Vizualizări: 5728
  • Export PDF: 7
  • Comentarii: 4
  • Gramatical corect
  • Cu diacritice
  • Conținut complet
Opțiuni