“Apa otravita” , o apologie a vindecatorilor ambulanti, a profetilor vindecarii si bogatiei
Autor: Simion Ioanas  |  Album: fara album  |  Tematica: Apologetica
Resursa adaugata de cioanas in 09/06/2016
    12345678910 0/10 X

“Apa otravita” , o apologie a vindecatorilor ambulanti, a profetilor vindecarii si bogatiei

Am binevoit sa intru intr-un dialog cu ucenici ai marilor vindecatori ai vremurilor noastre, vindecatori de tipul lui Chris din Africa, care predica o evanghelie a raiului trupului omenesc aici pe pamant. Centru mesajelor lor este rasturnat, adica nu Evanghelia Mantuirii omului, ci evanghelia prosperitatii omului cu sanatate “beton”.
Apologia aceasta porneste de la Isaia 53 si se invarte in jurul vindecarii trupului si a Jertfei Domnului Isus, care a murit pentru bolile noastre. Binenteles ca autorul nu cauta sa inteleaga doctrina vindecarii, tinand cont de ceea ce vorbeste Dumnezeu despre vindecare in intreaga Biblie, ci forteaza acest text, demonstrand ca Domnul Isus ar fi adus cumva intr-un fel Jertfa, gandindu-se la trupurile noastre (vorbesc de organismul nostru, trupul fizic), cumva sa le mantuiasca aici pe pamant. Mai mult ajunge autorul acestei apologii sa spuna ca Dumnezeu L-a imbolnavit pe Isus pe Cruce, tragedia este ca acest om si citeaza inexact un verset din Isaia, citandu-l in felul urmator : “Versetul 10: „Domnul a găsit cu cale să-L zdrobească. El L-a făcut bolnav.”
Realitatea versetului biblic suna in felul urmator: “10 Domnul a găsit cu cale să-L zdrobească prin suferinţă... Dar, după ce Îşi va da viaţa ca jertfă pentru păcat, va vedea o sămânţă de urmaşi, va trăi multe zile, şi lucrarea Domnului va propăşi în mâinile Lui. “

Este adevarat ca Domnul Isus pe langa motivul central pentru care S-a Jertfit, adica Mantuirea din pacat, a purtat si bolile noastre. Aceasta binenteles ca nu inseamna ca trupul nostru omenesc, odata ce am fost mantuiti din pacat, va fi sanatos “tun” si va fi inghitit de “viata vesnica”. Nicunde Domnul nu promite ca aici pe pamant dupa mantuire, trupul nostru ar fi inghitit de viata vesnica. Acest lucru se va intampla la rapire sau la inviere. Noi inca mai avem firea pamanteasca pe acest pamant si trupul fizic este supus bolii, degradarii si mortii.
Incercarea acestor oameni de-a interpreta Scriptura intr-un mod tendentios, prin scoaterea unor texte din context si ignorarea contextului unitar, teologic al Scripturii, duce la erori grave de la Invatatura Domnului Isus si la o denaturare a Scripturii.
Voi trece in continuare la cateva invataturi din apologia acestor oameni si voi explica erezia interpretarilor lor:

1. Este gresit pentru un credincios sa poarte boala sa. (Rascumpararea lui Hristos, prin Jertfa, include si mantuirea trupului fizic, aici pe pamant)

Apologia lor spune: “Am ajuns să credem că este la fel de greşit pentru un credincios să poarte boala sa, când Isus a purtat-o, pe cât de greșit pentru el să poarte păcatul când Hristos l-a purtat deja.”
Apologia lor spune: “Dacă vindecarea nu ar fi fost în planul de Răscumpărare, acesta nu ar fi fost în capitolul care vorbește despre substituire din Isaia 53.”

Aceasta este o erezie, numai satana poate sa scoata astfel de declaratii tendentioase. Un credincios nu trebuie sa fie terifiat de frica, deoarece este bolnav. Biblia ne invata ca trupul acesta se imbolnaveste si sunt diferite motive pentru boala, insa Dumnezeu ramane acelasi Mantuitor al nostru si nu ne acuza ca suntem bolnavi. Dimpotriva El ramane Tatal nostru si este cu noi, ne poate vindeca, ne mangaie in bolile noastre, este sprijinul nostru si promisiunea lui cand trecem prin boala, este intarita de promisiunea ca omul dinauntru se inoieste din zi in zi:
“2 Corinteni 4:16 De aceea, noi nu cadem de oboseala. Ci, chiar daca omul nostru de afara se trece, totusi omul nostru dinauntru se innoieste din zi in zi.”

Sunt multe exemple de oameni ai lui Dumnezeu bolnavi, eu vreau sa-l iau exemplu la acest punct pe Ezechia. Biblia spune ca: “2 Imparati 20:1 In vremea aceea, Ezechia a fost bolnav pe moarte. Prorocul Isaia, fiul lui Amot, a venit la el si i-a zis: "Asa vorbeste Domnul: "Randuieste ce ai de randuit casei tale, caci vei muri si nu vei mai trai."
2 Ezechia s-a intors cu fata la perete si a facut Domnului urmatoarea rugaciune:
3 "Doamne, adu-Ti aminte ca am umblat inaintea fetei Tale cu credinciosie si curatie de inima si am facut ce este bine inaintea Ta!" Si Ezechia a varsat multe lacrimi.
4 Isaia, care iesise, n-ajunsese inca in curtea din mijloc, cand cuvantul Domnului i-a vorbit astfel:
5 "Intoarce-te si spune lui Ezechia, capetenia poporului Meu: "Asa vorbeste Domnul Dumnezeul tatalui tau David: "Ti-am auzit rugaciunea si ti-am vazut lacrimile. Iata ca te voi face sanatos; a treia zi, te vei sui la Casa Domnului.
6 Voi mai adauga cincisprezece ani la zilele tale. Te voi izbavi, pe tine si cetatea aceasta, din mana imparatului Asiriei si voi ocroti cetatea aceasta, din pricina Mea si din pricina robului Meu David."

Dumnezeu a ingaduit o boala pentru Ezechia, prin care sa-l aseze langa parintii lui din poporul lui Dumnezeu. Dumnezeu nu-l invinovateste pe Ezechia ca este bolnav, ci il instinteaza de planul Sau si-I da indicatii sa se pregateasca sa moara si sa-si randuiasca casa. La cererea lui Ezechia Domnul il vindeca, insa nesupunerea la planul cel avea Domnul sa-l duca acasa, il face pe Ezechia sa faca o boacana mare care are repercursiuni in poporul lui Dumnezeu pe viitor.

Mai sunt si alte cazuri de oameni bolnavi in Biblie: Iov, Timotei, Pavel, Epafrodit, Trofim (pe care Pavel il lasa bolnav in Milet si nu-l acuza ca-I gresit sa fie bolnav) si in ultima instanta si eu si tu. Dumnezeu nu ne acuza ca suntem bolnavi, dar ne promite ca in boala va fi cu noi si daca El va voi, ne va vindeca, daca nu, ne va duce acasa.
“Matei 25:36 am fost gol, si M-ati imbracat; am fost bolnav, si ati venit sa Ma vedeti; am fost in temnita, si ati venit pe la Mine."

2. Vindecarea trupului omenesc pentru noua creatie

Apologia lor spune: “Faptul că El a purtat bolile asigură vindecarea pentru Noua Creație.”

Este o blasfemie la adresa lui Dumnezeu ca sa spui ca ” faptul ca El a purtat bolile asigura vindecarea pentru Noua Creatie”. Noi nu suntem vindecati aici pe pamant ca sa intram cu trupurile acestea fizice in Cer si nicidecum aici pe pamant trupul fizic nu are parte de glorificare. Glorificarea trupului omenesc va avea loc la Rapire sau Inviere.
Noi devenim o faptura noua din punct de vedere spiritual prin nasterea din nou, prin credinta in Evanghelie si pocainta. Aceasta faptura noua spirituala este din Dumnezeu si nu moare niciodata.
Apostolul Pavel declara ca gemea in trup, fiindca nu avea parte acel trup de “locasul ceresc” si ar fi dorit mult asta.
2 Corinteni 5:2 Si gemem in cortul acesta, plini de dorinta sa ne imbracam peste el cu locasul nostru ceresc,
Versetul 4 din 2 Corinteni ii acuza si mai mult pe acesti falsi invatatori, deoarece apostolul Pavel declara, ca nu avea parte aici pe pamant de trupul celalalt, ci in acest trup fizic, continua el, pribegeste departe de Domnul. Concluzioneaza Pavel cu privire la aceasta :” Da, suntem plini de incredere, si ne place mult mai mult sa parasim trupul acesta, ca sa fim acasa, la Domnul.”

3. Boala este intreruperea comuniunii cu Cerul

Apologia lor spune: ” Înţelegem că boala este întreruperea comuniunii cu cerul.”

Este o aberatie enorma! Cel care ne desparte de Cer este pacatul si nu boala. Sunt boli din pricina pacatului, insa nu boala, ci pacatul ne desparte, boala poate fi doar o consecinta a pacatului.
Pe de alta parte pe un crestin boala nu-l desparte de Cer, ci il apropie de partasia cu Domnul si cu fratii. Este o aberatie sa spui ca fiecare crestin bolnav este despartit de Cer. Pavel avea un tepus in trup, probabil o boala, il despartea acea boala de Cer ? Cand el s-a intalnit cu Domnul, Domnul l-a lovit cu orbire si nu a rupt comuniunea cu El, ci dimpotriva, Domnul a facut din Saul, apostolul Neamurilor. Sa nu mai vorbim de Timotei si altii, care prin boala nu au avut rupta comuniunea cu Dumnezeu.

4. Boala iti aduce pierderea abilitatii de a binecuvanta
Apologia lor spune: “Boala este durere, slăbiciune, pierderea abilității de a binecuvânta şi de a ajuta.”

Un crestin nu-si pierde abilitatea de a binecuvanta, doar daca este lepadat de Dumnezeu. Oamenii lui Dumnezeu binecuvinteaza indiferent de conditii chiar si pe cei care ne fac rau, boala nu este un impediment in a binecuvanta.
Isaac fiind orb si-a binecuvantat fiii, Iacov bolnav binecuvinteaza pe fii lui Iosif, deci afirmatia de mai sus este un afront adus Cuvantului Scripturii si-o incercare de manipulare a oamneilor, ca sa alerge la acesti vindecatori si profeti mincinosi.

5. Boala este o oprire a bucuriei celora care ingrijesc pe bolnavi

Apologia lor spune : “Cei dragi, care se ocupă noapte şi zi de cei bolnavi, sunt furați de bucurie şi de odihnă.”
Atunci cand esti al Domnului, esti in Hristos si bucuria este parte din tine. Nu poti sa vizitezi un crestin bolnav (Domnul zice ca-l vizitezi pe El in acel moment) si sa-ti fie oprita bucuria, faci bucuros acel lucru ca pentru Domnul.
La fel nu poti sa ai grija de un bolnav si sa-ti fie oprita bucuria. Daca ai grija de un bolnav cu atat mai mult te bucuri deoarece faci un bine, in Numele Domnului, este un motiv ca sa fi un martor al Domnului Isus.
Filipeni 4:4 “Bucurati-va totdeauna in Domnul! Iarasi zic: Bucurati-va!”

6. Prioritatea fericirii si banilor pe pamant.

Apologia lor spune: “Boala este un tâlhar. Fură sănătatea; fură fericirea. Ne fură bani, atunci când avem nevoie de ei pentru alte lucruri. Boala este un duşman.”

Fericirea noastra in Hristos nu ne-o poate fura nimeni. Noi stim ca nimeni nu ne poate desparti de dragostea Domnului, nici chiar moartea, atunci de ce ne-am pierde fericirea in Hristos, doar daca am facut din sanatatea noastra prioritatea numarul unu sau din banii nostri numarul unu.
Domnul ne spune ca prioritate in viata noastra sa fie Imparatia lui Dumnezeu si Neprihanirea.
Pe de alta parte, binecuvantarile materiale (banii), nu trebuie sa le consideram ca prioritate numarul unu in viata si nici o conditie a binecuvantarii lui Dumnezeu.
Tot asa Lazar care cersea si era plin de bube, era omul lui Dumnezeu si niciodata nu-si facea probleme ca boala ia furat banii, deoarece era omul lui Dumnezeu si chiar in saracie Domnul purta de grija. Chiar daca ne imbolnavim si scad veniturile, noi nu devenim debusolati, ci ne incredem in Domnul.

7. Bolile sunt actiunea diavolului

Apologia lor spune: “Vezi ce i-a făcut boala acelei femei? A jefuit-o de frumuseţe, de bucuria și dragostea ei. Ea nu mai este capabilă să ocupe locul unei mamei sau a unei soţii. Toate acestea sunt de la diavol.
Isus a spus: (Luca 13:11-17) că boala este de la Satana.
„Dar femeia aceasta, care este o fiică a lui Avraam, şi pe care Satana o ţinea legată de optsprezece ani, nu trebuia oare să fie dezlegată de legătura aceasta în ziua Sabatului?” Ea a fost legată de Satana.”

Nu-i adevarat ca toate bolile sunt actiunea diavolului. Voi da doar un singur caz biblic (sunt mai multe) in care boala nu-i actiunea diavolului:
2 Cronici 21:16-18 “Si Domnul a atatat impotriva lui Ioram duhul filistenilor si al arabilor, care sunt in vecinatatea etiopienilor.
17 S-au suit impotriva lui Iuda, au navalit in el, au jefuit toate bogatiile care se aflau in casa imparatului si i-au luat fiii si nevestele, asa incat nu i-a mai ramas alt fiu decat Ioahaz, cel mai tanar dintre fiii sai.
18 Dupa toate acestea, Domnul l-a lovit cu o boala de maruntaie, care era fara leac. “

8. Boala este vointa strict a urii, a lui Satan

Apologia lor spune : “Nu spune nimănui că boala este voinţa dragostei. Este voinţa urii, voinţa lui Satan. Daca boala devine voinţa dragostei, dragostea s-a transformat în ură. În cazul în care boala este voia lui Dumnezeu, cerul va fi umplut cu boală și slăbiciune.”

Aceasta credinta este falsa, este o acuzatie adusa lui Dumnezeu si un afront la adresa Lui. Intradevar ca cerul nu va fi umplut de boala, insa noi suntem pe pamant acum. Pe pamant Dumnezeu da anumite boli, le ingaduie si se foloseste de aceste boli ca de o unealta. Chiar diavolul, in cazul copiilor lui Dumnezeu nu poate sa loveasca vreun copil al Domnului, fara ca Dumnezeu sa-i ingaduie. Asta inseamna sa ai un Dumnezeu Atotputernic, care este in controlul tuturor lucrurilor.
Cine vrea sa umple pe un copil al Domnului de frica de boala, de deznadejde ? Cu siguranta diavolul!
Psalmistul spune altceva in cazuri de acestea, zice ca : “Ps 23:4 Chiar daca ar fi sa umblu prin valea umbrei mortii, nu ma tem de niciun rau, caci Tu esti cu mine. Toiagul si nuiaua Ta ma mangaie. “
Cei care suntem ai Domnului trebuie sa fim siguri ca indiferent ce boala vine in trupul nostru, doar voia Domnului se implineste si El nu a pierdut controlul, chiar daca acea boala duce la moarte!


Simion Ioanas

Până în acest moment nu au fost adăugate comentarii.
Statistici
  • Vizualizări: 963
Opțiuni