Visul lui M`gogo
Autor: Anonim  |  Album: Sub copacul Buyu  |  Tematica: Diverse
    12345678910 0/10 X
M`gogo se uită admirativ la sticlele pline care stau înşirate pe rafturile lungi din farmacie. La masă stă Daudi şi numără tablete. Când este gata se uită întrebător la micul african.

"Daudi, spune el "în noaptea trecută a fost la mine în pat Nyani cu maimuţele lui.

"Era o chestie tulburătoare. Îl vedeam stând pe marea stâncă de granit, şi cinci maimuţici în faţa lui. Păreau ca şi cum ar sta ghemuite pe creanga unui copac. Dar nu era nici un copac acolo".

M`gogo se opreşte şi apoi continuă ca şi cum ar vrea să se scuze:

"În orice caz nu puteam să văd nici un copac. Şi era ca şi cum luna ar fi trecut prin trupurile fantomatice ale maimuţelor".

Daudi zâmbeşte: "Trebuie că ai avut un vis".

Când M`gogo îşi dă seama că Daudi îl înţelege, continuă:

"Nyani vorbea cu ele. El spunea: `În aşezarea celor fără coadă trăieşte un vraci. El amestecă pulberi şi le varsă într-o sticlă mare. Cei cu pielea fără păr din tribul lui vin şi înghit chestia aia, şi se strâmbă ca N`gubi care...”

„Kah”, a zis Toto, chiar de aceea sunt aşa de şireţi oamenii”. ”Fii cuminte”, a lătrat Nyani.

Cele cinci maimuţici au tresărit şi s-au lipit şi mai tare una de alta.

Nyani şi-a ridicat labele din faţă.

„În acest sat al celor fără coadă, Daudi spune poveşti celor care vor să asculte. Printre ei era şi unul numit M`gogo, care se simţea foarte prost.

Daudi îi povesteşte despre tine, Toto, şi cum ai fost prins în prostia ta.

Toto părea să fie foarte abătut şi-şi lingea nervos una din labele de dinapoi.

„Acestui M`gogo îi era tare frică”, a continuat Nyani. El a dormit prost şi s-a trezit scăldat în sudoare, căci numai gândul la asemenea capcane îl chinuia".

Daudi se uită prietenos la M`gogo: "Ţi-ai dat seama că eşti un păcătos?"

M`gogo dă din cap numai, de câteva ori. El vrea acum să-şi spună povestea şi continuă:

"Privirea lui Nyani îl caută pe cel mai apropiat vizitator de pe creanga nevăzută:

„Apoi M`gogo a auzit povestea ta cu nuca de cocos şi ce ţi s-a întâmplat în mlaştina Matope, Tuku”.

Tuku a pălit şi şi-a mângâiat firele de păr din mustaţa maltratată. „Este adevărat, Nyani, ideea ta de a mă trage singur din mlaştină nu m-a prea ajutat”, a murmurat el. Nyani s-a făcut că nu aude această replică. El era ocupat cu deosebit interes de capătul cozii lui, o lingea şi o mângâia drăgăstos.

Apoi a continuat: „M`gogo n-a mai avut nici un minut de linişte după povestea ta! I-a mers şi lui tot aşa într-o chestiune asemănătoare”.

„Da”, a strigat Titu, maimuţica neagră, „a auzit cumva acest Ffără coadă şi despre închipuirea mea proastă că nu există crocodili?”

El s-a uitat înfricoşat peste umăr, ca şi cum s-ar fi temut că la lumina lunii ar putea iarăşi să-l înghită un bot mare cu dinţi îngrozitori.

Nyani a încuviinţat grav. „La povestea ta, lui M`gogo aproape că i s-a prefăcut sângele în apă de frică. El credea într-adevăr în crocodili şi în ceea ce-i povestise Daudi; dar mai rău era pentru el că din toate acestea nu vedea nici o cale de ieşire. El a încercat să te uite, dar gândul la crocodilul tău îl scutura ca atunci când ai temperatură”.

„Tabu”, a strigat Nyani unei maimuţe care se legăna pe o creangă. „Încetează odată să-ţi mai tot scuipi în mâini. Cred”, Nyani era de-a dreptul sălbatic, „că tu ţi-ai tăia încă o dată creanga de sub picioare, şi-ai fi totdeauna atât de prost să nu te întorci în partea care trebuie!” Atunci Tabu a ţipat de frică".

"Da", murmură M`gogo, "atunci visul s-a terminat dintr-odată". Daudi dă din cap. "Şi ce-ai făcut?"

"L-am rugat pe Isus să-mi şteargă păcatele, aşa cum îşi şterge Perembi urmele de picioare pe nisip. Ştiu că El a făcut-o.

M-am gândit la cicatricele de pe mâinile Lui şi la răscumpărarea pe care a plătit-o pentru mine la cruce.

Apoi mi-a venit din nou în minte visul meu şi toate poveştile pe care ni le-ai spus.

Într-adevăr, dacă acţionezi ca maimuţele, nu iese nimic bun din asta".

"Dar, Kah", râde africanul, "eşti cu adevărat bucuros când scapi din capcană, din mlaştină şi din pericol. Când ai ajuns de partea bună a zidului cel mare intrând pe uşă".

Daudi încuviinţează. "Gândeşte-te că viaţa cea nouă trebuie să crească!" El arată spre Biblia care stă lângă el pe masă. "Dacă vrei să trăieşti fericit, atunci gândeşte-te la povestea cu leopardul cel mic, şi, nu hrăni vulturii! Uită-te mai degrabă la Isus, care ne întăreşte credinţa!"

M`gogo dă din cap. El pare să nu mai aibă nici o teamă.
Până în acest moment nu au fost adăugate comentarii.
Statistici
  • Vizualizări: 2008
  • Export PDF: 3
Opțiuni