Ce ar face Iuda?
Autor: Anonim  |  Album: fara album  |  Tematica: Paște
Resursa adaugata de resursecrestine in 27/04/2016
    12345678910 10/10 X
Media 10 din 1 vot

     Miercuri a fost plantată sămânță suicidală a Săptămânii Mari: trădarea.
    
     Înainte de a fi o grădină, a trebuit să existe o sămânță - incepţia insurecţiei. Isus a plătit în mod glorios pentru răscumpărarea noastră cu sânge, dar sângele Său a fost cumpărat în mod ucigător cu bani. Salvatorul promis este vândut pentru treizeci de bucăți de argint.

     Isus Şi-a învăţat ucenicii, inclusiv pe cel ce L-a trădat, "Nimeni nu poate sluji la doi stăpâni: căci ori îl va urî pe unul și-l va iubi pe celălalt, ori îi va fi devotat unuia și-l va disprețui pe celălalt" (Matei 6:24). Nimeni. Nici Iuda. Nici eu sau tu.

 

     Dragostea de bani L-a ucis pe Isus

     Fariseii iubeau banii (Luca 16:14), se temeau de oameni (Matei 26:5) şi Îl urau pe Isus (Matei 26:4). Aceasta formulă poate fi trăită înaintea voastră mai mult decât realizați.

     Iubirea de bani este de cele mai multe ori practică. Frica de oameni deseori poate ascunde măști. Dar Biblia este clară: dacă iubiți banii şi vă temeți de oameni, nu puteți să-L iubiți pe Dumnezeu sau să scăpați de iad (Luca 16:13, Ioan 5:44) - şi deveniţi un membru al mulțimii care L-au crucificat pe Autorul vieții (Fapte 3:15). Crucea - acea dramă înfricoșătoare a urii - a fost singurul simptom al poftei fariseilor după bani, aprobare şi putere. Era ca şi cum au adus o pancardă pentru a-şi face reclamă iubirii lor de bani şi au pus-o pe un deal ca toată lumea să o vadă.

     Dar ei nu ar face niciodată ceva atât de evident. Ce ar spune oamenii? Ei "se temeau de oameni" (Luca 22:2). În fapt, iubirea ce I-o purtau oamenii lui Isus era jumătate din motivul pentru care liderii religioşi Îl urau atât de mult. Autoritățile erau nişte laşi cu pofte. Trebuiau să găsească o cale să Îl ucidă în mod silenţios (Matei 26:3-5). Trebuiau să găsească o cale să ucidă un om nevinovat fără să piardă nimic din stima de sine şi din influența ce o aveau.

     În primul rând, aveau nevoie de un om din interior - cineva suficient de aproape de Isus ca să-L trădeze, dar destul de departe de El ca să o facă. Cu alte cuvinte, aveau nevoie de un făptaş îmbrăcat în haine de papă.

     "Atunci unul dintre cei doisprezece, numit Iuda Iscarioteanul, s-a dus la conducătorii preoților și i-a întrebat: "Ce vreți să-mi dați ca să-L dau pe mâna voastră?" Ei i-au plătit treizeci de arginți" (Matei 26:14-15).
"Ei s-au bucurat când au auzit aceasta și i-au promis că-i vor da bani
" (Marcu 14:11). Şi-au găsit omul, cineva care iubea banii la fel de mult ca ei, cineva care era doritor să jignească şi să ostracizeze chiar şi pe cei mai apropiaţi prieteni pentru o plată. Piața s-a deschis împotriva lui Mesia şi Iuda era acolo să scoată profit.

     Aşa cum scrie Dandy Alcorn, "Satan lucrează bazat pe faptul că fiecare om are un preţ. Deseori, din nefericire, are dreptate. Multă lume este dispusă să se predea şi să treacă peste principiile lor pentru orice dumnezeu care le va aduce profit în cel mai scurt timp" ("Banii, posesiunile şi eternitatea", pag. 41).



     Dragostea de bani îţi face un nume


     Dacă iubiți banii - valoraţi banii şi ceea ce puteți cumpăra cu ei mai mult decât orice - nu puteţi să-L iubiți pe Dumnezeu. Îl veţi urî, poate în ascuns, în privat şi ipocrit - dar Îl veţi urî. Şi acea ură vă va marca şi vă va urmări peste tot. Acel timp de respingere a divinității şi trădarea redenumeşte o persoană. Şi o definește.

     Luați exemplul lui Iuda, observați cum se vorbeşte despre el în Evanghelii.


          Matei 10:4: "Simon Canaanitul şi Iuda Iscarioteanul, cel care a vândut pe Isus."
          Matei 26:25: "Iuda, vânzătorul, a luat cuvântul şi I-a zis: "Nu cumva sunt eu, Învăţătorule?"
            "
Da
", i-a răspuns Isus, „tu eşti!”
          Marcu 3:19: "şi Iuda Iscarioteanul, care L-a şi vândut."
          Luca 6:16: "pe Iuda, fiul lui Iacov, şi pe Iuda Iscarioteanul, care s-a făcut vânzător."
          Ioan 12:4: "Unul din ucenicii Săi, Iuda Iscarioteanul, fiul lui Simon, care avea să-L vândă."
          Ioan 6:71: "Vorbea despre Iuda, fiul lui Simon Iscarioteanul, căci el avea să-L vândă; el, unul din cei                 
           
doisprezece."
          Ioan 18:5: "Iuda, vânzătorul, era şi el cu ei."
          Faptele apostolilor 1:16: " Iuda, care a fost călăuza celor ce au prins pe Isus."

     Care va fi mărturia vieții tale - cheltuială sau dărnicie? Va fi clar celorlalți ca tu ai folosit ceea ce ţi-a dat Dumnezeu pentru a-i conduce pe alţii spre Fiul Său sau va fi clar că voi v-aţi predat dumnezeilor materialismului şi i-aţi îndepărtat pe oameni de Isus?

     I-aţi condus pe orbi spre vedere sau i-aţi ajutat să îşi piardă vederea complet?
 


     Dragostea de bani duce la regrete

     Afacerea lui Iuda nu a fost prea profitabilă pentru el. "Atunci lui Iuda, trădătorul, când a văzut că Isus a fost condamnat, i-a părut rău și a dus înapoi cei treizeci de arginți la conducătorii preoților și la bătrâni" (Matei 27:3). Scufundat în rușine, el a strigat după o restituire. Confruntat cu oroarea schimbului său, banii şi-au pierdut alura. "Ce am făcut?! Ce schimb îngrozitor am făcut?! Luați totul înapoi, daţi-mi-L pe Isus!"

     Nu exista cale de întoarcere pentru Iuda, nu exista nicio politică de returnare a banilor. Şi atunci s-a sinucis în copleşitoarele valuri ale regretului şi ale mustrării (Matei 27:5).

     Oricum ar fi, încă mai este timp să te întorci. Luca Îl citează pe Isus în Luca 12:15: "Vedeţi şi păziţi-vă de orice fel de lăcomie de bani, căci viaţa cuiva nu stă în belşugul avuţiei lui." Când viața pare o lungă misiune pentru a face bani, cineva te minte. Trezește-te și du înapoi argintul înainte să te răstignească.

     John Piper scrie, "Când veți muri, banii se vor îndepărta de voi. Vă vor abandona. Nu vă vor ajuta. Și nimic din ceea ce ați cumpărat cu ei nu le puteți lua cu voi" ("Bani, sex și putere", pag. 65). Și, din nou, mai târziu, "[Dragostea de bani] prețuiește mai mult un dolar decât divinul" (pg. 71).

     Dragostea de bani duce doar la regret și la pierdere.


     Respingeți-l pe Iuda, primiți bucuria

     Întrebați-vă ce ar face Iuda în situația voastră. Cum s-ar simți el cu privire la venitul vostru curent, la obiceiurile de cumpărături și la economiile pentru pensie? Cât de incomod ar fi cu privire la generozitatea voastră? Începe bugetul vostru să arate ca al lui, doar că la două mii de ani mai târziu?

     Refuzați să urmați trădarea lui Iuda și respingeți toate promisiunile bănești care vor ocupa locul lui Dumnezeu. Găsiți-vă siguranța și satisfacția în ceva supranatural, etern și gratuit.

     Piper continuă, reflectând la Pavel în Filipeni 4:11-13, "Atunci când bursa de valori crește sau când primesc un bonus, Îl considera pe Isus mai prețios și mai satisfăcător decât bugetul său crescând. Și atunci când bursa de valori scădea sau pierda o anumită sumă de bani, Îl considera pe Isus mai prețios, mai valoros și mai satisfăcător decât tot ce a pierdut. Gloria, frumusețea, valoarea și prețiozitatea lui Isus este secretul mulțumirii care îl țineau înafara controlului banilor" ("Bani, sex și putere", pag. 65).

     "Atunci când bucuria voastră este în Dumnezeu și nu în bani, banii noștri devin extensia vizibilă a bucuriei în Dumnezeu, direcționată spre ceilalți. A-L prețui pe Dumnezeu deasupra tuturor lucrurilor transformă banii într-o stare de înghinare și dragoste" ("Bani, sex și putere", pag. 123).

     În loc să ne lăsăm pofta de bani să crească, haideți să ne dăruim, leu cu leu, în a spune lumii că Dumnezeu este Comoara noastră - chiar acum, mai târziu când vom fi în pensie și pentru totdeauna în eternitate - și să ne cheltuim oricât va fi necesar pentru a-i aduce și pe alții la această bucurie și siguranță împreună cu noi.

Până în acest moment nu au fost adăugate comentarii.
Statistici
  • Vizualizări: 1949
  • Export PDF: 1
  • Gramatical corect
  • Cu diacritice
  • Conținut complet
Opțiuni