Amaratul Vesel
Autor: Petru Lascau  |  Album: Portrete de farisei  |  Tematica: Memoriile lui Eutih
Resursa adaugata de resursecrestine in 06/02/2010
    12345678910 10/10 X
Media 10 din 1 vot
~~~~~~Memoriile lui Eutih –Portrete de farisei~~~"Amaratul Vesel".

Azi m-am gândit să scriu ceva despre un soi de om care mă intrigă foarte mult. L-am numit: "Amărâtul-vesel".

Amărâtul-vesel este un om tare ciudat. Şi vă spun de ce. Când este împreună cu prietenii săi este un om deosebit de bine dispus, glumeţ, manierat, drăguţ. E o plăcere să fii împreună cu el. Timpul trece atât de repede de la o vorbă de duh la alta, de la o glumă la alta. Totul este numai zâmbet şi numai bucurie. Ai vrea să tot fii în preajma unui asemenea om. Este grozav. Ştie chiar toate bancurile cu Bulă, cu Iţic şi Ştrul, cu popi şi poliţişti. Dar… nu vă grăbiţi! Acum vine ciudăţenia.

Când Amărâtul-vesel soseşte acasă, este mereu încruntat. Nu tu un zâmbet, nu tu o glumă. Parcă a mâncat numai lămâi verzi. Transformă casa în cazarmă. Vorbe aspre şi comenzi.

Apoi, minunea minunilor, la biserică este un munte de sfinţenie. Ochi întorşi pe dos. Figură spăşită. Haine smerite. Faţa tristă. Limbaj ecleziastic, cu multe citate biblice. Arată ca după o amendă de circulaţie. Vrea să predice şi să îi înveţe pe alţii. De cele mai multe ori predică împotriva glumelor şi bancurilor. Doamne, câtă demagogie! Nu ştiu dacă-l iubeşte cineva din biserică! Poate numai cei care sunt ca el.

De la fereastra mea îl văd înăuntru şi afară. Daca ar şti el acest lucru poate că s-ar purta altfel. N-ar mai face pe sfântul şi pe seriosul. Ar fi aşa cum l-a făcut Dumnezeu. Nu şi-ar mai schimonosi vocea şi figura. Ar fi drăguţ şi sincer în predicile sale. Oamenii l-ar crede mult mai repede dacă ar fi natural. Falsul din el intrigă, enervează, scârbeşte. Oamenii care nu văd, ca mine, ce se petrece de fapt cu el, îl resping, fără să înţeleagă de ce. Frazele lui, chiar dacă sunt uneori biblice, le stau în gât.

Spuneam mai înainte, că nu ar mai fi atât de fals, dacă şi-ar da seama că cineva îl vede la confluenţa celor două împărăţii, în relaţiile sale dinăuntru şi din afara bisericii. Aici trebuie să spun ceva grav. Eu am început să cred că Amărâtul-vesel nu-şi dă seama că Dumnezeu ne vede aşa cum suntem, indiferent unde ne aflăm. Am impresia că el crede că Dumnezeu vede numai ceea ce se petrece la biserică. Doamne, şi ce mulţi mai cred naivitatea asta! Când intră în clădirea bisericii devin alţi oameni. O metamorfoză ciudată se petrece cu ei. Sunt numai oftate şi pioşenie,iar după ce părăsesc localul, parcă au plecat din casa cuiva, unde au fost musafiri. Uită toate manierele bisericeşti şi redevin ceea ce sunt ei de fapt. Cred că va trebui să insist cu altă ocazie asupra unor asemenea tipuri de oameni, pe care i-am studiat îndelung de la fereastra mea.

Amărâtul-vesel, vesel între colegi şi amărât acasă, şi între fraţi, este una din ciudăţeniile pe care nu reuşesc să le înţeleg. De ce oare nu este drăguţ şi vesel cu cei care-l iubesc? Mă refer la familia sa şi la fraţii din biserică. Doamne, ce om plăcut ar fi să predice zâmbind, să intre pe uşa casei cu un buchet de flori pentru soţia sa!

Dar cine sunt eu să dau sfaturi la alţii? Eu spun doar ceea ce văd. Este adevărat că unele lucruri nu-mi plac defel, dar eu nu pot schimba oamenii. Scriu însă rândurile acestea pentru că tot mai cred că unii dintre ei le vor citi şi se vor schimba ei înşişi.

Mi-am mai dat seama de ceva studiind comportamentul bizar al Amărâtului-vesel. Am convingerea că el este unul dintre cele mai mari pericole din biserică! În primul rând, tinerii acelei biserici sunt mereu admonestaţi de asprimea religioasă a Amărâtului şi se vor amărî şi ei cu timpul. Vor începe să creadă că a fii creştin înseamnă să copiezi modelul afumat şi murat al Amărâtului. Ei vor crede că supărarea, tristeţea, figura încruntată, mutra acră, vocea schimbată şi teatrală, ochii întorşi pe dos, mâinile încrucişate mereu în rugăciune, limbajul fariseic, fac parte din adevărata credinţă. Vor imita acest model umplând biserica de necăjiţi, de ispăşiţi, de smeriţi cu capete plecate, de zici că dumnezeul lor este plecat în concediu şi i-a uitat închişi în casă.

Apoi am mai văzut că prieteniii săi din afară vin uneori la biserică, poate din curiozitate sau, poate, din prietenia care i-o poartă. Şi ce găsesc aici? Exact opusul a ceea ce ştiu ei despre Amărâtul-vesel. Aceştia dobândesc convingerea, din aceste triste experienţe, că a fi creştin înseamnă a te nenoroci. Cu nici un chip nu pot îmbrăţişa o credinţă care îţi schimonoseşte faţa şi îţi îndoliază sufletul. Lipsa de viaţă, lipsa de bucurie de pe faţa de biserică a Amărâtului are rolul unei sperietori, şi fug bieţii oameni ca vrăbiile de la cânepă.

Ce ar fi frate Amărâtule să mai citeşti prin Biblie şi să mai asculţi de apostolii pe care ţi mai trimite Dumnezeu din când în când în biserica ta? Ai afla despre bucuria mântuirii, de naturaleţea şi sinceritatea comportamentului dintre fraţi. Tu şti bine că zâmbetul înseninează fruntea obosită, de aceea te străduieşti la serviciu să fii drăguţ şi amabil cu toţi. Tu nu-ţi dai seama că oamenii vin la biserică cu problemele vieţii, nu ca să şi le complice, ci ca să scape de ele? De ce mai adaugi la problemele inimii lor şi falsul unei spoieli coşcovite şi vechi?

Poate că nu e treaba mea să îţi pun asemenea întrebări, dar te văd de la fereastra mea cum trăieşti două vieţi diferite. În două lumi diferite. Dar, ceea ce mă doare cel mai mult este că răneşti, cu acreala ta de mere pădureţe, cele mai scumpe fiinţe din jurul tău.

Nu mai fi amărât, Amărâtule!

Preluat cu permisiune din cartea "Portrete de farisei" de Pentru Lascau. Pentru a comanda cartea click AICI.
ff mult adevar
Cat adevar oare cati vor dori sa se cerceteze si sa accepte acesta mare realitate care este descrisa aici ....daca intr-adevar ar avea loc o revocare in vietile noastre cu sigurnta cei de afara ar fi mai multi care ar avea curaj sa ne urmeze dar ce este drept mai avem de lucrat...ei nu doresc de la noi decat sa fim sinceri si reali asteapta de la noi ceva ce afara nu mai este sau si daca ff putin..dragi mei haideti sa incercam sa fim oameni adevarati pt noi pt cei din jurul nostru dar nu in ultimul rand pt D-zeu
Adăugat în 08/02/2010
Vai de noi!
Inteleg ca fratele care si-a omorat timpul scriind o carte,are toata autoritatea morala,spirituala,sa faca de ras biserica...Apostolul Pavel ardea,plangea si ar fi preferat sa fie el blestemat,despartit de Cristos,doar pentru ca Israel sa Il cunoasca pe Cristos.
As recomanda fratilor sa cumpere carti care le face inima sa fie un foc viu pentru Evanghelie,pentru oamenii acestia de care trebuie sa ne fie mila cu frica-chiar si de fr.autor trebuie sa ne fie mila,barfa este si ea pacat,ca si judecata altora.In Iacov cap.5:9 este scris:"Nu va plangeti unii impotriva altilor,fratilor,ca sa nu fiti judecati.Iata ca Judecatorul este chiar la usa".
Adăugat în 09/02/2010
Nu m-am gandit la altii cand am citit aceste randuri,ci m-am intrebat serios daca nu cumva uneori cad eu in plasa fatarniciei...Sa ne rugam Domnului sa fim seriosi in pocainta dar nu mohorati si incruntati, caci cei din jurul nostru TREBUIE sa vada in noi bucuria mantuirii! Sa fim lumina care lumineaza in intuneric!
Adăugat în 09/02/2010
Autorul a descris un model de om care nu este demn de urmat si ne da un semnal pentru a ne cerceta pe noi insine! Ati inteles gresit mesajul, d-na Denisa Ghita! Aici nu este vorba de a face de ras biserica si nici de barfa ci autorul vrea sa trezeasca pe cei care observa in atitudinea lor o oarecare asemanare cu acest Amarat-Vesel.
Adăugat în 10/02/2010
..ciocolata Amaruie...
....si mie imi place ciocolata amaruie . Spunea autorul in editorialul trecut , ca daca aceste cuvinte te infurie , sau te-au suparat cumva , sigur esti fariseu...Pai ia sa vedem ..eu ce sunt..? M-am nascut intr-o familie de ortodoxi deci sunt ortodox , m-am botezat in apa la o varsta matura ..sunt baptist , am si simt prezenta Duhului Sfant in viata mea ..sunt penti , m-ai fac si un pic de conversatie pe strada cu unii oameni..sunt si un mic martor , am si eu Doamne-iarta-ma icoanele mele si idolii mei , ba un PC , ba un TV ....dar de ce am devenit asa de suparat si furios ...sa fiu oare si ..un fariseu ??
Adăugat în 12/02/2010
despre amarati
Doamna/domnisoara Denisa, din prea multa "evlavie" ati citit tocmai pe dos articolul acesta...ba mai mult, faceti si niste comentarii rautacioase la adresa fratelui Lascau - "si-a omorat timpul"...Dansul a descris o situatie, din pacate deja tipica, de care sunt sigur ca nici dumneavoastra nu sunteti straina, dat fiind faptul ca afisati aici un inalt nivel de piosenie. Pe de alta parte, daca exemplificand un anumit tipar autorul textului a intrat sub incidenta "barfei", inseamna ca in acest caz si Pavel si chiar Domnul Isus insusi au "barfit" atunci cand au invatat ucenicii/multimile "voi sa nu fiti ca ei", aratand clar cum sunt acestia (lupi rapitori, farisei fatarnici, etc.)
Consider comentariul dumneavoastra absolut inoportun in acest sens din cel putin doua motive enumerate mai sus: 1) tenta rautacioasa al adresa autorului (ma intreb daca dumneavoastra aveti "autoritatea morala" pe care o invocati la inceput pentru a combate atat de vehement articolul - cate carti/articole aveti publicate?) 2)Lipsa de argumente care sa va sustina cazul - ma refer aici la acuzatiile de barfa aduse autorului articolului de mai sus.
Asadar, "fiecare sa se cerceteze dar pe sine insusi", si asa sa scrie ;)
Adăugat în 12/02/2010
Statistici
  • Vizualizări: 5462
  • Export PDF: 3
  • Recomandări email: 1
  • Favorită: 2
  • Comentarii: 6
Opțiuni