Cartea Cartilor
Autor: Eugen Oniscu
Album: fara album
Categorie: Diverse

 

 

Bibliotecile lumii contin nenumarate carti, iar unele sunt de o reala valoare. Insa operele marilor scriitori ai lumii pot fi cantarite cu ajutorul mintii omenesti la valoarea pe care o contin, dar Cartea Cartilor se poate oare la fel cantarii prin prisma mintii omenesti? Nicidecum, cu cat cineva va citi mai mult, va aprofunda mai mult studiul acestei carti, va descoperi licariri ale slavei  si  intelepciunii divine. Un om de stiinta spunea despre experienta sa in urma lecturii Bibliei: ,,Sunt ca un copil pe malul oceanului ce aduna mici pietricele si admira nemarginitul orizont ce-l are in fata. Asa este pentru mine aceasta carte sunt constient de maretul si infinitul adevar revelat pe paginile ei.” De aceea aceasta carte niciodata nu-si epuizeaza actualitatea ei.

In cartea lui Iov 28;1-11 sta scris: ,,Argintul are o mina de unde se scoate, si aurul are un loc de unde este scos ca sa fie curatit. Fierul se scoate din pamant, si piatra se topeste ca sa dea arama. Omul pune capat intunericului, cerceteaza pana in tinuturile cele mai adanci pietrele ascunse in negura si in umbra mortii. Sapa o fantana departe de locurile locuite; picioarele nu-i mai sunt de ajutor, sta atarnat si se clatina departe de locuintele omenesti. Pamantul, de unde iese painea este rascolit in launtrul lui ca de foc, pietrele lui cuprind safir, si in el se gaseste pulbere de aur. Pasarea de prada nu-i cunoaste cararea. Ochiul vulturului n-a zarito, cele mai trufase dobitoace n-au calcat pe ea, si leul n-a trecut niciodata pe ea. Omul isi pune mana pe stanca de cremene, si rastoarna muntii din radacina. Sapa santuri in stanci, si ochiul lui priveste tot ce este de pret in ele. Opreste curgerea apelor, si scoate la lumina ce este ascuns.”

O scriitoare inspirata spunea ca asa cum pamantul este brazdat cu mine de aur  si plin de lucruri pretioase, tot asa Biblia contine valori spirituale autentice  care sunt mai de pret decat cele pamantesti care prin originea lor sunt trecatoare. Pasajul din cartea lui Iov ne relateaza despre locurile unde oamenii gasesc valori trecatoare si la ce mare adancime zac ele in pamant. Oamenii trebuie sa depuna o munca constanta si dificila pentru a intra in posesia lor. Am intalnit oameni care au citit toata Biblia si nu i-au vazut frumusetea. Pentru ca au citit aceasta carte fara sa fie iluminati de Duhul Sfant. Daca dorim sa cunoastem adevarurile biblice, avem nevoie sa fim iluminati de Duhul Sfant prin intermediul rugaciunii. Ce dar pretios revarsat de cer pentru noi. Doresc sa deschid mai mult orizontul capitolului 28 din cartea lui Iov.

,,Dar intelepciunea unde se gaseste? Unde este locuinta priceperii? Omul nu-i cunoaste pretul, ea nu se gaseste in pamantul celor vii. Adancul zice: ,,Nu este la mine.” Si marea zice: ,,Nu este la mine.” Ea nu se da in schimbul aurului curat, nu  se cumpara cantarindu-se cu argint; nu se cantareste pe aurul de ofir, nici pe onixul cel scump, nici pe safir. Nu se poate  asemana cu aurul, nici cu diamantul, nu se poate schimba cu un vas de aur ales. Margeanul si cristalul nu sunt nimic pe langa ea: intelepciunea pretuieste mai mult decat margaritarele. Topazul din Etiopia nu este ca ea, si aurul curat nu se cumpaneste cu ea. De unde vine atunci intelepciunea? Unde este locuinta priceperii?  Este ascunsa de ochii tuturor celor vii, este ascunsa de pasarile cerurilor. Adancul si moartea zic: ,,Noi am auzit vorbindu-se de ea.” Dumnezeu ii stie drumul, El ii cunoaste locuinta. Caci el vede pana la marginile pamantului, zareste totul subt ceruri. Cand a randuit greutate vantului, si cand a hotarat masura apelor, cand a dat legi ploii, si cand a insemnat drumul fulgerului si tunetului, atunci a vazut intelepciunea si a aratat-o i-a pus temeliile si a pus-o la incercare. Apoi a zis omului: ,,Iata frica de Domnul, aceasta este intelepciunea; departarea de rau, este  pricepere.”

In aceasta a doua parte a pasajului ni se vorbeste prin contrast de bogatia spirituala ce se gaseste in Sfanta Scriptura. De asemeni si natura care inca mai  pastreaza din frumusetiile ei de la inceput nu ar putea fi admirata fara lumina soarelui. Tot asa din punct de vedere spiritual Biblia va deveni o carte atractiva si plina de comori ale intelepciunii divine doar atunci cand razele soarelui neprihanirii care este Hristos va lumina mintea noastra si astfel vom vedea valoarea inestimabila a acestei carti. Iar rezultatul acestei experiente are ca rod o dezvoltare intelectuala si spirituala a fiintei umane. Vestea buna pe care Cartea Cartilor  o transmite este ca prin har putem trai o viata spirituala. De asemenea suntem invatati cum sa ne iubim semenii. Manualul intelepciunii divine  este la indemana noastra pentru a intelege profunzimile planului de mantuire.

Cred ca una dintre cele mai fascinante revelatii ale acestei carti este prezentarea naturii divino-umane ale lui Isus Hristos. De exemplu in predica de pe muntele fericirilor unde omenirea in toate clasele sociale era prezenta, ascultandu-L pe Hristos rostind fericirile. Acea invatatura fara egal de pe muntele fericirilor cred ca atunci sa declansat o revolutie a modului de a gandi si a trai viata. El a construit o noua piramida cu valori pentru oameni, iar fondul piramidei la colorat cu acele impresionante cuvinte: slujiti-va, iubiti-va semenii si chiar dusmanii. A descoperit aceasta frumoasa imagine a lui Dumnezeu ca Tata al neamului omenesc. Nimeni nu a gandit ca Hristos, nimeni nu a vorbit ca El, nimeni nu a trait slujind si iubind oamenii ca El. De aceea Hristos merita a fi contemplat, imitat, nemaipunand in calcul si faptul ca El este Mantuitorul nostru, Creatorul si Sustinatorul vietii umane pe planeta pamant, oferind darurile Sale tuturor oamenilor. In aceste vremuri grele prin care trecem cu totii lectura Bibliei devine o necesitate vitala, iar rodul studiului acestei carti este nasterea in sufletul uman a credintei, sperantei si iubirii.

 

 

Preluat de la adresa: https://www.resursecrestine.ro/devotionale/97266/cartea-cartilor