CE FEL DE PÂINE MĂNÂNCI?
Autor: Puchea Dorel
Album: Predici personale
Categorie: Atenționări și sfaturi

 

DUMINICĂ, 20.05.2012

„Ce fel de pâine mănânci?”

Ioan 6: 22-59

Evenimentele prezentate în acest text s-au petrecut după prima înmulțire a pâinilor. Atunci avusese loc ceea ce am putea numi „matematica unui miracol”, și anume: cinci pâini săturaseră cinci mii de oameni (o pâine la o mie de oameni) și doi pești săturaseră aceiași cinci mii de oameni (o pâine la 2500 de oameni sau jumătate de pâine la cinci sute de oameni).

Era firesc, deci, ca această întâmplare să le amintească de Moise și de mana pe care o mâncaseră în pustie. Dar mana nu le-a dat viață – ei erau morți. Adevărata Pâine este Domnul Isus Hristos. El este Cel ce dă viață. Lucrarea lui Dumnezeu nu constă în ceea ce a poruncit El, ci în ceea ce a lucrat El (v. 29).

 

CE POATE SIMBOLIZA PÂINEA?

1)    PÂINEA – CUVÂNTUL LUI DUMNEZEU - „Nu numai cu pâine va trăi omul, ci cu orice cuvânt care iese din gura lui Dumnezeu.“ (Matei 4, 4)

2)    PÂINEA – Isus, FIUL LUI DUMNEZEU – Așa cum orice om are nevoie de pâine pentru a se hrăni, pâinea fiind un aliment de bază, tot așa are nevoie de Hristos pentru a trăi pe calea Domnului.

3)    PÂINEA – ALUATUL FARISEILOR – Pâinea folosită în mod normal la ceremoniile religioase evreiești, cum ar fi, de exemplu, Paștele (Pesah) conținea făină de calitate superioară, apă și sare, FĂRĂ DROJDIE. Trei elemente! Creștinul este alcătuit din: trup, suflet și duh. Dumnezeu este Tată, Fiu și Duh Sfânt. Aluatul fariseilor era unul dospit cu drojdia care se numește RĂUTATE. Drojdia este un produs rezultat în urma fermentației vinului, așadar un rebut.

-         v. 2: Oamenii erau dincolo de mare.

-         v. 27: Mâncarea care rămâne pentru viața veșnică = mâncarea lui Isus (Ioan 4: 34).

-         v. 32, 35: Isus este pâinea din cer. El a mai spus: (Ioan 7: 37, 38) Așadar, Isus este și APA VIEȚII. Cine mai are nevoie de altceva când are PÂINEA VIEȚII și APA VIEȚII la un loc? Când Ilie fugise în pustie, nu a mâncat decât turtă și nu a băut decât apă (1 Împ. 19: 1-8), și totuși i-a fost de ajuns pentru 40 de zile și 40 de nopți! Tot Isus a spus: (Ioan 14: 6)

-         v. 35: Isus satură foamea și setea spirituală. Pâinea aceasta este veșnică pentru că Isus este veșnic (Ioan 8: 58).

-         v. 39: Dubla însărcinare a lui Isus: să nu ne piardă și să ne învieze.

-         v. 40: A vedea și a crede. Poți să vezi și să nu crezi (la fel ca fariseii și cărturarii – Ioan 3: 12), ceea ce înseamnă necredință, poți să crezi doar după ce ai văzut (la fel ca Toma – Ioan 20: 27-29), ceea ce înseamnă credință bazată exclusiv pe semne și minuni  sau poți alege să crezi fără a vedea (Evrei 11: 1), ceea ce înseamnă credință adevărată.

-         v. 44: Dumnezeu nu obligă pe nimeni să se hrănească din „Pâinea-Isus”, așadar omul se poate hrăni și din „pâinea” oferită de Satan: distracții, sex, băutură, droguri, destrăbălare etc., dar la urmă se va vedea că toate acestea duc la moarte (Proverbe 14: 12).

-         v. 49, 50: Pâinea pământească nu are putere asupra sufletului. Pâinea cerească (Isus), însă, DA!

-         v. 52: Cearta iudeilor: Iudeii s-au contrazis între ei. S-au înfierbântat atât de tare în argumentele lor încât nici nu le-a trecut prin cap să lase decizia pe seama lui D-zeu. Fiind atât de preocupaţi în a spune tuturora ce cred ei despre Isus şi care este părerea lor, au omis să fie la fel de preocupaţi în a afla părerea lui D-zeu despre Isus. Aceasta este "cearta" care continuă şi-n zilele noastre! Părerea lui D-zeu despre Isus limpede exprimată în Scripturi este ignorată! Așadar, Iudeii erau ignoranți din cauza lipsei de stidiu biblic! Asta deoarece în Vechiul Testament scrie în mai multe locuri despre nașterea, suferința și jertfa lui Mesia.

-         v. 53, 54: Cine ia Cina Domnului, are viață. Vezi și 1 Cor. 11: 26.

-         v. 56, 57: Creștinul, Dumnezeu Tatăl și Dumnezeu Fiul.

 

CONCLUZIE: CE PÂINE ALEGI SĂ MĂNÂNCI ASTĂZI? ALEGI PÂINEA LUI ISUS? ALEGI ALUATUL FARISEILOR? E ALEGEREA TA!

Preluat de la adresa: https://www.resursecrestine.ro/predici/93646/ce-fel-de-paine-mananci