Numele Lui este Sfant si infricosat Ps.111:9
Autor: Câmpeanu Cezar
Album: fara album
Categorie: Diverse
"Laudati pe Domnul. Voi lauda pe Domnul din toata inima mea,in tovarasia oamenilor fara prihana si in adunare. Mari sunt lucrarile Domnului,cercetate de toti cei ce le iubesc. Stralucire si maretie este lucrarea Lui,si dreptatea Lui tine in veci. El a lasat o aducere aminte a minunilor Lui,Domnul este indurator si milostiv. El a dat hrana celor ce se tem de El; El isi aduce pururea aminte de legamantul Lui. El a aratat poporului Sau puterea lucrarilor Lui,caci le-a dat mostenirea neamurilor. Lucrarile mainilor Lui sunt credinciosie si dreptate; toate poruncile Lui sunt adevarate,intarite pentru vesnicie,facute cu credinciosie si neprihanire. A trimis poporului Sau izbavirea,a asezat legamantul Sau in veci; Numele Lui este sfant si infricosat. Frica Domnului este inceputul intelepciunii; toti cei ce o pazesc au o minte sanatoasa,si slava Lui tine in veci."(Ps.111:1-10).

*

Cel slavit de noi e Unul,ne-nceput si nesfarsit,

El fiind prin Sine Insusi,din El toate s-au zidit.

Cel slavit de noi e Unul,numai Lui ne inchinam,

Cu credinta-ntregii inimi,slava vesnica-I cantam.

*

Numele Tau e minunat,o,Doamne Sfant si Mare,

E-al cerurilor nesecat,izvor de desfatare.

Mereu mai nou,mai sfant,mai nalt,izvor de desfatare.

*

Pe harfa inimii un singur Nume

Doresc sa-nalt in cantec maiestos,

Lumina Lui sa umple-ntreaga lume,

Caci Soare e Dumnezeiescul Nume:

Isus Hristos,Isus Hristos.(N.M. si T.D.).

*

Dintre toate numele referitoare la Dumnezeu,numele IEHOVA este numele cel mai des folosit in Biblie. Numai in Vechiul Testament este folosit de aproape sapte mii de ori. Dar ce are deosebit acest nume,de toate celelalte ? Numele IEHOVA arata existenta de Sine a lui Dumnezeu,arata ca Dumnezeu are viata in El Insusi,arata ca El nu depinde de nimeni si de nimic pentru existenta Sa,care este din vesnicie in vesnicie. Mai intai de toate Numele Lui este minunat. In Biblia romaneasca, traducerea Cornilescu,cuvantul "IEHOVA" este tradus "Domnul." In Exod cap.3 gasim cea mai buna descriere a numelui IEHOVA. Aflandu-se in fata rugului aprins, Moise se intalneste pentru prima oara cu Dumnezeu,si-I pune urmatoarea intrebare: "Iata,cand ma voi duce la copiii lui Israel,si le voi spune: "Dumnezeul parintilor vostri m-a trimis la voi" si ma vor intreba: "Care este Numele Lui ?" ce le voi raspunde ?" Dumnezeu a zis lui Moise: "Eu sunt Cel ce Sunt." Si a adaugat: "Vei raspunde copiilor lui Israel astfel: "Cel ce se numeste "Eu sunt" m-a times la voi." Dumnezeu a mai zis lui Moise: "Asa sa vorbesti copiilor lui Israel: "Domnul,Dumnezeul parintilor vostri,Dumnezeul lui Avraam,Dumnezeul lui Isaac si Dumnezeul lui Iacov,m-a trimis la voi. Acesta este Numele Meu pentru vesnicie,acesta este Numele Meu din neam in neam."(Exod 3:13-15).

IEHOVA este Dumnezeu care are viata in Sine Insusi,caci se numeste "Eu sunt Cel ce Sunt",si acesta este Numele Sau pentru vesnicie. Daca urmarim in Scriptura feluritele nume pe care le are Dumnezeu,vedem ca aceste nume sunt in stransa legatura cu feluritele nevoi ale celor cu care era Dumnezeu in legatura. Toate aceste Nume ale lui Dumnezeu au in vedere implinirea nevoilor poporului Sau,si cand se numeste "Eu sunt",acest nume le cuprinde pe toate celelalte. Daca avem nevoie de viata,Hristos zice: "Eu sunt viata." Daca vrem neprihanire,El este neprihanirea noastra,sau starea noastra dupa voia lui Dumnezeu. Daca vrem pace,El este pacea noastra. Daca vrem intelepciune,sfintire si rascumparare,El este facut toate acestea pentru noi. Putem strabate toata scara nevoilor omenesti,ca sa intelegem cat de adanc si bogat este acest nume minunat: "Eu sunt." Ce minunat este sa-L ai ca Dumnezeu si Mantuitor,pe cel ce se numeste "Eu sunt."

Cand Dumnezeul intrupat,Domnul Isus,a spus evreilor din timpul Lui: "Mai inainte de Avraam,SUNT EU"(Ioan 8:58),ei au luat pietre ca sa arunce in El. Numai adevaratul credincios poate simti pretul,puterea si valoarea acestui nume minunat: "Eu sunt." Adevaratul credincios se bucura sa auda de pe buzele Domnului Isus vorbe ca acestea: "Eu sunt Painea vietii,Eu sunt Lumina lumii,Eu sunt Pastorul cel bun,Eu sunt Invierea si Viata,Eu sunt Alfa si Omega,Eu sunt Luceafarul stralucitor de dimineata." Adevaratul credincios poate lua orice nume dumnezeiesc plin de frumusete,si punandu-l dupa "Eu sunt",va gasi in el pe Domnul Isus. In acest Nume este o dulceata negraita. Fiecare credincios poate gasi in acest Nume tocmai ce-i trebuie pentru sufletul lui. Sa revenim la Psalmul 111,care zice despre Numele Lui ca este Sfant si infricosat. Numele Lui este de trei ori sfant. Asa strigau serafimii din Isaia cap.6: "Strigau unul la altul si ziceau: "Sfant,sfant,sfant este Domnul ostirilor. Tot pamantul este plin de marirea Lui." Avand in vedere acest fapt,Ap.Pavel scrie lui Timotei: "Totusi temelia tare a lui Dumnezeu sta nezguduita,avand pecetea aceasta: "Domnul cunoaste pe cei ce sunt ai Lui" si "Oricine rosteste Numele Domnului,sa se departeze de faradelege." Cuvantul acesta (partea a doua a versetului) priveste in primul rand pe cei ce zic ca sunt credinciosi: "Oricine rosteste Numele Domnului sa se departeze de faradelege." Ar trebui sa ne zguduie pe toti din adancurile fiintei noastre,caci de multe ori rostim cu usuratate Numele lui Dumnezeu,fara sa ne cercetam daca suntem curati si departati de orice faradelege. Cine rosteste Numele Domnului,si se afla in stari sau lucruri straine de El,de adevarul Cuvantului Sau,acela savarseste faradelege,acela ia in desert Numnele Domnului. "Numele Domnului este sfant si infricosat."Domnul Isus spunea: "Nu orisicine-Mi zice: "Doamne, Doamne,va intra in Imparatia cerurilor,ci cel ce face voia Tatalui Meu,care este in ceruri."(Mat.7:21). Sau: "De ce-Mi ziceti: "Doamne,Doamne",si nu faceti ce spun Eu ?"(Luca 6:46).

Trebuie nu numai sa zicem,ci sa si facem. "Pentru ca zici: "Domnul este locul meu de adapost",si faci din Cel Prea Inalt turnul tau de scapare,de aceea nici o nenorocire nu te va ajunge,nici o urgie nu se va apropia ce cortul tau." Deci pentru ca zici si faci. Sa trecem de la vorba la fapta.

Sa cinstim Numele Domnului,printr-o ascultare si incredere deplina,si printr-o viata traita in sfintenie si curatie. Despre Domnul Isus este scris ca Dumnezeu I-a dat Numele care este mai presus de orice nume, "Pentru ca in Numele lui Isus sa se plece orice genunchi al celor din ceruru,de pe pamant si de sub pamant. Si orice limba sa marturiseasca,spre slava lui Dumnezeu,ca Isus Hristos este Domnul." In incheiere sa ascultam ce zice psalmistul: "Doamne,Dumnezeul nostru,cat de minunat este Numele Tau peste tot pamantul."

Slavit sa fie Domnul !

Preluat de la adresa: https://www.resursecrestine.ro/predici/89684/numele-lui-este-sfant-si-infricosat-ps-1119