Totul despre Lucrarea de Marturisire(partea 2)
Autor: Singeorzan Teodor
Album: volumul 2
Categorie: Atenționări și sfaturi

Ce rol are marturisirea

= Proverbe 28:13 =

(partea 2)


..Daca in prima parte a acestor lectiuni am invatat despre unul din motivele pentru care trebuie sa ne Marturisim..si-anume..
,,Pentruca este o rinduiala pusa de Dumnezeu'',in cea de-a 2 lectiune vom invata(in continuare) despre cel de-al 2 motiv pentru care trebuie sa ne Marturisim.
Si haideti sa trecem la cel de-al 2 motiv pentru care trebuie sa ne MARTURISIM..si-anume pentru ca sa primim :

                                                            PROPASIRE !!

Si Cuvintul lui Dumnezeu in cartea (Pv. 28:13) scrie in felul urmator...

Citez..

 

..Cine îsi ascunde fãrãdelegile, nu propãseste, dar cine le mãrturiseste si se lasã de ele, capãtã îndurare. 
 

Atunci cind se vorbeste despre cuvintul,,Propasire'',noi trebuie sa stim ca ea se desfasoara pe 2 laturi :
1) pe latura paminteasca,si pe
2) latura spirituala
Si acum a-si vrea sa vorbim putin despre prima latura(si-anume,despre) :

Propasire pe linie paminteasca.

..defapt.... ce inseamna cuvintul Propasire?
In(dictionarul limbii romane)cuvintul propasire inseamna: a prospera,progresa,inmultii,creste..etc.
De foarte multe ori,am observat ca multi trateaza cu indiferenta atunci cind se vorbeste despre Propasire pe linie(paminteasca).Stiti de ce ?Pentruca nu cunosc Cuvintul lui Dumnezeu.Si prin faptul ca nu cunosc cuvintul lui Dumnezeu,ei aleg sa se increada mai mult in puterile,bisnisul,sau in meseria lor,decit in Dumnezeu.Fara a crede ca Dumnezeu defapt se implica si in lucrul acesta..
Oare se implica D-zeu si la lucrul acesta?..Cuvintul lui Dumnezeu in (Deut. 8:17,18 ne zice in felul urmator)..

Citez..

 

Vers.17..Vezi sã nu zici în inima ta: „Tãria mea si puterea mânii mele mi-au câstigat aceste bogãtii.” 
Vers.18..Ci adu-ti aminte de Domnul, Dumnezeul tãu, cãci El îti va da putere sã le câstigi, ca sã întãreascã legãmântul încheiat cu pãrinþii vostri prin jurãmânt, cum face astãzi. 
 

Iata cine da putere miinilor noastre pentru a ne cistiga painea de zi cu zi..DOMNUL!!! Nu prin destoinicia,sau prin puterile noastre.
Cuvintul lui Dumnezeu in Isaia 45:7.. zice ca Domnul da Propasirea..

Citez..

 

Eu întocmesc lumina, si fac întunericul, Eu dau propãsirea, si aduc restristea, Eu, Domnul, fac toate aceste lucruri. 
 

Si a-si vrea sa va dau doar 3 exemple de personaje biblice in care ei au fost binecuvintati de Dumnezeu,si nu prin destoinicia sau prin puterile lor au obtinut aceste bogatii,asa cum se cred unii in ei insisi..
Aduceti-va aminte de Iacov si Laban..in (Gen.30:29,30)unde cuvintul Domnului scrie in felul urmator...

Citez..

 

Vers.29..Iacov i-a rãspuns: „stii cum ti-am slujit si cum ti-au propãsit vitele cu mine; 
Vers.30..cãci putinul pe care-l aveai înainte de venirea mea a crescut mult si Domnul te-a binecuvântat oriunde am mers eu. Acum, când am sã muncesc si pentru casa mea?” 
 

Cum zice Cuvintul Domnului in vers. 30 ,,Putinul ''?
Sa lucrezi ani de zile si tot putin sa a-i,sau chiar nimic? Da..se poate !!
1) N-ati auzit de oameni cu multi ani de strainatate,si fara casa?
2)N-ati auzit de oameni cu casa in constructie de ani de zile si neterminata?
3)N-ati auzit de oameni cu casa,pamintul,sau masina neplatita pina la capat..(prin banca) si plini de datorii? Oare de ce..? Oare de ce ei au avut propasire o vreme,iarasi la un moment dat s-au trezit ca nu mai fac fata poate datoriilor bancare,sau stiu eu ce alte probleme financiare..?
Daca deschide-ti Cuvintul Domnului in Gen.31:19-35 aici o sa aflati doar unul din motivele pentru care Laban nu a avut Propasire ..Dar noi oare din cite motive nu avem propasire?

Citez..

Geneza 31:19..Pe când Laban se dusese sã-si tundã oile, Rahela a furat idolii tatãlui sãu; 

 Vers. 30..Dar acum, odatã ce ai plecat, pentru cã te topesti de dor dupã casa tatãlui tãu, de ce mi-ai furat dumnezeii mei ?”
Iata unul din motivele pentru care Laban nu a avut Propasire..(pentruca el a fost un om idolatru) slujea altor dumnezei..Si totusi,nu v-ati pus niciodata intrebarea de ce Laban mai pe urma a fost totusi binecuvintat de Domnul,din momentul in care a venit Iacov in casa lui..(Geneza 30:27-30) macar ca Laban slujea altor dumnezei..De ce nu a fost binecuvintat de Domnul inainte de venirea lui Iacov in casa lui..? Eu indraznesc sa zic ca acest motiv pentru care a fost binecuvintat Laban se aseamana foarte mult cu motivul pentru care a fost binecuvintat Potifar(Geneza 39:5)si-anume o propasire sau o(binecuvintare) conditionata,doar prin omul lui Dumnezeu(Iacov sau Iosif).Ce credeti oare cine ar fi putut sa-l Binecuvinteze pe Laban..dumnezeii de piatra,sau de lemn..?Pot Dumnezeii de piatra,sau de lemn sa Binecuvinteze? Evident ca NUU!! Caci astfel Laban nu avusese ,,putinul ''pe care defapt i-l avusese inainte de venirea lui Iacov in casa lui,daca ar fi putut dumnezeii de piatra sau de lemn sa-l binecuvinteze ..Este de inteles ca doar unul singur l-a binecuvintat,si acela a fost Dumnezeul lui Iacov cel care l-a binecuvintat.
Aduceti-va aminte de Avraam.Stiti de ce a avut asa de multe avutii? Pentruca Dumnezeu l-a binecuvintat dindu-i Propasire.El n-a fost un(om idolatru)ca si tatal sau Terah dupa cum vedem in cartea (Iosua 24:2).Ci' el a slujit Domnului Dumnezeu IEHOVA.
Si Cuvintul Domnului in(Gen.24:1,35) ne arata ca Domnul l-a binecuvintat pe Avraam..

Citez..

Geneza 24:1..Avraam era bãtrân, înaintat în vârstã; si Domnul binecuvântase pe Avraam în orice lucru. 

Vers. 35..Domnul a umplut de binecuvântãri pe stãpânul meu, care a ajuns la mare propãsire. I-a dat oi si boi, argint si aur, robi si roabe, cãmile si mãgari.

Va intreb..Cine i-a dat Propasire lui Avraam ? DOMNUL!! Cuvintul Domnului in (Ps.127:1 arata din nou in felul urmator)..

Citez..

 

 (O cântare a treptelor. Un psalm al lui Solomon.) Dacã nu zideste Domnul o casã, degeaba lucreazã cei ce o zidesc; dacã nu pãzeste Domnul o cetate, degeaba vegheazã cel ce o pãzeste. 
 

Degeaba vom incerca sa facem ceva cu puterile noastre: sa zidim o casa,sa ne cumparam paminturi,masini,sau stiu eu ce anume...Daca Domnul nu da Propasire in lucrurile acestea totul va fi ,,degeaba ''...Sa stiti ca fara de Domnul toate lucrurile pe care le facem sint degeaba.
Un alt exemplu cu,,Iosif in Egipt'' cartea (Geneza 39:2,3) ne arata in felul urmator...

Citez..

Vers.2..Domnul a fost cu Iosif, asa cã toate îi mergeau bine; el locuia în casa stãpânului sãu, Egipteanul. 

Vers.3..  Stãpânul lui a vãzut cã Domnul era cu el si cã Domnul fãcea sã-i meargã bine ori de ce se apuca. 

Atunci cind Dumnezeu este cu tine,sa sti ca vad si ce-i din jur lucrul acesta,precum a vazut si Potifar in dreptul lui Iosif,ca toate lucrurile i-i mergeau bine lui Iosif,ori de ce se apuca el.Nu ca era Iosif de felul lui indeminatic,sau descurcaret.. ci' pentruca ,,ERA DOMNUL CU EL,, dindu-i intelepciune in orice lucru,si binecuvintindu-i lucrarea mainilor lui..Si asa a fost BINECUVINTAT..POTIFAR si toata casa lui din pricina ca Dumnezeu i-a dat Propasire lui Iosif,in ori ce lucru..caci de altfel,Potifar nu ar fi fost binecuvintat de Domnul daca Iosif nu ar fi venit in casa lui nu..? Este exact acelasi motiv pentru care Potifar a fost binecuvintat de Domnul,ca si in cazul lui Laban cu Iacov.O propasire sau o (binecuvintare) conditionata,doar prin omul lui Dumnezeu(Iosif).

Poate-ti pui uneori intrebarea..,,De ce toate lucrurile i-ti merg rau de la o vreme,de orisice te apuci? Iar altora le merge atit de bine..
S-ar prea putea sa fie acesta raspunsul.. Pentruca nu a-i PROPASIRE din partea Domnului..( ori esti idolatru,ori te bizui pe puterile tale fara a vrea sa-l recunosti pe Domnul ca ajutor al tau in tot ceea vrei sa faci,ori traiesti in pacat de timp indelungat fara sa te gindesti sa te pocaiesti, marturisindu-te,si lasindu-te de ele...Oare ce ar trebui sa faci..? Opreste-te umpic din drumul tau si uitate in urma pasilor tai..esti cumva pe calea placuta Domnului,sau defapt tu a-i deviat de mult de pe ea..Un motiv trebuie sa fie pentru care nu mai a-i propasire..
Insa totusi daca vrei sa a-i : propasire si binecuvintare ca toate lucrurile sa-ti mearga din nou ca la inceput bine,vreau sa-ti dau un sfat..nu-ti ascunde Faradelegile daca cumva a-i pacatuit,sau nu sluji altor dumnezei daca ti-se pare ca si asa merge.Oprestete acum din drumul tau si verificati pasii.Si sa sti ca chiar daca a-i facut unul din aceste lucruri pina acum,totusi daca te ve-i pocai,daca te vei intoarce spre Domnul din mersul tau gresit,si daca te vei marturisi Domnului lasindu-te de ele,a-i sa vezi cum toate lucrurile i-ti vor merge din nou bine ori de ce te vei apuca,primind Propasire si Binecuvintare din partea lui Dumnezeu..

Amin.....


daca in aceasta 2 parte a acestei lectiuni am invatat foarte,foarte pe scurt despre cel de-al 2 motiv pentru care trebuie sa ne marturisim,si-anume pentru ca sa primim ,,PROPASIRE pe linie PAMINTEASCA'' in lectiunea urmatoare,vom invata (in continuare)despre cel de-al 3 motiv,pentru care trebuie sa ne MARTURISIM..si-anume.. pentruca sa primim PROPASIRE pe linie SPIRITUALA..''


Pina atunci..Domnul sa fie cu noi..

AMIN..


Singeorzan Teodor

Preluat de la adresa: https://www.resursecrestine.ro/predici/41366/totul-despre-lucrarea-de-marturisire-partea-2