Vai de orașele, care nu s-au pocăit
Autor: Igor Opincă
Album: fara album
Categorie: Diverse

"Atunci, Isus a început să mustre cetăţile în care fuseseră făcute cele mai multe din minunile Lui, pentru că nu se pocăiseră. „Vai de tine, Horazine!”, a zis El. „Vai de tine, Betsaido! Căci, dacă ar fi fost făcute în Tir şi Sidon minunile care au fost făcute în voi, de mult s-ar fi pocăit cu sac şi cenuşă. De aceea vă spun că, în ziua judecăţii, va fi mai uşor pentru Tir şi Sidon decât pentru voi. Şi tu, Capernaume, vei fi înălţat oare până la cer? Vei fi coborât până la Locuinţa morţilor; căci dacă ar fi fost făcute în Sodoma minunile care au fost făcute în tine, ea ar fi rămas în picioare până în ziua de astăzi. De aceea vă spun că, în ziua judecăţii, va fi mai uşor pentru ţinutul Sodomei decât pentru tine.” (Matei 11:20-24)

 

Iisus a făcut așa de multe minuni, încât apostolul Ioan a zis, că dacă s-ar fi scris cu de-amănuntul, cred că nici chiar în lumea aceasta n-ar fi putut încăpea cărţile care s-ar fi scris. Amin. (Ioan 21:25) Și iată Iisus enumeră orașele din Galileia, care au văzut mai multe minuni și semne, pe care le-a făcut, decât ceilalți.

 

Iisus nu a putut să facă multe minuni în Nazaret, din cauza necredinței oamenilor (Marcu 6:1-6). Dar în Horazine, în Betsaido, și Capernaum a făcut foarte multe minuni, ceea ce arată, după cum mi se pare, că aveau ceva credință. Mustrarea aspră, pe care a făcut-o Hristos acestor orașe, nu a fost făcută din cauza că ei nu prețuiau puterea Lui de a face minuni. Este evident, că ei prețuiau aceasta. Problema lor era în aceea, că ei nu s-au pocăit după toate acestea, nu și-au schimbat gândirea, așa și nu s-au întors de la păcatele lor la Dumnezeu, ci au continuat să fie cine au fost, și au continuat să facă ceea ce-au făcut.

 

Iisus spune, că vai de așa oameni și de toate orașele, pe care bunătatea Lui Dumnezeu i-a îndemnat la pocăință, care aveau nevoie de shimbare, dar nu s-au schimbat! Vai de ei, pentru că ei au primit lucrările Lui cele mari, dar nu L-au primit pe El în viețile lor! Pe ei îi așteaptă judecata Lui Dumnezeu! Capernaum ar fi putut să fie înălțat până la cer, dar va fi coborât în locuința morților (iad)!

 

Privilegiile mari aduc cu sine și responsabilități foarte mari. Căci nu toate orașele au avut parte de astfel de beneficii, precum Capernaum. El a devenit orașul natal a Lui Iisus, după ce L-au respins în Nazaret. (Matei 9:1), și unele din cele mai minunate minuni, au fost făcute anume acolo. Locuitorii lui trebuiau să se pocăiască și să-L primească cu bucurie pe Domnul. Dar Capernaum a omis ziua cea favorabilă. Păcatul Sodomei a fost foarte mare. Dar nu este vreun păcat mai mare, decât respingerea Fiului Sfânt a Lui Dumnezeu. De aceea, după cum a zis Iisus, pentru pământul din Sodoma, va fi mai ușor în ziua judecății, decât pentru Capernaum.

 

Dacă această pedeapsă este dreaptă cu privire la Capernaum, atunci cu cât va fi mai dreaptă pentru acele locuri, unde există Biblii din belșug, unde Vestea Bună se transmite prin radio, și prin alte mijloace, și unde este puțină smerenie, și unde oamenii nu se căiesc adând înaintea Lui Dumnezeu! Nu descrie aceasta orașele noastre?

 

  • Mare este bunătatea Ta, Doamne, și îndelunga Ta răbdare, față de oamenii și orașele noastre, care în împietrirea inimilor lor, încă nu s-au pocăit înaintea Ta! Tu ești Dumnezeul, Care dai o a doua șansă! După bogăția milei Tale, au ieșit încă lucrătorii Tăi, care sunt plini de Duhul Tău Cel Sfânt, și care predică Cuvântul Tău, pentru ca ei să aibă grijă de oamenii, care și-au distrus viețile, să aducă vindecare celor cu inima zdrobită, să aducă prinșilor de război eliberarea, celor orbi căpătarea vederii, și celor care sunt chinuiți, libertatea! În numele Lui Iisus Hristos, amin.

 

 

Traducere: Repalov Veaceslav

Autor: Igor Opincă

Preluat de la adresa: https://www.resursecrestine.ro/predici/188127/vai-de-orasele-care-nu-s-au-pocait