Asteapta Consecintele
Autor: Raul Pescaru
Album: Provocari
Categorie: Atenționări și sfaturi

 

Asteapta consecintele 

1Sam 15:10-23 

          Noi trebuie sa ne asteptam la consecinte in timp ce lucram pentru Domnul. Nu este nici o diferenta ca e Samuel sau Saul, oricare ar fi trebuie sa ne asteptam la consecinte care sunt cauzate adesea de intentii prietenoase. Insa firesti. Acestea vin impreuna cu teritoriile si lucrarile pe care Dumnezeu ni le-a incredintat. Unii sunt raniti altii doborati in actiune. Insa consecintele vin la fel. Nu trebuie sa uitam ca nici unul din noi nu suntem infailibili si invulnerabili. Fiecare putem sluji ca exemplu rau, ca model gresit. Asa s-a intamplat si cu Saul. Nu a contat infatisarea sa frumoasa, talentele naturale, scolile, studiile si intelctul sau pozitia sa dinatintea caderii. Este doar o chestiune de timp pana ce pacatul tau va deveni motivul caderii tale. Consecinta lepadarii dinaintea lui Dumnezeu.

          Regele Saul a patit-o din cateva considerente:

 

1.     A LUAT CIRCUMSTANTELE IN SERIOS INSA NU L-A LUAT PE DUMNZEU IN SERIOS.

Prin aceasta inteleg ca Dumnezeu i-a dat cateva instructiuni precise insa el nu le-a luat in serios si nu le-a urmat in totalitate. Neascultarea partiala este tot neascultare. 99,9% daca asculti este tot neascultare.

Daca un sot isi iubeste nevasta 99% si 1% mai e cineva in inima sa, sotia va fi dezamagita. Fidelitate =100%. Asta este casnicia si aceasta este relatia cu Dumnezeu.

Dumnezeu are un motiv pentru fiecare cerere, El stie de ce ne cere ceea ce ne cere si noi nu avem dreptul sa schimbam ceva.

Iacov 4:4  „Suflete prea curvare! Nu stiti cã prietenia lumii este vrãjmãsie cu Dumnezeu? Asa cã cine vrea sã fie prieten cu lumea se face vrãjmas cu Dumnezeu.”

SAUL a (mahnit) intristat fata lui Dumnezeu in doua feluri:

se abate de la Mine.

nu pazeste cuvintele Mele.

          Ce inseamna sa iei circumstantele in serios? Sa poti vedea in imprejurari posibilitati de afirmare, de reusita, de profit.

          Ce inseamna sa il iei pe Dumnezeu in serios? Sa crezi Cuvatul Sau sa nu te abati de la El, ca traiesti prin credinta nu prin intentii umane pacatoase.

Sa traim 100% pentru El si sa-l credem pe cuvant 100%. Sa ne daruim Domnului 100%. Sa cantarim cu grija fiecare cuvant al lui Dumnezeu.

 

2.    REGELE SAUL S-A LUAT PE SINE IN SERIOS CA REGE, INSA NU L-A LUAT IN SERIOS PE DUMNZEU CA DOMN AL DOMNILOR

El era cel dintai imparat al Israelului, si poporul trebuia sa raspunda inaintea sa pentru orice neascultare. El insa a crezut ca va putea sta inaintea Regelui Regilor cu scuza ca poporul (soldatii) nu l-au ascultat.

S-a luat in serios ca rege acceptand oferta generoasa si inteleapta a evreilor.

Nu l-a luat in serios pe Regele Sau – a uitat ca este alta autoritate care este mai mare.

 

CONFRUNTAREA dintre omul lui Dumnezeu si Saul, aduce al lumia vina Imparatului, care greu recunoaste ca este vinovat. Trebuie sa fie confruntat de mai multe ori pana ce intelege ca vina este la el. Punea vina pe popor, pe circustante, pe soldati, pe animale ca erau prea frumoase pentru a fi sacrifiate.

 

Fiecare stim ca atunci cand nu ascultam este un singur vinovat pentru aceasta, si acela esti tu si sunt eu. Este Firea din noi, este pornirea pacatoasa mostenita prin Adam. Este ce stim face noi fara Dumnezeu.

Ce facem noi in fata confruntarilor divine?

NE SCUZAM! ! !

Noi  gasim circumstante atenuante.

Pai sa vedeti ca el a fost de vina, eu nu avem intentia aceasta.

El m-a pus sa fac asta! El m-a facut sa zic asta! El m-a facut sa ma cert! El e de vina ca eu am injurat! El e de vina ca eu nu mai am chef de Biserica si de partasie, rugaciune si Cuvant!

Ei sunt de vine pentru tot ce mi se petrece mie.

Fiecare avem tendinata acesta de a ne scuza. Insa pacatul pe care nu-l recunosti nu poate fi iertat.

Biblia spune ca daca ne marturisim pacatul El este credincios sa ne ierte si sa ne curateasca de orisice nelegiuire. Daca nu marturisesti – nu recunoasti, daca nu recunosti – esti prins in inselaciunea pacatului. Nu poti obtine iertarea lui Dumnezeu. Astfel esti inca in pacatul tau. Si asemenea lui David in Ps. 32 esti sub presiunea lui.

          Marturiseste-ti pacatul si nu uita de cine este desupra ta. Nu-l acoperi pe Hristos.

 

3. A CREZUT CA PRIN JERTFA POATE SCHIMBA INTENTIA LUI DUMNZEU.

Dumnezeu NU vrea sacrificii si jertfe, El vrea ascultare. Noi nu-l putem cumpara pe Dumnezeu cu jertfele noastre.

1 Samuel 15:22-23  Samuel a zis: „Îi plac Domnului mai mult arderile-de-tot si jertfele decât ascultarea de glasul Domnului? Ascultarea face mai mult decât jertfele, si pãzirea cuvântului Sãu face mai mult decât grãsimea berbecilor.  

Cãci neascultarea este tot atât de vinovatã ca ghicirea, si împotrivirea nu este mai putin vinovatã decât închinarea la idoli si terafimii.

Fiindcã ai lepãdat cuvântul Domnului, te leapãdã si El ca împãrat”.

 

Rebeliunea este pacatul care este egal cu vrajitoria inchinarea la idoli si ghicirea. Rebeliunea nu este nerecunoasterea lui Dumnezeu, ci recunoasterea Sa ca Dumnezeu insa declaratia de indiferenta fata de El.

Karl Marx scrie in una din poeziile lui „Vreau sa ma razbun pe Acela care domneste deasupra tutror.” Aceasta este rebeliune!

 

Pentru ca Regele Saul a respins Cuvantul Domnului, Dumnezeu regreta ca l-a uns pe Saul ca Rege si ajunge sa-l respinga si sa-l lepede. Consecinta este prea mare – in fruntea poporului un om firesc si rebel. Dumnezeu isi retrage binecuvatarea.

Chiar nici pocainta nu poate schimba intentia lui Dumnezeu.

Consecintele pacatelor sunt mari si nu pot fi schimbate. Pocainta te aseaza in indurarea Domnului insa nu schimba trecutul, doar il acopera.

Sa nu traim cu impresia ca ceea ce nu am facut noi va face Dumnezeu in locul nostru. Sa nu credem ca daca nu am invatat in scoala vom putea trece examenele de treapta. Sa nu credem ca daca toata viata am baut si ne-am poacait si am trait imoral vom fi scutiti de consecinte.

Toate pacatele au coada – si chiar daca harul acopere pacatul coada ramane si se vede.

Coada pacatelor=consecinta care trebuie palatita!

Ai fost biat si ti-ai pierdut un picior – se va vedea toata viata.

Ti-ai lovit nevasta de i-ai zdrobit obrazul, cicatricea se vede.

Ai fost ispravnic necredincios si nu ai strans nimic se vede si consecinta se simte.

Ai fost lasi si indulgent cu tine se vede in manierele tale, in relatiile tale si in comportamentul tau.

In cazul lui Saul el ajunge sa se sinucida. El devine o consecinta pierduta. Mai rau de atat fiul sau cat si soldatii sai ajung si ei consecinte.

 

CONCLUZIE

Uneori facem lucruri de care nu ne pasa. Ele au cosecinte asupra noastra si familiilor noastre. Asupra viitorului nostru si chiar asupra vietii intregi.

          POCAINTA INSEAMNA SA NU TRAIESTI IN PACT SI DACA AI PACATUIT SA TE INTORCI LA DUMNZEU SI SA NU CONTINUI IN PACAT! ! !

          Dumnezeu te iubeste si te iarta insa nu poate lua ceea ce este ca si cum nu ar fi. Pretul pacatului este prea mare ca sa fie neglijat. Dumnezeu a platit prin Fiul Sau. De aceea consecinta nu poate fi anulata nici chiar de dragotea lui Dumnezeu.

ATENTIE! ! ! PACATUL ARE COADA SI EL TE VA AJUNGE.

NU UITA PACATUL SE IARTA INSA CONSECINTELE RAMAN! ! !

Noi nu-l putem cumpara pe Dumnezeu cu jertfele noastre. Ascultarea face mai mult decat jerfele.  

Preluat de la adresa: https://www.resursecrestine.ro/schite/175071/asteapta-consecintele