6 – Dragostea adevărată: Datorie sau bucurie - Partea 2
Autor: John Piper
Album: Centrul aprins
Categorie: Dragoste

    Haideţi să mergem în 2 Corinteni 9:7-8. În două capitole, Pavel îi motivează să dăruiască săracilor din Ierusalim. "Fiecare să dea după cum a hotărât în inima lui: nu cu părere de rău sau de silă" după cum am văzut şi în capitolul 8. Iar apoi oferă motivul, "Căci pe cine dă cu bucurie îl iubeşte Dumnezeu." Gândiţi-vă puţin la lucrul acesta. Este un gest iubitor să dăruiești la biserică, săracilor, unui prieteni, celor în nevoi. A dărui înseamnă a iubi, dacă o facem cu bucurie. Nu vi se pare şocant lucrul acesta? Dumnezeu iubeşte pe dătătorul voios, dar ce simte pentru cel care o face din datorie? Îl priveşte cu dragoste, cu bunăvoinţă şi bunătate pe cel ce dă cu bucurie. Pe cel ce spune, "îmi place să dăruiesc pentru că o fac din bucuria mea în Dumnezeu şi acesta este felul meu de a trăi!" Sunt ipocriţi cei care dăruiesc doar pentru a fi văzuţi de ceilalţi, sau nu dăruiesc pentru că nu vor, ori o fac doar din datorie! Ei spun că sentimentele şi bucuria de a dărui nu sunt necesare, sunt doar cireaşa de pe tort, şi practică un creştinism motivaţi de datorie. O astfel de persoană, pur şi simplu, nu poate înţelege versetul acesta. Dumnezeu iubeşte pe dătătorul voios. Dacă lucrul acesta este adevărat, atunci care ar trebui să fie ţinta voastră? Dacă Dumnezeu iubeşte pe dătătorul voios, atunci trebuie să dăruim cu bucurie. Ce înseamnă să dăruieşti cu bucurie? Să dăruieşti cu o inimă bună, să dăruieşti fără a aştepta ceva în schimb pentru ceea ce ai oferit. O faci cu bucurie şi găseşti împlinire în a dărui totdeauna. Ţinta voastră nu trebuie să fie să dăruiţi zece la sută din tot ce aveţi. Nu acesta este scopul! Ţinta este să fiţi tipul de persoană care să vă bucuraţi să daţi zece la sută şi chiar mai mult! Înţelegeţi care e lupta aici? Mi-au luat mulţi ani să înţeleg că nu are de a face cu comportamentul. Vei scrie cecul, vrei să dai bani? Nu despre asta este vorba aici. Întrebarea este, ce te face pe tine bucuros? Eşti fericit să dai din revărsarea bucuriei tale în Dumnezeu, sau nu? Dacă nu, atunci ai de dus o luptă grea. Trebuie să lupţi cu tot ce ai pentru a înţelege lucrul acesta.

    Haideţi să ne uităm la alte câteva texte care vorbesc despre lucrul acesta. În 1 Petru capitolul 5 este parafrazat pasajul din 2 Corinteni 9:7. Haideţi să citim 1 Petru 5:1-2 ca să înţelegeţi cui se adresează. "Sfătuieşte pe prezbiterii dintre voi, eu care sunt un prezbiter." Aici mi se adresează mie şi încă câtorva care sunteţi aici. "Sfătuieşte pe prezbiterii dintre voi, eu, care sunt un prezbiter ca şi ei, un  martor al patimilor lui Hristos şi părtaş al slavei care va fi descoperită: Păstoriţi turma lui Dumnezeu care este sub paza voastră, nu de silă, ci de bunăvoie, după voia lui Dumnezeu; nu pentru un câştig mârşav, ci cu lepădare de sine." Cum aţi parafraza pasajul acesta? Pastore Piper, nu păstori turma de silă şi nu o face pentru un câştig mârşav! Acesta este felul în care îmi câştig pâinea, o fac şi sunt plătit şi acesta este singurul motiv pentru care slujesc! Biblia priveşte cu dizgraţie o asemenea atitudine într-un pastor. Ci cum spune aici? Iubiţi-vă munca și cu bucurie să iubiţi oile turmei. Aţi memorat vreodat versetul din Mica 6:8? "Ţi s-a arătat, omule, ce este bine, şi ce alta cere Domnul de la tine decât să faci dreptate, să iubeşti mila şi să umbli smerit cu Dumnezeul tău?" V-aţi gândit vreodată la partea aceea din mijloc care spune, "să iubeşti mila, " nu să dai milă. Iubiţi mila! Despre aceasta vorbeşte aici, dar haideţi să mergem în Everei 13.

    Este uimitor cum vorbeşte despre felul în care mă raportez eu la voi şi voi la mine ca pastor. Vorbeşte despre dragoste şi bucurie. Am să citesc versetul 17. Acesta este încă un text în care arată că Dumnezeu iubeşte pastorii care au bucurie. Se referă la felul în care mă puteţi ajuta să fiu bucuros în timp ce vă slujesc pe voi, pentru că nu aveţi nici un beneficiul dacă nu vă slujesc cu bucurie. Să citim Evrei 13:17. "Ascultaţi de mai marii voştri şi fiţi-le supuşi, căci ei priveghează asupra sufletelor voastre, ca unii care au să dea socoteală de ele; pentru ca să poată face lucrul acesta cu bucurie, nu suspinând, căci aşa ceva nu v-ar fi de nici un folos." Dacă nu vă slujesc cu bucurie, nu aveţi nici un folos din partea mea. Dacă eu am bucurie, voi primiți beneficiile. Deci trebuie să ne întrebăm, ce înseamnă dragostea în versetul acesta? Dragostea înseamnă să slujesc în aşa fel încât voi să primiţi foloasele slujirii mele. Dar textul acesta spune că nu poţi aduce beneficii poporului dacă nu slujeşti cu bucurie! Ceea ce înseamnă că trebuie să caut bucuria în Dumnezeu, dacă vreau să fiu un pastor iubitor! Dacă sunt indiferent cu privire la bucuria în Dumnezeu şi bucuria în slujire, nu pot să-mi iubesc poporul. "Pentru ca să poată face lucrul acesta cu bucurie, nu suspinând, căci aşa ceva nu v-ar fi de nici un folos." Dragostea nu spune, "nu îmi pasă dacă îţi sunt de folos, merg la spitale, predic, consiliez, oficiez căsătorii şi înmormântări, mi-am făcut datoria!" Dacă aceasta este atitudinea pastorului, să slujească din datorie şi prin voinţă proprie, atunci Biblia spune că nu aduce foloase poporului. Nu cred că bucuria este cireaşa de pe tortul dragostei. Cred că bucuria este în centrul iubirii. Dragostea este revărsarea bucuriei în Dumnezeu, ce împlineşte nevoile celorlalţi. Lupta pentru a deveni o persoană iubitoare este să ai bucurie în Dumnezeu.

    Haideţi să mergem din nou în textul din dimineaţa aceasta, Fapte 20:35. Vreau să menţionez un lucrul foarte important pe care nu l-am spus dimineaţă. Haideţi să vă aduc o ilustraţie cu privire la timpul pe care l-am petrecut în Germania. Am petrecut trei ani în Germania studiind, din 1971-1974. Am scris o lucrare de doctorat cu tema "Iubiţi-vă vrăjmaşii". Am petrecut trei ani citind articole şi cărţi despre dragoste, despre ce este dragostea şi ce motivează dragostea. Şi lucrurile pe care le-am văzut printre învăţătorii creştini m-au dezgustat cu privire la motivele dragostei. Haideţi să citesc versetul acesta, iar apoi am să vă spun ce am descoperit. Fapte 20:35. Vorbeşte prezbiterilor din Milet, prezbiterii din Efeseni care au venit pe malul mării să-şi ia rămas bun de la Pavel. Îl iubea în mod preofund şi cuvintele lui de încheiere au fost acestea, "În toate privinţele v-am dat o pildă şi v-am arătat că, lucrând astfel, trebuie să ajutaţi pe cei slabi şi să vă aduceţi aminte de cuvintele Domnului Isus, care însuşi a zis: Este mai ferice să dai decât să primeşti." Ştiţi care este lucrul cel mai controversat din versetul acesta, pentru scriitorii etici? Cuvintele, "să vă aduceţi aminte." "Să vă aduceţi aminte de cuvintele Domnului Isus, care însuşi a zis: Este mai ferice să dai decât să primeşti." De ce? Se pare că acum 25 de ani în urmă, plana în aer şi uneori întâlnim lucrul acesta în zilele noastre, ideea că dacă faci un gest din dragoste care s-ar putea să aibă vreun beneficiu pentru tine, ai distrus virtutea morală a gestului acesta. Dintr-un gest din dragoste, a devenit un gest egoist. Deci citim autori creştini care spun că cei ce arată dragoste, vor primi răsplata, dar dacă o faci pentru răsplată, atunci nu mai e dragoste. Am citit lucrul acesta peste tot şi vreau să-l puneţi alături de versetul 35. Dacă este adevărat că nu trebuie să fii motivat de binecuvântarea pe care o primeşti când dăruieşti, atunci Pavel nu e un învăţător bun. Pavel a spus, amintiţi-vă ce a spus Domnul, că este mai ferice să dai decât să primeşti. În cazul acesta ar fi trebuit să spună, uitaţi cuvintele lui Isus, pentru că dacă nu, vă vor contamina motivaţia.

    Deci ca pastor, atunci când mergi să vizitezi un bolnav la spital, chiar dacă nu ai chef, încerci să te motivezi să mergi. Încerci să îţi iubeşti slujba, chiar dacă e seară târziu şi nu ai timp să petreci cu familia pentru că ai fost plecat în fiecare seară săptămâna aceasta, eşti sătul de slujire şi te lupţi în inima ta să iubeşti oamenii prin bucuria pe care o ai în Domnul. Ce ar trebui să faci? Pavel spune că trebuie să-ţi aduci aminte ceva. "Să vă aduceţi aminte." Nu a spus, "să vă scoateţi din minte cuvintele acestea pentru că vă vor contamina motivaţia." Şi în timp ce conduci spre spital, îţi aduci aminte că Isus a spus că "este mai ferice să dai, este mai ferice să dai." Inima mea, crede promisiunea aceasta pentru că vei experimenta mai multă binecuvântare la spital decât stând comfortabil acasă. Îţi predici ţie şi inimii tale şi lupţi să devii o persoană după voia Lui. Trebuie să lupţi bazat pe promisiunea aceasta. Nu poţi să-ţi scoţi din minte o asemenea promisiune. Dragostea este revărsarea bucuriei în Dumnezeu, care împlineşte nevoile celui ce este în spital. Dacă nu simţi nevoia să slujeşti acea persoană, atunci trebuie să te lupţi pentru ca mai multă bucurie să-ţi umple viața. Şi unul dintre modurile în care poţi lupta, este să-ţi pui în inimă asemenea promisiuni şi să te rogi să te ajute Domnul să le crezi.

    Hadeti să închei îndreptându-vă înspre un alt text. Haideţi să mergem în Luca 14 şi vă voi da sugestii practice prin care adolescenţii pot iubi oamenii. Am predicat din textul acesta cu mulţi ani în urmă şi prima dată când am predicat a fost cu 23 de ani în urmă. Erau 300 de oameni din Laos în biserica noastră, pentru că erau atât de mulţi refugiaţi în anii '80 şi întrebarea era dacă îi vom primi la masa din Ziua Recunoştinţei în biserica Bethlehem? Nu vorbeau engleza prea bine şi nu aveau cum să joace Monopoli. Conversațiile cu ei ar fi fost ciudate. Ar trebui să faci un sacrificiu să primeşti în casa ta o persoană care nu vorbeşte engleză şi trebuie să găseşti o cale să o iubeşti.

    Haideţi să citim Luca 14:12-14. Acestea sunt cuvintele lui Isus. "A zis şi celui ce-L poftise: Când dai un prânz sau o cină, să nu chemi pe prietenii tăi, nici pe fraţii tăi, nici pe neamurile tale, nici pe vecinii bogaţi, ca nu cumva să te cheme şi ei la rândul lor pe tine, şi să iei astfel o răsplată pentru ce ai făcut. Ci, când dai o masă, cheamă pe săraci, pe schilozi, pe şchiopi, pe orbi. Şi va fi ferice de tine, pentru că ei n-au cu ce să-ţi răsplătească; dar ţi se va răsplăti la învierea celor neprihăniţi." Ultima frază îi înnebuneşte pe cei ce spun că nu ar trebui să fii motivat de răsplată. Îi înnebuneşte. Isus, în mod clar spune lucrul acesta pentru a ne motiva prin răsplată. Spune să nu căutăm răsplata în lumea aceasta! Invitaţi şchiopii, leproşii şi pe cei pe care nimeni nu i-ar invita la cină. Adu-i în casa ta şi fă-ţi viaţa grea şi bucuria ta la venirea lui Hristos va fi mai mare decât îţi poţi închipui! Fiţi motivaţi de extinderea bucuriei voastre, în timp ce îi atrageţi şi pe alţii înspre această bucurie. Bucuria se revarsă înspre alţii şi caută să se extindă şi să-i învăluie şi pe alţii. Atunci bucuria ta în Dumnezeu creşte prin bucuria lor în Dumnezeu. Chiar dacă în viaţa aceasta nu va fi nici o răsplată materială, va fi răsplata de la Isus în ziua ce va să vină. Nu accept ideea că nu ar trebui să căutăm bucuria în Dumnezeu, ci vă spun în mod categoric, căutaţi bucuria de dimineaţă până seara, în fiecare zi, toate zilele vieţii voastre, pentru că nu puteţi avea dragoste fără bucuria în Dumnezeu! Vom vorbi mai mult despre aceasta mâine dimineaţă când vom vorbi despre suferinţă, dar haideţi să vă dau câteva îndemnuri.

    Cum ar arătat dragostea dacă am practica-o aici în grupul acesta. Cât timp mai avem împreună, 15 ore? Veţi vorbi şi vă veţi împrieteni cu oameni pe care nu-i cunoaşteţi, oameni care nu sunt în zona voastră de comfort. Nu-i rău să aveţi prieteni, şi mă bucur că am prieteni în biserica Bethlehem, oameni care îmi sunt foarte aproape şi îi iubesc. Mă cunosc mai bine ca oricine altcineva şi atunci când sunt cu ei sunt total relaxat, pot spune orice vreau pentru că mă înţeleg. Dar aş face bine să ies cât mai des din cercul acesta de prieteni, aşa cum am făcut miercuri seara şi m-am făcut de ruşine. Am mers la un om care e în biserică de opt ani. Am mers la el şi i-am spus: Bună, sunt John Piper. Sunteţi pentru prima dată la biserică? Ruşinea pe care o simţim, este motivul pentru care nu facem lucrul acesta. În spate se ascunde dragostea de aprobare. Dacă bucuria ta în Dumnezeu e adâncă şi puternică, atunci poţi face faţă unor asemenea situaţii stupide. Mi se întâmplă lucrul acesta destul de des. Am confundat pe cumnatul lui Marsha, crezând că e fiul ei. Fac greşeli din acestea tot timpul. Ar trebui să nu mai predic dacă mi-ar fi teamă să-mi cer scuze pentru greşeli din acestea. Motivele pentru care pot depăşi asemenea momente sunt pentru că oamenii sunt foarte înţelegători cu mine, şi al doilea motiv este, pentru că Îl am pe Isus de partea mea.  Dacă Îl am pe Isus, toată lumea poate să mă respingă. Am Regele Universului de partea mea! Deci în seara aceasta, când mergeţi înapoi la cabană, sau dacă mergeţi să jucaţi jocuri, simţiţi-vă liberi să vorbiţi cu ceilalți!Ieşiţi din zona voastră de comfort pentru că Îl aveţi pe Hristos! Aceasta este una dintre aplicaţiile practice.

    Băieţi şi fete, ascultaţi ce vă spun. Voi credeţi că are legătură doar cu băieţii, dar nu-i aşa. Multe fete mi-au mărturisit acelaşi lucru. De dragul iubirii, spuneţi "Nu!" pornografiei. Aş vrea să vorbesc despre lucrul acesta într-un weekend dedicat special acestei teme. Dar ar trebui să fie grupuri separate pentru fete şi băieţi. Vom vorbi despre lucrul acesta şi despre cum să luptaţi împotriva pornografiei. De dragul iubirii, de dragul viitorului vostru partener. Nici nu vă pot spune câte lucruri groaznice se petrec în biserica noastră din cauza faptului că bărbaţi şi femei sunt dependenţi de pornografie. Dependenţa lor a început la vârsta de 14 ani. Iar acum, la 29 de ani îşi distrug căsătoriile şi nu se pot elibera de pornografie. Băieţi şi fete, care navigaţi pe internet, soluţia pentru problema aceasta nu este simţul datoriei! Nu mai fac lucrul acesta, nu mă mai uit! Veţi eșua cu atitudinea aceasta! Ştiţi lucrul acesta, pentru că aţi eşuat şi în trecut. Voi lupta pentru o plăcere mult superioară, ce calcă în picioare minciuna ce vine prin monitorul computerului şi îmi spune că voi fi mai fericit, voi experimenta mai multă plăcere dacă navighez în direcţia aceea cu mouse-ul, decât dacă mă opresc! Trebuie să existe o plăcere supremă, o plăcere care să fie deasupra plăcerilor de jos. Ţinta noastră este să cautăm plăcere mai profundă, mai înaltă şi mai deplină!

    Vreau să risc lăudându-mă, pentru că vreau să-l cunoaşteţi pe pastorul vostru. Niciodată în viața mea nu am văzut imagini pornografice pe internet! Nu am mai văzut o revistă pornografică de la vârsta de 16 ani când am găsit o revistă Playboy pe care am ascuns-o şi mă uitam la ea. Spun lucrul acesta ca să vedeţi că lupta poate fi câştigată. Nu-s perfect în mintea mea, şi am mult de lucrat la inima mea, dar Dumnezeu mi-a dat puterea să petrec timp pe internet ştiind că pot naviga oriunde şi pot vedea orice vreau, şi nu am nici un fel de protecţie pe computer, dar mă gândesc la Regele meu Isus şi la faptul că vă pot privi pe toţi în ochi ca pastor credincios. Vreau ca Matei 5:8 să se împlinească în viaţa mea, "Ferice de cei cu inima curată, căci ei vor vedea pe Dumneze!" Dacă nu Îl văd pe Dumnezeu clar în Biblie, nu pot sluji cu putere, îmi spurc mintea şi inima cu imagini peste imagini, care mă împiedică să-L văd clar pe Dumnezeu, îmi pierd bucuria şi dacă îmi pierd bucuria, atunci sunt susceptibil la orice păcat în calea mea. Nu degeaba spune Biblia că e mai de folos să-ţi pierzi o mână sau un ochi. Suntem în război cu păcatul! Modul cel mai bun de a lupta nu este să facem o listă cu lucrurile pe care să le facem şi cele pe care să le evităm. Trebuie să luptăm prin a căuta bucuria, care este soluţia impulsului ce te atrage înspre pornografie. Pornografie îţi aduce o plăcere atât de mică, de ieftină şi mizerabilă şi rezultatul final este la fel de mic, ieftin şi josnic. Mă rog ca Dumnezeu să vă dea bucuria care să vă dezveţe de plăcerea aceasta. Aceasta este a doua aplicaţie.

    În al treilea rând, faceţi ceva radical pentru săraci. În lucrarea de misiune, în oraş, poate la şcoala voastră. Dan Holst mi-a spus că un oraş a raportat că o şcoală din districtul nostru are 40% din elevi care trăiesc sub limita sărăciei. În suburbiile oraşului nostru sunt copii care poate nu sunt lipsiţi de lucrurile materiale, dar au alte nevoi, nimeni nu-i băga în seamă. Ca şi acei copii care au împuşcat elevii din liceul Columbine, pentru că n-au avut prieteni care să-i ajute. Ajutaţi săracii într-un mod radical întinzându-le o mână. După ce vă masturbaţi vă puneţi capul pe pernă şi într-un final adormiţi, dar nu-i un somn dulce, nu va fi un somn liniştit. Dar dacă ajuţi un copil să-şi facă temele, îl ajuţi la algebră pentru că nu se descurcă, iar tu ştii algebra bine, dacă oferi ceva din tine în felul acesta, vei avea un somn dulce, vei dormi liniştit. Ai fost creat pentru a fi satisfăcut în Dumnezeu, ca apoi, cu mare preţ pentru tine, să se reverse bucuria ta înspre alţii. Aceasta se numeşte dragoste. Aţi fost creaţi să iubiţi oamenii prin extensia bucurie voastre în Dumnezeu. Vom vorbi mai multe despre aceasta mâine dimineaţă. Haideţi să ne rugăm.

 

    Tată îndurător, mă rog pentru aceste schimbări. Ştiu că la 14-15 ani nu aveam categorii sau loc în inima mea să experimentez bucuria pe care o cunosc acum în relaţia cu Tine. Dar știu adolescenţi, chiar şi aici în locul acesta, care Te cunosc atât de bine, încât înţeleg despre ce vorbesc. Ştiut cât de dulce e umblarea cu Isus, ca Prieten apropiat. Ştiu ce înseamnă să-ţi fie iertate toate păcatele, ştiu cum e să ai neprihănirea şi perfecţiunea lui Dumnezeu prin justificarea Lui. Să ai toate promisiunile garantate prin sângele lui Isus şi viitorul deschis în faţă pentru a putea spune Romani 8:32, "El, care n-a cruţat nici chiar pe Fiul Său, ci L-a dat pentru noi toţi, cum nu ne va da fără plată, împreună cu El toate lucrurile?" Mă rog să lucrezi în inimile adolescenţilor, să creezi loc în inimile lor, pe care doar Tu să le poţi umple. Loc special în mintea lor în care doar gândul despre Regele regilor şi Domnul domnilor să poate umple golul. Fă o lucrarea de înnoire a minţii şi transformare a inimii, pentru a nu fi limitaţi doar la puterea voinţei în ceea ce priveşte lupta pe care o duc, ci să fie innundați în inimi de o plăcere superioară acelui impuls de moment. Am să distrug impulsul acesta în seara aceasta cu o satisfacţie supremă! Ştiu că lupta este în toi, Doamne, şi ştiu că nu-i uşor. Simt compasiune pentru ei în sintația în care se găsesc. Îţi cer îndurare ca să ne faci oameni care să fim atât de plini de bucurie în Dumnezeu, în Tine, încât să se reverse ca dragoste pentru ceilalţi. În seara aceasta, şi pentru tot restul vieţii lor. M-am rugat în Numele lui Isus. Amin.

Preluat de la adresa: https://www.resursecrestine.ro/predici/158974/6-dragostea-adevarata-datorie-sau-bucurie-partea-2