11 – Gândiți-vă la profeții
Autor: Max Lucado
Album: Triumful zilnic
Categorie: Profeție

    Vreau doar să vin în fața voastră să vă aplaud, vreau să sărbătoresc faptul că ați studiat cartea Daniel și că ați ajuns aproape la final. Am parcurs și am studiat această puternică și minunată carte. Nu e o carte ușor de înțeles, dar e o carte care-ți poate schimba viața. Datorită planurilor de călătorie, înregistrez acest mesaj dinainte, dar vreau să știți că în ziua în care studiați acest pasaj, în ziua în care medităm asupra capitolului 11, voi dedica un timp special în rugăciune ca Dumnezeu să vă deschidă inimile ca să primiți istorisirea puternică care se găsește în acest capitol minunat. Să ne rugăm împreună, apoi vom trece la treabă.

 

    Tată ceresc, ne rugăm ca astăzi Tu să ne vorbești inimilor noastre, iar inimile noastre să se deschidă înaintea Ta. Te rugăm, iartă-l pe vorbitorul nostru, știm că păcatele lui sunt multe. Și ajută-ne să-L vedem pe Isus, doar pe Isus. Prin Hristos ne rugăm, amin.

 

    Daniel 11 nu este faimos prin cuvinte inspiraționale. Nu-l veți găsi pe aceeași listă cu Psalmul 23 și Rugăciunea Domnească. Nu veți găsi niciodată în magazinele de decorații un tablou cu primele versete din Daniel 11. Spune așa, Daniel 11:2: „Acum, îţi voi face cunoscut adevărul: Iată că vor mai fi încă trei împăraţi în Persia. Cel de-al patrulea va strânge mai multă bogăţie decât toţi ceilalţi şi, când se va simţi puternic prin bogăţiile lui, va răscula totul împotriva împărăţiei Greciei.” Acest capitol are probleme în a face o impresie bună din prima. De aceea mulți oameni sar peste el când studiază cartea Daniel. Noi nu facem parte dintre ei, noi vom afla că Daniel 11 poate fi o mină de aur pentru studentul grijuliu. Ceea ce vreau să spun prin student grijuliu este asta: acel student care studiază acest capitol cu Biblia într-o mână și cu cartea de istorie în cealaltă mână. Daniel capitolul 11 constă în rostirea profețiilor și împlinirea profețiilor rostite. Și, pe măsură ce începem să vedem profețiile împlinindu-se, ne vom afla propria credință întărită. Citirea este zdruncinătoare, desigur, dar are un rol esențial în istorisirea lui Daniel. Aceasta consolidează tema principală a cărții Daniel. Tema este aceasta: există un Dumnezeu în cer (Daniel 2:28).

    În capitolul 1 L-am văzut pe Dumnezeu ca Dumnezeul celor credincioși, am văzut cum El i-a protejat pe Daniel, Șadrac, Meșac și Abed-Nego. În capitolul 2, El este Dumnezeul veacurilor și al visului lui Nebucadnețar. În capitolul 3, El este Dumnezeul din cuptorul cu foc și Cel care i-a salvat pe Șadrac, Meșac și Abed-Nego. Capitolul 4 relatează abilitatea lui Dumnezeu de a-i smeri pe cei mândri precum Nebucadnețar. Belșațar, în capitolul 5, I-a nesocotit sfințenia Lui și pentru asta a plătit greu. Conform capitolului 6, există un Dumnezeu în cer care poate închide gura leului și să-i protejeze pe sfinți așa cum a făcut-o cu Daniel. Capitolul 7 descrie națiunile rele și cum Cel îmbătrânit de zile le va birui. Capitolul 8 îl descoperă pe Antihrist, dar și faptul că zilele lui vor fi puține. De ce? Pentru că există un Dumnezeu în cer. Uimitoarea profeție din capitolul 9 a exclus orice noțiune a unui Creator absent. Există un Dumnezeu în cer. Și, comform capitolului 10, acest Dumnezeu din cer trimite îngeri să ne asculte rugăciunile și să slujească sfinților Săi. Și astăzi, conform Daniel 11, există un Dumnezeu în cer care direcționează istoria și El modelează cursul istoriei spre rezultatul dorit de El. Dumnezeu profețește viitorul și tot Dumnezeu împlinește profeția.

    Dovada cea mai clară – a patra și ultima viziune dată lui Daniel. Se găsește aici în Daniel 11 și prevestește evenimentele a trei secole jumătate, începând undeva în jurul anului 600 î.Hr. Poate sunteți curioși să aflați că Daniel 11 a fost un câmp de bătălie pentru savanți în ultimele sute de ani. Istoria corespunde atât de precis cu profeția din versetele 1-35 încât filozoful păgân Porphyrius a declarat cartea Daniel ca fiind un fals în secolul al treilea d.Hr. El susținea că această carte trebuie să fi fost scrisă în timpul profeției, nu înainte de ea. Desigur, nu a oferit nicio explicație privind profeția exactă din Daniel 9, privind intrarea lui Isus în Ierusalim cu 400 de ani înainte. Și, cu excepția lui Porphyrius, nimeni nu a pus la îndoială faptul că datează din secolul 6 timp de 2000 de ani. Există și alte motive pentru care să credem că această carte a fost scrisă în zilele lui Daniel și de Daniel însuși. Cartea Ezechel face referire la ea, de trei ori menționează numele lui Daniel. Și, cel mai important, Isus Hristos Însuși, a citat din profeția lui Daniel când a predicat de pe Muntele Măslinilor. Întotdeauna vor exista sceptici care vor încerca să înlăture profețiile, dar întotdeauna vor exista și oameni care vor căuta să învețe profețiile. Să fim printre aceștia din urmă.

    Să începem acum cu profeția din Daniel 11. Aceasta promovează, în primul rând, fiabilitatea Scripturii. Fiabilitatea Scripturii. Permiteți-mi să jonglez între Biblie și cartea de istorie și veți înțelege ce vreau să spun. Biblia a profețit în Daniel 11:2: „vor mai fi încă trei împăraţi în Persia”. Istoria spune că exact așa a fost. Cambyses, Smerdis și Darius I. Biblia explică în versetul 2 că „cel de-al patrulea va strânge mai multă bogăţie decât toţi ceilalţi şi va răscula totul împotriva împărăţiei Greciei.” Istoria a confirmat și această profeție. Numele lui? Xerxes I. Biblia a profețit că „se va ridica un împărat viteaz”. Cartea de istorie dovedește că profeția este corectă și ne dă numele său, sigur îl veți recunoaște: Alexandru cel Mare. Și Biblia ne dă detalii despre viața lui Alexandru cel Mare (Daniel 11:4): „Şi, cum se va întări, aşa se va şi sfărâma împărăţia lui şi va fi împărţită în cele patru vânturi ale cerurilor, dar nu între urmaşii lui şi nici nu va fi tot atât de puternică pe cât era sub el, căci va fi făcută bucăţele şi va trece la alţii, afară de aceştia.” Ei bine, istoria spune că acest lucru este adevărat, această profeție este validă. Și ne dă numele celor patru conducători: Cassander, Lysimachos, Seleukus și Ptolemy.

    Faceți pauză și observați. Am citit doar trei versete și deja am văzut împlinirea a nouă profeții. Iar această vedenie abia începe. Lui Daniel i se mai spune despre regii din nord, Biblia mai spune că „împăratul de la miazăzi va ajunge tare” (Daniel 11:5). Așa și a fost, numele lui este Ptolemy Soter. Biblia mai spune că „unul din mai-marii lui va fi și mai tare decât el” (Daniel 11:5). Și a fost! Numele lui este Seleukos I Nikator. El a depășit Babilonul în anumite domenii. Apoi Biblia spune că „fata împăratului de la miazăzi va veni ca nevastă la împăratul de la miazănoapte, ca să facă o învoială” (Daniel 11:6). Și asta s-a întâmplat. Ptolemy II și-a trimis fata (Bernice) să se căsătorească cu Antiochos II Theos și aceștia vor încheia o înțelegere. Putem să continuăm așa încă multă vreme. Profeția din capitolul 11 merge mai departe în a prezice o conspirație pentru o crimă, despre națiunea Egiptului, o înfrângere în bătălie, invazia unei națiuni, o altă căsătorie care a dus la un tratat de pace. Ceea ce Daniel a văzut în vedenia sa, noi citim în cărțile de istorie. În opinia mea, descoperirea făcută lui Daniel a prevestit cel puțin 25 de evenimente istorice majore desfășurate într-o perioadă de peste 350 de ani.

    Să avem o perspectivă a acestui lucru. Să ne imaginăm că se întâmplă ceva similar cu istoria noastră. Cei mai mulți dintre noi suntem de departe mai familiarizați cu evenimentele anilor 800-700 î.Hr. decât suntem cu evenimentele din anii 600-300 î.Hr. Haideți doar să ne imaginăm. Să ne imaginăm că se descoperă o care scrisă în secolul 14, cu câțiva ani înaintea pelerinii, vasul Mayflower și războiul revoluționar. Să presupunem că această profeție vorbește despre un vas mic care trece un ocean mare, un conflict între nativi și cei nou-veniți, un legământ între 13 districte, apariția uneltelor mecanice în agricultură și o barcă ce poate traversa țara pe șine. Puteți să vă dați seama că o asemenea carte ar aduna curiozitatea tuturor. Credeți că ar fi vreun istoric care ar fi interesat să studieze această carte? Și să presupunem că povestea din carte a mers mai departe. Să presupunem că ar merge mai departe și ar profeți un mare război între nord și sud, asasinarea unui lider, un alt război care implică întreaga lume, un mare colaps financiar care a sărăcit milioane și i-a lăsat murind. S-ar găsi vreun istoric care să depună efort să citească această carte și să se întrebe cine a scris-o și cum de au știut? Deoarece acest document prevestește viitorul, descrie evenimente înainte să se întâmple, anunță detaliile, ridicarea, căderea, problemele și succesul societății noastre. Ar vrea vreun academician de pe planetă să descopere sursa acestui document?

    Să presupunem că ar merge mai departe cu povestea: un om ajunge pe lună, o cutie de mărimea unui buzunar securizează mesajele vocale, emergența unui grup violent veniți de pe mare. Acum... cineva în alertă cu privire la secvența evenimentelor scrie o cronologie și anunță: „Iată unde suntem. Aici ne aflăm noi. Și pentru că toate acele lucruri s-au întâmplat în trecut... ar trebui să ne ciulim urechile la tot ceea ce spune această carte despre viitor și să luăm aminte.” Nu ar trebui și noi să facem la fel? De nenumărate ori cartea lui Daniel a spus că se va întâmpla ceva și s-a întâmplat. Iar aceia care iau aminte arată spre cronologie și spun, „Iată unde ne aflăm noi! Aici ne aflăm. Avem o sursă fiabilă care ne va spune și ceea ce se va întâmpla în continuare.” După estimări, Bibliile voastre au peste 300 de profeții doar despre viața lui Isus. Există mai bine de 500 de profeții care s-au împlinit, având diferite teme. Dar 300 sunt doar despre viața lui Isus, dintre care 29 au fost împlinite în ziua crucificării. Care sunt șansele ca așa ceva să se întâmple?

    Ei bine, aceasta a fost întrebarea pe care un matematician pe nume Peter Stoner a abordat-o. El a fost blocat când a văzut numărul de profeții îndeplinite în acea perioadă scurtă de timp pe care noi o numim rătignirea lui Hristos. Profeții ca acestea: prietenul care l-a vândut (Psalmul 41:9), ucenicii L-au uitat și s-au lepădat (Psalmul 31:11), falsa acuzație (Psalmul 35:11), tăcerea înaintea judecătorilor (Isaia 53:7), a fost găsit ca nevinovat (Isaia 53:9), a fost pus lângă cei păcătoșii (Isaia 53:12), a fost răstignit (Psalmul 22:16), batjocurile spectatorilor (Psalmul 109:25). Din nou, putem continua la nesfârșit. 29 de profeții specifice care au avut de-a face cu viața lui Isus Însuși. Știați că prin moartea Sa 29 dintre acestea au fost îndeplinite exact? Care sunt posibilitățile matematice ca toate aceste profeții să își găsească împlinirea în viața unui singur Om, într-o anumită perioadă? Răspunsul: 1 la 840... nu știu cum să citesc acel număr, știu doar că are 97 de zerouri. E uimitor! Stoner merge mai departe și estimează șansele ca doar 8 dintre profeții să se îndeplinească în viața unui singur om, într-o viață. El spune astfel: „Gândiți-vă la statul Texas ca fiind îngropat cu jumătate de metru de dolari de argint. Pe unul din dolari puneți un semn. Care sunt șansele ca o persoană să selecteze dolarul marcat din prima încercare? Aceleași sunt șansele ca opt dintre profeții să-și găsească împlinirea în viața unui om. Și, totuși, 29 au fost împlinite în viața lui Isus într-o singură zi.

    De ce? De ce – atât noi, cât și Biblia – facem atâta forfotă cu privire la profeții și la împlinirea lor? Iată răspunsul: ca să mai adăugăm încă scândură la podul credinței, pod peste care un necredincios să poată să meargă. Profețiile mai adaugă o scândură la podul credinței, pod peste care un necredincios să poată să meargă. Cu toții ne îndoim câteodată. Cu toții ne luptăm să credem. Cu toții ne întrebăm dacă ceea ce spune Biblia este adevărat. Profețiile împlinite sunt încă o modalitate prin care Dumnezeu îndreaptă inima aflată în căutare spre El și-i spune: „Poți să ai încredere în Mine!” Nu avem noi nevoie de cineva în care să ne încredem? Nu avem noi nevoie de cineva în care să ne încredem în zile dificile, zile care ne pun la încercare? Motivul profețiilor este clar. Să ne facă să ne ridicăm, să ne punem credința în Dumnezeu și să ne punem credința în cronologia lui Dumnezeu. Dumnezeu a „vestit de la început ce are să se întâmple” (Isaia 46:10). El „nu face nimic fără să-Și descopere taina Sa slujitorilor Săi” (Amos 3:7). Ceea ce El a spus că va face, a făcut. Deci putem trage concluzia că dacă El promite că va face ceva, El o va face.

    Așadar, fiabilitatea Scripturii consolidează al doilea punct: fiabilitatea lui Dumnezeu. Din nou, acesta este unul din motivele pentru care avem Daniel 11. Recunoaștem că este greu de studiat câteodată. La prima citire, nu are expresivitatea Psalmului 23 sau ritmul Rugăciunii Domnești. Dar nu-l desconsiderați. Acest capitol, la fel ca alte capitole, vă vor da putere credinței voastre și vă vor întări încrederea. Există un Dumnezeu în cer și El este Dumnezeul istoriei. Iar atunci când El arată spre viitor, noi ar trebui să fim cu luare aminte. Este exact ceea ce El a făcut cu ultima secțiune a acestui capitol. El i-a dat lui Daniel o viziune despre cineva pe nume Antiohus Epifanes. Trivialitatea lui Antiohus Epifanes este că el a fost un destrăbălat. Profeția spune că (Daniel 11:21) „în locul lui se va ridica un om dispreţuit, fără să aibă putere împărătească; dar se va ridica deodată şi va pune mâna pe împărăţie prin uneltire.”

    Ca urmare a morții lui Seleukus IV, Antiohus preia tronul și-și să dumele Antiohus Epifanes, care înseamnă „glorios”. Versetele 21-35 oferă, din nou, o listă de profeții care au fost îndeplinite în mod exact în timpul domniei plină de sete de sânge acestui monarh rău. Conform versetului 22, toate armatele vor fi nimicite. Asta a făcut Antiohus prin destituirea marelui preot. Versetele 23-24 vorbesc despre o uniune fără precedent care va rezulta dintr-o victorie prin înșelătorie. Dacă acest lucru vă sună familiar cu ceea ce Antihristul urmează să facă... Acea profeție este plină de scop, are două înțelesuri, pe planuri diferite: ceea ce Antiohus a făcut și ceea ce Antihristul va face în timpul necazului cel mare. Antiohus a țesălat aprecierea prin bunăstare și, în final, a cucerit egiptenii. El s-a întors la Templu și priviți, „în inima lui va fi vrăjmaș legământului sfânt” (Daniel 11:28). Exact așa s-a întâmplat. Antiohus Epifanes a mers până acolo încât a profanat Templul. El a ucis evreii și a transformat Templul într-un centru de închinare pentru Zeus. Și au fost uciși cu miile până la revolta macabeilor când Templul a fost recucerit și sfințit.

    Toate acestea sunt profeții împlinite. La fel ca cea din versetul 28: „va lucra împotriva” legământului sfânt, va „spurca Sfântul Locaș” (Daniel 11:31). „Dar aceia din popor care vor cunoaşte pe Dumnezeul lor vor rămâne tari” (Daniel 11:32). Daniel scria aceste lucruri cu secole înainte să se întâmple, profeție după profeție, împlinire după împlinire, pasaj după pasaj, Scriptură după Scriptură... Cei înțelepți iau aminte. Cei înțelepți sunt încurajați. Dumnezeu ne-a câștigat atenția și ne-a dat o Carte care ne va conduce în viitor, spunându-ne despre viitor înainte ca acesta să aibă loc. Dar în aceste zile, aflându-ne în Babilon, prea puțini aleg să citească această Carte. Și tot în aceste zile, foarte mulți batjocoresc această Carte. Și în aceste zile ei ignoră promisiunile lui Dumnezeu și desconsideră profețiile lui Dumnezeu. Și mai știți ce? Ei vă batjocoresc și pe voi pentru că le luați în serios. Apostolul Petru spunea următoarele în 2 Petru 3:2-3: „Vă fac să vă aduceţi aminte de lucrurile vestite mai dinainte de sfinţii proroci şi de porunca Domnului şi Mântuitorului nostru, dată prin apostolii voştri. Înainte de toate, să ştiţi că în zilele din urmă vor veni batjocoritori plini de batjocuri, care vor trăi după poftele lor.” Petru susține că pentru a înțelege ceea ce se va întâmpla în zilele din urmă trebuiesc studiate cuvintele profeților din trecut. Dumnezeu vrea ca voi să fiți pregătiți pentru acele zile. Nu vrea ca nici voi, nici eu să fim inconștienți de ceea ce se întâmplă. Vrea să fim pregătiți și să ne încredem în El.

    Am văzut câteva profeții remarcabile în cartea Daniel. În ultimele săptămâni am văzut câteva promisiuni remarcabile cu privire la viitor. Poate ați auzit aceste lucruri sau le-ați citit și v-ați gândit, „Oare chiar va face Dumnezeu așa? Chiar va veni Isus și va răpi Biserica înainte de necazul cel mare? Chiar îi va permite Dumnezeu lui Antihrist să aducă haosul pe planetă? Chiar va veni o vreme când Isus va veni din cer însoțit de Biserica Sa? Și chiar îl va distruge Isus pe Satan într-o bătălie ultimă și decisivă?” Vă provoc să credem aceste lucruri. Scriptura ne spune să primiv la felul în care Dumnezeu Și-a ținut cuvântul în trecut și lăsați ca acest lucru să vă încurajeze în ideea că El Își va ține cuvântul și pe viitor.

    Capitolele ca Daniel 11 sunt menite să dea credință celor ce-l studiază cu grijă. Ceea ce Dumnezeu a spus că face, va face întocmai. Isaia 42:8-9 transmite cuvintele lui Dumnezeu: „Eu sunt Domnul, acesta este Numele Meu, şi slava Mea n-o voi da altuia, nici cinstea mea, idolilor. Iată că cele dintâi lucruri s-au împlinit, şi vă vestesc altele noi; vi le spun mai înainte ca să se întâmple.” Dumnezeu spune: „Uitați-vă la istoricul Meu. Uitați-vă la CV-ul Meu. Uitați-vă la ceea ce Eu am făcut.” Putem să ne încredem în cuvântul Său? Gândiți-vă la profeții! Putem să ne încredem în promisiunile Lui? Dumnezeu a promis să ne dea un nou trup care nu va muri niciodată, care nu va slăbi și nici nu va sucomba bolilor. Credem această promisiune? Dumnezeu a promis să vă spele toate păcatele. Credem în această promisiune? Dumnezeu a promis că niciodată nu vă va lăsa, nici nu vă va părăsi. Alegem noi să credem în această promisiune? Ei bine, gândiți-vă la profeții.

    Dumnezeu spune în Isaia 46:9-10: „Aduceţi-vă aminte de cele petrecute în vremurile străbune, căci Eu sunt Dumnezeu, şi nu este altul, Eu sunt Dumnezeu, şi nu este niciunul ca Mine. Eu am vestit de la început ce are să se întâmple şi cu mult înainte ce nu este încă împlinit. Eu zic: ‘Hotărârile Mele vor rămâne în picioare şi Îmi voi aduce la îndeplinire toată voia Mea’.” Prieten drag, te poți încrede în promisiunile lui Dumnezeu. Te poți încrede în promisiunile lui Dumnezeu. Nimeni nu înțelege totul cu privire la viitor, dar putem înțelege următorul lucru: Dumnezeul nostru este un Dumnezeu credincios și dacă spune că va face ceva, o va face.

    Există o poveste despre un om care a cumpărat un barometru scump. Locuia în Long Island, NY, cu multă vreme înaintea aplicațiilor pentru vreme și a prognozelor TV. El a crezut că ar fi prudent să fie capabil să anticipeze furtunile care veneau de peste oceanul Atlantic. Așadar, și-a cumpărat un barometru scump dintr-un catalog de comandă prin poștă. Când a despachetat instrumentul, a fost consternat când a văzut că acul era blocat spre cuvântul „uragan”. Nu conta cât de tare îl scutura, nu a putut să miște acul de acolo. Așadar, a scris o scrisoare către producător și a dus-o la poștă în Manhattan următoarea zi când a plecat spre lucru. Când a plecat în acea după-masă spre casă, o vijelie puternică s-a pornit. A fost atât de severă încât a trebuit să își petreacă noaptea în Manhattan. El a fost în întârziere datorită unei zile pline la muncă și, atunci când a ajuns la el pe insulă, barometrul lipsea. Și la fel lipsea și casa lui. A fost un uragan. Cuvântul lui Dumnezeu este precum un barometru. Sfidați-l dacă vreți, batjocoriți-l dacă asta doriți, desconsiderați-l dacă asta alegeți. Dar îndrăznesc că veți face toate acestea cu un risc foarte mare. V-aș încuraja să fiți înțelepți, să-l citiți și să luați aminte la el pentru că acesta prevestește o zi minunată, dar mai prevestește și o furtună majoră. Și aceasta va ajunge mai repede decât îți imaginezi. Să ne rugăm împreună.

 

    Tată ceresc, Îți cerem acum să ne ajuți inimile să fie deschise pentru orice mesaj pe care Tu ai vrea să-l primim din învățăturile Tale. Ne rugăm, Tată ceresc, ca Tu să folosești aceste mesaje din Daniel 11, aceste profeții ca să ne întărești propria credință. Folosește-le pentru a atrage un îndoielnic, un cinic de pe marginea prăpastiei necredinței. Folosește aceste cuvinte pentru a ne întări credința în cuvintele Tale, să credem că ceea ce tu ai spus, vei și face. Că așa vei face. Ne rugăm prin Hristos și toată biserica spune „amin”.

Preluat de la adresa: https://www.resursecrestine.ro/predici/152116/11-ganditi-va-la-profetii