Despre Monte-Cristo și despre noi
Autor: Laura Daniela Marinau
Album: Rezonanțe creștine
Categorie: Meditatii

   O carte care place încă tuturor sau cel puțin copiilor este „Contele de Monte-Cristo”. Este povestea fascinantă a unui tânăr trădat de prieteni, arestat în ziua nunții sale și dus în castelul-fortăreață D-If, un fel de Bastilia, de unde se ieșea doar prin moarte. Dar, acolo, un creștin spaniol, abatele Faria, l-a învățat Scriptura și mai multe limbi străine, i-a fost tovarăș de singurătate, apoi i-a lăsat moștenire harta comorii familiei Spada, din insula Monte-Cristo. Edmond a evadat cusut în sacul unde trebuia să fie cadavrul prietenului său, deci prin moartea binefăcătorului și-a găsit libertatea. Apoi, a ajuns pe un vas de contrabandişti până în insulița Monte-Cristo, unde a descoperit comoara, pe care a folosit-o încetul cu încetul. A revenit în lume (Paris) ca un conte fabulos de bogat, De Monte-Cristo și, ca printr-o justiție divină, și-a văzut toți dușmanii pedepsiți. A fost răzbunat și finalul este cu promisiunea nunții și a fericirii alături de sclava pe care o dezrobise.

   M-am întrebat: de ce ne place atât de mult această poveste și basmele, în general? Pentru că toți dorim să evadăm dintr-o viață monotonă și uneori silnică, asemeni unei închisori, toți dorim să fim nobili și bogați, moștenind o comoară, și toți visăm la fericirea prin iubire. Și dacă am suferit nedreptăți, vrem să fim răzbunați..

   Iată că, Isus Cristos, cunoaște toate aspirațiile inimii noastre și ne promite  că vom fi realizați din toate punctele de vedere: ne eliberează prin moartea Lui din temnița păcatului, ne dă harta comorii în Biblie, ne îmbogățește spiritual și ne promite moștenirea Ierusalimului ceresc-tot din aur și pietre scumpe. Iar finalul veșnic este Nunta din cer, cu care se termină această poveste perfectă-și adevărată.

   Dar, pentru că martirii de sub altar întrebau despre ziua când aveau să fie răzbunați, Domnul promite: „A mea este răzbunarea, Eu voi pedepsi”. Desigur că există și alte aspirații ale sufletului omenesc: nevoia de siguranță, tânjirea după un sens al vieții și al experiențelor din ea, visul după „tinerețe fără bătrânețe și viață fără sfârșit”, necesitatea stringentă de a fi iubit și acceptat necondiționat...Toate aceste dorințe, puse în sufletul nostru de către Creator, Care a așezat în inimile noastre și o „cavitate” pe care numai El o poate umple, toate, ne sunt îndeplinite în Cristos. Și ce poate fi mai minunat decât să fii iubit desăvârșit de cea mai frumoasă și mai puternică ființă din Univers?

   De aceea, înainte de a iubi Biblia, mi-a plăcut cartea „Contele de Monte-Cristo”. Dar, n-am ajuns contesă, ci prințesă de „Monte-Cristo”. Slavă Domnului Isus Cristos, Mântuitorul nostru, în veci! Cristos este împlinitorul tuturor aspirațiilor sufletului nostru, dacă rămânem în El!

 

 

 

 

Preluat de la adresa: https://www.resursecrestine.ro/eseuri/142913/despre-monte-cristo-si-despre-noi