Relationarea crestina
Autor: Cioban Florin
Album: fara album
Categorie: Diverse

Efeseni 2

13. Dar acum, în Hristos Isus, voi, care odinioară eraţi depărtaţi, aţi fost apropiaţi prin sângele lui Hristos.

14. Căci El este pacea noastră care din doi a făcut unul şi a surpat zidul de la mijloc care-i despărţea,

15. şi, în trupul Lui, a înlăturat vrăjmăşia dintre ei, Legea poruncilor, în orânduirile ei, ca să facă pe cei doi să fie în El însuşi un singur om nou, făcând astfel pace;

16. şi a împăcat pe cei doi cu Dumnezeu într-un singur trup, prin cruce, prin care a nimicit vrăjmăşia.

 

Biserica este formata din indivizi care sunt in deplina pace cu ei insisi, prin Isus Cristos a disparut diferenta dintre oameni, acea prapastie ca indvidualizare din tre oameni (Luca 16:26).

Diferente: clasa sociala si avere, statut si functie, neintelegerile sau incapatanarea, rudenie etc.

Geneza 37:8 Fraţii lui i-au zis: „Doar n-ai să împărăţeşti tu peste noi? Doar n-ai să ne cârmuieşti tu pe noi?” Şi l-au urât şi mai mult, din pricina viselor lui şi din pricina cuvintelor lui.

19 Ei au zis unul către altul: „Iată că vine făuritorul de vise!

20. Veniţi acum să-l omorâm şi să-l aruncăm într-una din aceste gropi; vom spune că l-a mâncat o fiară sălbatică şi vom vedea ce se va alege de visele lui.”

Luca 15 pilda fiului risipitor

27. Robul acela i-a răspuns: „Fratele tău a venit înapoi, şi tatăl tău a tăiat viţelul cel îngrăşat, pentru că l-a găsit iarăşi sănătos şi bine.”

28. El s-a întărâtat de mânie şi nu voia să intre în casă. Tatăl său a ieşit afară şi l-a rugat să intre.

 

 M.L.K. – Oamenii se urăsc între ei pentru că se tem, se tem pentru că nu se cunosc şi nu se cunosc pentru că nu comunică. (Comunicarea iubirii cat de des posibil).

Necomunicare – necunoastere – temere --  ura.

Ne comunicăm iubirea greşit şi prefăcut, si încercarea sa-I arăta lui Dumnezeu partea frumoasa a iubirii noastre. Atat vrem sa vada Dumnezeu.

Socializăm cu fratii si surorile, fiindca traim intr-un cadru social, dar lipseşte substanţa efectivă a relaţiilor interumane, avem tot timpul o tendinţă spre aparenţa cea mai frumoasa, strălucitoare. Lipseste Cristos? Nici pe departe, este prezent, dar mult in imaginatia noastra, si nu atat de mult in realitatea noastra.

Nu ma apropii pt ca nu locuiesc cu X sub acelasi acoperis, nu mananc cu el la aceeasi masa, nu am cu el aceleasi activitati etc, si totusi primii ucenici si –au vandut casele si averile si le imparteau intre ei, la comun.

 

Cum arat iubirea mea cuiva? La fel cum ii prezint ceva despre mine, cu limite.

De ex. când arătăm cuiva nişte poze, le arătăm pe cele mai bune, nu pe toate, le sortăm anterior, prezentăm o imagine cosmetizată care îndepărtează de realitate, şi toate astfel de acţiuni premeditate ale noastre --- la fel putem sa prezentam si iubirea catre cineva, ori spun adevarul ori mint, se materializeaza iubirea in ceva sau nu?

 

Unitatea - Cei ce citesc Biblia pot observa indemnurile lui Pavel de a fi toti intr-un gand, de a ne incuraja, de a ne iubi, in fond de a fi toti pe acelasi drum spre Cristos.

Trimiterile de pe pagina cu unitatea…

Dar, multi au tendinţa de a face afirmatii de genul „noi suntem tare diferiţi”, şi nu fac altceva decât să ne îndepărteze de ei, sa creeze un spatiu intre el si interlocutor, sa etaleze cat se poate de clar ca exista un spatiu şi să ne ţină la distanţă – si mai mult nu face nimic in directia apropierii, nu se doreşte apropierea, ci doar limitarea distanţelor (se separă chiar şi de înghesuiala care îi înconjură). Mult mai rar afirmă „noi ne asemănăm”.

  

Legături între membrii unei colectivităţi creştine trebuie să fie între toţi membrii – şi aici avem câteva tipuri de relaţii, între fraţi, între fraţi şi prieteni, între cei mai în vârstă şi cei adolescenţi, între fraţi şi surori, între tineri. Aceste legături trebuie studiate în parte, discutate amănunţit, presupun o sumedenie de factori.

PLANSA

## Lipsa legaturilor de orice fel dintre generatii, cei de varsta a treia si cei de varsta intai, diferente de 30, 40 sau 50 de ani, care datorita lipsei de interes au dus in cele din urma la o ruptura totala la legaturilor si relatiilor, toate acestea prin idei preconcepute.

  

1 Petru cap 5

Petru spune despre sine ca este un presbiter printre ceilalti presbiteri. El nu a pretins niciodată că ar detine o pozitie superioară celorlalti frati. Acesti presbiteri nu sunt altceva decat fratii in varsta din cadrul Bisericii. Batranii sunt cei inaintati in varsta cu o vasta experienta de viata si care au acumulat destule invataturi incat sa impartaseasca si celorlalti din aceste trairi.

1. Sfătuiesc pe prezbiterii dintre voi, eu, care sunt un prezbiter ca şi ei, un martor al patimilor lui Hristos şi părtaş al slavei care va fi descoperită:

2. păstoriţi turma lui Dumnezeu care este sub paza voastră, nu de silă, ci de bunăvoie, după voia lui Dumnezeu; nu pentru un câştig mârşav, ci cu lepădare de sine.

3. Nu ca şi cum aţi stăpâni peste cei ce v-au căzut la împărţire, ci făcându-vă pilde turmei.

4. Şi când Se va arăta Păstorul cel mare, veţi căpăta cununa care nu se poate veşteji, a slavei.

5. Tot aşa şi voi, tinerilor, fiţi supuşi celor bătrâni. Şi toţi, în legăturile voastre, să fiţi împodobiţi cu smerenie. Căci „Dumnezeu stă împotriva celor mândri, dar celor smeriţi le dă har.”

 

Aceste schimbari presupun adaptare

Enculturaţie sau adaptare culturală, proces de asimilare a unei forme de cultură şi educaţie, pe toată durata vieţii, adaptare culturală, asemenea ucenicilor care au primit o nouă învăţătură de la Cristos şi şi-au dedicat toata viaţa acestui nou fel de vieţuire. Distrugerea constructiilor culturale in care traim si care de duc spre individualism.

 

Ioan 19:26 Când a văzut Isus pe mama Sa, şi lângă ea pe ucenicul pe care-l iubea, a zis mamei Sale: „Femeie, iată fiul tău!”

Marcu 3:32 Mulţimea şedea în jurul Lui, când I-au spus: „Iată că mama Ta şi fraţii Tăi sunt afară şi Te caută.” 33. El a răspuns: „Cine este mama Mea şi fraţii Mei?” 34. Apoi, aruncându-Şi privirile peste cei ce şedeau împrejurul Lui: „Iată”, a zis El, „mama Mea şi fraţii Mei! 35. Căci oricine face voia lui Dumnezeu, acela Îmi este frate, soră şi mamă.”

            Cei 12 sunt foarte diferiţi ca stil de viaţă, principii etc. Isus Cristos îi pune pe aceşti oameni atât de diferiţi la un loc şi le arată că aceste bariere ideologice pot fi eliminate, pot fi depăşite, şi pentru El acestea nu au rost şi sens.

Tuturor le dă aceeaşi însărcinare, nu unora mai mult şi altora mai puţin. Si ce sunt ucenicii? (**sursele nu sunt 100% exacte, daca este vreo neconcordanta referitor la profesiile anterioare ale ucenicilor, treceti cu vederea si prezentati altfel)

Simon Petru (pescar)   Andrei (pescar)   Iacob (pescar)   Ioan (pescar)   Filip (pescar)

Matei (Levi) - vames

Bartolomeu (Natanael) - agricultor

Simon Canaanitul – vindecator ≈

Toma - ?   Iacob - ?

Tadeu (Iuda, Levi) -

Iuda Iscarioteanul – membru al unei grupari extremiste cu scop de a alunga romanii din Iudea.

----------------------

Luca 22:24-27

24. Între apostoli s-a iscat şi o ceartă, ca să ştie care din ei avea să fie socotit ca cel mai mare.

25. Isus le-a zis: „Împăraţii Neamurilor domnesc peste ele; şi celor ce le stăpânesc li se dă numele de binefăcători.

26. Voi să nu fiţi aşa. Ci cel mai mare dintre voi să fie ca cel mai mic; şi cel ce cârmuieşte, ca cel ce slujeşte.

27. Căci care este mai mare: cine stă la masă sau cine slujeşte la masă? Nu cine stă la masă? Şi Eu totuşi sunt în mijlocul vostru ca cel ce slujeşte la masă.

Diferenţele de comunicare duce adesea la rupturi, supărări, certuri. Ar fi ideal ca indivizii să sesizeze diferenţa de comunicare a unora sau altora. Modernitatea a crezut mult în cunoaştere, care pare sa stie tot.

 

Comunicarea este un proces prin care primim informatii - Dumnezeu comunica cu noi prin intermediul Scripturii dar si a Duhului Sfant. Omul biblic, inteleg cu usurinta voia Domnului prin intelegerea Biblie, omul duhovnicesc este receptiv la ceea ce primeste de la Dumnezeu, citind Biblia, iar omul firesc o ignora.

Comunicarea (dex):  A comunica înseamnă “a face cunoscut, a da de ştire, a informa, a ştiinţa, a spune” sau despre oameni, comunităţi sociale etc. – “a fi în legătură, în contact cu”; “a vorbi cu”, “a fi în legătură cu... a duce la..”

Modalitatile Domnului de comunicare cu noi - Calea prin care Domnul a ales sa ne spuna noua mai multe este Biblia, o cale scrisa, oficiala, accesibila, libera. Cum interpream noi sensul celor transmise de Dumnezeu?

Multe lucruri sunt bune dar sunt şi fireşti. Nu este bun orice si oricum, ci lucrurile trebuie adaptate Bibliei.

UNITATEA – alte texte ajutatoare

 

1 Corinteni

1:10 Vă îndemn, fraţilor, pentru Numele Domnului nostru Isus Hristos, să aveţi toţi acelaşi fel de vorbire, să n-aveţi dezbinări între voi, ci să fiţi uniţi, în chip desăvârşit, într-un gând şi o simţire.

11 Căci, fraţilor, am aflat despre voi de la ai Cloei, că între voi sunt certuri.

12 Vreau să spun că fiecare din voi zice: „Eu sunt al lui Pavel!” – „Şi eu, al lui Apolo!” – „Şi eu, al lui Chifa!” – „Şi eu, al lui Hristos!” –

13 Hristos a fost împărţit? Pavel a fost răstignit pentru voi? Sau în numele lui Pavel aţi fost voi botezaţi? (Cristos a fost dezbinat?)

1 Corinteni

12:25 pentru ca să nu fie nicio dezbinare în trup, ci mădularele să îngrijească deopotrivă unele de altele.

26 Şi dacă suferă un mădular, toate mădularele suferă împreună cu el; dacă este preţuit un mădular, toate mădularele se bucură împreună cu el.

2 Corinteni

2:5 Dacă a fost cineva o pricină de întristare, nu m-a întristat numai pe mine, ci pe voi toţi; cel puţin în parte, ca să nu spun prea mult.

2 Corinteni

13:11 Încolo, fraţilor, fiţi sănătoşi, desăvârşiţi-vă, îmbărbătaţi-vă, fiţi cu un cuget, trăiţi în pace, şi Dumnezeul dragostei şi al păcii va fi cu voi.

 

Filipeni 2

1. Deci, dacă este vreo îndemnare în Hristos, dacă este vreo mângâiere în dragoste, dacă este vreo legătură a Duhului, dacă este vreo milostivire şi vreo îndurare,

2. faceţi-mi bucuria deplină şi aveţi o simţire, o dragoste, un suflet şi un gând.

3. Nu faceţi nimic din duh de ceartă sau din slavă deşartă; ci, în smerenie, fiecare să privească pe altul mai presus de el însuşi.

4. Fiecare din voi să se uite nu la foloasele lui, ci şi la foloasele altora.

5. Să aveţi în voi gândul acesta care era şi în Hristos Isus.

Filipeni

3:16 Dar, în lucrurile în care am ajuns de aceeaşi părere, să umblăm la fel.

Romani

12:16 Aveţi aceleaşi simţăminte unii faţă de alţii. Nu umblaţi după lucrurile înalte, ci rămâneţi la cele smerite. Să nu vă socotiţi singuri înţelepţi.

Romani

16:17 Vă îndemn, fraţilor, să vă feriţi de cei ce fac dezbinări şi tulburare împotriva învăţăturii pe care aţi primit-o. Depărtaţi-vă de ei.

Romani 15

5. Dumnezeul răbdării şi al mângâierii să vă facă să aveţi aceleaşi simţăminte unii faţă de alţii, după pilda lui Hristos Isus;

6. pentru ca toţi împreună, cu o inimă şi cu o gură, să slăviţi pe Dumnezeu, Tatăl Domnului nostru Isus Hristos.

7. Aşadar, primiţi-vă unii pe alţii, cum v-a primit şi pe voi Hristos, spre slava lui Dumnezeu.

 

Ioan 17

21. Mă rog ca toţi să fie una, cum Tu, Tată, eşti în Mine, şi Eu în Tine; ca şi ei să fie una în Noi, pentru ca lumea să creadă că Tu M-ai trimis.

22. Eu le-am dat slava pe care Mi-ai dat-o Tu, pentru ca ei să fie una, cum şi Noi suntem una –

1Petru

3:8 Încolo, toţi să fiţi cu aceleaşi gânduri, simţind cu alţii, iubind ca fraţii, miloşi, smeriţi.

Fapte

4:32 Mulţimea celor ce crezuseră era o inimă şi un suflet. Niciunul nu zicea că averile lui sunt ale lui, ci aveau toate de obşte.

Maleahi

2:10 N-avem toţi un singur Tată? Nu ne-a făcut un singur Dumnezeu? Pentru ce, dar, suntem aşa de necredincioşi unul faţă de altul, pângărind astfel legământul părinţilor noştri?

Efeseni

4:3 şi căutaţi să păstraţi unirea Duhului, prin legătura păcii.

Coloseni

3:13 Îngăduiţi-vă unii pe alţii, şi dacă unul are pricină să se plângă de altul, iertaţi-vă unul pe altul. Cum v-a iertat Hristos, aşa iertaţi-vă şi voi.

 

Galateni 3

27. Toţi care aţi fost botezaţi pentru Hristos v-aţi îmbrăcat cu Hristos.

28. Nu mai este nici iudeu, nici grec; nu mai este nici rob, nici slobod; nu mai este nici parte bărbătească, nici parte femeiască, fiindcă toţi sunteţi una în Hristos Isus.

1 Petru

1:22 Deci ca unii care prin ascultarea de adevăr v-aţi curăţat sufletele prin Duhul, ca să aveţi o dragoste de fraţi neprefăcută, iubiţi-vă cu căldură unii pe alţii, din toată inima;

 

 ACEST MESAJ ESTE INSOTIT DE UN POWER POINT CU ILUSTRATII FOARTE UTILE MESAJULUI SI TEXTE EXPLICATIVE

 

 

Preluat de la adresa: https://www.resursecrestine.ro/predici/142375/relationarea-crestina