05. Noul legamant al Harului
Autor: Anonim  |  Album: fara album  |  Tematica: Diverse
Resursa adaugata de adriannedelca in 17/11/2010
    12345678910 10/10 X
Media 10 din 1 vot

 

5. Ioan 1:17"căci Legea a fost dată prin Moise, dar harul şi adevărul au venit prin Isus Hristos".
   Legea a fost data prin Moise, dar Harul a venit prin Isus. Sunt multe legaminte in Biblie, dar sunt impartite in 2, Noul Legamant, si Vechiul Legamant. Sub Lege Dumnezeu cerea neprihanire de la om, sub Har, Dumnezeu da oamenilor neprihanire. Sub Lege, binecuvantarea lui Dumnezeu si bunatatea Lui erau in viata noastra, bazate pe ascultarea nostra, pe faptele noastre. Sub Har, beneficiem de binecuvantaril lui Dumnezeu, din cauza ascultarii lui Isus. Prin ascultarea unui singur om, toti am foat facuti neprihaniti. Prima minune a lui Moise a fost sa transforme apa in sange, rezultand, moarte. Prima minune a Harului, a fost ca Isus sa transforme apa in vin, rezultand, sarbatoare, bucurie in viata. Legea omoara, dar Duhul da viata.
   Isus nu a venit sa ne puna reguli, peste reguli, a venit sa ne dea viata, si inca viata din belsug. Nu a venit sa faca din oameni rai, oameni buni, ci din oameni morti, oameni vii. Poporul israel, de cand au iesit de sub robie, pana s-a dat Legea, erau sub Har, sii nici unul nu a murit, macar ca au murmurat. Au iesit din tara Egiptenilor, pe baza sangelui mielului, nu pe baza ascultarii lor. A murmura si a te plange este pacat, si asta au facut de cand au iesit din tara Egiptului, incepand sa se planga lui Moise. Ei au murmurat, si Dumnezeu a deschis marea pentru ei. De partea cealalta a marii nu au avut apa, au inceput sa se planga si sa murmure din nou, si Dumnezeu le-a dat apa din stanca. De fiecare data cand murmurau, ei vedeau favorul si demonstratia de dragoste a lui Dumnezeu pentru ei. Binecuvantarile lui Dumnezeu nu depindeau de ascultarea lor, de faptele lor, si pe bunatatea lui Dumnezeu, si credinciosia Lui fata de Legamantul pe care l-a facut cu Avraam, Legamantul Harului. Nici macar unul nu a murit. Cateva capitole mai incolo, su inceput sa murmure din nou, ca nu aveau carne sa manance, si a facut sa sufle un vant, care a adus prepelite pentru ei. Dumnezeu nu i-a judecat, ci le-a dat paine din cer.
   In Exod 19, poporul Israel a spus, ca tot ceea ce va spune Dopmnul, vor face, asta scrie in traducerea Cornilescu. Dr in ebraica, ei de fapt spuneau plini de mandrie, ca tot  ceea ce va cere Domnul de la ei, ei vor fii in stare sa implineasca. Cu alte cuvinte, ei i-au spus lui Dumnezeu sa nu-i mai binecuvanteze pe baza credinciosiei Lui, ci pe baza ascultarii lor. Ei au schimbat Legamintele. Atunci Dumnezeu si-a schimbat atitudinea fata de ei, spunandu-i lui Moise sa nus e apropie de munte, pentru ca era un munte sfant. Care vor atinge acest munte cu siguranta ca va muri. Noi nu trebuie sa cautam neprihanirea noastra, ci neprihanirea Lui, care este un dar primita prin Isus. Am fosat invatati de biserica sa avem credinta pentru vindecare, credinta pentru prosperitate, dar Noul Testament ne invata doar credinta in neprihanirea Lui. Tu esti justificat prin credinta. Ei au schimbat Legamantul Harului, cu Legamantul Legii. Si Dumnezeu le-a spus ca-i va binecuvanta, doar daca vor tine poruncile Lui. Dumnezeu nu adat Legea, ca omul sa fie justificat prin ea. Legea este ca si o oglinda, ne arata adevarul. Nu condamna oglinda, pentru ca iti arata adevarul.
   Legea este sfanta, dar nu te poate face sfant. Legea este buna, dar nu are putere sa te faca bun. Am avut nevoie de un Mantuitor pentru asta. Sunt unel; e biserici care predica: "Faci bine primesti bine, faci rau, primesti rau, si te intrebi daca Crucea a schimbat ceva. Aceste este sistemul pe care finctioneaza Lege: "Faci bine, primesti bine, faci rau, primesti rau, daca este asa, ce a facut Isus pentru noi la Cruce? In Noul Legamant noi primim binele, pentru ca Isus a luat raul. Isus la Cruce, a luat pacatele tale, cu toate ca El nu a facut pacat. ca noi sa primim Neprihanirea Lui, aparte de performantele noastre. Singurul mod de a cadea din Har, este sa incerci sa-l meriti prin faptele tale, prin ascultarea ta. Harul este Evanghelia.
   Romani 6; 14'Căci păcatul nu va mai stăpâni asupra voastră, pentru că nu sunteţi sub Lege, ci sub har".
   Pacatul nu va mai stapani asupra ta, pentru ca nu maiesti sub Lege ci esti sub Har.

   1. Corinteni 15:56"Boldul morţii este păcatul; şi puterea păcatului este Legea".
   Puterea pacatului este Legea. In cartea Galateni, in primele 4 capitole, Pavel vorbeste despre diferenta dinte Lege si Har. Apoi in capitolul 5 vorbeste despre roada Duhului
   Galateni 5:22"Roada Duhului, dimpotrivă, este: dragostea, bucuria, pacea, îndelunga răbdare, bunătatea, facerea de bine, credincioşia, 23"blândeţea, înfrânarea poftelor. Împotriva acestor lucruri nu este lege".
   In roada Duhului este si infranarea poftelor, autocontrulul, care este si ea o roada. Autocontrolul nu este ceva ce trebuie sa faci, este un fruct al Duhului Sfant. O viata traita sub Lege, va produce fapte, nu fructe. In momentul cand poporul Israel s-a pus sub Lege, au si incalcat prima porunca, inchinandu-se unui vitel facut de aur. Eu sunt pentru Lege, pentru motivul pentru care s-a dat Legea. Dumnezeu a dat Legea ca sa ne arate ca nu o putem implini in totalitae, si ca avem nevoie de un mantuitor care este Isus Cristos, care a implinit Legea pentru noi. Noul Legamant, nu incepe cu Evanghelia dupa Matei, ci incepe in ziua cinzecimii, in Faptele Apostolilor, dupa invierea lui Isus Cristos. Isus le-a dat Legea fariseilor, pentru ca ei credeau ca pot implini Legea in totalitate. Se bazau pe puterea lor de  a implini Legea. Isus le-a spus: " Daca Ochiul tau te face sa cazi, scoate-l afara, daca mana ta te face sa cazi, tai-o jos, ca sa le arate ca nu pot sa implineasca Legea prin puterea Lor.
   In Luca 18, avem povestea cu tanarul bogat, si s-a laudat in fata lui Isus. El a spus: "Ce trebuie sa fac ca sa fiu mantuit? Raspunsul corect pe care Isus trebuia sa il dea, era sa creada in El ca si Domn si Mantuitor, dar nu a spus asta. Si Isus i-a spus sa urmeze Legea, si tanarul a spus ca toate aceste porunci le-a urmat din tineretea lui. Isus i-a spus ca un singur lucru ii lipseste, sa vanda tot ce are, sa dea la saraci, si sa il urmeze. Atunci cand esti sub Lege, intotdeauna va fii o porunca pe care nu o vei putea tine. Tanarul bogat a plecat intristat, pentru ca avea multe bogatii, nevrand sa dea nimic saracilor.
   In Luca 19, Isus il vede pe Zacheu in copac, sii ii spune sa se dea jos de acolo, ca in ziua respectiva vrea sa cineze la el acasa. Zacheu era un colector de taxe, un om bogat, si Isus nu i-a dat un set de Legi pe care sa le urmeze. I-a dat Harul, si nu l-a condamnat pentru ca era un colector de taxe. La sfaritul cinei, Zacheu ii spune Domnului: "Daca este cineva pe care am nedreptatit vreau sa le dau inapoi impatrit. Si Zacheu l-a primit pe Domnul Isus ca si Domn si Mantuitor.
   Aceste 2 povestiri au fost aranjate intr-o ordina divina, ca sa ne arate, ca atunci cand esti sub Lege, esti zgarcit si nu te gandesti la aproapele tau, dar cand esti sub Har, dai cu bucurie saracilor, din ceea ce te-a binecuvantat Isus. Sunt impotriva pacatului, Harul este singurul antidot impotriva pacatului. Multi oameni spun ca pacatul din viata credinciosului, impiedica trezirea spirituala, dar daca nu ar fii pacat nu ar fii trezire spirituala. Trezirea spirituala este impiedicata din cauza religiei, care pune legi si reguli, care impiedica sa  curga binecuvantarea in viata oamenilor.
   Galateni 5:4"Voi, care voiţi să fiţi socotiţi neprihăniţi prin Lege, v-aţi despărţit de Hristos; aţi căzut din har".
   Daca intrebi fiecare crestin, ce opreste binecuvantarea lui Dumnezeu sa curga in viata crestinului, ai sa-l auzi spunand: "Din cauza pacatului, nu este binecuvantarea Domnului". Cristos nu poate sa te binecuvanteze, daca incerci sa castigi binecuvantarile Lui prin ascultarea Legii. Harul este un dar pe care noi trebuie sa il castigam prin credinta, nu prin fapte. Cu cat esti mai legalist, Cristos nu poate sa te binecuvanteze.
   Femeia cu scurgerea de sange, care s-a atins de Isus si a fost vindecata. Stii cate legi a trebuit sa incalce, ca sa vina sa se atinga de Isus? In Levitic se spune ca o femeie care este necurata si atinge pe altii, si ceilalti devin necurati. Isus i-a spus: "Credinta ta te-a facut bine, nu faptele tale. Sub Har vei vedea binecuvantarile lui Dumnezeu in viata ta prin credinta in Isus Cristos. Adeasta femeie, este singura femeie din Biblie, pe care Isus numit-o: "Fica". Isus i-a spus: "Du-te in pace, credinta ta te-a vindecat. Aici pentru vindecare se foloseste termenul: "Heugas" din greaca, care inseamna ca daca ceva ti-a fost furat, iti va fii dat inapoi. I-a spus ca tot ceea ce a pierdut: "Banii pe la medici, sangele pe care l-a pierdut, relatiile pe care le-a pierdut, ii vor fii date inapoi. Isus cand a venit jos de pe munte, un lepros a venit la El, nu stim cum a ajuns la Isus, pentru ca daca erai lepros pe vremea lui Isus, trebuia sa strigi: "Necurat, necurat", de la distanta. Pe acest om, nimenii nu l-a atins de ani de zile, primul lucru pe care l-a facut Isus, l-a atins, si i-a spus: "Vreau, fii curatit, si indata a fost curatit. Multi oameni spun sa nu te duci cu oameni pacatosi, ca oamenii te vor contamina cu pacatul lor. Isus nu s-a contaminat cu Lepra, ci bolnavul a fost contaminat de Isus cu vindecare. Harul este mai mare decat pacatul, decat blestemul.
   1 Ioam4:17"Cum este El, aşa suntem şi noi în lumea aceasta: astfel se face că dragostea este desăvârşită în noi, pentru ca să avem deplină încredere în ziua judecăţii".
   Asa cum este El asa suntem si noi in aceasta lume, de aceea  avem deplina incredere in ziua judecatii. Aici nu spune ca cum a fost Isus in Evanghelii, ci cum este acum pe tron, glorificat in ochii Tatalui. Astazi nu se uita la tine ca sa te judece, Dumnezeu se uita la dreapta Lui, la Isus, si asa cum il vede pe El, asa te vede si pe tine in aceasta lume. Inceteazasa mai pui intrebari de genul: "Sunt acceptat de Dumnezeu? Asta este o intrebare a unui om care este sub Lege. Intrebarea pe care trebuie sa o pui este: "Este Isus acceptat in fata lui Dumnezeu? Pentru ca cum este El, asa suntem si noi in aceasta lume. Tu esti ascuns cu Cristos in Dumnezeu. Diavolul incearca sa aduca Legea inapoi in viata ta: "Uite ce ai facut, Nu ai citit Biblia de ajuns, nu te-ai rugat de ajuns, uita-te la fratele tau, se roaga o ora, si tu te rogi doar 10 minute. Duhul Sfant a venit sa glorifice o singura persoana, nu esti tu si nu sunt eu, ci este Isus. Uita-te la Isus, ca cat vei vredea mai mult din gloria Lui, cu atat mai mult vei fii imbracat si tu cu gloria Lui. Declara: "Asa cum este El, asa sunt si eu in aceasta lume. Nu sunt eu cine sunt in trup, sunt in Cristos.
   In Vechiul testament cand cineva pacatuia, aducea o jertfa pentru pacat, un miel preotului. Preotul era reprezentantul lui Dumnezeu. Pe cine examina preotul? Pe pacatos, sau mielul? El examina mielul. Era evident de ce pacatosul era acolo, pentru ca a pacatuit, si de aceea a adus mielul. Preotul examina mielul. Nu se uita la cat de bun este pacatosul, ci la cat de perfect era mielul. Mielul daca era fara cusur, murea pentru cel care l-a adus. Focul lui Dumnezeu, judecata Lui cadea peste mielul inocent, care purta pacatele caruia l-a adus, si cel care l-a adus pleca cu binecuvantarile lui Dumnezeu de acolo. Isus a facut totul la cruce pentru tine si pentru mine. Din cauxza ca Dumnezeu este sfant, nu te va mai condamna astazi
   Romani 8:1"Acum dar nu este nici o osândire pentru cei ce sunt în Hristos Isus, care nu trăiesc după îndemnurile firii pământeşti, ci după îndemnurile Duhului".
   Aici se foloseste timpul prezent, nu este nici o condamnare pentru cei ce sunt in Isus. Pavel in Romani 7, se condamna ca vroia sa faca binele si raul statea lipit de el. Dar in capitolul 8 ne spune ca a aflat raspunsul"Nu mai este nici o condamnare pentru cei ce sunt in Isus. Sfintenia lui Dumnezeu a condamnat pacatele noastre, pentru intreaga noastra viata, acum 2000 de ani in trupul lui Isus. Dumnezeu este sfant si drept ca sa mai condamne inco o data pacatele in trupul nostru, dupa ce l-ea condamnat in trupul lui Isus. Cu cat vezi frumusetea Domnului, cu atat vei fii transformat dupa imaginea LuI. nu vei fii transformat prin faptele tale, ci prin Duhul Domnului.
   Atata timp cat Petru s-a uitat la Isus a umblat deasupra circumstantelor in care se afla, cand si-a luat ochii de la El, a inceput sa se scufunde. Diavolul vrea sa te uiti la tine: "Uita-te ce gresit ai reactionat, uita-te la acset domeniu din viata ta cum inca pacatuiesti". Uita-te la Isus, tinta desavarsirii noastre. Depresiile vin in momentul cand iti iei ochii de la Isus si te centrezi asupra gandurilor tale, emotiilor tale, si actiunilor tale. Uita-te la Isus si te vei vedea ca si El. Odihneste-te in El, si El va lucra in tine si prin tine.



Până în acest moment nu au fost adăugate comentarii.
Statistici
  • Vizualizări: 2348
  • Descărcări: 1
  • Export PDF: 10
  • Favorită: 1
  • Gramatical corect
  • Fără diacritice
  • Conținut incomplet
Opțiuni