ADEVĂRUL despre LUMINA Lumii
Autor: Victor Dobrescu  |  Album: fara album  |  Tematica: Diverse
Resursa adaugata de Dobrat in 27/02/2021
    12345678910 0/10 X

Adevărul despre Lumina Lumii

Scurt Prologos

Atunci când suntem călăuziți să elaborăm un studiu biblic, nu se poate să nu descoperim mai târziu o sinergie (coordonare) între ceea ce ne descoperă Duhul Sfânt la fiecare dintre noi, când studiem Sfânta Scriptură, și ceea ce a descoperit deja Duhul Sfânt altor credincioși, care au trăit înainte de noi sau sunt contemporani cu noi.

Fiind același Duh, care ne iluminează gândirea în procesul studierii Sfintei Scripturi, El va descoperi fiecărei generații de credincioși aceleași adevăruri ale lui Dumnezeu consemnate în Biblie.

Însă, revelația divină fiind progresivă, Duhul Sfânt a descoperit, descoperă și va descoperi noi înțelesuri, noi mesaje ale  Cuvântului divin, celor care studiază sub îndrumarea Sa; fiindcă Dumnezeu înainte de întemeierea lumii a orânduit totul astfel încât, „la vremea sfârșitului... cunoștința va crește”.

----------------------------------------

Cele mai fascinante pagini din Biblie sunt discursurile Domnului Isus, ținute în fața unor mulțimi de oameni sau numai în fața ucenicilor Săi.

Totuși, din mulțimea verbelor folosite în cuvântările Mântuitorului nostru, există un verb la persoana întâia singular, -  Eu sunt! , YHWH în limba ebraică, EGO EIMI în limba greacă, rostit de Domnul Isus Hristos și care vibrează nu doar în universul nostru, nu doar în veșnicia fără început și fără sfârșit, ci vibrează mai ales în  sufletele noastre.

----------------------------------------

Afirmația „Eu sunt”  în limba ebraică este un cuvânt format din patru LITERE YudHeWahHe, iar traducerea sa este egală cu: EU EXIST DIN CEL CE EU EXIST, fiindcă Îngerul Domnului, cel care a vorbit din rugul aprins lui Moise, nu este altul decât Dumnezeu Fiul-Cuvântul, a doua Persoană din Dumnezeu întrupat în Isus din Nazaret.

Fiul poartă Numele Tatălui YHWH prin mandat, iar Tatăl poartă acest Nume prin existențialitatea Sa veșnică.

Printr-o serie de transformări, traducătorii greci ai Septuagintei au transformat numele ebraic YHWH  în IISOUS în limba greacă, iar în limba română a devenit ISUS.

----------------------------------------

Fascinante sunt toate afirmațiile EU SUNT rostite de Domnului Isus și consemnate în Evanghelii și care se găsesc în număr de 42 în Biblia tradusă de preotul ortodox Dumitru Cornilescu.

Dintre toate acestea supun atenției dumneavoastră afirmația EU SUNT din Evanghelia după Ioan din capitolul8 cu versetul 12 CITEZ: Isus le-a vorbit din nou şi a zis: „EU SUNT LUMINA LUMII; cine Mă urmează pe Mine, nu va umbla în întuneric, ci va avea lumina vieţii.”  Semnificațiile afirmației Domnului Isus sunt multiple.

În primul rând, versetul acesta se referă la faptul că Domnul Isus este omniscient, adică cunoște totul, atât cele reale cât și cele posibile în egală măsură, și Domnul Isus este în același timp atotputernic și face tot ce este ce este compatibil cu natura Sa.

----------------------------------------

Această afirmație a făcut-o Domnul Isus la finalul Sărbătorii Corturilor care avea loc în fiecare an la Ierusalim, în luna a șaptea Tishri, a calendarului ebraic, începând cu ziua a 15-a lunii și dura șapte zile.

Era sărbătoarea luminii carea amintea, probabil, de stâlpul de foc care a călăuzit vreme de 40 de ani poporul Israel de la ieșirea din Egipt până la intrarea în Canaan.

Și când Domnul Isus a spus: Eu sunt Lumina lumii, atunci El afirma că este  Lumina pentru întreaga lumea și nu doar pentru poporul Israel.

Domnul Isus este Lumina adevărată de care are nevoie  orice om, din orice loc și din orice timp, pentru a fi împăcat cu Dumnezeu.

Într-un limbaj metaforic Domnul Isus spunea și spune încă  poporului Israel, că El este Mesia Cel promis de Scripturile Vechiului Testamnent care a adus și aduce lumii, lumina prezenței lui Dumnezeu în inimile tuturor oamenilor care-și recunosc păcatele și le regretă și mărturisesc cu gura lor pe Isus ca Domn, şi cred în inima lor că Dumnezeu L-a înviat din morţi.

Fiindcă prin credinţa din inimă se capătă neprihănirea (adică dreptatea lui Dumnezeu), şi prin mărturisirea cu gura se ajunge la mântuire, Fiindcă „oricine va chema Numele Domnului Isus Hristos, va fi mântuit.” Astfel, credinţa vine în urma auzirii; iar auzirea vine prin Cuvântul lui Hristos, Evanghelia.

----------------------------------------

În memoria noastră, a credincioșilor, răsună în timp și peste timp, chemarea Domnului Isus adresată oricărui om de pe acest pământ, chemare consemnată în Evanghelia după Matei, în capitolul 11 „Veniţi la Mine, toţi cei trudiţi şi împovăraţi, şi Eu vă voi da fiecăruia odihnă.”

Acceptarea prin credință și pocăinţă a acestei chemări este echivalentă cu iertarea de păcate, cu eliberarea de consecinţele păcatului şi cu îndreptăţirea sau justificarea omului înaintea lui Dumnezeu, realizată „prin lucrarea Domnului Isus Hristos înfăptuită pentru noi, prin jertfa de pe crucea Golgotei şi prin învierea Sa”, după cum a scris cineva.

Atunci când chemarea „Veniţi la Mine toţi cei trudiţi şi împovăraţi, şi Eu vă voi da fiecăruia odihnă” a fost acceptată „viaţa desăvârşită a Domnul Isus Hristos ne-a fost atribuită prin credinţă, iar viaţa noastră întinată de fărădelege I-a fost pusă în contul Domnului Isus Hristos asupra căruia a căzut blestemul Legii, murind în locul nostru.”

----------------------------------------

Dacă Domnul Isus declara celor prezenți la Praznicul Corturilor că El este „Lumina lumii”, El indica prin aceasta că întruchipa în Persoana Sa Cuvântul lui Dumnezeu, DAVAR în limba ebraică, LOGOSUL în limba greacă; CUVÂNTUL în limba română.

Domnul Isus este înțelepciunea eternă de care a avut și va avea nevoie orice om pentru a fi împăcat cu Dumnezeu.

----------------------------------------

Partea a doua a afirmației Domnului Isus cine Mă urmează pe Mine, nu va umbla în întuneric, ci va avea lumina vieţii”, este o chemare la o ucenicie permanentă în şcoala Mântuitorului nostru, și care ține întreaga viață pentru cel care și-a pus încrederea în Domnul  Isus Hristos.

----------------------------------------

Concluzii esențiale

Domnul Isus este Lumina lumii de care are nevoie  orice om, din orice loc și din orice timp, pentru a scăpa de puterea întunericului.

Doar oamenii care-și recunosc păcatele și le regretă și mărturisesc cu gura lor pe Isus ca Domn, şi cred în inima lor că Dumnezeu L-a înviat din morţi vor avea parte de împărăția Fiului lui Dumneze.

----------------------------------------

Dobrescu Victor                  

 

Până în acest moment nu au fost adăugate comentarii.
Statistici
  • Vizualizări: 446
  • Export PDF: 1
  • Gramatical corect
  • Cu diacritice
  • Conținut incomplet
Opțiuni