Când vi se pare că nu există scăpare, căutaţi un sfat înţelept, şi nu îl uitaţi pe cel ce vi l-a dat
Autor: Igor Opincă  |  Album: fara album  |  Tematica: Atenționări și sfaturi
Resursa adaugata de RepalovVeaceslav in 02/05/2018
    12345678910 10/10 X
Media 10 din 1 vot

 

-         Eclesiastul 9:13-16

13 Am mai văzut următoarea înţelepciune sub soare şi mi s-a părut mare.

14 Era o mică cetate, cu puţini oameni în ea şi a venit asupra ei un împărat puternic, a împresurat-o şi a ridicat mari întărituri împotriva ei.

15 În ea se afla un om sărac, dar înţelept, care a scăpat cetatea cu înţelepciunea lui. Şi nimeni nu se gândise la omul acela sărac.

16 Atunci am zis: „Mai bună este înţelepciunea decât tăria!” Totuşi, înţelepciunea săracului este dispreţuită şi nimeni nu-l ascultă.

 

Din exemplul săracului înţelept, care a salvat oraşul, putem trage câteva concluzii utile:

 

1.       Este scris că asupra acestui oraş mic “a venit un împărat puternic şi a împresurat-o şi a ridicat mari întărituri împotriva ei”. Oraşul era mic, cu puţini oameni. Înseamnă, că erau puţini oameni, care erau în stare să-l apere. Posibil erau slabi, îngroziţi, şi erau gata să ofere orăşelul în mâna împăratului puternic, care l-a împresurat cu ostaşii lui. Dar acest împărat puternic nu a pus mâna pe acest oraş mic, şi nu l-a distrus, măcar că avea putere. Concluzie: NU ÎNTOTDEAUNA CEI PUTERNICI OBŢIN BIRUINŢĂ ŞI SUCCES! Prin urmare, dacă sunteți acum sub presiunea oamenilor și a circumstanțelor necuviincioase, nu renunțați!

 

2.       Este spus, că înţeleptul  sărac „ a scăpat cetatea cu înţelepciunea lui”, împresurată de ostaşii vrăjmaşului. În acest oraş mic, printre nu prea mulţi oameni, s-a găsit acest sărac, care a ştiut, cum să salveze oraşul, şi l-a salvat cu înţelepciunea lui. Concluzie: „MAI BUNĂ ESTE ÎNŢELEPCIUNEA DECÂT TĂRIA!” Înţelepciunea este mai puternică, decât tăria! Deaceea sfătuieşte-l pe aproapele tău cu un sfat înţelept, pe cei ce se află în faţa pericolului captivităţii, robiei şi morţii. Scapă-i cu înţelepciunea ta „pe cei împresuraţi de vrăjmaş”! Dar dacă sunteţi „împresuraţi”, căutaţi pe cel ce are planul pentru izbăvirea voastră, şi care poate să schimbe cursul evenimentelor spre binele vostru! Fie ca Domnul să vă trimită un om înţelept în cale!

 

3.       Este scris: „nimeni nu se gândise la omul acela sărac”, şi deasemenea: „înţelepciunea săracului este dispreţuită şi nimeni nu-l ascultă”. Acest înţelept sărac pentru un serviciu excelent acordat oamenilor, pentru salvarea vieţilor lor, nu a primit lauda meritată. Măcar cineva din oraş să-şi fi adus aminte de acel sărac! Concluzie: OAMENII NU PREŢUIESC PE CEI ÎNŢELEPŢI! Oamenii sunt bucuroşi să folosească ajutorul înţelept, pentru a se salva în momentul de criză, dar apoi dispreţuiesc înţelepciunea celui, care aşa le-a ajutat, şi nu-l ascultă! Mulţi oameni au fost înmormântaţi în sărăcie şi au fost uitaţi, care dacă ar fi încurajaţi cumsecade, puteau fi o binecuvântare măreaţă pentru lume! O MULŢIME DE PERLE RĂMÂN NEOBSERVATE ÎN COCHILII! Dar vine ziua când înţelepciunea şi utilitatea o să fie puse în cinste şi cei neprihăniţi vor străluci!

 

Deaceea, dacă sunteţi săraci şi aveţi înţelepciune, ca acel sărac înţelept, să ştiţi că, veţi avea posibilitatea să slujiţi cu înţelepciunea voastră pentru binele tuturor! Când va fi o nevoie, oferiţi slujirea voastră! Dar nu aşteptaţi laudă din partea oamenilor, pe care i-aţi ajutat. Pur şi simplu mulţumiţi-vă cu aceea că faceţi bine! Domnul vă vede inima şi cu siguranţă vă va răsplăti potrivit cu bunătatea şi dragostea Lui faţă de oameni!

 

Şi încă ceva aş vrea să adaug. Eclesiastul a scris cu câteva versete mai sus de pasajul nostru, că el a mai „văzut apoi sub soare că nu cei iuţi aleargă, că nu cei viteji câştigă războiul, că nu cei înţelepţi câştigă pâinea... ” (Eclesiastul  9:11). Este adevărat! Nu întotdeauna cei  înţelepţi câştigă pâinea. Dar înţelepţii salvează oraşe! Deci, dacă în jurul vostru sunt oameni înţelepţi şi simpli, preţuiţi pe astfel de oameni când trăiesc, ci nu doar folosiţi-vă de slujirea lor! Fie ca ei să aibă pâine în casă şi să-i fie încurajată inima! Susţineţii în Numele Lui Isus Hristos! Amin.

 

“... înţelepciunea ţine în viaţă pe cei ce o au.”  (Eclesiastul 7:12)

Traducere: Repalov Veaceslav

Până în acest moment nu au fost adăugate comentarii.
Statistici
  • Vizualizări: 646
  • Descărcări: 1
  • Gramatical corect
  • Cu diacritice
  • Conținut incomplet
Opțiuni