Proorocia... predică sau descoperire?
Autor: Adrian Timișag  |  Album: Studiu  |  Tematica: Diverse
Resursa adaugata de lorena97 in 04/03/2018
    12345678910 9.50/10 X
Media 9.50 din 2 voturi

         Un subiect controversat care merită discutat și cunoscut, deoarece această  formă de „slujire duhovnicească” în folosul altora a luat amploare, iar cei lipsiți de darul cunoașterii sunt gata să creadă că tot ce auzim ar fi și adevărat. Tentația este mare datorită faptului că începe cu: „Așa vorbește Domnul”

Este dificil în ziua de astăzi să deosebești o predică de o prorocie, deoarece în cele mai multe cazuri au un numitor comun: iubiți-vă, iertați-vă, smeriți-vă, uniți-vă, toate aceste cuvinte  ar trebui să le auzim doar de la amvon. Menirea unei proorocii este absolut cu totul alta...

Tema de față nu tratează calitatea morală a unei persoane care pretinde că are darul profetic, (acesta fiind un alt subiect) accentul fiind pus pe conținutul unei proorocii.

1) Ce nu este o proorocie?

O înșiruire de cuvinte formată din generalități, care implică învățătură, recomandări, idei, sugestii, propuneri - nu poate fi numită proorocie deoarece proorocia nu este o predică.

Sunt creștini ce nu au loc la amvon, sau nu sunt învățători însă folosesc proorocia pentru a-și exprima propriile gânduri, iar scopul urmărit este acela de a se evidenția făcând o anumită slujbă. Însă nu au garanția că au darul profetic și nici nu sunt siguri că sunt chemați la această slujbă. (Rom. 12/6,7)  Chiar și femeile folosesc această metodă deși Pavel a spus: „Femeii nu-i dau voie să învețe pe alții (1 Corinteni 14:5)”. În alte situații, cei ce „prorocesc” nu sunt acceptați în propria biserică, ei fiind determinați să caute un loc unde să se poată desfășura... Și găsesc, deoarece în vremea de pe urmă „oamenii își vor întoarce urechea de la adevăr și se vor îndrepta spre istorisiri închipuite.”- spune apostolul Pavel.

2) Ce este o proorocie?

Un cuvânt de proorocie poate fi considerat autentic și  se poate încadra în cerințele biblice dacă are în conținut  descoperirea unei taine prin care se scot în evidență anumite necunoscute cu privire la prezent, dar în mod deosebit la viitor (profetic)

Foarte important: De câte ori ascultăm o proorocie trebuie să mă întreb, sau mai bine spus să-l întrebi pe cel ce a proorocit: care este taina descoperită în respectiva  proorocie? (Auzim deseori expresia: „tainic vă vorbește Domnul poporule”) Dumnezeu nu vorbește tainic - încât să nu-L înțeleagă nimeni. Rostul unei cuvânt profetic este de a descoperi (dezvălui) o taină. De ce trebuie oare să amestecăm paiele cu grâul”? (Ier. 23/28b)

De regulă o proorocie este rostită de un prooroc. Proorocul este persoana care a primit harul și darul din partea lui Dumnezeu de a i se descoperi taine.

Exemple: 1) Iosif a început lucrarea în temniță tâlcuind visele... apoi în libertate tâlcuind visele lui Faraon (Gen. 40). În urma tâlcuirii Faraon i-a schimbat numele în Țafnat-Paeneah, adică descoperitor de taine - corespondentul cuvântului prooroc.

2) Isus s-a întâlnit cu o femeie samariteană. (Având în vedere că în discuție era intimitatea femeii, Isus a ținut ca dialogul  cu ea să fie doar între „patru ochi” nici chiar ucenicii să nu fie prezenți. Este un context potrivit în care ni se dă o lecție, că nu toate „descoperirile” se strigă în public. În discuție, Cel ce a fost numit: „un proroc puternic în fapte și în cuvinte” i-a spus numărul exact de bărbați din anturajul ei: „5 bărbați ai avut, iar acesta pe care îl ai nu-ți este bărbat”

Rezultatul: „văd că ești prooroc” (Ioan 4/19)

Așadar, este bine de reținut că un slujitor trebuie evaluat după ce proorocește și nu înainte. Domnul Isus a zis: „pe prooroci îi veți cunoaște după roadele lor”- adică după rezultate. Dumnezeu a mărturisit în dreptul lui Avraam „ el este proroc” În dreptul tău cine a avut curajul să mărturisească? Și dacă a făcut-o, nu și-a asumat un risc prea mare?

3) 1 Corinteni 14:4,2: să presupunem că o Biserică ar fi formată din prooroci și intră un necredincios - tainele inimii lui sunt descoperite. Rezultate: „Ar cădea cu fața la pământ și ar recunoaște că Dumnezeu este în mijlocul nostru”.

Este posibil așa ceva? Da. Exemplu:

4) Daniel a spus împăratului: „este un Dumnezeu care descoperă taine - iată visul tău... (Daniel 2/8)   Împăratul a căzut cu fața la pământ și a recunoscut: „cu adevărat Dumnezeul vostru este Dumnezeul dumnezeilor”. De ce? „Fiindcă ai putut să descoperi taina aceasta”

Dacă subiectul tratează conținutul unei proorocii, întrebarea este:

Ce trebuie să conțină o proorocie?

a) Taina la care face referire

b) Împrejurările (contextul evenimentelor)

c) Date exacte (Exemplu: 5 bărbați, nu 4, nu 6; 7 ani, nu 6, nu 8)

Foarte important: Fără date exacte, proorocia este ca și o problemă matematică fără date.

Datele se pot referi la timpul în care se desfășoară evenimentele. Exemplu:

- proorocie instant (Fapte 13:1)

- proorocie în care este menționată ora în care vor avea loc evenimenele. (mâine la ceasul acesta, adică exact peste 24 de ore) 2 Împărați 7:1

- proorocie care se referă la zi - 3 coșuri, 3 zile Geneza 40-18 sau Apoc. 2/10

Datele unei proorocii se referă la număr de persoane și la împrejurările în care va avea loc.

Ex: 1 Samuel 2:6

Astăzi - vei găsi 2 oameni (nu 3)

Locul: hotarul lui Beniamin (împrejurarea)

Ei vor spune: măgărițele s-au găsit (nu altceva)

Tatăl tău va spune: ce să facem pentru fiul meu?

Mai departe: vei întâlni 3 oameni lângă stejar (nu 2 sau 4  și nu în alt loc)

 Unul are 3 turte, altul 3 iezi, unul un burduf de vin

Finalul: Toate semnele s-au împlinit în aceeași zi -  (cu maximă exactitate)

Important: Pentru a ne ridica la acest nivel este nevoie însă de plinătatea Duhului Sfânt

Luca 1:7 „Zaharia s-a umplut de Duhul Sfânt (apoi) a proorocit”

Concluzie: Așteaptă să te umpli cu Duhul Sfânt și după aceea să proorocești.

Deși am spus că proorocia nu este o predică se ridică întrebarea: de ce Pavel spune că menirea celor ce proorocesc este să învețe (să sfătuiască) 1 Cor. 14:3? Deoarece învățătura în acest context este strict pe marginea proorociei. ( descoperirii)

Exemplu: 1)Daniel 4:7 După ce Daniel i-a tâlcuit visul lui Nebucadnețarapoi i-a dat și un sfat: „pune capăt păcatelor tale”

  2) Judecători 13:4 După ce îngerul i-a descoperit taina lui Manoah cu privire la nașterea copilului i-a dat și sfaturile necesare: să nu bea vin și nici băuturi amețitoare.

  3) Fapte 10:9 Iată că te caută 3 oameni, apoi a fost sfătuit: să se scoale, și să se coboare fără șovăire.

Concluzia finală: Apostolul Pavel a rămas surprins de mulțimea de „prooroci” din Biserica din Corint și este nevoit să întrebe cu nedumerire: Oare toți sunt prooroci (aici)? -  cu siguranță că nu...

Fiți binecuvântați!

Frumos si adevarat! E si mai frumos daca le spui din experienta :D
Adăugat în 09/03/2018 de mygod
Statistici
  • Vizualizări: 2260
  • Descărcări: 1
  • Export PDF: 4
  • Comentarii: 1
  • Gramatical 1
  • lorena97  corect

    Gramatical 1 0
  • Cu diacritice
  • Conținut complet
Opțiuni