Să mai plătești impozitele când statul nedreptățește cetățenii?
Autor: Vasile Filat  |  Album: fara album  |  Tematica: Atenționări și sfaturi
Resursa adaugata de RepalovVeaceslav in 04/01/2018
    12345678910 0/10 X

   Chiar dacă Imperiul Roman a avut un sistem de guvernare bine pus la punct, viața pentru locuitorii țărilor cucerite nu a fost ușoară și au fost apăsați de impozite grele care trebuiau plătite doar cu o monedă specială pe care era chipul Cezarului. Tocmai pentru că toți oamenii știau cât de greu este să achiți impozitele și să poți duce un trai decent, fariseii s-au folosit de prilej ca să-I pună Domnului Isus o întrebare și să-L poată ispiti. Iată ce scrie în Biblie:

Atunci fariseii s-au dus şi s-au sfătuit cum să prindă pe Isus cu vorba. Au trimis la El pe ucenicii lor împreună cu irodienii, care I-au zis: „Învăţătorule, ştim că eşti adevărat şi că înveţi pe oameni calea lui Dumnezeu în adevăr, fără să-Ţi pese de nimeni, pentru că nu cauţi la faţa oamenilor. Spune-ne, dar, ce crezi? Se cade să plătim bir cezarului sau nu? ” Isus, care le cunoştea vicleşugul, a răspuns: „Pentru ce Mă ispitiţi, făţarnicilor? Arătaţi-Mi banul birului. ” Şi ei I-au adus un ban. El i-a întrebat: „Chipul acesta şi slovele scrise pe el ale cui sunt? ” „Ale cezarului”, I-au răspuns ei. Atunci El le-a zis: „Daţi, dar, cezarului ce este al cezarului, şi lui Dumnezeu ce este al lui Dumnezeu! ” (Matei 22: 15-21)

Trecând peste intenția fariseilor în adresarea întrebării care a fost una josnică, Domnul Isus totuși a dat un răspuns cu privire la impozite și care se aplică și nouă, tuturor, în toate vremurile și anume că impozitele trebuie plătite.

Același gând l-a spus și apostolul Pavel, care, înainte de a vorbi despre impozite, a insistat la ucenicii din Roma (și toți ceilalți ucenici care doresc răspunsuri din Biblie) să înțeleagă care este originea și esența orânduirii de stat:

Oricine să fie supus stăpânirilor celor mai înalte; căci nu este stăpânire care să nu vină de la Dumnezeu. Şi stăpânirile care sunt, au fost rânduite de Dumnezeu. De aceea, cine se împotriveşte stăpânirii, se împotriveşte rânduielii puse de Dumnezeu; şi cei ce se împotrivesc îşi vor lua osânda. Dregătorii nu sunt de temut pentru o faptă bună, ci pentru una rea. Vrei, dar, să nu-ţi fie frică de stăpânire? Fă binele, şi vei avea laudă de la ea. El este slujitorul lui Dumnezeu pentru binele tău. Dar, dacă faci răul, teme-te, căci nu degeaba poartă sabia. El este în slujba lui Dumnezeu, ca să-L răzbune şi să pedepsească pe cel ce face rău. De aceea, trebuie să fiţi supuşi nu numai de frica pedepsei, ci şi din îndemnul cugetului. (Romani 13: 1-5)

Tocmai pentru că orânduirea de stat a fost instituită de Dumnezeu, de aceea trebuie să fim supuși dregătoriilor până unde aceasta nu vine în conflict cu credința noastră în Domnul Isus Hristos. Apoi apostolul a vorbit și despre impozite că trebuie să le plătim:

Tot pentru aceasta să plătiţi şi birurile. Căci dregătorii sunt nişte slujitori ai lui Dumnezeu, făcând necurmat tocmai slujba aceasta. Daţi tuturor ce sunteţi datori să daţi: cui datoraţi birul, daţi-i birul; cui datoraţi vama, daţi-i vama; cui datoraţi frica, daţi-i frica; cui datoraţi cinstea, daţi-i cinstea. (Romani 13: 6-7)

Dar va spune cineva că îmi este mie ușor să dau aceste sfaturi nefiind antreprenor, dar să încerc să mă pun în pielea lor și să văd dacă este posibil să plătești impozitele și să ai profit. Atrag atenția că nu este soluția mea doar, ci este porunca din Cuvântul lui Dumnezeu.

Cred că mai este un moment important la care trebuie să atragă atenția oamenii de afaceri: să fie bine informați cu privire la sistemul fiscal și să nu permită birocraților corupți să facă abuz de lipsa lor de competență. Informați-vă bine cu privire la sistemul de impozite așa ca să nu vă pomeniți că plătiți impozite pe care nu trebuie sau că le plătiți de două ori, sau alte curse care vă pot fi întinse.

Mă rog să vă ajute Dumnezeu în afacerea pe care o conduceți ca să fie prosperă și să-I aduceți slavă lui Dumnezeu și făcându-le bine oamenilor.

Facebook

Până în acest moment nu au fost adăugate comentarii.
Statistici
  • Vizualizări: 543
  • Descărcări: 1
  • Gramatical corect
  • Cu diacritice
  • Conținut 1
  • hutanu_marian  Mediu

    Conținut 1 0
Opțiuni