Craciunul si ciocnirea civilizatiilor
Autor: David Magdut  |  Album: fara album  |  Tematica: Nașterea Mântuitorului
Adaugata in 22/12/2007
    12345678910 0/10 X

CIOCNIREA CIVILIZATIILOR

Luca 2:1-3

...6000 de ani in urma ...gradina Edenului... doua "civilizatii" (una instaurata de Dumnezeu si alta instaurata de diavolul)... un singur scop ("dupa chipul si asemanarea lui Dumnezeu")... doua metode (planul lui Dumnezeu si pacaleala diavolului).... un conflict milenar desfasurat de-a lungul istoriei in interiorul omului... doua civilizatii in conflict care in urma cu 2000 de ani s-au ciocnit de Craciun.....

1. CONTEXTUL CIOCNIRII: "in vremea aceea"

- d.p.d.v. politic lumea civilizata era dominata de puternicul Imperiu Roman.
- d.p.d.v. socio-cultural procesul elenizarii inceput de greci era promovat de romani.
- d.p.d.v. spiritual poporul iudeu era divizat in ceea ce priveste slujirea lui Dumnezeu (fariseii, saducheii, zelotii)

Pe tronul Romei era unul dintre cei mai straluciti lideri ai istoriei umane: Cezar Octavian August. Intr-un astfel de context critic Se naste Mesia - reprezentantul direct al unei alte civilizatii in contrast izbitor cu civilizatia Cezarului prin valorile si legile promovate, prin conduita cetatenilor ei...

2. CONTRASTUL CONDUCATORILOR: intre Cezar si Cristos

Cezar - primul imparat si fondatorul Imperiului roman (nepotul marelui general Iulius Cezar asasinat in anul 44 i.Hr.; Octavian August, dupa ce il invinge pe Marc Antoniu in batalia navala de la Actium (31 i.Hr.) face trecerea de la republica la monarhie cu sprijinul mijlocit al Senatului, punand astfel bazele celui mai puternic imperiu al istoriei).

Cristos - primul si SINGURUL Imparat al civilizatiei cerului (dupa Cezar au urmat multi alti imparati pe tronul Romei... Pe tronul imparatiei cerului ESTE, A FOST SI VA FI UNUL SINGUR: ISUS CRISTOS!

In anul 27 i. Hr., Cezarul primeste titlu de "august"=cel venerat, din partea senatului (mai tarziu a fost zeificat). A vrut sa fie "ca Dumnezeu" (Gen. 3:5). Cristos este insusi Dumnezeu (Ioan 1:1; Rom. 9:5).

In anul 30 i.Hr., Cezarul proclama Pax Romana in imperiu (la Roma se ridica altarul pacii - Ara Pacis), o pace care a durat peste 100 de ani (in interiorul imperiului, fara razboaie civile, exceptand campaniile de cucerire).

Cristos a instaurat o pace unica si vesnica (vezi Ioan 14:27 - o pace pe care cezarul nu o poate da...). Cezarul si-a insusit titlu de Pontifex Maximus (Mare Preot), o slujba pe care a detinut-o pt. aproximativ 45 de ani (30 i.Hr. – 14 d.Hr.). Cristos este Pontifex Maximus declarat de Dumnezeu pt. acum si pt. vesnicie (Evrei 5:6-10).

Cezarul a construit o retea de drumuri in imperiu (drumuri pe care probabil nu a mers niciodata). Un amanunt demn de remarcat in legatura cu proverbul "Toate drumurile duc la Roma" atat de uzat astazi de unii propovaduitori ai unor religii postmoderne pretinzand astfel ca toate religiile duc la Dumnezeu... Roma era la doar 13 metri deasupra nivelului marii, cea mai joasa cetate dintre cele mari a vremii... E oarecum natural ca toate drumurile sa "curga" spre ea... Daca prin intermediul unei religii vrei sa ajungi la Roma, vei ajunge cu siguranta acolo, DAR daca vrei spre RAI, nu exista decat O SINGURA CALE: CRISTOS! Imparatia cerului nu este in vale, ci pe munte (Matei 5:14); spre varful muntelui exista o singura cale... Cristos a construit o singura cale care sa lege pamantul de cer (Ioan 14:6).

Numele Cezarului marcheaza o luna din cele 12 ale anului ("sextilius" a devenit "august"). Numele lui Cristos a impartit istoria (i. Nr. si d. Hr.), a marcat si marcheaza milioane de vieti.

3. CONTINUITATEA CIVILIZATIILOR

Civilizatii disparute in negura istoriei: etruscii, aztecii, mayasii... Egiptul de odinioara traieste prin ruinele trecutului... Civilizatia cezarului va diparea intr-o zi "cu trosnete mari". Nu poate exista o imparatie fara un teritoriu. Civilizatia intemeiata de Cristos va dainui vesnic (vezi Danie l2:34-35; Danie l7:27). Civilizatia Cezarului va culmina cu o robie vesnica (Apocalipsa14:11: "...nu au odihna nici ziua nici noaptea"). Civilizatia lui Cristos va culmina cu o rasplata vesnica (Apocalipsa 22:12).

CONCLUZIE
Cezarul a murit de 2000 de ani. El nu mai poate da porunci astazi. Cristos insa traieste in vecii vecilor. EL nu-ti porunceste astazi, ci motivat de aceeasi dragoste sfanta, mereu proaspata, care L-a adus in trup, face O CHEMARE SI DE ACEST CRACIUN: "SA SE INSCRIE FIECARE... IN CETATEA LUI, A MIELULUI".

Cu cine vei alege sa petreci acest Craciun?? Cu Cezarul sau cu Cristos?? Normele carei civilizatii le traiesti? Civilizatia Cezarului sau civilizatia lui Cristos? Cu cine vrei sa-ti petreci vesnicia? In CHIN cu Cezarul sau in CER cu Cristos?
"...si fiecare se ducea sa se inscrie......."

Amin
 

Până în acest moment nu au fost adăugate comentarii.
Statistici
  • Vizualizări: 4990
  • Export PDF: 2
Opțiuni