Invataturile incepatoare, slabe si saracacioase Gal 4:9-11
Autor: Raul Pescaru  |  Album: Schite in Galateni  |  Tematica: Diverse
Resursa adaugata de pastorraulpescaru in 07/05/2019
    12345678910 0/10 X

Invataturile incepatoare, slabe si saracacioase Gal 4:9-11

Care sunt invataturile despre care vorbeste Ap Pavel in pasajul acesta?

1.     Invataturile incepatoare, slabe si saracacioase - acele invataturi care aduceau elemente idolatre in inchinare. In Greaca stoicheia se refera la soare, luna, stele si planete – toate acestea fiind associate cu dumnezei si pentru ca erau in calendarele vremii, erau insotite de festivalele date in cinstea lor.

Invataturi care venerau zile, luni, vremi si ani.

 

2.     Invataturile aceastea puteau fi associate si cu ritualurile si legile VT. Sabatul si festivalele din traditia iudaica. Chestiuni care nu au de-a face cu inima, luntrul fiintei, ci doar forme exterioare, traditionale. Forme fara functie. Forme goale.

 

3.     Invataturile slabe si saracacioase puteau fi asociate cu superstitiile vremi.

Tinerea zilelor, etc. avea sens de a observa Grecescul paratereo are intelesul de a observa indeaproape, a urmari cu interes.  

Cand suntem supersitiosi - urmarim cu interes cursul unor evenimente cu scopul de a citi si interpreta daca lucrurile vin impreuna...

 

4:11 Pavel exprima teama ca toata osteneala lui sa nu fi fost in zadar, daca ei cosidera atat de usor intoarcerea la aceste ritualuri si superstitii idolatre.

 

Cat de preocupati suntem de invataturi usoare, slabe si sarace?

Invataturi care nu pot schimba pentru ca sunt carnale, inflacareaza omul spre idolatrie, sunt pentru omul vechi si prin energia omului vechi.

Oare avem noi astazi in Biserica invataturi incepatoare, slave si saracacioase?

Putem sa le identificam? Cum putem scapa de ele? De ce renuntam la Adevar in favoarea acestor invataturi? Sunt invatatori care predica aceste invataturi? Cum stam impotriva lor?

Exemple de invataturi saracacioase: invataturile despre lume, prosperitate, universalism, gnosticism...

Până în acest moment nu au fost adăugate comentarii.
Statistici
  • Vizualizări: 1163
  • Favorită: 1
Opțiuni