Ce sa faci in vremi de crize?
Autor: Raul Pescaru  |  Album: Provocari  |  Tematica: Consolidare spirituală
Resursa adaugata de pastorraulpescaru in 19/02/2018
    12345678910 0/10 X
Referințe

Ce sa faci in vremi de crize?

Intro. Gen. 32 : 1-21

Este o poveste aici despre o constructie la care cineva a  lucrat epuizant mai multe zile si inca mai avea de lucrat asa ca a inceput sa lucreze si noaptea. Intr-o noapte in timp ce lucra s-a dezechilibrat de pe acoperis si a alunecat in jos. In timp ce cobora s-a agatat cu o mana de un jgheab si se tinea deacuma strans. A inceput sa strige insa in noapte nimeni nu era acolo sa-l poata auzi. Foarte repede mana i-a obosot asa ca degetele alunecau usor unul cate unul. Disperarea il cuprinsese asa ca a inceput sa se roage apoi epuizat a cazut. In acel moment minunea s-a petrecut. A cazut exact o palama pe o schela care era acolo cladita. Insa el n-a vazut-o deoarece era intuneric.

                Aceasta poveste ne ilustreaza situatiile prin care trecem noi adesea in crizele noastre. Uneori simtim ca suntem singuri si ca nimeni nu e acolo sa ne ajute, disperati facem tot ce putem ca sa ne salvam, strigam dupa ajutor insa simtim ca nimeni nu ne aude, ne ostenim pana la epuizare. Apoi descoperim ca nici macar nu am fost in asa mare pericol pe cat credeam.

Uneori cadem in descurajare si frica pentru ca nu vedem si nu stim ca noi suntem in “mana protectoare a lui Dzeu”.

Noi nu putem vedea din cauza intunericului din jurul nostru si din noi, nu intuneric litereal ci necredinta.

                Intr-o astfel de situatie se afla si Iacov. El a revenit in Tara Promisa precum ii spusese Dzeu, insa se temea de mania fratelui sau Esau. Era intr-o situatie de criza, asemenea zilelor noastre : probleme serioase de sanatate, poate decese, prob. financiare, prob. in lucrare, familie si relatii. Sunt multe lucruri despre care ne invata acest pasaj.

                Invatam cu siguranta cum sa trecem prin vremuri de crize, ce ar trebui sa facem. Iat cateva lucruri :

 

1.         In timpul crizei, adu-ti aminte ca esti copilul lui Dzeu si ca El este laga tine,

Gen. 32 : 1-2 in timp ce criza crestea el a descoperit ca nu este singur. El a vazut ingerii lui Dzeu care s-au coborat in prezenta lui. Nu era doar un inger sau doi, era o multime, deoarece Iacov a dat nume acelui loc zicand « Mahanaim » care insemneaza tabara lui Dzeu - ceea ce descopera ca era o tabara a ingerilor. Prin acesta descoperire Iacov este intarit in frica sa, de prezenta ajutorului divin.

Biblia spune ca :  «Oare nu sunt toti sunt duhuri slujitoare… » Ev. 1 : 14, si ca ingerii Domnului tabarasc in jurul celor ce se tem de Dzeu- adica fac o tabara de ingeri in jurul sfintilor. Acelasi lucru este valabil si pentru noi. Nu trebuie sa ne temem pentru ca Dzeu este cu noi. El este Emanuel.

In situatiile dificile trebuie sa ne incredem in EL si sa-L lasam sa fie Dzeu. Asa vom descoperii ca nu suntem singuri. “Pentru ca cei care sunt cu noi sunt mai tari decat cei care sunt impotriva noastra ». 2Regi 6: 15-16, Rom. 8 “ Daca Dzeu este cu noi, cine va fi impotriva noastra?  »

In criza ai nevoie de credinta : “ fara credinta este cu neputinta sa fim placuti lui Dumnezeu”.

 

2.      In timpul crizei trebuie sa ne tinem ochii tinta la Dzeu pentru ca lucrurile vor merge intai in rau si apoi in bine.

Gen. 32 : 3-8. Iacov lucreaza in puterea sa sa rezolve criza dintre el si fratele sau. Trimite un mesager sa-i spuna lui Esau ca are multe bunuri materiale cu el, ca nu cumva acesta sa creada ca se intoarce ca sa-i ceara partea de mostenire. El se refera la Esau ca la Stapanul si Domnul sau, consideranu-se slujitorul sau, cu dorinta sa-l flateze si sa nu-i starneasca mania. Acest act de lingusala si smerenie fortata a fost inadegvat, deoarece pana la urma Dzeu a spus ca Iacov va fi mai mare ca Esau. Aceasta apropiere putea fi benefica daca venea dintr-o adanca pocainta, insa in cazul sau a venit din frica. Iacov este gata sa-l flateze pe fratele sau mai degraba decat sa se increada in Dzeu.

Ciudat este ca planurile sale nu au lucrata cum s-ar fi asteptat el. Esau aduna 400 de barbati ca sa iasa inaintea sa. Se pregatise pentru razboi sau pentru altceva ? Se pregatise sa-i faca rau. Asemenea lui Laban in cap31.  In cap. 33 gasim ca cei doi nu s-au impacat pe, deplin probabil ca nici intentia n-a fosta aceasta.

Iacov se adanceste in criza si trebuie sa se confrunte cu 400 de barbati, ceea ce nici nu gandise mai devreme. Ceea ce e clar este ca oamenii lui Dzeu trec prin diverse tiputi de crize, se adancesc uneori tot mai mult. Lucrurile evoluind din rau in mai rau. In astfel de situatii care se adancesc noi nu ar trebui sa ne ingrozim, ci mai degraba sa ne incredem in Dzeu.

Din pacate Iacov nu si-a tinut ochii la Dzeu in timpul tavalugului crizei. El s-a asemanat cu Petru care s-a uitat la apele involburate ale marii. Cu toate ca era in rezenta persoanei lui Hristos. Se pare ca Iacov a uitat de toate revelatiile pe care le avuse in tabara legate de armata care-l inconjura, cand a vazut armata lui Esau.

Noi avem tendinta sa facem ca Iacov, incercam sa gandim despre problema in termenii nostrii, pe cand noi ar trebui sa ne aducem aminte de Prezenta si Persoana lui Isus. In 7-8 Iacov vrea sa rezolve problema cu mainile sale, in loc sa se increada in Dzeu.

Isi imparte familia in doua cu scopul sa salveze macar o parte din ea. Nu stia ca acolo erau doua tabere desi el insusi a numit una din ele. Ironic este ca si noi facem la fel ca el. Duhul Sfant ia Cuvintul si ne invata sa ne conformam lui prin credinta pana ce nu se inrautateste si mai mult situatia. Iacov desi avea asigurea lui Dzeu, a vrut sa rezolve problema in termenii sai. Nu asa trebuie sa raspundem in timpul crizelor , ci sa nu uite ca ei nu sunt singuri si sa-si tina ochii la Dzeu.   “Imi ridic ochii catre munti de unde-mi va veni ajutorul. Ajutorul vine de la Domnul care a facut cerurile si pamantul. ”

 

3.         In timpul crizei trebuie sa cauti promisiunile lui Dzeu.

Gen. 32 : 9-12

Iacuv se roaga stiind ca Dzeu a implinit fata de el promisiuni marete, oferindu-i prosperitate, protectie, mostenire lucruri pe care el nu le merita. Cand a relfectat la problema cu care se confrunta a cerut ca Dzeu sa-si implineasca promisiunea v. 12, nu i-a adus aminte lui Dzeu despre promisiuea Sa, ci el(IACOV) si-a adus aminte de ea. Noi trebuie sa ne aducem aminte de promisiunile Sale si sa ne incredem ca El va face ce a promis. Cand ne rugam asa ne si aducem aminte de ceea ce El a si facut pentru noi, si suntem asigurati ca va face la fel si in viitor.

 Atunci cand copiii lui Dzeu au probleme ei trebuie sa se roage, nu sa i-a problemele in mainile lor.

Ps. 103 : 3 nu uita nici una din binefacerile Lui.

                ILL. O femeie s-a angajat la o fabrica de textile, maistru i-a zis : « daca firele iti ies din ace, cheama-ma ». Asa ca aceasta femeie tanara, s-a gasit implinita de noul loc de munca si a crezut ca va reusi sa se descurce singura. O voi putea face aceasta de una singura. A incercat, insa situatia a devenit dince in ce mai rea, a incurcat firele, a incalcit totul. In final ea a chemat maistrul. Cand acesta a sosit, ea a spus “ am facut tot ce am putut mai bine” maistrul insa I-a replicat: “nu, nu ai facut. Nu trebuia sa faci totul, ci doar sa ma chemi pe mine”.

                Cel mai bun lucru pe care- l putem face in timpul crizelor nu este sa ne chinuim si sa ne dam noi tota silinta rezolvari lor, ci doar sa-L chemam pe EL in ajutor.

 

4. In timpul crizei raporteaza-te la Dzeu si nu la tine.

Gen. 32 : 13-21 In alte cuvinte increde-te in ce a promis El, si nu in planurile tale finite si slabe. Aceasta a fost tendinta lui Iacov. El a avut tendinta de a se increde si a se relationa la sine, in abilitatile sale, mai degraba decat in Dzeu. Chiar si cand mana lui Dzeu a fost peste el, el dorea sa fie stapan pe sine.

-Lui Iacov i s-a fagaduit statutul de intai nascut insa el l-a castigat prin inselatorie.

-Lui Iacov i s-a promis bunastare materiala insa el desi s-a increzut in Dzeu a incercat s-o obtina prin manipulare Gen. 30 : 37-43.

-Dzeu i-a promis protectie insa el se intoarce la protectia oamenilor. Acum in situatia cu fratele sau, el din nou se intoarce inspre resursele sale si il neglijeaza pe Dzeu.

Unul din punctele centrale din Gen. 32, 33

este ca oamenii incearca sa se relationeze la ei si resursele lor

in loc sa-l lase pe Dzeu sa fie Dzeu.

Citeste:

                Psalm20 : 7  “…unii se incred in caii lor, altii in carele lor. Dar noi ne bizuim pe numele Domnului »…si Isaia 30 : 1 « Vai, zice Domnul de copiii razvratiti, care iau hotarari fara Mine, fac legaminte care nu vin din Duhul Meu, si ingramadesc astfel pacat peste pacat !  »

Aceasta naratiune poate fi aplicata – cum sa te rogi cu succes, cum sa te lupti impotriva carnii, firii. Insa tema esentiala pare a fi relationarea lui Iacov la Dzeu si la sine. Iacov se relationeaza la el pentru a rezolva toate crizele mai degraba decat sa se relationeze direct la Dzeu ca la sursa binecuvantarilor. Asa a facut in criza cu Esau- la flatat, si-a creat strategii (divizand tabara) si a mituit. In alte cuvinte s-a relationat la sine. Punctul luptei sale cu Dzeu este pentru a invata el, si noi, lectia centrarii in sine.

                Lectia este aceasta : Dzeu zdrobeste oamenii sai, ca ei sa recunoasca ca El este singura sursa de binecuvantare.  Iacov s-a luptat cu o fiinta umana toata noaptea fara sa stie ca este Dzeu. Dzeu decise ca ce e indeajuns e indeajuns, asa ca a lovit soldul lui Iacov si la dislocat.

In esenta Dzeu zdrobeste increderea noastra in noi. Iacov fiind deacum slab si neputincios asa ca nu se mai poate increde in puterea sa. Pana nu capitulezi nu poti intra in har!

Dzeu zdrobeste increderea noastra  in surse false pentru a recunoaste ca El este singura sursa de binecuvantare. Dzeu I-a schimbat numele din Iacov in Israel schimbarea indica schimbarea CARACTERULUI SAU. Asemenea lui Avraam, Sara, Petru, etc. Iacov l-a intrebat care ii este numele- ca sa poata spune cine este suveran peste poporul care mai tarziu i-a purtat numele. Dzeu.

Ca natiune nu trebuie sa uite ca piatra de incredere trebuie sa fie Dzeu si nu ei insisi.

Ø  In timpul crizei, adu-ti aminte ca esti copilul lui Dzeu si ca El este laga tine, ca ai ajutorul Divin.

Ø  In timpul crizei trebuie sa ne tinem ochii tinta la Dzeu pentru ca lucrurile vor merge intai in rau si apoi in bine.

Ø  In timpul crizei trebuie sa cauti promisiunile lui Dzeu.

Ø  In timpul crizei raporteaza-te la Dzeu si un la tine.

Lasa-L pe Dumnezeu sa fie Dumnezeu  !

Până în acest moment nu au fost adăugate comentarii.
Statistici
  • Vizualizări: 2411
  • Export PDF: 10
Opțiuni