Cum se aleg liderii?
Autor: Ciprian Muresan  |  Album: fara album  |  Tematica: Crizele vietii
Resursa adaugata de MihailCiprianMuresan in 22/08/2016
    12345678910 10/10 X
Media 10 din 1 vot
Referințe

Text Judecatori 9:1-57


1. Cum se aleg lideri?

2. Pentru ce se aleg lideri?

...................................

Cum se aleg lideri?

 Dupa calitati.

Calitati de lider

a) v 8,9 arata un maslin plin de untdelemn care aduce laude din partea lui Dumnezeu si a oamenilor.

b) v11 arata  un smochin plin de dulceata cu roade minunate

c) v12,13, arata o vita de vie care face vin prin care inveseleste pe Dumnezeu si pe oameni.

d) v 14,15 arata un spin, care se ofera si el sa umbreasca copacii.

 

Fara prea multa cercetare  v Judecatori 9: 2-6

a) Logica viitorului lider formeaza necesitatea unui popor ..V2 "Este mai bine pentru voi ca saptezeci de oameni fii ai aceluiasi tata sa stapaneasca peste voi sau unul singur?"

-Poporul ii adus in fata unei mari provocari.

-Apoi este aruncat in criza

-Apoi pus sa iasa  singur din criza

b) Viitorul lider isi face singur punti de legatura in inimile oamenilor, asemanandu-se cu ei, identificandu-se cu obarsia lor ( os din oasele voastre si carne din carnea voastra).

c) inimile poporului au fost aplecate inspre lider datorita puntilor de legatura facute de lider. v 3b.

d) liderul este ales in procentaj maxim v 6, fara ca sa se mai tina seama de caracterul dubios. Atentie prea multe punti inseamna prea putine sanse sa mai stai sa ai o judecata dreapta  asupra unei alegeri la un moment dat.

 

Pentru ce se aleg lideri?

 -Initial ca sa stapaneasca din pricina calitatilor, vezi Judecatori 8:22, pentru ca ne-ai izbavit

 -Benevol pentru a le rasplati omeneste capabilitatile sau darurile ceresti pe care le au.  Exemplu il avem pe Isus, Ioan 6:14,15., si pe Ghedeon, dar si atatea alte exemple.

 -Cu scop, in cazul de fata pentru a face rau. Abimelec.

 -Pentru a avea un sens, a fi in rand cu institutiile. Imediat ce inima poporului s-a plecat inspre noul lider, au inceput procedurile de plata. Poporul l-a platit saptezeci de sicli de argint v 4.

 -Pentru a te bucura de abilitati. Imediat ce a ajuns lider, spinul, a si inceput ca sa intepe. Avea unde, avea cu ce, avea resurse, acum urma risipa. Abimelec un spin ca si lider, un risipitor ca si caracter.

 -Pentru a fi martor propriei tale alegeri. Noul lider isi cumpara oameni de nimic pentru a isi  intari noua pozitie.

 -Pentru a da puteri omenesti unui om lipsit de caracter. Noul lider isi ucide pe fratii lui.

 -Pentru razboaie.

-Intai razboi cu cei dinaintea lui v 5

-Apoi razboi impotriva celorlati care nu sunt deacord cu el v 40,41,43,44,

-Apoi razboi impotriva nevinovatilor care traiau in liniste v 44,45,

-Apoi in loc de razboi se foloseste si de puterea focului, v 49

 -Pentru  esecuri.

-Esecul vine de acolo de unde esti invatat  ca sa prazi. v 50.

-Esecul vine din turnuri, din inaltime v 51.

-Esecul vine cu greutate dar si viteza, sfidand gravitatia..."o piatra de rasnita aruncata din turn " v 53

Observatii:

1. Desi liderul isi  croieste singur inceputurile, Dumnezeu ii hotaraste finalul de mandat v55.

2. Dumnezeu rasplateste atat pe alegatori cat si pe cel ales pentru complicitatea dar si faptele lor, v 57

3. Daca un lider se ridica prin rasturnarea altora, el ii urmarit intotdeauna de un caracter ca si al lui din alta tabara. Exemplu :Gaal v 28.

4. Dumnezeu Insusi se implica si in timpul mandatului unui astfel de lider, ca sa il raspl;ateasca pentru caracterul lui v 23,24.,25.

Adevaruri biblice.

Maslinul  nu vrea niciodata sa fie lider, el deja are slujba data de Dumnezeu , cu care slujeste lui Dumnezeu dar si oamenilor. v9. Desi are umplere, este plin de untdelemn, si isi atrage laude din partea lui Dumnezeu, dar si a oamenilor, totusi nu vrea ca sa dea untdelemnul la schimb pe pozitia de lider.

Smochinul nici el nu va vrea niciodata sa fie lider, pentru ca el deja are slujba de sus, cu care lucreaza pentru Dumnezeu intai si din care se folosesc oamenii.El aduce  dulceata, rodeste printre oameni pentru Dumnezeu.

Vita de vie, nici ea nu vrea sa fie lider, pentru ca slujba ei este pentru Dumnezeu intai si apoi pentru oameni. Vita este aceea care pe Dumnezeu care se afla intre noi, il inveseleste, dar inveseleste si pe oameni.

Isus. Ioan 6:14,15,Prorocul cel asteptat in lume, Omul care a hranit multimile cu paine, care a vindecat orice fel de boala si neputinta, si totusi, fuge de functia de lider, macar ca cu sila au vrut sa vina multimea de oameni si sa il faca imparat.

Ghedeon omul care a fost folosit de Dumnezeu pentru izbanda, fuge de ideea de afi lider sau stapan Judecatori 8:22,23.

Cand mergi la alegeri ce vei alege?

-caracter format in institutii?

-caracter format in biblioteci?

-caracter format in incercari?

Tineti cont ca orice  radacina de rautate a unui potential lider, mai tarziu se va dezvolta si va ajunge un pom al rautatii.

Ceace vei alege aceea vei si culege, de aceea te vei si bucura, intotdeauna, fara exceptii.

N-au ramas decat spini sa fie pusi de lideri si alesi de lideri, ceilalti, maslini, smochinii, vitele de vie, au deja slujbe, lor nu le trebuie lidership. Suntem dusi in directi diferite de ceea ce a trait biserica apostolica primara. In biserica primara nu au fost lideri. In biserica de la Efes de pilda era o ceata de prezbiteri care toti ca unul pastoreau biserica, asemeni ca si in textul de fata cei 70 de fii ai lui Ghedeon v 2, dar au aparut sparturile, mai intai un Diotref, apoi un Abimelec, mai tarziu un Absalom , ajutati si de o Izabela cu putere si de inocenta multora, dar si  competenta altora.

Alegeti, alegeti spini ca altceva  nu este la indemana, dar sa nu va para rau mai tarziu, sa nu cartiti sub spin, sa nu va doara intepaturile. Singuri care biblic sunt alesi sunt diaconii, restul de slujbasi sunt  dati de Dumnezeu, sunt randuiti de Duhul Sfant pentru slujbe greu de facut iar uneori inimaginabil de reusit.

Muresan Ciprian, Irlanda.

2016, 22 august.

 

 

-

„Alegeti, alegeti spini ca altceva nu este la indemana, dar sa nu va para rau mai tarziu, sa nu cartiti sub spin, sa nu va doara intepaturile. Singuri care biblic sunt alesi sunt diaconii, restul de slujbasi sunt dati de Dumnezeu, sunt randuiti de Duhul Sfant pentru slujbe greu de facut iar uneori inimaginabil de reusit.”
Da, așa este - slujitorii sunt dați de Duhul Sfânt: au o chemare specială, o încredințare aparte, o împuternicire specială, sunt pregătiți și ridicați de Dumnezeu pt o lucrare specială, au calități divine, distincte și concrete...și recunoscuți de adevăratul trup al Domnului.
Adăugat în 21/09/2016 de Ioanhapca
Statistici
  • Vizualizări: 1203
  • Export PDF: 2
  • Favorită: 2
  • Comentarii: 1
Opțiuni