Adevaruri de importanta vitala in viata omului (Luca 16: 19- 31)
Autor: Simion Ioanas  |  Album: fara album  |  Tematica: Pildele Domnului Isus
Resursa adaugata de cioanas in 24/04/2012
    12345678910 0/10 X

Adevaruri de importanta vitala in viata omului (Luca 16: 19- 31)

Cuvantul pilda sau parabola, inseamna a pune lucrurile alaturi si sunt considerate forme didactice care prezentau ascultatorului ilustratii interesante, din care putea sa extraga adevaruri morale si religioase.

Pildele sunt folosite in Biblie ca mijloace de a-I ilumina pe oameni si ai convinge de un adevar si menirea lor este de ai aduce pana in punctual de a lua o hotarare.

Cheia înţelegerii corecte a pildei acesteia se află în versetele 29 şi 31: "Au pe Moise şi pe prooroci, să asculte de ei... Dacă nu ascultă pe Moise şi pe prooroci, nu vor crede nici chiar dacă ar învia cineva din morţi."

Aici este vorba de relaţia omului cu Cuvântul lui Dumnezeu, de faptul că el Îl ignoră sau Îi acordă încredere şi îşi orientează viaţa după acest Cuvânt. În felul acesta pilda devine înţeleasă. Destinul omului bogat nu era dat de portmoneul său gras, ci de legătura lui cu Cuvântul lui Dumnezeu rostit prin Moise şi prin profeţi. Judecata lui Dumnezeu nu se orientează după bunăstare, după poziţia socială sau culoarea pielii, ci se pronunţă conform reacţiei omului la Cuvântul absolut al Creatorului.

Fiecare om este vinovat; nimeni nu este drept înaintea lui Dumnezeu (Romani 3:23). În Vechiul ca şi în Noul Legământ, omul avea nevoie de o jertfă de ispăşire, pentru a putea rezista înaintea Dumnezeului sfânt şi drept. În vremurile străvechi această jertfă era reprezentată de un animal fără cusur. De la moartea pe cruce a lui Cristos, Isus Însuşi, Mielul fără greşeală, reprezintă singura cale către Împărăţia cerurilor. "Eu sunt calea, adevărul şi viaţa", spune Isus, "nimeni nu vine la Tatăl decât prin Mine" (Ioan 14:6).

În timpul acestei vieţi pământeşti, fiecare om trebuie să ia o decizie pentru sau împotriva acestui adevăr. El are posibilitatea să accepte sau să respingă oferta lui Dumnezeu, făcută prin Domnul Isus Cristos. În felul acesta el alege cerul sau iadul. Nu există o poziţie neutră în această problemă, chiar dacă mulţi consideră că o adoptă.

  1. Alegerile omului

a) alegerile sanatoase se fac cu discernamant

versetul 25 "Fiule", i-a răspuns Avraam, "adu-ţi aminte că, în viaţa ta, tu ţi-ai luat lucrurile bune, şi Lazăr şi-a luat pe cele rele; acum aici, el este mângâiat, iar tu eşti chinuit.

“Lucrurile bune la bogat erau porfira, in subtire, o viata plina de veselie si fericire, mandrie, ignoranta, indolenta, impertinenta, lipsa de mila, ignorarea lui Dumnezeu.

“Lucrurile rele” la Lazar erau : acceptarea voii lui Dumnezeu, smerenie, pocainta, umilinta, ascultarea de Cuvantul lui Dumnezeu.

Isaia 5:20 Vai de cei ce numesc raul bine, si binele, rau, care spun ca intunericul este lumina, si lumina, intuneric, care dau amaraciunea in loc de dulceata, si dulceata in loc de amaraciune!

Cine da crestinului discernamant? Duhul lui Dumnezeu, Cuvantul lui Dumnezeu, Intelepciunea care vine de sus.

A avea discernamant inseamna a accepta Scriptura ca Sistem de valori in viata si ati ghida viata dupa Cuvantul Scripturii. Asta inseamna sa-ti stabilesti bine prioritatile in viata. Lazar a avut prioritatea sa se supuna voii lui Dumnezeu si astfel sa implineasca chemarea Lui pentru viata lui.

b) alegerile sanatoase au ca pret lepadarea de sine

Lazar a acceptat vaiata ingaduita de Dumnezeu peste El, ar fi putut sa se razvrateasca impotriva lui Dumnezeu, ar fi putut sa nu mai creada in Dumnezeu, insa el a acceptat starea lui ramanand credincios lui Dumnezeu.

Bogatul a refuzat categoric sa renunte la sine pentru altii, a refuzat sa renunte la sine pentru Cuvantul lui Dumnezeu, a refuzat sa renunte la sine pentru Imparatia lui Dumnezeu.

Matei 16:24 Atunci Isus a zis ucenicilor Sai: "Daca voieste cineva sa vina dupa Mine, sa se lepede de sine, sa-si ia crucea si sa Ma urmeze.

b) alegerile sanatoase sunt marcate de Standardul lui Dumnezeu

Versetele 27 la 29 Bogatul a zis: "Rogu-te, dar, părinte Avraame, trimiţi pe Lazăr în casa tatălui meu; căci am cinci fraţi, şi să le adeverească aceste lucruri, ca să nu vină şi ei în acest loc de chin." Avraam a răspuns: "Au pe Moise şi pe proroci; să asculte de ei."

A trai la Standardul lui Dumnezeu, inseamna a asculta, a pune in practica vietii Cuvantul lui Dumnezeu.

Efeseni 4:1-3 Va sfatuiesc, dar, eu, cel intemnitat pentru Domnul, sa va purtati intr-un chip vrednic de chemarea pe care ati primit-o, cu toata smerenia si blandetea, cu indelunga rabdare; ingaduiti-va unii pe altii in dragoste si cautati sa pastrati unirea Duhului, prin legatura pacii.

2. Practica vietii

Practica vietii crestine inseamna a actiona la cererea lui Dumnezeu, adica a asculta de El.

Versetele 29-30 Avraam a răspuns: "Au pe Moise şi pe proroci; să asculte de ei." "Nu, părinte Avraame", a zis el, "ci dacă se va duce la ei cineva din morţi, se vor pocăi."

- Practica vietii inseamna actiune la cererea lui Dumnezeu

Romani 10:17-21 Astfel, credinta vine in urma auzirii; iar auzirea vine prin Cuvantul lui Hristos. Dar eu intreb: "N-au auzit ei?" Ba da; caci "glasul lor a rasunat prin tot pamantul, si cuvintele lor au ajuns pana la marginile lumii." Dar intreb iarasi: "N-a stiut Israel lucrul acesta?" Ba da; caci Moise, cel dintai, zice: "Va voi intarata la pizma prin ceea ce nu este neam, va voi atata mania printr-un neam fara pricepere." Si Isaia merge cu indrazneala pana acolo ca zice: "Am fost gasit de cei ce nu Ma cautau; M-am facut cunoscut celor ce nu intrebau de Mine." Pe cand, despre Israel zice: "Toata ziua Mi-am intins mainile spre un norod razvratit si impotrivitor la vorba."

1 Ioan 1:6-7 Daca zicem ca avem partasie cu El, si umblam in intuneric, mintim si nu traim adevarul. Dar daca umblam in lumina, dupa cum El insusi este in lumina, avem partasie unii cu altii; si sangele lui Isus Hristos, Fiul Lui, ne curata de orice pacat.

- Practica vietii inseamna a accepta voia lui Dumnezeu in toata viata ta

Versetele 20-21 La uşa lui, zăcea un sărac, numit Lazăr, plin de bube. Şi dorea mult se sature cu firimiturile care cădeau de la masa bogatului; până şi câinii veneau şi-i lingeau bubele.

Efeseni 2:10 Caci noi suntem lucrarea Lui si am fost ziditi in Hristos Isus pentru faptele bune pe care le-a pregatit Dumnezeu mai dinainte, ca sa umblam in ele.

  1. Nadejdea omului

Nadejdea lui Lazar era in promisiunile lui Dumnezeu pentru viata vesnica, asta face ca la sfarsit a fost dus de ingeri in sanul lui Avram si are parte de mangaiere vesnica. Multi astazi isi pun capat zilelor s nu mai vad nici o iesire din situatia lor fiindca nu au nadejdea corecta sau si-au pierdut aceasta nadejdea.

Nadejdea bogatului era in lucrurile trecatoare si fara valoare eterna

Matei 6:19-21 Nu va strangeti comori pe pamant, unde le mananca moliile si rugina si unde le sapa si le fura hotii; ci strangeti-va comori in cer, unde nu le mananca moliile si rugina si unde hotii nu le sapa, nici nu le fura. Pentru ca unde este comoara voastra, acolo va fi si inima voastra.

Luca 12:16-21 Si le-a spus pilda aceasta: "Tarina unui om bogat rodise mult. Si el se gandea in sine si zicea: "Ce voi face? Fiindca nu mai am loc unde sa-mi strang roadele." "Iata", a zis el, "ce voi face: imi voi strica granarele si voi zidi altele mai mari; acolo voi strange toate roadele si toate bunatatile mele; si voi zice sufletului meu: "Suflete, ai multe bunatati stranse pentru multi ani; odihneste-te, mananca, bea si inveseleste-te!" Dar Dumnezeu i-a zis: "Nebunule! Chiar in noaptea aceasta ti se va cere inapoi sufletul; si lucrurile pe care le-ai pregatit ale cui vor fi?" Tot asa este si cu cel ce isi aduna comori pentru el, si nu se imbogateste fata de Dumnezeu."

Coloseni 1:19-24 Caci Dumnezeu a vrut ca toata plinatatea sa locuiasca in El si sa impace totul cu Sine prin El, atat ce este pe pamant, cat si ce este in ceruri, facand pace prin sangele crucii Lui. Si pe voi, care odinioara erati straini si vrajmasi prin gandurile si prin faptele voastre rele, El v-a impacat acum prin trupul Lui de carne, prin moarte, ca sa va faca sa va infatisati inaintea Lui sfinti, fara prihana si fara vina; negresit, daca ramaneti si mai departe intemeiati si neclintiti in credinta, fara sa va abateti de la nadejdea Evangheliei pe care ati auzit-o, care a fost propovaduita oricarei fapturi de sub cer si al carei slujitor am fost facut eu, Pavel. Ma bucur acum in suferintele mele pentru voi; si in trupul meu implinesc ce lipseste suferintelor lui Hristos, pentru trupul Lui, care este Biserica.

Evrei 11:1 Si credinta este o incredere neclintita in lucrurile nadajduite, o puternica incredintare despre lucrurile care nu se vad.

Acasa

Până în acest moment nu au fost adăugate comentarii.
Statistici
  • Vizualizări: 4369
  • Export PDF: 5
Opțiuni