Iosia, descoperitorul comorii
Autor: Moldovan Ionatan  |  Album: Personaje Biblice  |  Tematica: Diverse
Resursa adaugata de ionatan_sr in 22/12/2011
    12345678910 0/10 X

 

                                                                                   Iosia

                                                                 descoperitorul comorii

 

Ier. 22:15-16    2 Cron. 34

Ilustratie

In America la o mina de aur oamenii platesc cativa banuti pt o galeata plina cu piatra care e scoasa din mina. Piatra e de obicei fara valoare, dar exista vanatorii de comori care au bucuria de a cauta printre acele pietre. In iulie 1995 un tanar a platit pt o asemenea galeata. Nu a gasit nu stiu ce comoara acolo decat o piatra pe care a pastrat-o pt ca i-a placut forma ei. Mai tarziu o revista cu renume de acolo, a scris despre o femeie de la o bijuterie care a observat piatra tanarului si a privit-o mai indeaproape. S-a aflat ca de fapt era un safir de 1104 carate ce valora aproape 45.000 de dolari.

     Iosia a fost un astfel de tanar care a descoperit cea mai mare comoara din lume: Cuvantul lui Dzeu. E ciudat ca am ajuns sa strambam din nas cand auzim ca Scriptura reprezinta o comoara. Cum sa fie o comoara cand o avem in mai multe exemplare fiecare dintre noi, si o schimbam imediat ce se uzeaza, si nu trebuie sa o cautam cu o harta, ci avem acces direct la ea. Ai dreptate daca te gandesti la Biblie ca la cartea aceasta cu 2 coperti negre. Numai ca e nu ma refer la Carte in sine, ci la descoperirea Cuvantului lui Dzeu care devine viu si lucrator pt tine: cel care schimba vieti, care transforma, care face dintr-un pacatos un sfant, dintr-un rob un om liber, dintr-un betiv un bautor de apa...Asta da comoara! La ce folos sa gasesti o comoara care te imbogateste doar in exterior, iti da mai multe ocazii sa pacatuiesti si ramai acelasi om rau si in cale afara de pacatos cu o singura destinatie: IADUL. Comoara Cuvantului lui Dzeu iti schimba destinatia: RAI.

Ilustratie

Era o data un om caruia ii placeau cartile vechi. A intalnit un prieten care tocmai a aruncat o Biblie care era in podul casei lui de generatii intregi. “N-am putut s-o citesc” a spus prietenul. Unu pe nume Guten..nu mai stiu cum, o tiparit-o. Doar nu Gutenberg? a exclamat iubitorul de carti ingrozit. Acea Biblie a fost una dintre primele Bibli tiparite vreodata. Una la fel a fost vanduta cu 2 milioane de dolari. Prietenul lui nu a fost impresionat. A mea nu valora nici un leu. Unu pe care il chema Martin Luther si-a notat peste tot niste chestii in germana .   :))

Vorbim despre Iosia, descoperitorul de comori.

      A ajuns Imparat la varsta de 8 ani inca pe cand era copil. Dar nu asta il face special, ci lucrurile care ni se spun despre el. Fiecare imparat are o caracterizare scurta, dar concisa care spune tot despre el.Sa vedem dar ce ni se spune despre Iosia.

 1) A facut ce este bine inaintea Domnului. (2 Cron. 34:2)

OOOOO, cea mai buna caracterizare pe care o poate oferi Biblia. Este echivalentul a ceea ce spune Dzeu despre David “om dupa inima Mea, care va implini toate planurile Mele” (F.A 13:22)

     Iosia a facut ce este bine inaintea Domnului tot timpul vietii lui. Numele lui inseamna “Dzeu ajuta”. Dupa mai multi imparati care au facut ce este rau inaintea Domnului, care au departat inima poporului de la Dzeu si i-au atras inspre idoli pagani, facandu-l pe Dzeu sa-si trimita pedeapsa peste ei, apare Iosia, Dzeu ajuta, calea de scapare a Domnului pt poporul Sau.

      Este extrem de important ceea ce ne spune Scriptura: inaintea Domnului, in ochii Domnului. In ziua de azi foarte multi oameni incearca sa faca bine.

 Iosia nu a fost interesat sa faca bine inaintea oamenilor, ci inaintea Domnului. Cand vrei sa faci bine dupa standardele oamenilor de cele mai multe ori dupa standardul lui Dzeu e rau. El are un standard mult mai ridicat decat al oamenilor, si accentul cade pe ceva cu totul diferit, de cele mai multe ori oamenii accentueaza materialul pt ca sunt din materie, pe cand El accentueaza spiritualul pt ca El e spirit. Omul are 2 parti : materiala si spirituala. cand omul face bine de obicei binele ala satisface firea pamanteasca, cand Dzeu face bine el satisface partea spirituala mai intai.

        Fratele Pavel pune punctul pe I in Gal. 1:10 In ziua de azi oamenii incearca sa se inteleaga bine unul cu altul, sa faca lucruri prin care sa capete bunavointa celor din jur. Imaginea in ziua de azi pt majoritatea e extrem de importanta. De la haine, la casa in care stam, masina pe care o conducem, comportamentul copiilor in societate. Facem sacrificii mari sa aratam bine inaintea oamenilor. Dam 2 mil pe o pereche de adidasi pt ca au o lingura pe ei, ne cumparam cele mai noi electrocasnice ca, no! daca vine vecinu la mine si vede ce am in casa sa nu zica ceva si dupa aia rabdam de foame 3-4 luni, dar nimeni nu stie. Ii invatam pe copii sa fie cuminti cand iesim cu ei sa nu ne faca de rusine, si numa noi stim ce comportament au acasa....Pavel spune: caut eu sa plac oamenilor? daca as cauta sa plac oamenilor n-as mai fi robul lui Cristos. Doamne fereste ca lucrurile pe care le faci in ochi oamenilor sa te desparta intr-o zi de Cristos. Daca cauti sa placi oamenilor atunci esti robul lor. Pavel a vrut sa placa lui Cristos pt a ramane robul lui umil. Eu unul sunt de aceeasi parere cu el.

2) A umblat in caile tatalui sau.........DAVID

Daca intrebi baietii ce vor sa fie cand vor fi mari, majoritatea vor spune meseria tatalui lor. Depinde de exemplu pe care parintii il ofera. Daca este unul pozitiv e ceva normal ca copiii sa doreasca sa fie ca ei, daca e negativ, vor vrea sa fuga cat mai departe de meseria ta, comportamentul tau .

    Acum, vreau sa intelegeti ca Iosia era nepotul lui Manase, cel mai rau imparat din istoria poporului evreu, dar care pana la urma s-a pocait inaintea Domnului. Era fiul lui Amon care era atat de rau incat proprii lui slujitori l-au omorat in palat. Va imaginati cum a crescut micutul Iosia. Ce exemple “bune de urmat a avut!

      Despre Amon, tatal lui Iosia spune ca a facut cum facuse tatal sau Manase, dar despre Iosia,,,,surpriza, tatalui sau David. David era standardul dupa care Dzeu ii masura pe regi. El era de nota 10. A mers in linie dreapta. fara ocolisuri, si fara sa traiasca la limita, la marginea vietii cu Dumnezu. Nu s-a abatut nici la dreapta nici la stanga. Stiti noi mergem pe Calea ingusta, dar credeti-ma ca serpuim pe ea la maxim. Ar trebui sa mergem drept pe ea, ochii nostri sa priveasca drept inainte la premiul care ne sta inainte.

     Tocmai s-au incheiat campionatele mondiale de atletism. Am vazut o multime de curse : 100m, 200, 400, 800. Fiecare concurent are culoarul lui, delimitat de 2 linii. Daca in alergarea lui, paseste cumva inafara culoarului, este descalificat chiar daca ajunge pe locul 1. Eu unu nu  i-am vazut alergand serpuit in cadrul culoarului, fiecare a incercat sa alerge cat mai drept.

    Ne plac senzatiile tari. Sa traim la limita. Ne place sa mergem la marginea prapastiei si sa ne uitam in hau cat e de mare. Suntem experti in a insela legea, tot timpul cautam o portita de iesire. Nu ne place jugul lui Cristos, cand ni se impun reguli, le facem noi pe ale noastre ca sunt mai bune. Chiar si cu Scriptura facem la fel.

3) A cautat pe Domnul (2 Cron. 34:3)

    La varsta de 16 ani Iosia incepe sa-L caute pe Domnul. Impotriva contextului si a circumstantelor din viata lui care erau impotriva, el sta impotriva curentului. Cand tot poporul se inchina la idoli si aduceau jertfe idolilor pagani, cand Casa Domnului era pangarita si plina de statui idolesti, Iosia ia cea mai buna decizie : Il cauta pe Domnul. La 20 de ani icepe sa faca curatenie in tara, daramand toti idolii si restaureaza Casa Domnului. Iosia indreapta din nou inima omenilor inspre Dzeu, face o reforma radicala in tara si lucrul acesta nu ramane nerasplatit. Gaseste comoara: Cuvantul lui Dzeu! Ma intreb cum a putut 8 ani sa-L caute pe Dzeu fara sa aiba in mana Cuvantul Lui. Cand aude cuvintele din Cartea Legii, isi sfasie hainele, se smereste si plange inaintea Domnului. Teama de Domnul il cuprinde stiind ca pedeapsa o sa vina peste popor din pricina neascultarii.

     Dzeu ii spune un lucru : 34:27 “pt ca ti s-a induiosat inima” “pt ca ti s-a miscat inima” .

   Tare ciudat si lucru privitor la inima noastra, si la lucrurile care o induioseaza. Ni se induioseaza cand vedem un pui de catel abandonat, dar nu si fata de un copil abandonat. Mai degraba omenii dau jumatate din averea lor pt un adapost de animale decat pt un orfelinat. Suna mai repede la politie daca vad ca iti tratezi cu brutalitate cainele, vaca sau calul decat atunci cand vad ca iti bati copilul sau nevasta – aia e problema de familie, nu ne bagam. Ni se induioseaza inima cand citim anumite articole sau vedem o stire la TV decat atunci cand citim Cuvantul lui Dzeu.

     Avem o inima care se misca toata viata noastra. cand nu se mai misca inseamna ca suntem morti. Ce e ciudat e ca poti sa ai o inima de carne care sa bata in pieptul tau si sa te tina in viata dar niciodata sa nu “ti se miste” indiferent de ceea ce vezi sau auzi. Cand ti s-a induiosat inima ultima data?

Unde e cautarea noastra? Unde e comoara noastra? Unde e inima noastra? Unde e destinatia noastra?

Ma rog sa fim o generatia Iosia care sa facem ce este bine inaintea Domnului. Amin!

Până în acest moment nu au fost adăugate comentarii.
Statistici
  • Vizualizări: 3425
Opțiuni
Romani 8:11 Şi dacă Duhul Celui ce a înviat pe Isus dintre cei morţi locuieşte în voi, Cel ce a înviat pe Hristos Isus din morţi va învia şi trupurile voastre muritoare din pricina Duhului Său, care locuieşte în voi.