Beneficiarii Mîntuirii
Autor: Doryn  |  Album: fara album  |  Tematica: Diverse
Resursa adaugata de samariteanul in 16/12/2009
    12345678910 0/10 X

Textul Biblic pentru predica de azi este din Cartea Prorocului Isaia Cap 61,cuvinte pline de viata ,care te fascineaza vazind cum Dumnezeu in interventia lui Escatologica in Israiel si mai departe spre neamuri va trebuii sa treaca prin Isus Cristos.
Dar inainte de a analiza cateva apecte contextuale ,as vre sa vorbim putin biograpfic despre proroc ,de si nu avem multe date Biblice,stim ca era fiul lui Amot[s] se tragea dintro vita nobila,era casatorit avea doi copii ,sotia lui era profeteasa.Isaia isi incepe activitatea Profetica in anul morti regelui Ozia [740],activitate ce sa intins pe vremea imparatilor lui Iuda , Ozia,Iotam,Ahaz si Iezechia ,fiind ucis de regale Manase [pus in trunchiul unui capac si taiat in doua cu ferestraul .]
Iubiti frati si surori,ne aflam in fata unor cuvinte trimise de Dumnezeu Poporului Sau prin gura poroorocului Isaia ,care desi era vazut ca proorocul care,vesteste pedeapsa ,si dezlantuirea miniei lui Dumnezeu,aici vedem:
-indurarea care vine ,
-mintuirea ce se ofera ,
-vedem sansa oferita celor nenorociti ,si fara mingaiere
Doresc sa analizam scrierea in contextul ei ,nu doresc sa avem doar o atitudine senzuala eforica ,care de multe ori bareaza drumul nostru spre inradacinarea noastra in cuvintul Domnului ,dar nici sa facem o prezentare inductiva ,ca si copii la gradinita cind li se vorbeste despre jocurile logice.
Iubiti frati si surori ,prioritate are intodeauna Cuvintul viu ,cel care transmite un mesaj,mesajul este intodeauna hrana sufletului nostru ,daca l-am intelege doar cu mintea,disecindu-i fiecare paticularitate,facand aprecieri dor in functie de capacitatea intelectului ,vom fi pregatiti intellectual destul de bine.Evnanghelia trebuie sa isi gaseasca adapostul in inima noastra, in Psalmul 119:11 se spune:Strâng cuvântul Tău în inima mea, ca să nu păcătuiesc împotriva Ta!
Care este sccopul cuvintului in inima noastra ?
Sa ma ajute sa nu pacatuiesc inpotriva Domnului,inseamna ca acolo in inima cuvintl ,nu este amorf .
El lucreaza ,ce spune aceasta ? Spune caci cuvintul este viu
A invata cu inima nu inseama doar cu intelectul, in Proverbe 23:12 se spune ,Deschide-ţi inima la învăţătură, şi urechile la cuvintele ştiinţei.
Cuvintul viu,cuvintul din inima are puterea calauzirii,el nu te lasa dezorientat,in Ps.119:105 este scris \\\"Cuvantul Tau este o candela pentru picioarele mele, si o lumina pe cararea mea
.Aici vedem foarte bine paralela intre cele doua simboluri ale Cuvintului din inima
1.candela ,support pentru piciore
2.lumina,suport pentru ochi De ce ? trebuie sa mergi spre o tinta precisa ,idealul este prea mare ,ca sa ma las dezorintat,nu ma pot lasa purtat incoacea si-i ncolo de ori ce fel de invatatura care este fluturata pe la portile intelectului.Efes.4:14 .
Isaia vorbeste despre \\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\"Duhul Domnului Dumnezeu este peste Mine, căci Domnul M-a uns să aduc veşti bune celor nenorociţi: El M-a trimis să vindec pe cei cu inima zdrobită, să vestesc robilor slobozenia, şi prinşilor de război izbăvirea; ,Hai sa scoatem in evidenta ce spune textul:
Textul debuteaza cu o premiza ,si anume prezentul Dumnezeu,care intodeauna este peste tot prezent,determina dispensatia Duhului Sau,ca sa schimbe natura lucrurilor
-pentu cel nenorocit ,care va primi vesti bune
-pentru cel bolnav si cu inima zdrobita, vindecare,alinare
-pentru cei robiti ,eliberarea
-pentru cei prinsi in razboi eliberarea .
Frati surori haidem sa aplicam invatatura textului
Dumnezeu a vorbit in prezent ,asa este el ,iar pe noi Cuvintul ne-a ajuns in viitor,vestea lui Dumnezeu este o veste buna ,dar noi am primit-o cind eram nenorociti ,nu uitam contextul scrierii, era pentru Israiel,translatez spre noi ,caci Ap Pavel spune de doua ori ca cea ce a fost scris ma inainte ,adica ce lea fost scris lor, este pentru noi,peste care a venit sfisitul veacurilor 1 Cor 10;11Aceste lucruri li s-au întâmplat ca să ne slujească drept pilde, şi au fost scrise pentru învăţătura noastră, peste care au venit sfârşiturile veacurilor,deasemenea in Romani 15; 4 ,Ap Pavel spune ; Şi tot ce a fost scris mai înainte, a fost scris pentru învăţătura noastră, pentru ca, prin răbdarea şi nu prin mângâierea pe care o dau Scripturile, să avem nădejde..
Ce bine este ca avem Cuvintu Domnului ,alfel ne-am spune ideile noaste ,povestile noastre ,sau asa cum se mai spune la noi aici in Oltenia ,asa am pomenit.
Nu frati si surori ,nu putem deplasa cuvintul de pe suportul lui si sa-l inlocuim cu ideile s-au mostenirile noastre preconcepute.
Nu doresc sa am o expunere cosmica ,as vrea ca noi sa revenim cu picioarele pe pamint ,hai la text.
Eram noi bolnavi,? Cine ne-a vinecat,,fara bani ,fara plata ,Cine?,spune profetul,Unsul,Robul Domnului.
Care a vestit ,ce anume ?aceasta intreita veste ne ajunge,
-anul de Indurare al Domnului
-ziua de razbunare a Domnului
-mingaiere pentru cei intristati
Vazind ziua Domnului inca de departe si lucrarea ce o va face Robul Domnului ,Profetul Proclama un timp de indurare,o gratie Divina.Din aceste versete noi putem trage multe concluzii:
1 Gasesc ca Dumnezeu ne descopera un lucru fascinat,poate pentru multii nou,sa pot fi, eu si cu tine numiti,si nu de catre oameni ,terebinţi ai neprihănirii\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\",adica cui?celor din Sion,si noi unde suntem ? Cine te-a imbracat cu haina aceasta noua ?si sa ti se spuna ca esti UN SFINT AL DOMNULUI ? El Robul Domnului ,El Isus ,Binecuvintat sa fie numele Domnului.
2.Aflu din textl Biblic ,noi principii de viata ,nu mai sunt asa cum ma arata cel rau deseori,ci eu sunt un SAD AL DOMNULUI,care voi trai de acum inainte numai spre Slava Domnului.
3.Gasesc reguli ,porunci ale Domnului ,care nu le-am stiut s-au pe care l-am uitat,căci Domnul, iubeste dreptatea, urăste răpirea şi nelegiuirea; ne va da cu credincioşie răsplata , şi va încheia cu noi un legământ veşnic.
4.Aflu lucruri deosebite despre Domnul Isus ,care ma vor ajuta Sal Inteleg si S-al cunosc mai bine . ,\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\"Mă bucur în Domnul, şi sufletul Meu este plin de veselie în Dumnezeul Meu; căci M-a îmbrăcat cu hainele mântuirii, M-a acoperit cu mantaua izbăvirii, ca pe un mire împodobit cu o cunună împărătească, şi ca o mireasă, împodobită cu sculele ei.
Ce frumoasa observatie ,privesti din nou spre Isus si vezi noi splendori ale Sale,vezi slava Lui tot mai mare 5.Aflu ca Domnul a prevestit mintuirea neamurilor ,… aşa va face Domnul, Dumnezeu, să răsară mântuirea şi lauda, în faţa tuturor neamurilor.\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\" .
Ce vad aici ?ca eram sub osinda ,ma vad fara nici o scapare ,dar Dumnezeu sa indurat ,ma scapat de pedeapsa ,MA MINTUIT.
Iubiti frati si surori,daca in contextual istoric poporul Israiel era beneficiarul atentei lui Dumnezeu,si stim din acest punt de vedere cum se aflau ei ,
azi Dumezeu ne vorbeste noua,pentru ca ,viitorul de atunci este prezentul de astazi ,si in fata unui har nemeritat sa nu ne resemnam,ci sa-ne lasam motivati de Cuvintul Domnului ,despre care Apostolul Pavel spune ca este ,PUTEREA LUI DUMNEZEU,putere nu numai ca forta,ci puterea vie ,a personalitati Divene ,care doresc sa fie revarsata din plin peste toti Copii Domnului
O trsatura specifica a Bisericii se regaseste in vestirea de fata,bucuria si veselia,de ce se face trecerea brusca de la cuvintele justiare ale lui Dumnezeu?,la aceasta ,cred ca atenta obsevatie ne poate ajuta.
Doryn

Până în acest moment nu au fost adăugate comentarii.
Statistici
  • Vizualizări: 2934
  • Export PDF: 4
  • Favorită: 1
Opțiuni