voi sunteti lumina lumii
Autor: Manolache Viorel  |  Album: fara album  |  Tematica: Diverse
Adaugata in 29/06/2008
    12345678910 0/10 X
VOI SUNTETI LUMINA LUMII...Mr 5:14 Manolache Viorel ,,,, Maranata 25.05.2008
Farul din Alexandria -ilustratie
In versetul 14 avem cu siguranta una din cele mai uimitoare afirmatii facute vreodata de Domnul Isus cu privire la un crestin. Una din trasaturile uimitoare ale adevarului biblic este ca poate comprima adevaruri marete si intregul statut pe care crestinul il are intr-un singur verset, sau intr-un singur cuvant cum este cel de TATA...
’voi " a spus Domnul nostru ,referindu-se la acei oameni simpli, la acei oameni cu totul neimportanti din punctul de vedere al lumii "voi sunteti lumina lumii"- aceasta face parte din categoria afirmatiilor care atunci cand le auzim ar trebuie sa ne faca sa stam cu fruntea sus pentru ca dovedeste inca o data cat de remarcabil si glorios este sa fii crestin. Pericolul care ne asteapta este sa ingustam acest "voi " doar la primii crestini sau la crestini in general si mai putin la noi care ne aflam azi aici.
O astfel de afirmatie necesita o analiza mai amanuntita, in care sa descoperim implicatile acestui adevar.
1.prima implicatie in afirmatia Domnului ca Noi suntem lumina lumii, este ca LUMEA SE AFLA IN INTUNERIC ..nu este doar o problema locala, nu este doar o problema nationala, ci este o o problema universala. Biblia subliniaza faptul ca fiecare om care traieste pe acest pamant fara sa isi fi predat inima Lui Isus Hristos, este un om care traieste in intuneric ...
Prov.4.19 Calea celor răi este ca întunericul gros: ei nu văd de ce se vor poticni. Si nu doar ca oamenii traiesc in intuneric ei iubesc intunericul : Io.3.19 Şi judecata aceasta stă în faptul că, odată venită Lumina în lume, oamenii au iubit mai mult întunericul decât lumina, pentru că faptele lor erau rele.
Chiar daca lumea locuieste in intuneric , ea totusi vorbeste foarte mult despre iluminarea ei, de la Renastere incoace incepand cu sec 15-16 ,perioada cand lumea a inceput sa arate interes pentru cunoastere sau pentru stiinta. Aceasta perioada este privita de toti ganditorii ca un punct de cotitura in istorie, si ca in aceasta perioada a inceput civilizatia moderna asa cum o cunoastem noi. Au fost redescoperiti clasicii greci, si sa dezvoltat un nou interes pentru stiinta si arta. Apoi asa cum stiti a axistat o ILUMINARE in sec 18,care si-a luat chiar si acest nume de ILUMINISM...si oricine este interesat de Istoria biserici si a credintei crestine trebuie sa tina cont de aceasta perioada pentru ca ea a reprezentat inceputul atacului asupra autoritatii Bibliei, deoarece a asezat filozofia si ratiunea umana in locul revelatiei divine. La scos pe Dumneyeu din centru si la asezat pe om..
Conform conceptiei lor, cunoasterea aduce lumina, si in foarte multe aspecte ea chiar face acest lucru. Ar fi neintelept din partea noastra sa ignoram acest lucru , de exemplu
-noi cunostinte au adus mai multa lumina asupra modului in care este organizat cosmosul.
-noi cunostinte au adus mai multe lumina in intelegerea proceselor naturi, a plantelor, a bolilor,
Dar contrar tutoror acestor lucruri, iata care este afirmatia biblica, „voi sunteti luminaom lumii"
Dar sa privim si mai departe aceasta afirmatia anume ca voi sunteti lumina lumii .
.Domnul Isus nu spune doar ca lumea este in intuneric , ci afirma mai mult ca numai un crestin autentic poate veni cu sfaturi folositoare , cu cunostinte si instruire privind viata.
Cei mai multi filozofi si ganditori sunt complet derutati in momentul de fata cand este vorba de problemele vieti, probleme legate de cum sa traim cum sa fim puri, cum sa evitam pacatul si raul.
Cei care pretind ca au un raspuns la problemele lumii nu conduc niciodata mai departe de analiza. Se pricep foarte bine in a descrie o problema si sa arate diferiti factori implicati in ea.Dar atunci cand intrebam care cauza ultima responsabila pentru aparitia acestei probleme , nu vor sti sa dea un raspuns. Noi stim ca cauza ultima a problemelor este pacatul , iar solutia pentru aceasta a fost este si va fi Dumnezeu
Isus sa numit pe sine lumina Lumii in ioan 8;12- si El a declarat ca scopul pentru care a venit in lume a fost sa aduca lumina, iar promisiunea Lui a fost ca cine ma urmeaza pe mine nu va umbla in intuneric, ci va avea lumina vieti. Un crestin poate avea raspuns la aceste intrebari ce privesc viata si scopul vieti datorita relatiei care o are cu Isus. El este sursa luminii, iar noi la randul nostru suntem o reflectare a lumini Lui.
Dupa cum luna si astrele nu au lumina in sine ci reflecta lumina soarelui, la fel si noi reflectam lumina lui Hristos.
Dar care este functia lumini ?
Functia principala a lumina este de a lumina ,dupa cum functia principala a sarii este de a sara.
Functia principala a unui crestin este sa reflecta caracterul si imaginea celui ce la creat , sa fie ca si Cristos
Planul Lui Dumnezeu nu sa incheiat atunci cand te-a mantuit, planul Lui este mai maret de atat, Dumnezeu vrea sa fii far care sa lumineze pentru El..
Indiferent ce varsta ai sau ce ocupatie sunt locuri pe care le poti lumina.poti face o diferenta in viata cuiva. Ilustratia cu floarea asezata pe masa.
Cu toti am fost la munte , si am vazut ce mare ajutor ne este atunci cand mergem in padure sa avem o carare marcata cu copaci, si pe de-oparte dar si pe cealalalta sunt copaci insemnati cu o culoare pentru a arata directia corecta spre destinatie. La fel si noi trebuie sa fim cei care arata destinatia celor care se uita la noi , faptele noastre purtatea noastra sunt indicii pentru oamanii care ne vad...
Un crestin care nu lumineaza , (care nu umbla in invataturile lui Cristos) este un crestin nefolositor, ba am putea spune ca este un paradox (oximorom).
Este atat de interesant ca Isus alege aceste doua exemple cu sarea si lumina sa arate si unicitatea noastra,ca si a acestor elemente desigur.
Exista doar o singura calitate esentiala a sari, si aceea este puterea de a sara, daca ea isi pierde aceasta functia , ea devine nefolositoare, nu mai are nici un folos..si este aruncata.... dar acest principiu nu se aplica si la alte lucruri , sa luam de exemplu florile. Florile sunt frumoase si au si un miros frumos, dar cand aceste mor,ele nu devin intr-totul nefolositoare , ele pot fi folosite ca si ingrasamant.
La fel se intampla in foarte multe domenii, lucrurile nu devin total nefolositoare atunci cand isi pierd functia lor primara, dar cand vorbimm despre sare si lumina .cand acestea isi pierd functia lor primara , ele nu mai sunt de nici un folos.
Asa cum inteleg eu acest text, si cred ca este o logica care ne duce la un fapt inevitabil, cum ca Isus spune ca nu exista nimic in univers mai nefolositor decat un crestin formal. Ma refer la acel om care are doar numele de crestin, dar nu si calitatile acestuia
Crestinul adevarat insa este ca o cetate asezate pe munte, ea nu poate ramane ascunsa, Cei care manifesta in viata lor calitatile in vataturilor lui Hristos nu pot ramanea ascunsi.

Cum poate un crestin sa traiasca in lumina si sa raspandeasca astfel lumina lui Cristos:EFESENI , 5:8-21.
A umbla in lumina inseamna :- sa ai ca roada ,bunatatea neprihanirea si adevarul
- Sa umbli dupa ce este placut Domnului
- Sa cauti intelepciunea
- Sa realizezi ca timpul tau pe pamant este limitat, si ca trebuie sa il investesti
- Sa nu umbli in dezdrabalare ci sa fii umplut de duhul Sfant
- Sa ai o vorbire aleasa, biblica
- Sa fii multumitor totdeauna pentru toate lucrurile
- Sa fii un om supus cu frica de Dumnezeu.
Ce se intampla cand crestinul isi implineste functia de a lumina : OAMENII VOR AJUNGE SA IL GLORIFICE PE DUMNEZEU CAND NOI VOM UMBLA IN LUMINA. V 16.
Il las eu pe Dumnezeu sa fie lumina mea, ca eu la randul meu sa raspandesc lumina lui Dumnezeu?
Provoc eu setea dupa Hristos ,dupa cum sarea provoaca setea dupa apa?
Faptele mele ii determina pe ceilalti oameni sa aduca glorie Lui Dumnezeu.
Dragul meu frate si sora nu poti lumina , ca farul din Alexandria , nu poti sa influentezi o natiune intreaga asa cum altii au reusit , dar poti sa faci o diferenta in mijlocul acelora printre care vietuiesti.
Haideti sa fim sare si lumina , sa ne implinim scopul pt care am fost creati de Dumnezeu, pt ca oamenii sa ajunga sa-L glorifice pe Dumnezeu


Până în acest moment nu au fost adăugate comentarii.
Statistici
  • Vizualizări: 8882
  • Export PDF: 2
Opțiuni