Cum să dobândești înțelepciunea
Autor: John Piper  |  Album: Diverse  |  Tematica: Înțelepciune
Resursa adaugata de Mada_O in 09/06/2020
    12345678910 0/10 X
Sursa originala: http://www.desiringgod.org/

Pentru că ești mai puternic, vino acum și fă-ne înțelepți pentru a arăta lumii că Tu ești superior în orice fel care este vrednic. Nu ne lăsa acum. Ajută-ne să continuăm să ne închinăm, mă rog pentru Cuvântul Tău și, Doamne, vorbește-ne într-așa fel, ca cei care sunt aici gândindu-se bine să caute înțelepciunea în școala aceasta, să audă de la Tine. Toate acestea te rog în Numele lui Isus. Amin!

 

Tema ce mi-a fost atribuită este "Dobândește înțelepciune". DSeci în prima parte a mesajului voi vorbi despre ce este ceea ce trebuie să dobândiți, iar în a doua parte voi vorbi despre cum să o dobândiți. Ce este ea? Ca regulă, dacă cineva îți cere să definești un cuvânt, ar trebui să-i răspunzi spunând: "Conform cui? În ce context? În ce carte? În ce capitol? În ce verset?" Pentru că definițiile variază potrivit vorbitorilor, contextului, potrivit timpului, chiar și în Biblie. Deci, în general, fiți atenți când faceți ceea ce eu intenționez să fac. Voi îndrăzni să caut o definiție a înțelepciunii, care cred că, în general, acoperă aproape toate modurile în care este folosit acest cuvânt în Biblie. Riscant. Și fac acest lucru fiindcă trebuie să discutăm unul cu celălalt, și nu poți purta o conversație cu cineva și să te oprești să definești fiecare cuvânt. Nu poți să o faci! Conversațiile și comunicațiile vor ajunge la o oprire scârțâitoare dacă spui: "Ei bine, asta e ceea ce ne-au învățat la facultate la seminar, că trebuie să definim cuvintele." Deci: cuvânt, definiție, cuvânt, definiție. E gata! Nu vom putea comunica. Avem presupuneri uriașe că de fiecare dată când vorbim unii cu alții, în general știm despre ce vorbim. Voi îndrăzni să caut o definiție, care, în general, dacă mă întrebați pe mine, asta ar însemna înțelepciunea.

În primul rând o definiție mai generală, iar mai apoi una mai specifică. În general, cea mai mare înțelepciune omenească... spun în felul acesta fiindcă poți deduce din această definiție gradații care sunt inferioare acestei înțelepciuni. Cea mai mare înțelepciune omenească este cunoașterea faptică, priceperea situației și rezolvarea necesară, care împreună au cea mai mare posibilitate să atingă scopul cinstit propus. Ca exemplu: o bătălie militară, cu dreptatea de partea sa, scopul cinstit propus fiind victoria, un general înțelept va avea cunoștința faptică de care are nevoie: terenul, vremea, puterea armatei adversare, unde este localizată, cum se vor lupta, cât de pricepuți sunt soldații săi, cât de obosiți sunt ei din ziua precedentă și multe alte cunoștințe fără de care generalul ar acționa ca un nesăbuit. Și el trebuie să mai aibă discernământul și priceperea situației așa încât în momentul critic, felul în care inamicul încetinește pe flancul drept îi semnalează că o singură lovitură a soldaților săi de elită în acel punct, va face ca întreaga zi să fie a lui. Iar mai apoi trebuie să ia hotărârea, știind că totul atârnă de această decizie.

Într-o lume păcătoasă și periculoasă, aproape toate actele înțelepciunii au nevoie de o măsură de curaj. Deci înțelepciunea combină cunoștința faptelor realității, un discernământ, o perspectivă și o intuiție imediată. Aceasta este ceea care face diferența un consilier bun de un consilier plătit care nu este bun: are o grămadă de cunoștințe în cap, însă nu te înțelege, pur și simplu, nu te înțelege nici pe tine nici situația. Nu are discernământul și nici hotărârea necesară. Nu vei reacționa atât de înțelept pe cât ai putea, dacă ignori realitatea relevantă, neavând un discernământ imediat al dinamicii situației și dacă nu ai o rezolvare pentru că ești leneș sau fricos. Acum, motivul pentru care am spus că având aceste lucruri mărețe, vei avea cea mai mare posibilitate să ai succes și să-ți atingi scopul cinstit propus este pentru că numai Dumnezeu este singurul care nu eșuează să-și atingă scopul cinstit propus. Înțelepciunea lui Dumnezeu este în cunoștința generală a realității, discernământul situațional și hotărârea necesară. Întotdeauna reușește, fără nici o excepție. El își atinge scopul.

Acest lucru nu este adevărat în cazul ființelor umane mărginite, care cred sau nu cred în Dumnezeu. Cu toată înțelepciunea, cunoașterea faptică, priceperea situației și hotărârea necesară, omul va fi îngrădit în a-și atinge scopul pentru că numai Dumnezeu are puterea de a-i garanta înțelepciunea. Deci, să definim înțelepciunea lui Dumnezeu prin aceste calificări. Înțelepciunea divină este cunoașterea faptică perfectă, priceperea situației perfectă și rezolvarea atotputernică, care împreună vor reuși în orice scop propus."O, adâncimea bogățiilor, înțelepciunii și cunoașterii a lui Dumnezeu. Cât de insondabile sunt judecățile sale, cât de tainice sunt căile Sale. Ele nu pot fi înțelese de oameni, nu pot fi zădărnicite de oameni, pentru că din El, prin El și pentru El sunt toate lucrurile. A lui să fie gloria, amin!" Iubesc înțelepciunea lui Dumnezeu! Îl iubesc pe Dumnezeu care are înțelepciunea perfectă! Acum, am spus că voi deveni mai specific. Aceasta e definiția generală a înțelepciunii, cea mai bună printre oameni și în Dumnezeu.

Aceasta este definiția mea mult mai specifică: cea mai mare înțelepciune omenească este cunoștința faptică a realității, priceperea situației și hotărârea necesară care va reuși în a obține fericirea deplină și de lungă durată. Deci nu o calific, precum: "are cea mai bună șansă să o obțină". Nu. A dispărut. Pentru că Dumnezeu a ordonat ca nicio putere în Univers să nu poată opri oamenii Lui răscumpărați, care umblă în înțelepciunea Lui oferită prin Duhul, de la a obține fericire deplină și de lungă durată în prezența Sa întotdeauna. Nimic nu o poate opri în final. 1 Corinteni 2:7: "Noi propovăduim înțelepciunea lui Dumnezeu, cea tainică și ținută ascunsă, pe care o rânduise Dumnezeu, spre slava noastră, mai înainte de veci." O, Doamne! Acea înțelepciune divină, plănuită pentru oamenii Săi înainte de creație, nu poate da greș. El nu își încrucișează degetele. Când acea înțelepciune ne este dată nouă, de către Duhul Sfânt în nașterea din nou, noi umblăm prin credință în acea înțelepciune, și nu putem da greș să fim fericiți pentru totdeauna. Nu poți! A fost rânduită pentru slava ta. Deci, definiția mea mai specifică a celei mai bune înțelepciuni omenești, cea pe care o dorim și pe care, prin credință, o putem avea, cumpărată prin sânge de către Isus, dăruită de către Duhul Sfânt este cunoștința faptică, priceperea situației, hotărârea necesară care împreună reușesc în a obține fericirea deplină și eternă.

Acum, înainte de a vedea cum obținem aceasta, permiteți-mi să vă ofer câteva pasaje din Biblie. Veți spune: "Încă nu ai spus nimic din Biblie." Bine, aceasta este temelia pe care voi construi. 2 Timotei 3:15: "Sfintele Scripturi, care pot să-ți dea înțelepciunea care duce la mântuire prin credința în Hristos Isus." Observați cum funcționează înțelepciunea. Este o cale spre un scop. Înțelepciunea este întotdeauna o cale bună spre un scop bun. Aici scrie: "care poate să-ți dă înțelepciunea care duce - care DUCE, pricepeți? - la mântuire." Duce undeva. Înțelepciunea este felul în care ajungi acolo. Este o cale spre o destinație. Deci deduc din acest text că Pavel vrea să spună că Sfintele Scripturi vă dau cunoștința necesară a realității, discernământul necesar al situației și hotărârea necesară care duc la mântuire. Vă va da ceea ce aveți nevoie ca să mergeți pe cărarea îngustă, în credință și ascultare, care rezultă în mântuirea finală, fericirea deplină și eternă.

Sau Proverbe 3:13: "Ferice de omul care găsește înțelepciune." Înțelepciunea Biblică nu este o cale cu un capăt înfundat într-un sac de mizerie, ci este o cale, este un drum către fericire care durează. Sau Proverbe 24:13: "Fiule, mănâncă miere, căci este bună și fagurele de miere este dulce pentru cerul gurii tale; tot așa și înțelepciunea este bună pentru sufletul tău: dacă o vei găsi, ai un viitor - un viitor dulce ca mierea - și nu ți se va tăia nădejdea." Miere dulce pentru totdeauna, dacă găsești înțelepciune. Sau Proverbe 19:8: "Cine capătă înțelepciune își iubește sufletul." Asta neînsemnând că se găsește pe sine drăgălaș? Nu, nu asta înseamnă. Înseamnă că "îmbrățișează" pentru sine un viitor glorios. Cel care capătă înțelepciune "îmbrățișează" pentru sine un viitor glorios.

Bine, vom folosi frumosul rezumat al versetelor 32-36 din Proverbe capitolul 8. Înțelepciunea vorbește. Iubesc felul în care vorbește: "Și acum, fiilor, ascultați-mă, căci ferice de cei ce păzesc căile mele - care umblă înțelept -. Ferice de omul care m-ascultă, care veghează zilnic la porțile mele și păzește pragul ușii mele! Căci cel ce mă găsește, găsește viața și capătă bunăvoința Domnului. Dar cel ce păcătuiește împotriva mea își vatămă sufletul; toți cei ce mă urăsc pe mine iubesc moartea." Nu putea fi mai clar că înțelepciunea este cunoștința, priceperea, hotărârea care conduce cu succes către fericirea deplină și eternă. Sau Proverbe 16:16: "Cu cât mai mult face câștigarea înțelepciunii decât a aurului." De ce? Aurul poate cumpăra aproape orice, aproape orice, dar nu poate cumpăra viața, nu poate cumpăra bucuria pentru totdeauna. Poate cumpăra o mulțime de lucruri pământești, poate transforma oameni în idioți. Proverbe 15:21: "Nebunia este o bucurie pentru cel fără minte." Dar nu poate cumpăra aceea de care avem nevoie cel mai mult: fericirea deplină și eternă. Doar înțelepciunea, numai înțelepciunea adevărată poate face asta. Cei ce găsesc înțelepciunea, găsesc viața și toți cei ce o urăsc, iubesc moartea.

Acasă, în locul în care studiez, atârnând pe perete este aceasta. Trec pe lângă ea în fiecare zi. O am de 17 ani. Este o caligrafie de către Timmothy Botson pe care un prieten mi-a trimis-o. Este o piesă de argint pur deasupra, iar dedesubt o piesă de aur pur. Nu știu cât valorează. Nu vor ieși din acea ramă, cu excepția în care cineva îmi va jefui casa. Și spune: "Primiți mai degrabă învățăturile mele decât argintul și mai degrabă știința decât aurul scump. Căci înțelepciunea prețuiește mai mult decât mărgăritarele și niciun lucru de preț nu se poate asemui cu ea." Mergi la lucru, mergi să vorbești, mergi cine știe unde mergi astăzi. Nimic din ceea ce dorești nu se poate compara cu ea. De ce? Pentru că ea duce la împlinirea tuturor dorințelor tale. Sfârșitul definiției!

Dobândește înțelepciunea. Cum? Când eram în clasa a 11-a... Îmi doresc să-mi fi amintit numele ei... era o profesoară, la o oră de trigonometrie. Pentru mine trigonometria era sfârșitul matematicii. O da! Nu voi mai face niciodată matematică! Iubesc oamenii de știință, îi iubesc! Pe peretele acestei profesoare era Proverbe 4:7: "Iată începutul înțelepciunii: dobândește înțelepciunea și, cu tot ce ai, dobândește priceperea." Este un verset ciudat pentru o oră de trigonometrie. Dar și-a făcut efectul. Nu fi indiferent! Nu fi indiferent! Bine, deci asta este ce am să fac, cred - am uitat câte - căi către înțelepciune pe care nu o să mă concentrez, dar simt că cea pe care o să mă concentrez va fi așa de marginalizată dacă nu le menționez pe acestea și va fi ciudat. Deci acestea sunt cele pe care nu mă voi concentra. Le iubesc și cred că și voi le veți iubi. Câteva dintre ele poate vor fi potrivite pentru voi. Numărul 1. Dobândește înțelepciunea înălțând-o. Proverbe 4:8: "Înalț-o și ea te va înălța; ea va fi slava ta dacă o vei îmbrățișa." Deci nu fi indiferent. Înalț-o, stimeaz-o, dorește-o, aclam-o. Ea te va onora cu prezența ei dacă o vei înălța. Nu fi indiferent, ea va pleca, ea nu este neînțeleaptă. Indiferența, neutralitatea nu este atractivă pentru Dumnezeu sau înțelepciune sau pentru orice ființă umană. Nu fi indiferent. Numărul 2. Roagă-te ca ea să vină; roagă-te lui Dumnezeu să ți-o dea. Iacov 1:5: "Dacă vreunuia dintre voi îi lipsește înțelepciunea, s-o ceară de la Dumnezeu, care dă tuturor cu mână largă și fără mustrare, și ea îi va fi dată." Numărul 3. Dobândește înțelepciunea urmărind-o. Înalț-o, roagă-te, urmărește-o. Dacă îți faci urechea sensibilă la înțelepciune, dacă o urmărești ca argintul, dacă o cauți precum o comoară ascunsă, vei înțelege frica de Domnul și vei găsi cunoștința lui Dumnezeu. Deci nu fi indiferent sau neutru și nu fi pasiv. Ascultă, urmărește, caută și ea va fi găsită de către cei ce o înalță, se roagă și o urmăresc.

Și trebuie să întrebi: "Unde să o urmăresc?" Și răspunsul meu ar putea fi "Colegiul și Seminarul Betlehem". Și de ce m-aș gândi la așa ceva, în afara faptului că este ziua de previualizare? Motivul pentru care m-aș gândi la așa ceva este pentru că noi lucrăm din greu aici să vă ghidăm pe cărarea înțelepciunii, să o urmați. Și sunt 5 modalități Biblice de a urma înțelepciunea, cu care noi, în mod conștient, încercăm să vă ajutăm.

·       Numărul 1. Suntem dedicați să vă ajutăm să căutați înțelepciunea în Cuvântul lui Dumnezeu. Psalmul 19:7: "Mărturia Domnului este adevărată și dă înțelepciune celui neștiutor." Nu va fi o persoană înțeleaptă fără mărturia Domnului, așa că sarcina apasă greu asupra noastră: îi putem noi ajuta să umble în mărturie?

·       Numărul 2. Suntem dedicați să vă ajutăm să căutați înțelepciunea în Cuvântul lui Dumnezeu, dar și în lumea lui Dumnezeu. Proverbe 6:6: "Du-te la furnică - este serios - leneșule; uită-te cu băgare de seamă la căile ei și înțelepțește-te!" Unul dintre motivele principale pentru care noi credem într-o educație liberă, unde citești multe, multe lucruri înafara Bibliei, este pentru că Biblia ne spune să facem asta. Biblia ne spune că sunt dimensiuni ale înțelepciunii care pot fi găsite în cel stăruitor, pătrunzând observarea Biblică a lumii, dar nu numai în Biblie. Pentru cei care spun: "O, te abați de la Biblie citind cărți în afara Bibliei!" Răspunsul nostru este: Noi ascultăm de Biblie! Ne uităm la furnică!" Te poți uita la o furnică în pământ, te poți uita la o furnică într-o carte de biologie. Sunt o mulțime de modalități de a te uita la o furnică. Sau o mie alte lucruri pe care Dumnezeu în înțelepciunea Sa infinită le-a pus în lumea aceasta pentru a nu fi ignorate. Deci, minunatele cărți care arată aceste lucruri mărețe... O, cât de multe poți învăța de la lume. Nebunia ei, subtilitatea ei, calamitățile ei, minunățiile ei. Ar fi dezonorant pentru Creatorul ei care este atotînțelept, să o ignori când El ți-a spus să mergi acolo și să devii înțelept.

·       Numărul 3. Suntem dedicați să vă ajutăm să căutați înțelepciunea ajutându-vă să umblați alături de învățători înțelepți. Proverbe 13:20: "Cine umblă cu înţelepţii se face înţelept." Dumnezeu nu a intenționat să umbli prin Cuvânt sau prin lume singur. Niciodată nu a intenționat să faci asta. Umblând cu cel înțelept când cotrobăiești Cuvântul și umblând cu cel înțelept când cotrobăiești lumea, te face mai înțelept decât dacă ai cotrobăi Cuvântul și lumea de unul singur.

·       Numărul 4. Suntem dedicați să vă ajutăm să căutați înțelepciunea în lumina eternității. Psalmul 90:12: "Învaţă-ne să ne numărăm bine zilele, ca să căpătăm o inimă înţeleaptă!" Deci, veneam spre biserică în urmă cu jumătate de oră, 45 de minute. Și am auzit sirene venind din ambele direcții. De la HCMC o ambulanță și de la stația de pompieri din Franklin, o mașină de pompieri. Și se opresc la colțul străzii și se duc în clădirea maro de pe colț. Nu pot vedea nicio problemă... Numără-ți zilele bătrânelule, John Piper, în vârstă de 72 de ani, a umblat pe acest drum de 12000 de ori. Numără-ți zilele! Într-o zi ar putea suna pentru tine sirenele. Aceasta m-a ajutat să predic, m-a făcut m-a făcut mai înțelept cu privire la momentul acesta. Au pus o povară pe mine în urmă cu o oră, de aceea erau acolo, printre alte motive. Nu o pierde!"Învață-ne să ne numărăm zilele pentru ca să căpătăm înțelepciune." Dacă vii la Colegiul Betlehem vei mirosi eternitatea. Brizele dulci ale Raiului și fumul iadului suflă prin aceste holuri în mod regulat. Pentru că umblând lângă eternitate te face mai înțelept în lume. Predicatorul a spus, Eclesiastul 7: "Mai bine să te duci într-o casă de jale decât să te duci într-o casă de petrecere; căci acolo îţi aduci aminte de sfârşitul oricărui om, şi cine trăieşte îşi pune la inimă lucrul acesta." Și devine înțelept!

·       Numărul 5. Suntem dedicați să vă ajutăm să căutați înțelepciunea aducând toate lucrurile în relație cu Isus Hristos. Voi lăsa asta pentru Jason, dar voi cita din Coloseni: "Toate lucrurile au fost făcute prin El și pentru El, în El toate lucrurile stau închegate și în El sunt ascunse toate comorile înţelepciunii şi ale ştiinţei." Dacă Îl treci cu vederea, pierzi totul. Poți fi deștept, dar nu vei fi înțelept. Deci acestea sunt căile vitale pe care nu mă voi concentra.

Acum, voi încheia cu ceea ce voiam să mă accentuez încă de la început. Înalț-o, roagă-te, urmărește-o! În Cuvânt, în lume, în compania unor învățători înțelepți, în lumina eternității, în relație cu Isus. Aceasta este partea pe care nu mă voi concentra. Aici este partea pe care mă voi concentra. 1 Corinteni 3:18: "Nimeni să nu se înşele: Dacă cineva dintre voi se crede înţelept în felul veacului acestuia, să se facă nebun, ca să ajungă înţelept." Minunat! Aici este o cale indispensabilă către înțelepciune: fă-te un nebun ca să ajungi înțelept. Nu spune,"dacă vrei să fii înțelept în ochii lui Dumnezeu, vei arăta un nebun în ochii oamenilor". Spune că noi trebuie să îmbrățișăm cu bucurie rolul unui nebun în lume ca să ajungem înţelepți. Nu trebuie să ne rușinăm că suntem nebuni pentru Hristos. Vei renunța la toate dacă te rușinezi de Hristos și Cuvântul Său. Iată contextul din 1 Corinteni, pentru ca versetul să aibă sens. Pavel spune că în Corint sunt oameni înțelepți care golesc crucea de puterea ei, înlocuind crucea cu elocvența lor. Pentru înțelepții din Corint, crucea era o nebunie. Capitolul 1:18. Lumea nu L-a cunoscut pe Dumnezeu prin înțelepciunea ei. Capitolul 1:21. Gândurile înțelepților sunt deșarte. Capitolul 3:20. Înțelepciunea lumii este o nebunie pentru Dumnezeu. Capitolul 3:19. Dumnezeu va distruge înțelepciunea celor înțelepți. Capitolul 1:19. Dumnezeu a ales ceea ce este nebunie în ochii lumii pentru a face de rușine ceea ce este înțelept. Capitolul 1:27. Așa că fă-te nebun ca să poți ajunge înțelept. Este o îmbrățișare. Nu e doar o hotărâre.

De ce mă concentrez asupra acestui lucru? Mă concentrez asupra acestui lucru pentru că, Colegiul și Seminarul Bethlehem este o instituție academică. Instituțiile academice, precum fostele glorioase orașe-fantomă, produc frica de a fi numit nebun precum mahalalele produc șobolani. Instituțiile academice sau academiile, produc conformiști lași care se cred progresiști. Studenții și profesorii în instituțiile academice au cel mai puternic dezgust de a fi văzuți ca fiind nebuni în ochii altor academicieni. De aceea. Pentru a fi un creștin devotat, ascultător de Cuvântul lui Dumnezeu, cu adevărat înțelept, în Corint sau Areopagul Atenei unde Pavel a fost numit palavragiu, unul dintre cei mai deștepți oameni ai primului secol? ! Pentru a fi un creștin, a fi ascultător de Cuvântul lui Dumnezeu, pentru a fi cu adevărat înțelept în Corint, în Atena și pe holurile unei instituții academice, trebuie să devenim nebuni. Nebuni care gândesc, nebuni plini de speranță, nebuni fericiți, cu o bucurie serioasă, dar nebuni. Cu toate acestea, fără rușine, nebuni veseli, nu care își plâng de milă, nu sceptici, nu defensivi, nu deznădăjduiți, nu mizerabili, nu: "O, vai de mine!" Nebuni, dar nesfioși, veseli, plini de speranță. Nebuni pentru Hristos.

Iată întrebarea crucială pentru viitorul vostru și al școlii noastre: ne vom rușina de ceea ce Biblia ne învață, atunci când lumea ne numește nebuni sau mai rău? Sau ne vom bucura mai mult decât lumea, nu numai în ciuda insultelor ei, dar și datorită lor? Vom fi ca și Pavel care a spus în 2 Corinteni 12: de dragul lui Hristos mulțumesc pentru insulte. Vom face asta? Vom răspunde precum apostolii atunci când erau ocărâți precum nebunii în Faptele Apostolilor 5:41? Ei au plecat cu bucurie fiindcă au fost găsiți vrednici să fie ocărâți pentru Numele lui Isus. Este un miracol! Producem miracole ca acestea aici sau eșuăm. Mergeți în capitolul 16: bătuți cu nuiele, dezbrăcați, aruncați în temniță, iar la miezul nopții ei cântă! Pavel și Sila cântă! Trebuie să le fi făcut în ciudă celor care au crezut că au scăpat de ei. Și apoi se produce un cutremur. Vom asculta de scrisoarea lui Petru unde spune în capitolul 4,1 Petru: "Dacă sunteţi batjocoriţi pentru Numele lui Hristos, ferice de voi! Fiindcă Duhul slavei, Duhul lui Dumnezeu, Se odihneşte peste voi"? Oare ne vom întoarce de la săracele câștiguri ale laudei oamenilor și să ne amintim că toate lucrurile sunt ale noastre? O voi spune din nou: toate lucrurile sunt ale noastre, fie că sunt ale lui Apolo, a lui Pavel, a lui Sila, a lumii fie lucrurile prezente, fie cele care au să vină, fie moartea, fie viața. Toate lucrurile sunt ale noastre, iar noi suntem ai lui Hristos, iar Hristos al lui Dumnezeu. De ce te-ai lăuda în fața oamenilor sau ai da vreun ban pe cuvintele lor de ocară? Doar dacă nu crezi asta. Deci vă îndemn: dobândiți înțelepciunea. Fă-te nebun ca să poți deveni înțelept. Un nebun care gândește, care are speranță și care este bucuros, pentru Hristos. Ridicați-vă și mă voi ruga în timp ce plecați.

 

Doamne, acestea sunt miracole despre care vorbim. Ființele umane obișnuite, omul natural, nu are capacitatea emoțională de a se bucura atunci când este ocărât. Ceva s-a întâmplat. Ceva miraculos s-a întâmplat. O, Doamne, fă să se întâmple și acestor prieteni din școala aceasta. În Numele lui Isus mă rog. Amin!



Până în acest moment nu au fost adăugate comentarii.
Statistici
  • Vizualizări: 2349
  • Export PDF: 5
  • Gramatical corect
  • Cu diacritice
  • Conținut complet
Opțiuni