2 - Mergi alături de mine
Autor: Max Lucado  |  Album: Viu în noi  |  Tematica: Duhul Sfânt
Resursa adaugata de Mada_O in 12/01/2020
    12345678910 0/10 X

Sunt atât de bucuros să vă văd. Sunteți un grup foarte frumos, sunt recunoscător. Dacă vă uitați online, vă mulțumesc și vouă pentru că sunteți azi cu noi. Am avut o dimineață antrenată, cum se spunea. La oră 7:30 s-a luat curentul și lumea a venit mai repede aici să încercăm să reparăm lucrurile. Deci mulțumim personalului nostru uimitor care au rezolvat toate lucrurile. Un alt lucru curios care se întâmplă chiar acum deasupra capului meu e că veți vedea, în timpul predicii, veți vedea o luminiță roșie pe care nu o putem opri nicicum. Mi-au transmis și din spate că nu reușesc. Le-am spus că nu e nicio problemă, vă voi spune că e o cameră de monitorizare din cer, iar dacă adoarme cineva li se va face poză. Sincer acum, nu știu dacă a apărut până acum, dar dacă o face să nu vă panicați. O vom rezolva noi și pe asta, face parte doar din aventura acestei zile. Vom continua conversația începută săptămâna trecută despre personalitatea Duhului Sfânt și ne vom uita, în principal, la niște pasaje din Ioan 14-16. Dacă vreți să urmăriți în Biblie, vă rog. Dacă vreți să urmăriți în buletinul duminical, versetele sunt și acolo.

Ne vom ruga în câteva minute, dar întâi am o glumă grozavă pentru voi. Un cuplu tânăr se pregătesc să se căsătorească, dar lucrurile nu iau o întorsătură bună, are loc un accident și amândoi ajung la porțile raiului. Petru le procesează trecerea și ei îi spun:
- Știi, noi urma să ne căsătorim. Încă ne-ar plăcea să ne căsătorim. Avem vreo șansă să facem nunta aici în cer?
- Ei bine, nimeni nu m-a mai întrebat asta până acum. Lăsați-mă să merg să văd ce pot rezolva. Luați loc aici pe bancă. Și pleacă pentru 6 săptămâni.
Într-un final se întoarce, iar cei doi sunt tot pe bancă.
- Am vești bune! Putem să facem o nuntă chiar aici în cer!
- Grozav! Dar știi, ai fost plecat atâta vreme… Noi ne-am cam certat. Și nu suntem siguri că va mai merge. Încă mai vrem să ne căsătorim, dar ne întrebam dacă putem și divorța în cer în caz că lucrurile nu merg.
-Mi-a luat 6 săptămâni să găsesc un pastor. Cât timp credeți că îmi va lua să găsesc un avocat?
Dacă s-au supărat avocații, vă rog să observați că m-am băgat și pe mine în glumă.
 

Mulțumim, Doamne, pentru binecuvântarea pe care ne-ai dat-o azi de a fi aici, de a deschide Cuvântul Tău, să ne deschidem inimile și posibilitatea unei mai bune înțelegeri a cuvântului tău. Iartă vorbitorul nostru, păcatele lui sunt prea multe. Te rugăm să-i binecuvântezi pe Travis și Alessia pentru lucrarea minunată pe care o fac. Îți mulțumim pentru șansa de a-L vedea pe Isus, doar pe Isus. Ne-am rugat prin Hristos și toată biserica spune "amin".

 

Marco, Flavio, Luigi… Nu reușesc să-mi aduc aminte numele băiatului, dar era un nume italian. Era un italian, avea și acea figură tipică de italian, acea figură frumoasă, cum păr grozav brunet și ondulat, pielea măslinie, ochii închiși la culoare. Ce mai, un tip grozav de arătos. Așa ca mine… Era o apariție. Se îmbrăca foarte la modă, pantaloni largi, cămașă de mătase. Destul de la modă pentru un ghid, dar repet, era un ghid italian. Și-a făcut din asta sursa de venit, era ghid pentru englezii care vizitau Roma. La mijlocul anilor 90', familia mea a avut oportunitatea să mergem la Roma și-am aflat despre acest ghid turistic al cărui nume nu mi-l pot aminti de la prietenul prietenului prietenului meu. Acest ghid, când nea cunoscut la hotel, ne-a întrebat ce am vrea să vedem. Coloseumul? Catacombele? Statuile lui Cezar? I-am spus că ne-ar plăcea să vedem toate astea, dar că mai există un lucru pe care am dorit să-l văd toată viața, numărul unu pe lista mea este Capela Sixtină. Ai fi crezut că i-am cerut unui istoric să-mi arate Smithsonia. Era atât de încântat!"O, Capela Sixtină!" Și a făcut gestul acela pe care-l fac italienii când își pupă vârfurile degetelor. Știți Ce zic? O, da! Și a început să vorbească atât de rapid… Și am plecat, iar el tot drumul ne-a spus tot ce știa despre capelă. Știa rutele cele mai rapide spre Vatican, știa unde sunt cozile cele mai mici în Vatican, știa numele gărzilor din Vatican, știa fiecare detaliu despre Michelangelo și despre secolul XVI, despre cum Capela Sixtină a schimbat arta în vest pentru totdeauna. Și tot vorbea, și vorbea, și vorbea… Și-a umplut discursul cu fraza "veți fi încântați" și "vă va plăcea foarte mult" Era atât de încântat că, sincer, am început să mă întreb dacă vă mai trăi până să-l plătim. Dar când am ajuns acolo… a fost uluitor! Ne-am îndoit gâturile să ne putem uita la tavan, dar nu puteam să ne oprim din privit… Și, pentru prima dată, ghidul tăcea. După câteva minute, m-am uitat la el și am observat că el se uita la mine și zâmbea. Avea acea privire pe față: "Vedeți? V-am spus eu!" Era încântat că noi suntem încântați. După alte câteva minute s-a apropiat ușor de mine și și-a continuat explicațiile aproape șoptind, exact cum se cuvine în acel loc. Mi-a spus foarte multe detalii pe care altfel nu aveam cum să le știu, m-a tras pe margine și mi-a arătat anumite lucruri în colțuri. Era atât de încântat că noi suntem încântați. Era ca și cum trăia pentru a arăta lumii Capela Sixtină.

Nu ar fi grozav să avem aceeași uimire și aceeași încântare când vine vorba de cea mai minunată Persoană care a trăit pe pământ, Isus Hristos? Nu ar fi grozav că, de fiecare dată când avem oportunitatea să auzim și să învățăm despre Hristos, să ni se înmoaie picioarele, să ni se mărească ochii și inima să bată mai tare? Nu ar fi grozav să avem un ghid, un învățător de vreun fel care să ne conducă în prezența Sa? Cineva care să aibă acest entuziasm contagios, care să împărtășească cu noi fiecare detaliu, să ne educe, să ne inspire, să avem același sentiment pe care l-a avut familia mea în Roma?

Astăzi vreau să vă conving că acel Cineva e aici, că acea Persoană e aici, acea Făptură Vie care ne învață despre Hristos e aici. Nu-mi aduc aminte numele persoanei din Roma, dar Isus Hristos a făcut cunoscut numele Ghidului care ni l-a lăsat. Numele acestui Ghid este „Mijlocitorul”. Este unul din cele mai bogate cuvinte grecești din Biblie. Este folosit doar de 5 ori în Noul Testament și din acestea 5, Isus l-a menționat de 4 ori, iar toate aceste 4 menționări au fost făcute în noaptea dinaintea crucificării. Deci acest cuvânt se încadrează în categoria grea, sunteți de acord? Isus l-a folosit pentru a descrie Duhul Sfânt, și cine cunoaște pe Duhul Sfânt mai bine decât Isus? Isus l-a folosit de 4 ori în noaptea dinaintea crucificării. Ce mesaj ar putea fi mai important decât acesta? Acest cuvânt apare în Ioan capitolele 14-16 deoarece aceste capitole conțin mesajul final pe care Isus îl transmite ucenicilor Săi. Este deseori numit „Predica din camera de sus”. Isus era în camera de sus, tocmai spălase picioarele ucenicilor, apoi a transmis acest ultim mesaj, iar răspândite în acest mesaj sunt referințe la adresa Duhului Sfânt. Povestea despre Duhul Sfânt își croiește drumul prin acest ultim mesaj.

Așadar, dacă ar fi să iei toate referințele din Ioan 14-16 și să le compilezi într-un singur paragraf, ar suna așa: „Şi Eu voi ruga pe Tatăl, şi El vă va da un alt Mângâietor, care să rămână cu voi în veac; şi anume Duhul adevărului, pe care lumea nu-L poate primi, pentru că nu-L vede şi nu-L cunoaşte, dar voi Îl cunoaşteţi, căci rămâne cu voi şi va fi în voi.” Ioan 14:16-17. „Dar Mângâietorul, adică Duhul Sfânt, pe care-L va trimite Tatăl în Numele Meu, vă va învăţa toate lucrurile şi vă va aduce aminte de tot ce v-am spus Eu.” Ioan 14:26. „Când va veni Mângâietorul, pe care-L voi trimite de la Tatăl, adică Duhul adevărului, care purcede de la Tatăl, El va mărturisi despre Mine.” Ioan 15:26. „Totuşi vă spun adevărul: Vă este de folos să Mă duc, căci, dacă nu Mă duc Eu, Mângâietorul nu va veni la voi, dar, dacă Mă duc, vi-L voi trimite. Şi când va veni El, va dovedi lumea vinovată în ce priveşte păcatul, neprihănirea şi judecata.” Ioan 16:7-8. „Când va veni Mângâietorul, Duhul adevărului, are să vă călăuzească în tot adevărul, căci El nu va vorbi de la El, ci va vorbi tot ce va fi auzit şi vă va descoperi lucrurile viitoare. El Mă va proslăvi pentru că va lua din ce este al Meu şi vă va descoperi.” Ioan 16:13-14.

Atât de multe lucruri prețioase se află în acest paragraf… Ați observat unitatea din Trinitate în ultimul mesaj pe care Isus îl transmite ucenicilor? Toate cele trei entități ale Trinității își au rolul lor în mesaj. Tatăl va trimite Duhul. Duhul va vorbi ceea ce Isus Îi spune să zică. Există această conlucrare fericită care ne face să credem că nu este nicio diferență între Cei Trei. Există o cooperare în Trinitate și această cooperare se manifestă prin trimiterea Duhului Sfânt nouă.

Vă rog să observați, de asemenea, pronumele „el”. Duhul Sfânt este un „el”, o Persoană. Haideți să nu trecem Duhul Sfânt la genul neutru, la un gen al obiectelor. Cineva mi-a spus data trecută că e încântat de tema seriei de predici și că abia așteaptă să învețe despre acest lucru, Duhul Sfânt. Îmi venea să-i dau o mică palmă. Nu pot face asta, sunt pastor… Dar trebuie să știm că Duhul Sfânt nu este un obiect. Duhul Sfânt este o Persoană care ia decizii, care are emoții, care răspunde la rugăciuni, care mijlocește pentru noi. Conform cu Apocalipsa 2:7, Duhul Sfânt vorbește bisericilor. Conform cu Romani 8:26, El mijlocește pentru credincioși. El conduce și poruncește ucenicii, Fapte 8:28. El alege chiar și bătrânii, Fapte 20:28. Știați că poate fi mințit? Fapte 5:3-4. Efeseni 4:30 spune că el poate fi întristat. Evrei 10:29 spune că poate fi insultat. Matei 12:31-32 spune că poate fi blasfemiat. Duhul Sfânt este o persoană cu intelect, cu emoții, cu voință. El e o Persoană. Vreți să luați o hotărâre împreună cu mine? Vă rog să ridicați mâna dacă da. Eu mă hotărăsc ca niciodată să nu mă refer la Duhul Sfânt ca la un obiect. Mulțumesc! Dacă vreți să spuneți că Duhul Sfânt e la feminin, nu-mi pasă. Ideea e că Duhul Sfânt este o Persoană fără gen. Duhul Sfânt este o Persoană. Noi ne referim ca la un el pentru că Isus I-a zis așa. El este o Persoană și asta înseamnă că El are o voie, o dorință, El este activ, este responsiv, gândește. Și El este de partea voastră.

Credem toate astea pentru că este numit Mijlocitorul, Paraclet. Paraclet se traduce prin a fi alături de cineva, a merge alături de cineva. În funcție de versiunea Bibliei pe care o aveți, puteți găsi acest Cuvânt tradus ca Ajutor, Mângâietor, Sfâtuitor, Avocat, Mijlocitor. Unele traduceri chiar folosesc fraza „Cineva care stă alături de voi”. Aceasta este traducerea literală a cuvântului „paraclet”. El vine alături de voi și stă împreună cu voi. Oare de ce face asta? Care e intenția Lui? Este, pur și simplu, un amic divin trimis să ne țină companie? Ar fi și asta minunat, nimeni nu s-ar plânge. Dar Isus vrea să știm că există un motiv, există o rațiune supremă în venirea Sa. El vine nu doar să ne țină companie, ci și să ne învețe despre Isus.

Să ne întoarcem înapoi la paragraful nostru puțin și să ne uităm la câteva cuvinte. Isus spunea despre Duhul Sfânt (Ioan 14:26,15:26,16:8,13-14): „... vă va învăţa toate lucrurile şi vă va aduce aminte de tot ce? v-am spus Eu. [... ] El va mărturisi despre Mine. [... ] Mângâietorul, Duhul adevărului, are să vă călăuzească în tot adevărul, căci El nu va vorbi de la El, ci va vorbi tot ce va fi auzit şi vă va descoperi lucrurile viitoare. El Mă va proslăvi pentru că va lua din ce este al Meu şi vă va descoperi." Acesta este limbajul care ar fi în contractul unui învățător. Învață, aduce aminte, mărturisește, convinge lumea, călăuzește, declară. Cu alte cuvinte, Duhul Sfânt este un Învățător. Și El caută să ne lărgească perspectiva și înțelegerea.

Cine s-ar fi gândit că prezența invizibilă a lui Dumnezeu te invită în sala Sa de clasă și să înveți de la El? Aceasta a fost ideea principală din epistola pe care Pavel a scris-o bisericii din Corint. Ascultați ce zice apostolul Pavel (1 Corinteni 2:10-11): „Nouă însă Dumnezeu ni le-a descoperit prin Duhul Său. Căci Duhul cercetează totul, chiar şi lucrurile adânci ale lui Dumnezeu. În adevăr, cine dintre oameni cunoaşte lucrurile omului, afară de duhul omului, care este în el? Tot aşa, nimeni nu cunoaşte lucrurile lui Dumnezeu afară de Duhul lui Dumnezeu.” Ați înțeles voi că atunci când v-ați dat inimile lui Hristos nu doar că ați fost iertați de păcate, dar ați și fost matriculați în singurul seminar din întreg universul unde Dumnezeu vă este Învățător, Duhul
Sfânt devine instructorul vostru și El se oferă să vă descopere lucruri.

Fiecare om încearcă să descopere care-i faza cu toată situația asta. Orice om de pe pământ se gândește că abia merge, abia supraviețuiește. Cum am ajuns noi aici? Încotro ne îndreptăm și pentru ce? Este vreun motiv în spatele tuturor lucrurilor? Cum explicăm suferința și chinul? Există ceva dincolo de viața aceasta? Laicii se întorc unul înspre celalalt, se îndreaptă spre filozofie, spre cunoștințe, înspre universități. Religiile se întorc spre fondatorii decedați ai acestora pentru a vedea ce zic ei, Confucius, Mohamed. Dar noi creștinii avem aceasta idee și promisiune că nu avem doar un Învățător care a învățat ceva cândva, ci mai predă și în prezent, care vorbește cu noi, care ne descoperă lucruri și în prezent. Pe măsură ce avem nevoie de o anumită cunoștință despre viața aceasta, El vine în inimile noastre și ne vorbește prin biserica Sa și prin Scriptură. Ne învață și ne revelează într-un mod continuu tot ceea ce avem nevoie să știm.

Pavel continuă și spune (1 Corinteni 2:13): „Şi vorbim despre ele nu cu vorbiri învăţate de la înţelepciunea omenească, ci cu vorbiri învăţate de la Duhul Sfânt, întrebuinţând o vorbire duhovnicească pentru lucrurile duhovniceşti.” Noi nu trebuie să ne bazăm pe presupunerile și părerile lumești. Noi nu învățăm lucrurile astea din cărți sau de la școală. Noi le-am învățat de la Dumnezeu transmise de la persoană la persoană, de la Isus. 1 Corinteni 2:16: „Căci, cine a cunoscut gândul Domnului, ca să-I poată da învăţătură?’ Noi însă avem gândul lui Hristos."

Oameni dragi, nu sunteți lăsați singuri cu întrebările voastre. Nu sunteți lăsați singuri cu disperarea frazei „nu știu”. Voi aveți un Învățător care vă așteaptă să-I cereți sfatul, să-L ascultați, iar El vă va descoperi ceea ce aveți nevoie să știți. El vă va ajuta să descoperiți scopul acestei vieți. El vă va salva de oroarea confuziei și de fundătura îndoielilor. El vă va ajuta să descoperiți rostul vieții acesteia. El face asta înrolându-ne la singura materie a universității Sale: Isus Hristos.

Dar mai stați puțin. Duhul Sfânt nu este doar un Învățător, El ne învață despre Isus. Haideți să ne întoarcem la acest paragraf. Ioan 14:26: „Mângâietorul, adică Duhul Sfânt, pe care-L va trimite Tatăl în Numele Meu, vă va învăţa toate lucrurile şi vă va aduce aminte de tot ce v-am spus Eu.” Ioan 15:26: „Când va veni Mângâietorul, pe care-L voi trimite de la Tatăl, adică Duhul adevărului, care purcede de la Tatăl, El va mărturisi despre Mine.” Ioan 16:13-14: „Când va veni Mângâietorul, Duhul adevărului, are să vă călăuzească în tot adevărul, căci El nu va vorbi de la El, ci va vorbi tot ce va fi auzit şi vă va descoperi lucrurile viitoare. El Mă va proslăvi pentru că va lua din ce este al Meu şi vă va descoperi.” Așadar, Duhul Sfânt vine să ni-L descopere pe Hristos. Scopul Duhul Sfânt este să ne ghideze pe noi în Capela Sixtină a lui Isus Hristos și să ne facă să ne minunăm de ceea ce vedem. El vrea să ne uimească cu povestea ieslei, El vrea să ne uimească cu predica de pe munte, vrea să ne inspire cu miracolele despre care citim în Evanghelii. Vrea să știți ce e așa mare în Vinerea Mare și ce e așa minunat în Duminica Paștelui. Și El vrea ca noi să ne setăm steaua nordică pe venirea lui Hristos. Să cântărim bine reușitele lui Isus Hristos. Duhul Sfânt este cu totul dedicat lui Isus Hristos. Dacă voi știți ceva cu privire la Isus este pentru că Duhul Sfânt v-a învățat. Duhul Sfânt este autoritatea care ne duce în prezența lui Isus Hristos, acolo unde El vrea să ne și ducă pentru că acolo, în prezența lui Isus lucrurile din lume încep să aibă sens. În relația cu Isus Hristos găsim iertarea păcatelor și promisiunea cerului. Este puterea și promisiunea lui Hristos cea care ne trimite Duhul Sfânt nouă. Deci Duhul Sfânt este învățătorul nostru și El ne învață despre Hristos.

Deseori auzim frazele „persoană plină de Duh” și „biserică plină de duh”. Am văzut asta chiar și pe pancarde. Conform cu aceste pasaje, știm acum ceea ce înseamnă o biserică plină de Duh. o biserică plină de Duh este acea biserică unde Isus este în centrul atenției. O persoană plină de Duhul Sfânt este o persoană care Îl iubește nespus pe Isus și-și dorește să știe cât mai multe despre Isus. Deci Duhul Sfânt va aduce multe în viețile voastre: daruri spirituale, înțelepciune remarcabilă, înțelegere și îndrumare. Dar scopul principal al Duhului Sfânt este să ne învețe despre Isus Hristos. El este Profesorul nostru la materia hristologie.

Un exemplu clasic al acestui fapt se găsește în cartea Faptele Apostolilor. Implică doi oameni. Un nume pe care probabil îl recunoașteți și pe cel de-al doilea nume e posibil să nu-l știți. Primul nume este Petru, apostolul. Al doilea nume este un tip pe nume Corneliu. El era un om important în armata romană, era un păgân. Câți dintre voi știți că evreii și păgânii nu se înțelegeau? În primele zile ale Bisericii, din ea făceau parte doar evreii. Lucru care nu e o veste bună pentru păgânul pe care chiar acum îl ascultați. Dar Dumnezeu lucra și atingea inimile păgânilor. Unul dintre aceștia era Corneliu. Dar, din nou. Corneliu era păgân și evreii nu voiau să aibă nimic de-a face cu ei. Cu atât mai mult fiindcă era și un ofițer roman în guvernul roman. Purta togă, avea carne de porc în frigider, era necircumcis. Era, pur și simplu, respingător. Nici nu-l puteau privi. Dar apoi… uitați-vă la el! Dumnezeu începuse o lucrare în inima lui Corneliu. De fapt, dacă citiți povestea - și sper că o veți face, Fapte 10 - Corneliu este descris ca un temător de Dumnezeu, el și casa lui. Făcea milostenii și se ruga lui Dumnezeu mereu.

Mai mult decât atât, Corneliu a avut acces la un înger, iar acel înger i-a spus să trimită pe cineva după Petru la 50 de km distanță într-un oraș la malul mării, orașul Iope. Corneliu așa și face. Trimite trei oameni după Petru. Petru nu vrea să aibă nimic de-a face cu Corneliu, dar apoi se întâmplă ceva. Ascultați asta. Faptele Apostolilor 10:19-20: „Duhul i-a zis: ‘Iată că te caută trei oameni; scoală-te, coboară-te şi du-te cu ei fără şovăire, căci Eu i-am trimis.’” Acesta este un moment uriaș în istoria bisericii deoarece Petru, când a ascultat această poruncă și a mers în casa lui Corneliu, toată casa lui a început să creadă în Hristos, toată lumea păgână a început să creadă în Hristos și ușile s-au deschis larg chiar și pentru neamuri. Dar înțelegeți ce a făcut Duhul Sfânt. A fost oare aceasta prima dată când Petru s-a gândit că Dumnezeu iubește întreaga omenire? În niciun caz! Isus a arătat mereu dragostea pentru toți oamenii, iar Petru a fost mereu în umbră lui Hristos. Isus a iubit femeia samariteancă, a iubit oamenii alungați din societate. Deci Duhul a venit și a început să facă exact ceea ce a spus Isus că va face, va aduce aminte tot ceea ce El a spus. Parcă îl și văd pe Petru zicând: "O, da! Isus a spus și asta!" El avea nevoie săi se amintească.

Ați trăit și voi asta vreodată? A fost vreodată vreo ocazie, vreun verset din Biblie pe care l-ați auzit ani de zile în urmă, ceva ce ați auzit despre Hristos cândva? Nu ați vorbit despre asta niciodată, dar dintr-o dată apare la suprafață cu i sincronizare perfectă. Acesta este momentul în care Duhul Sfânt își face lucrarea. Nu e interesantă fraza "vă va învăţa toate lucrurile şi vă va aduce aminte de tot ce v-am spus Eu"? Asta înseamnă mai mult decât a repeta niște cuvinte. Literal, înseamnă că va face lucrurile relevante. Va face acea învățătură relevantă pentru situația în care vă aflați.

Săptămâna trecută v-am împărtășit faptul că prietenia mea cu Duhul Sfânt a început pe la vreo 30 de ani, când eram un slujitor nou sosit în această biserică și întâmpinam un sezon foarte dificil. Puneam foarte multă presiune asupra mea, aveam prea multe termene limită, mă luptăm cu tulburările de somn. Eram epuizat. Și-mi amintesc de o după-amiază în particular, în mijlocul săptămânii, stăteam în biroul meu încercând să studiez și nu puteam, eram obosit, somnoros și foarte descurajat. Așadar, m-am ridicat de pe un scaun și m-am așezat pe altul, mi-am plecat capul și mă gândeam,"Doamne, sunt atât de obosit…". Și mi-a venit direct un verset în minte, îl învățasem cu ani în urmă pe vremea când eram copil. Matei 10:28: "Veniți la mine toți cei trudiți și împovărați și Eu vă voi da odihnă." Era ca și cum nu mai auzisem acel verset înainte. Pentru că îl auzeam ca o chemare directă a lui Isus, adresată spre mine. O chemare la El, nu la sisteme și religii. Acest pasaj a ajuns din cerneală pe o pagină la o bombă penteu suflet. Isus a făcut asta pentru mine prin Duhul Sfânt. Duhul Sfânt a activat acel verset. Aceasta este și dorința Duhului Sfânt, să vă aducă aminte ceea ce deja știți și să vă descopere lucruri pe care poate nu le știți. El este Învățătorul vostru, este Paraclet.

Nu se învață tot ceea ce aveți nevoie să știți în ziua convertirii. El nu descărcă totul în voi. Pe măsură ce treceți prin viață, fie vă descoperă, fie vă aduce aminte ceea ce aveți nevoie să știți la momentul potrivit. El este un bun Învățător. Și El iubește să predea, să descopere, să amintească. El iubește să facă pentru voi ceea ce soția mea Denalyn a făcut pentru nepoții noștri. Rose are 4 ani, Max are 20 de luni. Apropo, nu-i așa că el are un nume grozav? Am ajuns acasă și am găsit-o pe Denalyn pe jos cu Max și Rose și despacheta o cutie cu mașinuțe la fel. Acele mașini ce au un fel de generator de energie. Le-ați văzut vreodată? Le miști înainte și înapoi, înainte și înapoi și când le dai drumul pleacă în viteză. Lucrul ăsta e atât de distractiv! Rose știa deja cum se face manevra, a luat una din mașinuțe, a tot mișcat-o înainte înapoi și a râs copios când aceasta a plecat. Max, la 20 de luni, nu văzuse niciodată așa ceva. O, dar cât era de încântat! Denalyn era și mai încântată, ea era cea care avea să-l învețe cum funcționează. Nu își dorea să fie niciunde altundeva decât acolo. Era atât de încântată să-l vadă pe el încântat! I-a arătat cum se face, i-a dat mașinuța, a făcut și el mișcarea și când a pornit a râs extraordinar de tare. Iae Denalyn a râs se două ori mai tare.

Vă voi spune un lucru care poate este nou pentru voi. Fiți atenți, deci. Eu cred că Duhul Sfânt vrea să joace cu noi rolul pe care Denalyn l-a jucat cu micul Max. El iubește să ne învețe, iubește să ne vadă învățând, iubește să ne vadă reușitele, iubește să te audă zicând,"O, nici nu m-am gândit că se poate așa!". Și știm că se întâmplă așa deoarece atunci când ne învață El, avem parte de niște răspunsuri minunate. Știm asta deoarece rodul Duhului Sfânt este "dragostea, bucuria, pacea, bunătatea, răbdarea, facerea de bine, credincioșia, blândețea și înfrânarea poftelor". Deci persoana plină de Duhul Sfânt are aceste calități pentru că Duhul Sfânt Învățătorul ne învață aceste lucruri constant lucrurile de care avem nevoie. Când El este Învățătorul vostru, vă puteți aștepta ca aceste lucruri să apară.

Deci El vrea să fie Învățătorul vostru așa cum a fost Denalyn pentru Max. Întrebarea este dacă vouă v-ar plăcea să fiți ceea ce Max a fost pentru Denalyn? Ați vrea să vă păstrați acea inimă de copil? V-ați lăsa învățați? Singurul dezastru din lume este să spuneți în acele momente că nu vreți să mai învățați nimic. Acea aroganță care spune că știe totul, această mândrie falsă. Smerenia, inima aceea ca de copil este pământul în care pot crește roadele Duhului Sfânt. Dacă aveți o inimă ca de copil, Duhul Sfânt vă va învăța, vă va vorbi. Cum o va face? Asta El decide. Poate să folosească Scriptura, poate să folosească un predicator, poate să folosească sfatul unui bun prieten, poate să folosească acea convingere interioară pe care o avem, poate să folosească un vis, o viziune. El are multe metode de a ne atrage atenția și de a ne învăța. Cum ne învață, nu depinde de noi. Ceea ce depinde de noi e să fim gata să fim învățați.

Închei prin a vă îndemna să-l lăsați să vă învețe. Când vă treziți mâine dimineață, spuneți-i doar să vă învețe."Duhule Sfânt, învață-mă și azi. Azi sunt gata să ascult. Am o ureche îndreptată spre cer, doar învață-mă.

M-am distrat foarte tare săptămâna asta. Ghiciți ce am avut ocazia să fac! Am mers într-o excursie specială de golf care permitea jucătorilor să aibă băiat de mingi. Mamă, ce special m-am simțit! Aveam un băiat de mingi! I-ați văzut vreodată pe teren cum aleargă? Jucătorii profesioniști de golf au acești băieți cu ei care le cară geanta cu crose, le curăță crosele, dar mai mult decât atât, vorbește cu ei, se consultă cu ei. Eu nu mai fusesem în acest concurs de golf și dacă jucai acolo, ți se dădea din oficiu un băiat de mingi. Este un lucru special. Eram puțin nervos  că nu prea știam cum să interacționez cu el. Dar am pornit spre primul tur, iar eu cum nu am mai fost niciodată acolo, m-am întors către băiatul ce era cu mine, pe nume Joey, și l-am întrebat dacă a mai făcut asta vreodată.
- De 20 de ani fac tot asta.
- Pe bune? Tot aici?
- Da.
- În fiecare zi?
- În fiecare zi.
- De câte ori ai străbătut acest teren de golf?
- De vreo 10.000 de ori.
Știu că am ajuns acolo ca picat din cer, dar nu căzusem chiar ieri. Așa că am început să mă gândesc… Hmm, eu nu am mai fost aici niciodată. Băiatul ăsta a umblat pe aici de 10.000 de ori.
- Joey, este ceva cu privire la acest teren de golf pe care nu-l cunoști?
- Nu este nimic!
- Știi fiecare deal, fiecare întorsătură?
- Fiecare deal, fiecare întorsătură.
- Toți copacii?
- I-am botezat pe toți! Știu totul, aș putea să joc aici și pe întuneric.

Ei bine, știu atunci ce am de făcut. Am să-l bombardez cu întrebări. El e autoritatea, eu sunt învățăcelul. De fiecare dată când trebuia să știu ceva, mă întorceam spre Joey. Cât de departe e acel copac? Și el îmi spunea. Care e distanța până la acel pârâul? Și el mi-a spus. Cât de departe trebuie să trimit mingea pentru a evita pârâul? Și mi-a spus. Ar trebui să renunț la golf și să mă apuc de bowling? Și el mi-a spus. Ar fi trebui să fiu nebun să mă prefac că știu totul când aveam pe cineva lângă mine care știa cu adevărat locul și a cărui dorință era să mă învețe, nu? Nu m-ați fi făcut nebun dacă nu l-aș fi întrebat orice aveam nevoie să știu? Nu mi-ați fi spus că sunt un prost că ratez acea oportunitate?

Și acum știți exact cum vreau să aplic această povestioară. Nu am fi noi nesocotiți dacă am rata acea oportunitate de a-L întreba pe Cel care chiar știe și cunoaște totul? Și nu vorbim de 20 de ani de experiență, ci de o existență permanentă. El este simultan prezent peste tot, este omniscient, omniprezent, El este expresia lui Dumnezeu pe pământ chiar acum. El vorbește cu Hristos pentru noi și Îl pune pe Isus în inimile noastre. Aceasta este tema noastră, să rămânem în comuniune cu Duhul Sfânt. O comuniune în gând mereu prezentă, toată ziua. Nu lăsați niciodată să ajungă doar un alt gând în mulțimea gândurilor. Pe măsură ce umblați pe holuri, când sunteți în trafic, când vă îndreptați spre ședință, pe măsură ce deschideți cărțile… cereți învățătura de la Duhul Sfânt.

Încă nu-mi pot aminti numele acelui ghid din Roma, dar sper ca niciunul dintre noi să nu uite numele Ghidului Ceresc, Paraclet. Amin?
 

Mulțumim, Doamne, pentru invitația ta și pentru că nu ne lași orfani. Fă să avem o mai bună înțelegere și o sensibilitate mai mare în privința Duhului Sfânt în inimile noastre. Prin Hristos ne-am rugat și toată biserica spune "amin".



Până în acest moment nu au fost adăugate comentarii.
Statistici
  • Vizualizări: 1297
  • Export PDF: 6
  • Gramatical corect
  • Cu diacritice
  • Conținut complet
Opțiuni