Planul de luptă împotriva ispitelor
Autor: Igor Opincă  |  Album: fara album  |  Tematica: Atenționări și sfaturi
Resursa adaugata de RepalovVeaceslav in 21/04/2019
    12345678910 0/10 X

„Nu v-a ajuns nicio ispită... ” (1 Corinteni 10:13)

 

Există anumite lucruri, care ne ispitesc mai mult decât celelalte. Pentru cineva dintre noi o ispită mare este mâncarea gustoasă, chiar dacă are ceva kg în plus, acea persoană. Pentru altcineva – încrederea în sine. Cineva este ispitit când vede o femeie frumoasă etc. În orice vreme ispita poate să ne abată din cale pe oricine dintre noi, dacă nu vom avea vreun plan, pentru a le învinge. Ai auzit afirmația: „Dacă nu planifici – înseamnă că planifici falimentul.” Această afirmație este potrivită pentru lupta împotriva ispitelor. Pentru ca să învingem ispita avem nevoie de vreun plan, „ca să nu lăsăm pe Satana să aibă un câştig de la noi, căci nu suntem în neştiinţă despre planurile lui” (2 Corinteni 2:11). Vrăjmașul îi îndeamnă pe oameni la păcate și la răutate. El folosește pentru aceasta toate mijloacele – de la o formă de evlavie, care este plină de extreme, până la poți face tot ce dorești, de la nerăbdare până la tolerarea păcatului. Ținta atacurilor lui este mintea ta și a mea!

 

Măcar că eu și tu putem să avem parte de aceleași ispite, totuși ele vin în viețile noastre prin diverse mijloace. Noi trebuie să cunoaștem modelul nostru personal de ispite, așa precum diavolul îl cunoaște. El cunoaște cum și în ce mod să te ispitească anume pe tine. Dacă nu cunoști în ce mod ești ademenit de ispite, atunci – ești pe calea distrugerii.

 

 

Pentru ca să înțelegi, în ce mod ești ademenit de ispite, puneți aceste 5 întrebări:

 

  1. Când cel mai tare sunt atras de ispite?

Dacă vei analiza foarte atent, atunci vei observa, că în unele zile ești ispitit(ă) mai mult decât în celelalte. De exemplu, luni dimineața, când te întorci de la serviciu, probabil ești ispitit(ă) să te dezamăgești, să te iriți, să te mânii pe oameni. Probabil vineri ești ispitit(ă), să te relaxezi după o săptămână grea de muncă, în așa fel, în care nu trebuie să te relaxezi. Iar sâmbătă dimineața probabil ești ispitit(ă) să te lenevești, să pierzi timpul în zadar, sau să nu fii responsabil(ă). Ești ispitit(ă) să faci, sau să nu faci ceva în anumite zile din săptămână? În afară de aceasta, cel mai mult ești ispitit(ă) într-o anumită vreme din zi – trebuie să cunoști, când are loc aceasta. Probabil, ești ispitit(ă) cel mai mult la începutul zilei. Ești iritat(ă), că din nou nu ți-ai pregătit tot de ce ai nevoie, de cu seară. Sau probabil ești ispitit(ă) cel mai mult noaptea, când toți ceilalți dorm. Trebuie să cunoști toate acestea. Când cel mai mult sunt ispitit(ă)?

       2. Unde cel mai tare sunt ispitit(ă)?

Probabil, ești ispitit(ă) în anumite locuri. Probabil ești ispitit(ă) la magazin, unde pe rafturi vezi anumite reviste? Probabil, ești ispitit(ă) în casa vecinului, sau când stai până noaptea târziu de unul singur (de una singură) pe internet. Dacă cunoști unde ești ispitit(ă), atunci ține-te mai departe de acele locuri. Iată, atât de simplu. Dacă nu dorești să te înțepe vreo albină, atunci ține-te mai departe de ea. Este mai important să nu te duci în așa locuri, decât să rabzi ispita acolo. Unde cel mai tare sunt ispitit(ă)?

       3. Cine este alături de mine în acele momente, când sunt ispitit(ă)?

Unii cel mai mult cad în ispite, atunci când sunt singuri. Ei se lasă ademeniți de ispite, deoarece ei cred că nu-i vede nimeni. Alții cad în ispite, atunci când se află în compania altor oameni, deobicei în compania unor oameni concreți. Ei sunt ispitiți, atunci când se întâlnesc cu „bărbați” sau cu „femei.” Unii cel mai mult cad în ispite, când se află lângă oameni necunoscuți. Ei cred: „pot face ce voiesc, căci nimeni nu mă cunoaște.” Alții sunt ispitiți, când se află lângă membrii familiei. Unii oameni se poartă în așa fel lângă membrii familiei, în care nu s-ar fi purtat, dacă avea să fie în jurul lor alți oameni.

Un plan bun, pentru a învinge ispita, va fi îndreptat spre oamenii, lângă care te afli, atunci când ești ispitit(ă). Probabil, nu vei putea să eviți pe deplin acești oameni, dar numaidecât trebuie să fii gata pentru astfel de situații. Fiind în astfel de situații, îi poți ruga pe ceilalți să se roage pentru tine. Iar tu trebuie să fii foarte atent(ă). Cine este alături de mine (sau cine nu este alături), când cad în ispite?

 

      4. Care bunuri vremelnice voi primi, dacă voi cădea în ispite?

Întotdeauna păcatul aduce vreo plăcere vremelnică. Nu avea să păcătuiești, dacă avea să știi aceasta. Dacă păcătuind oamenii avea să plătească cu durere de dinți, atunci nu avea să existe vreo problemă. Păcatul aduce plăcere. În Biblie se vorbește despre plăcerea păcatului. Dar aceasta este o plăcere vremelnică. Dacă păcătuiești, atunci schimbi plăcerea de scurtă durată, pe o daună și pe o distrugere de lungă durată. Este un contract rău.

Trebuie să înțelegi, ce primești atunci, cînd cazi în ispite. De ce faci aceasta? Uneori renunți din cauza confortului. Într-un alt caz, alegi păcatul, din cauza stresului. Iar alții, pur și simplu, caută vreo aprindere emoțională. Întreabă-te: „Când cad în ispite, simt că sunt iubit(ă) mai mult, mă primesc mai bine, și obțin mai mult succes?” Apoi trebuie să căutăm o cale sănătoasă, pentru a obține astfel de simțăminte.

 

     5. Ce simt în acel moment, mai înainte, ca să cad în ispită?

Trebuie să-ți cunoști mecanismele emoționale, de pornire a ispitei. Probabil, ești dezamăgit(ă) atât de mult, din cauza că nu știi ce să faci, și din această cauză cazi în ispite. Probabil te mânii, iar răutatea din inimă te duce la ispită. Află acea stare, care te face vulnerabil, înainte de a cădea în ispite. Există mijloace bune și rele de luptă împotriva stării emoționale. Învață câteva metode bune de rezolvare a problemelor emoționale. Ce simt înainte ca să cad în ispită?

 

 

Formează-ți planul tău pentru a învinge ispita, cu ajutorul acestor 5 întrebări principale. Dacă ai un mentor duhovnicesc, un om de încredere, atunci discută cu el, despre pașii, pe care trebuie să-i faci, pentru ca să nu cazi în ispite, și în lațul vrăjmașului.

Domnul să-ți protejeze inima de idoli!

 

Fie ca rugăciunea noastră să fie:

Dumnezeule recunosc, că nu trăiesc într-un vacuum, ci într-o lume, care este plină de pofte, și de ispite. Ajută-mă să-mi cercetez inima, să analizez caile prin care răul dorește să pătrundă în ea, să-mi înving egoismul, și să trăiesc o viață pe deplin predată Ție! În numele Salvatorului și Domnului meu Iisus Hristos, amin.

 

Traducere: Repalov Veaceslav

Până în acest moment nu au fost adăugate comentarii.
Statistici
  • Vizualizări: 635
  • Export PDF: 3
Opțiuni