6 - Declară slava Lui printre neamuri
Autor: John Piper  |  Album: Psalmii - Gândind și simțind cu Dumnezeu  |  Tematica: Misiune
Resursa adaugata de Mada_O in 28/07/2017
    12345678910 0/10 X
Sursa originala: http://www.desiringgod.org/
Referințe

    Doamne, vin zilele când munții și mările și păsările și peștii se vor bucura și vor cânta. Tu vei da glas peștilor și păsărilor și ele vor cânta judecata ta nepărtinitoare. Tată, rugăciunea mea acum pentru acest serviciu de închinare și pentru acest mesaj e ca noi să nu lipsim în chemarea neamurilor să cânte Domnului. Mă rog, o Doamne, ca Tu să ridici martiri din aceste camere, oameni gata să-și dea viața pentru a declara slava Ta printre neamuri și minunile Tale printre popoare. O, Doamne, trezește la Betleem, trezește o pasiune pentru ca neamurile să audă de mântuirea Domnului. Ferește-ne să fim centrați pe etnie, țară, origine sau familie. Doamne, ferește-ne de egocentrism. Dă-ne inimi mari, Doamne, inimi destul de mari ca să fim cu adevărat descurajați, cu adevărat deprimați, cu adevărat plini de regrete și cu adevărat mânioși. Adu neamurile în jurul nostru și pe noi cu adevărat în jurul neamurilor. Nu ne lăsa în voia pornirilor noastre. Vino, ridică oameni hotărâți, pregătiți, mișcati pentru Tine, mă rog, de dragul neamurilor. În Numele Domnului Isus. Amin!

 

    Acesta este mesajul final din seria "Psalmii - Gândind și simțind cu Dumnezeu" și vreau să ating două puncte pe care le văd în Psalmul 96. 1: neamuri, 2: cântat. Vă întreb cum ar trebui să gândim și să simțim cu privire la neamuri, cu privire la cântat, care este legătura dintre neamuri și ceea ce simțim noi, ce a avut Isus de a face cu neamurile și ce a simțit față de ele, și ce înseamnă raiul când vine vorba de neamuri și cântat? Să recapitulăm. În Psalmul 1 avem o introducere, accentuând faptul că psalmii sunt Cuvântul lui Dumnezeu. Așadar, psalmii sunt instrucțiuni, cântări și poezii. Așadar, psalmii modelează simțăminte. Așadar, asta înseamnă că modul nostru de gândire și de simțire este modelat de către psalmi. Acesta este rolul Psalmilor în Biblie. Ne ducem acolo cu toate gândurile și simțămintele noastre și ne corectăm gândirea și ne modelăm simțirea. Acesta este rolul Psalmilor în Biblie. Nu le spui tu cum ar trebui să fie. Psalmii sunt cei care îți spun cum să simți. Și o fac atât de bine pentru că exprimă atât de multe lucruri. Ne primesc în simțirile lor, ne modelează și ne schimbă. Asta e introducerea din Psalmul 1.

    Apoi ne-am îndreptat spre câteva dintre acele sentimente. Primul a fost "Depresia spirituală" - Psalmul 42: "Cum să fii descurajat cu adevărat?" Apoi am vorbit despre acel oribil sentiment de vinovăție pe care îl simți când ai făcut ceva îngrozitor și te simți total inutil, fără speranță, blestemat. "Cum să regreți cu adevărat?" - Psalmul 51 cu David, Batșeba, Urie și copilul. Ce psalm minunat! "Cum să regreți cu adevărat?" Apoi am părăsit regretul și depresia prin Psalmul 103, de Ziua Tatălui, avântându-ne prin cuvinte precum: "Binecuvântează suflete pe Domnul!", cu inima liberă de regrete și de descurajare, spunându-i Domnului toate calitățile Lui. Ultima dată ne-am dat seama că oamenii care Îl binecuvintează pe Domnul sunt adesea vorbiți de rău. Oamenilor care îl binecuvintează pe Domnul li se întâmplă lucruri îngrozitoare. Înlăuntrul nostru crește o mânie și o furie atât de îndreptățită. Atunci avem nevoie de un psalm de blestem ca să ne descărcăm. Am făcut toate acestea de la începutul acestui serviciu, aici, prin Psalmul 69, chemând blestemul lui Dumnezeu peste vrăjmașii Lui nepocăiți. Ideea era, pur și simplu, astfel: Lucrul acesta o să se întâmple! Inspiratul psalmist, vorbind din partea lui Mesia, în tonuri promițătoare și drepte... Să se știe că lucrul acesta se va întâmpla. Implicarea noastră de partea asta a crucii este când acea dreptate și acea furie și acea mânie crește în tine pentru toată nedreptatea făcută ție într-un proces sau la muncă, acum poți spune: "Cu Domnul. Răzbunarea e a Ta, Doamne! Nu e a mea." Cu Tine o să aiba de-a face pe cruce cei care se pocăiesc și in iad cei care nu se pocăiesc. Eu nu pot face iadul mai rău sau crucea mai grea. Voi renunța la răzbunare și îmi voi iubi dușmanii.

    Unde s-au dus toate? Asta e tot? Oare Psalmii sunt doar pentru a ne face să simțim lucrurile cum trebuie sau să gândim cum trebuie, sau... au și alt scop? Există aici ceva mai mare decât mine și simțămintele mele? Există ceva mai mare decât mine și mica mea depresie, decât mine și mica mea mânie, decât mine și mica mea binecuvantare a copiilor mei, oricat de glorios ar fi lucrul acesta. Oare se termină acolo? Sau nu? Dacă ați ascultat ultimele minute din acest serviciu și dacă ați citit în Scripturi Psalmul 96, știți încotro se îndreaptă psalmii. Se îndreaptă înspre neamuri. Înspre ele se îndreaptă. Întrebarea mea acum e: "Cum ar trebui să gândim și să simțim cu privire la neamuri?" Dacă ai fost aici ultima dată, ți-ai dat seama că ceva lipsește. Într-un fel am ajuns cu Psalmul 103. "Binecuvântează, suflete, pe Domnul, și tot ce este în mine să binecuvânteze Numele Lui cel sfânt! Binecuvântează, suflete, pe Domnul, și nu uita niciuna din binefacerile Lui!" Apoi cataloghezi toate binefacerile Lui și te înalți cu Suveranul Dumnezeu. Ce mai rămâne? Sunt milioane de oameni care nu au habar despre ce vorbești. Există neamuri întregi, grupuri întregi de oameni care nu au putut face primul pas în acea direcție pentru că nu au aflat încă vestea că Hristos a venit. Nu poți să-L binecuvântezi cu adevărat pe acest Domn și să nu-ți pese de acest lucru. Nici vorbă! Nu-L poți numi Domn al vieții tale pe acest Cristos care a venit pentru neamuri și pentru lume și să nu porți asta în inima ta. Vei trăi cu o boală adâncă în sufletul tău dacă încerci să faci mare caz de Isus și nu faci nimic pentru neamurile care nu au auzit de El. Vei avea o boală constantă în suflet. Nu vei fi în stare să explici boala, o vei atribui oricărui alt lucru de sub soare, dar adevărata cauză a bolii e faptul că nu ți-ai deschis niciodată sufletul față de neamuri. Acesta e boala și atât de mulți americani creștini nu știu de ce sufletul lor este bolnav.

    După cum văd eu aici, sunt trei lucruri pe care psalmul ne spune să le facem pentru neamuri. Vreau să clarific cuvântul "neamuri" înainte de a numi aceste trei lucruri. Nu se referă la state politice cum sunt Germania, America sau China. Se referă la neamuri precum Cherokee, Navaho, Waorani. Cam câte astfel de neamuri există? Sunt în jur de 12.000. La câte dintre aceste nu s-a ajuns încă? O să vă spun mai târziu. Vreau doar să știți că atunci când vorbim de neamuri, vorbim de mii de grupuri de oameni, cu identitatea lor etnolingvistică, în care nu poți intra fără să-ți schimbi limba și cultura pentru a face Evanghelia să trăiasca acolo. De aceea toate prostiile din zilele noastre, (fac o paranteză) toate ideile cum că ar trebui să ne ținem misionarii acasă și să-i lăsăm pe indigeni să facă această slujbă sunt ridicole. Tocmai acele grupuri de oameni, la care trebuie să ajungem, duc lipsă de indigeni creștini. Nu e greu să-ți dai seama. Nu te gândi la India! Gândește-te la mii de grupuri de oameni. Trimițându-ți banii în India, gândindu-te că indienii o să ajungă la vecinii lor mai bine decât tine, e absolut adevărat. Nu asta e ideea. Există neamuri, popoare la care indienii nu pot ajunge mai ușor decât tine. De fapt, ostilitățile dintre triburi pot să fie atât de mari, încât ei ar primi mai degrabă un filipinez decât un indian. Sau pe tine și nu pe un indian. Această problema e foarte complexă. Aceasta e munca cea mai grea și cea mai fericită din lume. Nu înghiți toate prostiile acelea precum: "ține-i pe toti acasă în America!" Vom muri dacă lucrul acesta se întamplă. Vom muri dacă nu ne trimitem tinerii să moară. Dar bătrânii noștri, care își trăiesc viața din fondurile lor grase de pensii, cât se poate de sănătoși la 67 de ani?

    Acestea sunt cele trei lucruri pe care ar trebui să le facem pentru neamuri.
    1. Propovăduiește-le adevărul despre slava lui Dumnezeu Versetele 2 și 3 vorbesc despre lucrarea Lui, despre mântuirea și slava Lui. "Cântați Domnului, binecuvântați Numele Lui, vestiți din zi în zi mântuirea Lui! Povestiți printre neamuri slava Lui, printre toate popoarele minunile Lui!" Vestiți mântuirea Lui, povestiți slava Lui, povestiți minunile Lui printre toate neamurile, printre toate, fără excepție. Versetul 10: "Spuneți printre neamuri: <<Domnul împărățește.>>" Acesta e numărul 1: Propovăduiești adevărul despre mântuirea Lui, despre slava Lui și despre minunile Lui, despre împărăția Lui printre neamuri. Du-te acolo și propovăduiește! Numărul 2. Locul unde te cheamă Dumnezeu ar putea fi la o depărtare de 80 de yarzi de aici, la somalezi. Nu există nicio biserică semnificativă printre cei 50.000 de somalezi din orașe. Niciuna! Aceasta e o adevărată misiune. Trebuie să înveți limba, să-ți schimbi cultura. Nu vorbim de geografie aici. E vorba de cultură, de limbă. Cum să pătrunzi înăuntru și să fii o evaghelie vie pentru acei oameni.

    2. Cheamă neamurile să dea slavă adevăratului Dumnezeu. Versetul 7: "Familiile popoarelor, dați Domnului, dați Domnului slavă și cinste!" Ne întoarcem la versetul 1, partea a doua: "Cântați Domnului, toți locuitorii pământului!" Spunându-le să cânte, spunându-le să cânte. Așadar, nu doar propovăduim Evanghelia, ci chemăm la mântuire prin Evanghelie, pentru ca neamurile să înceapă să cânte și să dea slavă adevăratului Dumnezeu.

    3. Îi avertizăm că vine judecata. Prima dată propovăduim adevărul despre mântuire, slavă, minuni și împărăție. Un întreg consiliu: propovăduim adevărul, îi învățăm adevărul, îl facem cunoscut cu orice preț, apoi îi chemăm: "Veniți! Dați-i acum slavă Lui! Părăsiți-vă idolii voștri fără valoare, americanilor și toate popoarele!" Pentru că vine judecata. Versetul 5: "Căci toți dumnezeii popoarelor sunt niște idoli, dar Domnul a făcut cerurile." Versetul 10: "<<De aceea lumea este tare, și nu se clatină.>> Domnul judecă popoarele cu dreptate." Versetul 13: "Căci El vine, vine să judece pământul. El va judeca lumea cu dreptate, și popoarele după credincioșia Lui." Astăzi, în America, din punct de vedere politic versetul 5 e cât se poate de greșit. Iar dacă sunteți intervievați la radio, mă rog lui Dumnezeu să nu dați înapoi, la fel ca mulți alții. Versetul 5 spune: "Căci toți dumnezeii popoarelor sunt niște idoli, dar" Iahve, Dumnezeul lui Israel, Dumnezeul și Tatăl lui Isus "a făcut cerurile." Dacă spui asta la radio, în primul rând nu o să o înregistreze, iar dacă totuși o înregistrează, apoi te vor numi arogant, intolerant și îngust la minte. Eu sunt aici să vă spun în Numele lui Isus Cristos că dacă o spui cu umilință, nu ești arogant pentru că le spui adevărul fără de care nu pot fi mântuiți. Nu ești nici îngust la minte. Cum ai putea fi îngust la minte dacă mintea ta înconjoară toate adevărurile Universului? În al treilea rând, nu ești intolerant pentru că mai degrabă ți-ai da viața, decât să omori o persoană care are alt dumnezeu. Iar baza toleranței tale față de greșelile lor este Isus Cristos. Tăria credinței tale te face doritor să mori pentru cei care nu au dreptate. Tăria credinței tale nu te îndeamnă să ucizi. Pe cei care susțin războiul sfânt jihad credința îi îndeamnă să ucidă, dar nu și pe creștini.

    Cântați Domnului toți locuitorii pământului! Povestiți ... printre toate popoarele minunile Lui. El este mai de temut decât toți dumnezeii. Tremurați înaintea Lui, toți locuitorii pământului! Căci toți dumnezeii popoarelor sunt niște idoli." Se referă la toți. Dumnezeul Psalmilor se referă la toată lumea, la toate grupurile de oameni, fără excepție. Nu există două căi de a ajunge în cer. O cale pentru evrei, o cale pentru musulmani, altă cale pentru hinduși, alta pentru budiști, alta pentru spiritiști și alta pentru creștini. Să ne lăsăm unul pe altul în pace. Nu asta ne învață Biblia și acest psalm. El cheamă toate neamurile să dea slavă adevăratului Dumnezeu, pentru că altfel vine judecata. Acesta este mesajul, si este mesajul cel mai plin de dragoste pe care îl putem transmite, pentru că nu noi scriem Cartea. Nu lăsați pe nimeni pe dinafară. Nu lăsa nicio tendință neiubitoare de multiculturalism să te împiedice să chemi cu o inimă iubitoare și cu un duh zdrobit pe toată lumea la pocăință și să dea slavă lui Cristos, singura și adevărata cale către Dumnezeu. Nu te lăsa păcălit de aparenta umilință a multiculturismului care nu judecă pe nimeni. Așa ceva e atât de demonic. Lasă-mi oamenii în pace, spune Diavolul. Ține-ți gura închisă! Ei sunt ai mei. Am un plan pentru ei. Dispari din fața lor, creștinule! Totul e etichetat cu atâta iscusință.

    Lăsați-mă să vă citesc ceva, să facem un mic concurs, să văd dacă puteți ghici cine a scris aceste cuvinte. Nu sunt din Psalmul 96. Voi citi. "<<Te voi lăuda printre Neamuri, și voi cânta Numelui Tău.>> Este zis iarăși: <<Veseliți-vă, Neamuri, împreună cu poporul Lui.>> Și iarăși: <<Lăudați pe Domnul toate Neamurile; slăviți-L, toate noroadele.>> Tot astfel și Isaia zice: <<Din Iese va ieși o Rădăcină, care se va scula să domnească peste Neamuri; și Neamurile vor nădăjdui în El.>>" Știți cine a scris aceste cuvinte? Pavel, în capitolul 15 din Romani. A doua întrebare a concursului: "Ce sprijină Pavel când citează toate aceste texte din Psalmi, Deuteronom și Isaia?" De acolo provin textele. Ce sprijină el? Ce argumentează el in Romani 15 astfel încât acea lista din Vechiul Testament: neevrei, neevrei, neevrei, neevrei, neamuri, neamuri, neamuri... Pentru ce aduce el aceste argumente? O să vă dau raspunsul. Versetetele 8 și 9: "Hristos a fost, în adevăr, un slujitor al tăierii împrejur, ca să dovedească credincioșia lui Dumnezeu, și să întărească făgăduințele date părinților; și ca Neamurile să slăvească pe Dumnezeu, pentru îndurarea Lui, după cum este scris..." și după aceea urmează textul. Așadar, ce intenționează Pavel citând aceste versete din Psalmi, Deuteronom, Isaia despre scopul lui Dumnezeu cu privire la lume, cu privire la neamuri. Și răpunsul este: Când Isus Cristos a venit in lume ca să împlinească făgăduințele, El a murit și pentru neamuri, iar dacă vreți ca neamurile să se bucure de această binecuvântare, totul este scris aici. Și cum altfel au neamurile parte de acestă binecuvântare, dacă cineva nu este trimis la ele să le spună despre ea.

    Deci, vă întreb: "Ce simtiți față de neamuri?" Vorbim despre "Psalmii - Gândind și simțind cu Dumnezeu" Dumnezeu nu ne vorbește prin Psalmul 96 ca să ne provoace stări de oboseală. El ne vorbește prin Psalmul 96 ca să ne trezească sentimente de exaltare. Mă refer atât la cei care merg ca misionari, cât și la cei care trimit misionari. Nu te simți dat la o parte dacă mâna lui Dumnezeu este peste tine să fii mai degrabă unul care trimite misionari, decât unul care merge el însuși ca misionar. Bine. Nicio problemă. Cei neascultători mă deranjează pe mine. Nu mă deranjează cei care merg și cei care trimit misionari, ci cei neutri, cei care își petrec timpul în fața televizorului cei care se joacă pe Internet, care nu se gândesc niciodată la neamuri. Creștinilor, voi sunteți cei pe care vreau să-i trezesc ca să facă ceva măreț. Deci de ce spun că acest psalm trezește, este menit să trezească bucurie pentru neamuri? Vă spun aceasta datorită îndemnului de a cânta din acest psalm. Impulsul misionar în acest psalm izvorăște din cântat. Cântarea noastră și chemarea altora să cânte. Foarte ciudat. Versetul 1: "Cântați Domnului o cântare nouă! Cântați Domnului, toți locuitorii pământului !" E vorba despre o misiune de a cânta. Veniți toți locuitorii pământului, cântați! Veniți copaci, oceane, munți, pești, păsări, neamuri, toate popoarele lumii! Cântați ! Cântați împreună cu noi! Asta se simte în acest psalm. Nu e scris doar ca să vă împovăreze: "De parca aș mai avea timp de misiune pe lângă celelalte lucruri din viața mea." Acest psalm e menit să trezească bucurie.

    "Povestiți printre neamuri slava Lui, printre toate popoarele minunile Lui!" Psalmul vorbește despre slavă, cam ceea ce simți când echipa ta favorită câștigă Super Bowl... De ce ne simțim așa? Pentru că ceea ce simțim este slavă. Cu toții cunoaștem astfel de mici splendori, dar nu ne pricepem la cele mari. Ei bine, haideți să devenim buni și în ceea ce privește splendoriile mari. Înlăuntrul vostru vă rugați: "O, Doamne, deschide-ne ochii la ceea ce contează cu adevărat în univers." Acesta e un lucru glorios. "Povestiți printre neamuri slava Lui, minunile Lui!" Nu vă gândiți la lucruri obișnuite. Uitați de acestea, oricare ar fi ele. Povestiți minunile Lui! Vrei să ai de-a face cu minuni în viața ta? Vrei să te simți minunat? Bineînțeles că vrei! De aceea te duci la toate cinematografele astea mari, la filmele care explodează din toate părțile. Explodează. De ce mergeți în astfel de locuri? Pentru că tânjiți să simțiți ceva mare, ceva minunat și cel mai bun lucru pe care îl puteți găsi e un teatru întunecat. Spiritual vă simțiți atât de goi când citiți Biblia. Dacă Dumnezeu ar veni la Betleem și să ne deschidă ochii inimii ca să vedem minunile Lui și slava Lui, atunci ai întelege ce vreau să spun când zic că acest psalm e scris ca să-ți aducă bucurie, în angajamentul tău față de neamuri, fie ca misionar care merge, fie ca unul care trimite misionari.

    Lăsați-mă să spun altceva ce sper că veți auzi și veți lua cu adevărat în considerare. Eu cred că psalmii sunt aici, pentru că voi sunteți creați pentru acest scop, să chemați neamurile să vi se alăture în laudă lui Dumnezeu. Când mărturisești că Isus e Domnul universului, viața ta va capăta sens cum nici nu visezi. Mai spune-o o dată. Și mă refer de-adevăratelea, nu doar cu gura. Când tu, din inimă, prin puterea Duhului Sfânt, mărturisești că Isus este Domnul Domnilor și Împăratul Împăraților, Domnul universului și Domnul neamurilor, viața ta va capăta sens cum nici nu visezi. Iar întrebarea e dacă ai găsit acest sens. Vorbesc despre oameni de afaceri care au rămas oameni de afaceri, întemeietori de cămine care au rămas întemeietori de cămine, studenți care să sperăm că nu rămân studenți. Să-I aparții lui Isus înseamnă să-ți deschizi brațele pentru neamurile pentru care El a murit și pe care le va conduce. Inima ta, credinciosule, inima ta a fost creată pentru acest scop. De aceea spuneam că dacă nu-ți deschizi brațele față de neamuri, vei fi bolnav. Dacă ai fost creat ca să umbli, iar tu mergi peste tot într-un scaun cu rotile, care e sensul? Picioarele tale sunt sănătoase, rămân sănătoase, și chiar dacă nu sunt sănătoase, vor fi. Ai fost creat să-ți deschizi brațele față de neamuri. Ai fost creat să proclami slava Lui într-un fel sau altul. Să-ți pese de asta. S-o porți în inima ta. Să descoperi care este scopul tău cel mare în acest angajament.

    Lăsați-mă să vă citesc. J. Campbell White, prim secretar al Mișcării Misionare a Laicilor la începutul anilor 1900. Mișcarea a strâns milioane de laici, bărbați și femei, în principal oameni de afaceri, care au vrut să se dedice ca oameni de afaceri pentru Mișcarea Studenților Voluntari care aduna mii și mii de tineri, în primii 20 de ani ai secolului XX. Uite ce a scris el vorbind cu oamenii de afaceri, bărbați și femei. "Cei mai multi bărbați nu sunt satisfăcuți cu ceea ce obțin în viață. Nimic nu poate satisface pe deplin viața lui Cristos printre urmașii Săi, cu excepția adoptării scopului lui Cristos față de lumea pe care a venit să o răscumpere. Faima, plăcerile și bogățiile nu sunt decât pleavă și cenușă în comparație cu nemărțuita și nepieritoarea bucurie de a lucra cu Dumnezeu pentru împlinirea planurilor Lui veșnice. Cei care lasă totul în grija lui Dumnezeu primesc cele mai dulci și neprețuite răsplăți ale vieții." Ce ar trebui să simțiți cu privire la scopul global al lui Isus Hristos de a fi glorificat printre neamuri? Ar trebui să simțiți că această cauză este împlinirea scopului vostru în viață. Poate nu singurul vostru scop sau activitate, și probabil ca timp nu o activitate principală, dar un scop care le împlinește pe toate celelalte. Spunând: "Sfințească-se Numele Tău! Vie împărăția Ta! Facă-se voia Ta printre aceste popoare, așa cum este făcută de îngeri în ceruri! Aceasta este rugăciunea mea în fiecare zi, Doamne! Arată-mi cum pot să-mi pun viața în slujba Ta!"

    Așadar, care e situația astăzi cu neamurile? Schimbări splendide se pregătesc, în timp ce Dumnezeu își adună aleșii din toate neamurile și toate popoarele lumii, trimițându-și biserica. Europa și America nu mai sunt centrul gravitației în lumea creștină. Centrul lumii creștine se mută în America latină, Africa și Asia. Sunt aici, punându-mi viața să răspândesc o pasiune pentru supremația lui Dumnezeu în lucrul acesta, la fel ca în toate celelalte, pentru bucuria tuturor popoarelor și sper că nu suntem cu totul lăsați în urmă. Nu cred că vom fi lăsați în urmă, dar de departe, Europa este la pământ în privința misionării. Iar America moare din cauză că este lumească, materialistă, atrasă de distracții. Suntem oameni slabi, nu suntem dispuși să suferim, iar acesta este singurul mod în care Evanghelia va ajunge la neamuri. Proporțional, cred că Coreea de Sud e cea mai evanghelistică țară din lume și chiar neproporțional, trimite mai mulți misionari decât orice altă țară din lume. Vreau neapărat să vă familiarizați cu două site-uri web. Dacă stai acolo întrebându-te ce pas trebuie să faci,cum poți să aprofundezi această problemă, cum poți afla ceva despre neamuri și popoare, JoshuaProject.net e cel mai minunat site webb pe această temă. Următorul e PeopleGroups.org. Dacă vrei numere, nume, procente de câți evangheliști sunt acolo, dacă vrei să știi dacă sunt atașati sau nu, conform Joshua Project, 1569 de popoare etnolingvistice nu sunt încă implicate în misiune. 6747 de popoare sunt numite mai puțin evanghelizate, pentru că au mai puțin de 2% de evanghelici printre ei.

    Frați și surori, aceste ogoare nu vor fi semănate! "Povestiți slava Lui printre neamuri" - nu e o propoziție complexă. Ce ar trebui să simțiți față de neamuri? O pasiune pentru mântuirea lor și încântare că Dumnezeu domnește peste toți și vă cheamă să fiți ambasadorii Lui printre ei, iar într-o zi să adunați dintre ei oameni pentru El. Ai fost creat pentru acest scop, creștine. Ai fost creat pentru acest scop, creștine. Nu fi bolnav. Nu lăsa niciun aspect al sufletului tău să se piardă din cauza nefolosinței. Iar ultimul punct pe scurt. Punctul 1 a fost despre neamuri.

    Ultimul punct de atins, pe scurt: Cântat Fluturând ca un stindard deasupra acestui psalm despre neamuri, fluturând ca un stindard peste neamuri ... stă porunca: Cântați! "Cântați Domnului o cântare nouă! Cântați Domnului toți locuitorii pământului! Cântați Domnului, binecuvântați Numele Lui." Ați prins ideea? Așa începe psalmul. De ce? Vorbește despre neamuri, despre a spune printre neamuri că Domnul domnește. Vorbește despre a declara slava Lui printre neamuri. Vorbește despre a răspândi vestea despre minunile Lui. De ce începe prin a ne spune nouă și lor: "Cântați!"? Și, mai precis, de ce spune: "Cântați Domnului", nu "Cântați despre Domnul" "Cântați ... o cântare nouă!", nu doar "Cântați o cântare veche"? Mie îmi plac cântările vechi. Aici e vorba de cântări noi. Simplul motiv pentru care psalmul începe astfel e faptul că nu poți chema neamurile să cânte, dacă tu nu cânți. Cum li s-ar părea acest lucru? Du-te la ei și spune-le: "Eu nu cânt, dar tu ar trebui să cânți!" Lucrul acesta nu se numește autenticitate. Nu va funcționa. Prima noastra slujbă în misiune e aceea de a cânta. A doua jumătate a versetului 1: "Cântați Domnului (nu doar despre Domnul), toți locuitorii pământului!" Versetul 1: "Cântați Domnului o cântare nouă!" Domnului!

    Se întâmplă ceva în zilele noastre, (mă refer la ultimii 30 de ani din viața mea. Istoria e foarte scurtă, știți, tot ce se întâmplă în 30 de ani înseamnă o zi, o zi scurtă), și știți la fel de bine ca mine că peste tot în lume are loc o trezire în închinare de proporții fără precedent în istoria modernă. Noi cântări scrise Domnului, o nouă intimitate, noi angajamente, noi preocupări pentru neamuri. Sunt sigur că nu a fost greu pentru Marcu să găsească cântări despre neamuri. Se găsesc pretutindeni, iar multe dintre ele sunt închinate Domnului. Am deschis ieri după-masă vechea mea Biblie din colegiu, pentru că acolo, pe coperta din spate, mi-am notat, în anii 60-70, toate imnurile mele preferate. Erau 33 de toate. Le-am parcurs pe toate și am le-am numărat pe cele care au vreun verset adresat direct Domnului, nu doar despre El. Am găsit 9 în cele 33. Iată-le! Domnul este Păstorul meu! Ce mare ești! Mare e credincioșia Ta! Neînfricat e Domnul Isus.Venim la Tine! Duh al lui Dumnezeu, coboară peste inima mea! Fii Tu viziunea mea! Nemuritorului, Nevăzutului. Pentru toți sfinții. Iar restul de 24 erau despre Domnul, și erau minunate. Nu o aduc ca o critică. Psalmii amestecă tot timpul aceste două lucruri: două sunt adresate Lui, două sunt despre El, două sunt adresate Lui, două sunt despre El.

    Și noi le amestecăm la Betleem tot timpul. Dar când o trezire de un anumit fel are loc, se întâmplă două lucruri: 1. Noi cântări sunt scrise. De ce? Pentru că nu poți trăi numai pe baza moștenirii spirituale a trecutului. Nu poți. E ceva înlăuntrul tău care trebuie să-și fac loc în afară. Trebuie să le spun copiilor mei despre: cântarea mea, poezia mea, rugăciunile mele, binecuvântările mele. Nu pot să mă sprijin în continuare pe cei morți. Stră-stră-stră-stră-străbunicul meu trebuie să iasă afară. Când un anumit fel de trezire are loc, apar cântări noi. Iar al doilea lucru: Când un anumit fel de trezire are loc, care te apropie foarte mult de Dumnezeul cel viu, atunci lauda ta este către El, către El. Am descoperit în momentele mele cele mai mișcătoare în închinare alături de voi, atunci când strigăm: "El domnește! El domnește!", înlăuntrul meu zic: "Tu domnești! Tu domnești!" Nu pot să mă limitez doar la atât. Nu pot. Simt că El e altundeva, iar noi vorbim despre El. Ceea ce e în regulă, fiindca și psalmii fac acest lucru, vorbesc despre El. Dar există un anumit moment în închinare, când tu comunici cu Dumnezeul cel viu, El vorbește cu tine și tu vorbești cu El și nu poți să ții lucrul acesta în inima ta... Nu poți exprima ce e în inima ta, zicând: "El domnește!" Ci spui ... "Tu domnești peste mine, peste ei!" Vreau ca Tu să domnești peste ei, nu doar ca El să domnească peste ei.

    Iar eu spun doar: "Ceva neobișnuit se întâmplă astăzi." Legătura dintre această trezire în închinarea prin laudă peste tot prin lume în misiuni este uimitoare. E uimitoare! Din câte știu eu, până acum muzica și cântatul nu au mai stat niciodată la baza misiunii de evanghelizare, cum se întâmplă acum. Poate nu îmi cunosc destul de bine istoria. Nu asta e important. Ceea ce contează e faptul că se întâmplă ceva minunat. Cum cântând Domnului neamurilor este, astăzi, ca vârful unei sulițe printre neamuri. E remarcabil. Dumnezeu face ceva mai mare decât gândim noi, ceva mai mare decât o biserică, un grup etnic, o regiune a lumii sau decât un neam. Biserica globală cântă Domnului, cântă cântări noi despre domnia lui Dumnezeu peste neamuri.

    O să închei spunând: NU RATA! Nu rata acestă trezire pierzând vremea la televizor sau pe Internet. O să ratezi sărbătoarea, evenimentul global pe care Dumnezeu îl face în zilele noastre pentru că ești atât de absorbit de interesele tale. Ce tragedie pentru biserica americană! Nu te îndrepta într-acolo. Îndreaptă-te spre Betleem. Nu pierde momentul! Pune-ți neamurile la inimă, gândește-te cum trebuie la scopurile globale ale lui Dumnezeu, simte profund despre minunile Lui, cântă cu toată inima ta Domnului, ia parte la chemarea neamurilor să ți se alăture. Du-te înapoi la Isus! Să mergem mai departe la Isus. Fie ca biserica noastră, centrul cântării noastre în viețile noastre, în misiunea noastră, fie ca centrul cântării noastre în viețiile și misiunile noastre să fie centrul noii cântari din cer. Toate cântările noi din cer, despre care știm, sunt despre lucruri vechi. Iar cea la care mă gândesc, ca să închei cu ea, e aceasta: "Și cântau o cântare nouă, și ziceau: <<Vrednic ești tu să iei cartea și să-i rupi pecețile: căci ai fost junghiat, și ai răscumpărat pentru Dumnezeu, cu sângele Tău, oameni din orice seminție, de orice limbă, din orice norod și de orice neam. Ai făcut din ei o împărăție și preoți pentru Dumnezeu nostru, și ei vor împărăți pe pământ!>>" În cer se cânta o cântare nouă, iar centrul acestei cântări este Isus Cristos, crucificat pentru păcatul meu și pentru păcatele tuturor popoarelor lumii care își pun credința în El. Noi avem cea mai bună veste din toată lumea. Să o cântăm și să o răspândim!

 

    Tată ceresc, știu că cuvintele mele nu au putere să aducă aici ceea ce tânjesc eu, dacă Duhul Sfant nu coboară. Avem doar o viață scurtă de trăit, iar atât de mulți creștini o irosesc pe lucruri prostești, pe lucruri goale, lipsite de valoare, care nu duc nicăieri, când sufletul lor ar putea căpăta un sens. Doamne, deschide-ne ochii! Mă rog în Numele lui Isus! Amin!

 



Până în acest moment nu au fost adăugate comentarii.
Statistici
  • Vizualizări: 1268
  • Export PDF: 5
  • Gramatical corect
  • Cu diacritice
  • Conținut complet
Opțiuni