Cum e să știi?
Autor: Puchea Dorel  |  Album: Predici personale  |  Tematica: Cina Domnului
Resursa adaugata de pucheadorel in 03/12/2016
    12345678910 0/10 X
Referințe

-         Ioan 19: 1-16 -

 

1.     CĂ EȘTI JUDECAT PE NEDREPT? (vezi cap. 18:28-40)

-         Falsa sfințenie a oamenilor (cap. 18:28)

-         Falsa acuzație (cap. 18:30)

-         Falsa ascultare de Lege (cap. 18:31)

 

2.     CĂ EȘTI UMILIT PE NEDREPT? (v. 1-6)

Elementele umilinței:

-         Bătaia (v. 1). Cel care era condamnat la crucificare era bătut cu bice care aveau curele din piele la capătul cărora erau prinse bucăți de plumb. Astfel, condamnatul era bătut până când pielea îi era brăzdată și atârnau fâșii de carne.

-         Cununa de spini (v. 2a). Mulţi experţi sunt de părere că acea cunună de spini a fost împletită dintr-o plantă siriană, numită „spinul lui Cristos” (32). Spinul lui Cristos este o tufă sau un arbust înalt de 3-5 m cu crenguţe albe flexibile, având fiecare câte doi ghimpi puternici care se curbează înapoi. Potrivit afirmaţiilor Dr. G. E. Post, expert în astfel de probleme, aceasta plantă creşte în apropierea vechiului Ierusalim în special pe suprafaţa pe care e Golgota. (informații preluate din cartea „Și Biblia are totuși dreptate”, de Werner Keller)

-         Haina de purpură (v. 2b). Purpura simbolizează împărăția. Haina de purpură purtată de Domnul Isus simbolizează Împărăția Cerurilor unde ne-a pregătit un loc prin iertarea păcatelor noastre.

-         „Împăratul iudeilor”. A-L ironiza pe Domnul Isus este o hulă. Pe de altă parte, Domnul Isus nu este doar Împăratul iudeilor, ci este Împăratul tuturor creștinilor.

-         Pălmuirea. Domnul Isus a primit palmele pe care aș fi meritat să le primesc eu.

-         Atitudinea lui Pillat – „Eu nu găsesc nicio vină în El” (cap. 18: 38; 19: 4, 6). Pillat nu poate fi acuzat în niciun caz de partizanat, mai ales că istoria a dovedit că era o persoană destul de coruptă. Totuși el a realizat că Isus nu este o persoană oarecare.

 

3.     CĂ CEI PENTRU CARE MORI SE LEAPĂDĂ DE TINE? (v. 6-15)

-         Preoții au strigat instigând poporul: „Răstignește-L!” (Marcu 15: 13).deși ei ar fi trebuit să știe că El este Mesia, nu numai că au insistat să fie răstignit, dar a instigat și poporul la revoltă împotriva Lui. Ce fac preoții din ziua de azi în raport cu pocăiții?

-         Ei au strigat de mai multe ori: „Răstignește-L!” (v. 6, 15). Când ceri un lucru în mod repetat, înseamnă că ți-l dorești cu tot sufletul.

-         Poporul care se leapădă de Împăratul lui dispare ca entitate. Din momentul în care poporul a spus că nu are alt împărat decât pe Cezar (v. 15b) soarta lui era, practic, pecetluită. Aproape 2000 de ani evreii nu au avut o țară a lor, până în anul 1948.

 

4.     CĂ VEI FI RĂSTIGNIT? (v. 15, 16)

-         Pentru un om care nu-L cunoaște pe Dumnezeu, sentimentul morții poate induce frică sau chiar teroare. Pentru Isus era un lucru aproape obișnuit, deoarece știa că pentru aceasta a venit pe pământ (Ioan 12: 27). Pentru creștinii adevărați moartea nu este decât trecerea din viața aceasta în cea veșnică, de aceea nu există niciun fel de teamă.

CONCLUZIE: Cum ar fi să știi că mâine vei fi judecat pe nedrept, vei fi umilit în public pentru credința ta în Domnul Isus, prietenii tăi se vor lepăda TOȚI de tine și va trebui să renunți la viața aceasta? UNII SUNT PUȘI ÎNTR-O ASTFEL DE SITUAȚIE CHIAR ÎN ZILELE NOASTRE!

Până în acest moment nu au fost adăugate comentarii.
Statistici
  • Vizualizări: 2723
  • Export PDF: 8
Opțiuni