Descrierea personalitatii
Autor: Cioban Florin  |  Album: fara album  |  Tematica: Consolidare spirituală
Resursa adaugata de florin850 in 22/10/2016
    12345678910 0/10 X

Cum ne descriem noi, sau cum ne vedem. Ce parere avem despre noi.

A). Cum se descrie Dumnezeu?

  • Exod 34

6 Şi Domnul a trecut pe dinaintea lui şi a strigat: „Domnul Dumnezeu este un Dumnezeu plin de îndurare şi milostiv, încet la mânie, plin de bunătate şi credincioşie,

7 care Îşi ţine dragostea până în mii de neamuri de oameni, iartă fărădelegea, răzvrătirea şi păcatul, dar nu socoteşte pe cel vinovat drept nevinovat şi pedepseşte fărădelegea părinţilor în copii şi în copiii copiilor lor până la al treilea şi al patrulea neam!”

-     Daca eu am din atributele lui Dumnezeu, cate si pentru cat timp?

-     Subiectivismul in autodescriere > favorizam latura buna sau latura rea, cum ne descriem

-     Cel mai bine ma descriu cei din jur, asa cum sunt. Eu ma descriu intr-un anumit fel, dar ceilalti ma descriu asa cum ma percep.

 

Gangster american – ilustratie

Autor anerican (nu imi mai amintesc numele autorului si al cartii), intamplarea se petrecea parca in perioada interbelica (iertare daca amestec datele dar am uitat aproape complet) – povestea era in sensul ca un anumit personaj al lumii intelope americane, un gangster cu o puternica influienta financiara si cu un temperament mizerabil, la un moment dat a avut o zi in care totate i-au mers pe dos si cam orice l-a scos din sarite. Spre seara, in drumul spre casa cu masina, un politist il trage pe dreapta pentru un control. Enervat la culme, iese din masina, scoate pistolul pe care il avea si il impusca pe politist care cade la pamant dupa primele doua focuri, si continua sa traga toate gloantele pana descarca arma complet dupa care se duce la politist, ia arma acestuia si o descarca si pe aceea complet in omul mort. Aceasta crima oribila si cu sange rece a fost picatura care a umplut paharul. Fiind comdamnat, la un moment dat pe parcursul procesului la o audiere omul face o declaratie incredibila, parca obosit de toate si la capatul puterilor, probabil cu o voce blanda, ceva de genul: “sub aceasta haina, se ascunde sufletul unui om bun” (sau o inima buna).

Multa vreme m-am gandit la ce anume a avut el in suflet sau in gand, si cum anume se putea vedea pe sine drept un om cu un suflet bun sau cu o inima buna, cand a lasat destula durere in urma.

Cel mai important aspect este in fapt felul in care m-ar descrie Dumnezeu si nu asa cum consider eu ca sunt.

 

  Cum inteactionam cu ceilalti > 1. Cu toti la fel (biblic), 2. In functie de circumstante (firesc) – comparatie intre omul firesc din societate si omul duhovnicesc in care ne prefacem atunci cand intram in Biserica.

-   A fi “ca si El” sau “asemenea Lui” = dupa Chipul Sau. Domnul a facut om dupa chipul si asemanarea Lui. (daca considerati necesar folositi si Geneza 1:26, Coloseni 3).

-   Te asemeni mai mult cu El pe masura ce Il cunosti tot mai mult. Unii Il cunosc de buna voie, altii in timp lovindu-se de neplaceri – ceea ce poate determina si formarea caracterului in timp...

 

B). Cum se descrie Domnul Isus?

  • Matei 11:29 Luaţi jugul Meu asupra voastră şi învăţaţi de la Mine, căci Eu sunt blând şi smerit cu inima; şi veţi găsi odihnă pentru sufletele voastre.

 

-         Cat din Dumnezeu e in mine?

-         Cat din Domnul Isus e in mine?

-         Cat de firesc sunt? Sau cat de gol sunt de Duhul Sfant?

-         Ce interes am eu? Ce castig am eu? (arat mai prost in societate)...

 

-   De ce vrea Domnul Isus sa fiu ca El? Ne cheama sa fim asemena Lui pentru a implini ce spune la Galateni 2:20. Cum ne invata El sa fim sau ce sa facem?

-  Despre transformare > simplificare de la firea complexa la o viata duhovniceasca.

 

-    Copiem modelele umane din societate, copiem oameni inportanti (vedete la inceput, oameni de afaceri mai tarziu).

Daca Domnul Isus vroia sa ne invete sa castigam bani, se apuca sa faca bani din tamplarie, si gatantat reusea, si ne mai invata si pe noi cum sa reusim. Cu sigutanta ca ar fi fost cel mai bogat om din lume cu o putere financiara inegalabila vreodata doar dintr-o meserie asa de simpla ca si tamplaria. Daca vroia sa ne invete arta razboiului, scoata toti romanii din iudeea, si reusea sa ne invete si pe noi ce inseamna dusmania.

Dar El ne-a invatat despre Imparatia lui Dumnezeu, cum sa avem caracterul Lui si comportamentul Lui – cum sa fim blanzi si smeriti cu inima. Nu oameni mari, nu oameni importanti, nu bogati pe pamant. Noi vrem sa fim ca El?

-     Apostolii au fost ca Domnul Isus? Au reusit sa blanzi si smeriti cu inima? -- Fratii si surorile din Biserica sunt ca Domnul Isus? (blanzi si smeriti cu inima).

-      Cum este relatia Lui cu Biserica? – si cum este relatia mea cu biserica?

-      Cum pocedeaza Domnul Isus – cheama, indeamna, calauzeste, iubeste, ajuta, intareste.

Ilustratie.

La marginea unei paduri se aflau cativa lucratori cu lemne. La un moment dat a inceput o ploaie din ce in ce mai puternica pana a devenit furtuna. Oamenii s-au adapostit intr-o baraca care era singurul loc ferit. Furtuna a devenit atat de mare incat ameninta sa darame adapostul peste ei. Unul mai in varsta a veni cu o ideie: “Unul dinrte noi este un om pacatos si de aceea suntem pedepsiti.” Si toti au fost de acord cu acasta. Dupa un timp omul a adaugat: “Sa iesim afara si primul caruia ii va zbura palaria, acela este de vina si sa plece dintre noi!” Oamenii au iesit afara, si aproape instant a zburat una din palarii. Respectivul a fost alungat de ceilalti si a inceput sa se indeparteze incet si cu greu prin furtuna, aproate tarandu-se fiindca vantul era prea puternic ca sa mearga drept. Nu dupa mult, dupa ce s-a indepartat putin, a auzit o bubuitura puternica. Un fulger a spulberat baraca si pe cei dinauntru.

Oamenii cauta de obicei tapi ispasitori pentru greselile lor, pe care nu le vad, fiindca doresc sa vada doar partea lor buna, si niciodata cea negativa.

 

C). Cum ma descriu eu sau tu?

  •  Luca 5

8 Când a văzut Simon Petru lucrul acesta, s-a aruncat la genunchii lui Isus şi I-a zis: „Doamne, pleacă de la mine, căci sunt un om păcătos.” --- ce as fi spus eu sau tu?

 

____________________________________________________________

Comentariile sunt oprite pentru această resursă.
Statistici
  • Vizualizări: 1919
Opțiuni