Avem timp pentru toate
Autor: Gicu Cotlet  |  Album: Editoriale  |  Tematica: Diverse
Resursa adaugata de Gicu_Cotlet in 28/12/2013
    12345678910 0/10 X

Avem timp pentru toate…

„Avem timp pentru toate,

Să dormim, să alergăm în dreapta şi-n stânga,

Să regretăm c-am greşit şi să greşim din nou,

Să-i judecăm pe alţii şi să ne absolvim pe noi înşine,

Avem timp să citim şi să scriem,

Să corectăm ce-am scris, să regretăm ce-am scris,

Avem timp să facem proiecte şi să nu le respectăm,

Avem timp să ne facem iluzii şi să răscolim prin cenuşa lor mai târziu”

 

Cuvintele de mai sus aparţin marelui jurnalist român Octavian Paler care reflectă atât de bine vremurile în care trăim fiecare din noi. Timpurile pe care le trăim sunt grele şi nesigure, pline de incertitudine şi greutăţi, care apasă tot mai greu pe umeri noştri încercând să ne incovoaie sub poverile lor.

Privind în urmă peste anul care a trecut, noi ar trebui să obesrvăm unde am greşit şi să nu mai greşim din nou, să ne judecăm mai întâi pe noi înşine şi apoi pe alţi, să verificăm ce-am scris şi să regretăm pentru ce-am scris rău, să ne facem proiecte şi să le respectăm. În acelaşi timp, la început de an să ne întrebăm pentru cine alergăm pentru cine ne consumăm energia şi viaţa?

Nicolae Moldoveanu spunea: „Omul este o harfă pe care cântă ori Dumnezeu, ori diavolul. Este o corabie: cârmuită ori de Duhul Sfânt, ori de duhul păcatului; este un condei: scrie cu el ori mâna adevărului, ori mâna minciunii.”

Călăuzit de aceaste gânduri aş vrea acum la început de an să te provoc, să te motivezi cititorule drag la o analiză a planurilor tale pentru anul 2014. Aş dori aşa de mult ca împreună să ne verificăm fiecare dintre noi destinul şi scopul pentru care Dumnezeu ne-a creat, drumul pe care mergem şi cum ne sfârşim planurile noastre. Planuri sunt multe, unele mai importante decât altele şi parcă prea repede ajungem la sfârşitul anului uitând aproape totul, fără să ne mai aducem aminte de toate promisiunile şi planurile noastre.

Este timpul când Dumnezeu ne cercetează mai mult ca oricând. Astăzi când nesiguranţa zilei de mâine cuprinde pe împărat şi creşitor, pe creştin şi necreştin, pe cărturar şi analfabet e parcă tot mai greu să rămâi statornic. E tot mai greu să rămâi lângă Scriptură, să te bazezi pe promisiunile lui Dumnezeu. Adesea suntem tentaţi şi noi să spunem ca şi Ghedeon: „Rogu-te, domnul meu, dacă Domnul este cu noi, pentru ce ni s-au întâmplat toate aceste lucruri?” (Jud. 6:13a) E greu de înţeles de ce s-au prăbuşit clădirile peste cei din China, de ce a trebuit să vină ciclonul peste cei din Filipine, de ce recesiune peste America, de ce nesiguranţă în Romania, etc. Am putea continua lista la nesfârşit dar privind toate acestea înţelegem desluşit mânia lui Dumnezeu revărsată peste pământ pentru ca oamenii să se trezească la realitate şi să nu mai păcătuiască. Vedem cu ochii noştri cum Dumnezeu ne lasă pentru o vreme pe mâna lui Madian. Astăzi este nevoi de oameni ca Ghedeon care să fie gata să dărâme altarele lui Baal şi să ridice altare de biruinţă pentru Dumnezeul lui Avram, Isac şi Iacov. Este nevoie de oameni îmbrăcaţi cu Duhul Domnului să sune din trâmbiţă desluşit ca toţi cei care au aţipit pe cale să se trezească şi să continuie lupta cu diavolul până la birunţa definitivă. Pentru toţi cei care au declarat război diavolului trebuie să fie pregătiţi zilnic să înfrunte atacurile declanşate cu mare înverşunare de cel rău.

În aceste vremuri Dumnezeu nu are nevoie de oameni fricoşi şi nepăsători care sunt gata să se închine zeilor lui Baal şi Astartei. Este nevoie de oamenii dăruiţi cauzei Evangheliei, dăruţi adevărului Domnului Isus Hristos care sunt gata să lupte pentru răspândirea Cuvântului vieţi la toti cei care trăiesc în întuneric şi păcat.

Observăm astăzi mai mult ca oricând o amorţeală în poporul Domnului, o aţipire a slujitorilor Evanghelie, o nepăsare în viaţa creştinilor care produce victime tot mai multe chiar din rândul poporului ales de Domnul. Parcă prea mulţi au coborât jos standardele Biserici şi ale familiei. Timpul de părtăşie din biserică a devenit pe alocuri plictisitor. Lucrarea Duhului Sfânt este tot mai neglijată şi contestată. Rugăciunea din multe biserici şi familii a fost înlocuită cu alte surogate. Am lăsat ca diavolul să pună tot mai mult stăpânire pe timpul nostru şi de aceea timpul dăruit Domnului ne este adesea insuficient.

Un lucru care m-a copleşit din viaţa lui Ghedeon a fost perseverenţa în lupta cu duşmanul. Puţini slujitori ai Domnului au curajul să spună: „Să vă uitaţi la mine, şi să faceţi ca mine” (Jud. 7:17) Unii din ei nu au curajul să spună aceste cuvinte deoarece ei sunt primi care s-au abătut de la căile Domnului, ei sunt primi care fac de multe ori ce nu place Domnului.

De asemenea putem observa că Ghedeon la „urmărit mereu pe vrăjmaş.” (vezi Jud. 8:4)

Cred că aceste cuvinte ar trebui să fie ca un motto pentru anul în care am păşit. Ochii noştri trebuie să fie mereu deschişi ca să putem vedea orice mişcare a diavolului. Ştim din proprie experienţă că cel mai prielnic timp pentru duşman ca să ne atace este atunci când suntem nepăsători, atunci când începi să te lauzi de biruinţele propri, atunci când te consideri deja învingător. Biruinţa planurilor noastre atârnă mai întâi de voia lui Dumnezeu dar pentru noi contează perseverenţa pe calea Domnului. Este important începutul anului dar mult mai important este sfârşitul lui. Este important cine se foloseşte de harfa inimii tale: Dumnezeu sau diavolul. Este corabia vieţii tale cârmuită de Duhul Sfânt sau de duhul lui mamona? Avem noi suficinet timp să citim Cuvântul Vieţii sau citim mai mult blogurile şi revistele vremii.

Doreşti şi tu ca anul acesta să alergi mai mult după lucrurile de sus decât după cele de pe pământ? Dacă încă nu eşti gata să faci acest lucru înseamnă că nu eşti un oştean destoinic al Domnului Isus Hristos. Mă rog ca Duhul lui Dumnezeu să te cerceteze astăzi şi să-ţi schimbe viaţa şi priorităţile tale zilnice.

Ghedeon a fost un om simplu ca şi tine, fără prea multă educaţie dar Domnul l-a ales pentru salvarea copiilor lui Israel şi prin el Dumnezeu a biruit pe Madian. Dumnezeu vrea să se folosească şi de tine în anul acesta pentru a izbăvi pe cei robiţi de păcat, pe cei deznădăjduiţi. Dacă nu eşti încă convins că Dumnezeu vrea să te folosească în lucrarea Sa pune-L şi tu la încercare şi sunt convins că El va fi cu tine şi-n anul acesta şi împreună cu El vei reuşi să-l biruieşti pe Madian. Ţine mereu ochii deschişi asupra vrăjmaşului, şi perseverează, împlineşte-ţi promisiunile făcute la început de an şi Domnul va fi cu tine „viteazule”!

Uită tot ce a fost în urma ta şi priveşte înainte spre ţintă, la premiul chemării cereşti, spre Domnul Isus.

Fiecare zi din anul care vine este nouă pentru tine, este albă, imaculată gata să scrii pe ea. Condeiul este în mâna ta şi scrie cu el ori minunile şi adevărul lui Dumnezeu ori căderile şi neâmplinirile tale de zi cu zi.

Încurajaţi de promisiunile lui Dumnezeu să spunem şi noi: „Doamne, noi nu ne vom mai depărta de Tine, Înviorează-ne iarăşi, chemăm Numele Tău peste noi şi familiile noastre, cerem binecuvântarea Ta peste fiecare zi din anul care vine.” (vezi Ps. 80:18)

 

Gicu Cotlet

Ohio, Decembrie 28/2013

..suntem r=tentati sa dam vina pe pastori,biserici, pe celde linga noi,pe oricine dar nu pe noi.
Imi permit sa spun caci noi,''centimetrii'' bisericii formam unitatea intreaga de masura..metrul.. adica unitatea bisericii.Daca fiecare dintre noi si-ar dori sa fie ''un Ghedeon '' numai atunci am putea sa formam un corp al Ghedeonilor.. adica oamnei credinciosi cu o inima neimpartita, abia atunci Domnul s-ar opri linga noi intrebindu-ne despre vitejia noastra. Cred caci noua ni se cade sa ne curatim in dreptul nostru aluatul ,fiecare si atunci biserica, pastorul nu va mai fi blamat.
Sincer, eu nu am mari asteptari de la pastor..
El este tot un om cu probleme ca si noi toti ceillati ; Ba mai mult,caci unii din biserica cheama pastorul pentru orice ''durere de dinti''. Cind am facut legamint cu Domnul, El a fost intre mine si Domnul ,pastorul fiind doar martorul deciziei mele. De aceea sa nu aruncam vina si insuccesul spiritual pe nimeni caci relatia personala este singura care stabileste petrecerea mea innvesnicie ,nu pastorul. Sunt numai niste principii dupa care m-am orientat in viata de credincios crestin .Numai bine !
Adăugat în 29/12/2013 de sanda_tulics
Statistici
  • Vizualizări: 5275
  • Export PDF: 6
  • Comentarii: 1
Opțiuni