Trei imagini ale Crăciunului
Autor: Gicu Cotlet  |  Album: Editoriale  |  Tematica: Diverse
Resursa adaugata de Gicu_Cotlet in 19/12/2013
    12345678910 0/10 X

Trei imagini ale Crăciunului

 

„Nişte Greci dintre ceice se suiseră să se închine la praznic, s-au apropiat de Filip, care era din Betsaida Galileii, l-au rugat, şi au zis: „Domnule, am vrea să vedem pe Isus.” (Ioan 12:21)

 

Este din nou luna Decembrie si intreaga planetă Pământ este cuprinsă din nou de zarvă şi nelinişte: casele şi copacii au îmbracat haina de sărbătoare, beteala argintie cu steluţe luminoase si lumina beculeţelor multicolore împodobesc întreaga natură. Magazinele sunt luate cu asalt de către cumpărătorii grăbiţi de la oraşe şi sate. Fiecare caută să-şi îmbogăţesacă inventarul cu lucruri noi. Oameni de toate naţionalităţile, de toate culorile se pregătesc de sărbătoarea Naşterii Domnlui Isus Hristos. Fiecare încearcă să se pregătească într-un fel sau altul  să întâmpine sărbătoarea Crăciunului. Care este imaginea noastra despre Craciun? Cum ne pregatim?

Se spune că un om oarecare sa gândit să-şi împodobească şi el casa de crăciun cu o scenă a craciunului în miniatură. S-a dus la magazin şi şi-a cumpărat un set de figuri de plastic care reprezentau personajele de bază a istoriei crăciunului în miniatură. A venit acasă şi bucuros le-a instalat pe toate frumos în faţa casei. Cu mult calm şi migală a aşezat pruncul Isus într-un leagăm micuţ din scândură de brad. A luat apoi un bec de 10 W şi a luminat corpul de plastic al pruncului Isus. Trecătorii curioşi se opreau din drum să vadă pe viu una din scenele crăciunului care ii includea si pe Iosif şi Maria, pastorii şi turma de oi,  magii şi steaua călăuzitoare.

 Pe neaşteptate într-o noapte mohorâtă cineva vine şi fură pe pruncul Isus. Omul incearcă disperat să-l gaseasca pe pruncul Isus ce dispăruse, dar nu reuşi. El se decise sa dea un anunţ în ziarul local. A doua zi pe prima pagină apăru un articol cu titlul: „Caut pe pruncul Isus, cel care a fost pus în faţa casei mele. Este al meu şi îl vreau înapoi.”  Acest gosdpodar dorea să-l aibă pe pruncul Isus ca parte din iventarul de crăciun, vroia să arate cât de religios este el. Pe care Isus il cautăm noi de acest Craciun? Un Isus luminat de un bec de 10W, sau pe Isus Lumina Lumii?

O altă imagine a crăciunului este prezentată prin cardurile de crăciun. Majoritatea lor sunt frumos colorate, cu peisaje de iarnă, cu sănii şi cai trăgând cu greu sania încărcată cu cadourile pregătite de Moş Crăciun. Plâng pentru copiii care sunt din nou amăgiţi de un Mos Craciun şi de cadourile de plastis oferite de bunici şi părinţi. Pe majoritatea cardurilor nu lipsesc cuvintele de încurajare şi bunăstare. Dar totusi  multe dintre ele nu prezintă imaginea clară a naşterii Domnlui Isus Hristos. Ele prezinta o  imagine ticluită a Craciunului.

In contrast cu aceste imagini false ale crăciunului, avem adevărata imagine a Craciunului prezentată in Evangheliile din Noul Testament. Ele descriu frământările Mariei câ0nd îngerul Gavril i-a adus vestea naşterii lui Isus. Ea l-a intrebat: „Cum se va face lucrul acesta, fiindcă eu nu ştiu de bărbat?” (Luca 1:34) Îngrijorată Maria aleargă grăbită la rudenia ei Elisaveta cerându-i sfat şi îndrumare. Aflând vestea măreaţă a Mariei, Elisaveta a strigat cu glas tare: „Binecuvântată eşti tu între femei, şi binecuvântat este rodul pântecelui tău.” (Luca 1:42)

Evangheliile reflectă de asemenea frământarea lui Iosif care a hotărât s-o lase pe Maria pe ascuns fără a trebui să deschidă un proces penal pentru acuzarea logodnicei lui. Iosif cunoştea bine legea care putea aduce pedeapasa capitală pentru o faptă ca cea a Mariei. El însă rămâne credincios legământului încheiat. Nu vom şti niciodata de câte ori poate Maria şi Iosif nu s-au gândit ca tot ce a au auzit a fost doar un vis şi nu o realitate.

Scriptura nu vorbeşte prea mult despre părinţii Mariei care cu siguranţă au fost şi ei tulburaţi de vestea naşterii Domnului Isus. Poate mama ei să-i fi spus: „Nu te îngrijora Marie căci voi avea eu grijă de copil. Îl voi creşte eu dacă soţul tău nu te accepta.”

Sfintele scripturi ne dezvăluie unul dintre cele mai mari secrete ale lui Dumnezeu. Maria este primul rod al Domnului Isus, este primul suflet care spune: „Iată, roaba Domnului: facă mi-se după cuvintele tale!” (Luca 1:38)

In mintea lui Irod, naşterea Domnului Isus a însemnat o mare ameninţare pentru Imperiul Roman. Irod disperat încerca cu orice preţ să-L omoare pe Prinţul Cerului. A fost primul atentat la viaţa Domnului Isus dar planurile sale au fost zădărnicite de Duhul lui Dumnezeu. Isus Cristos,Fiu de Dumnezeu devenise refugiat.

Cuvântarea ce-a tinut-o bătrânul Simion este de mare importanta. El era un om sfânt şi cu frică de Dumnezeu. Calauzit de Duhul Sfant, Simion a venit la Templu să-l vadă  pe Cristosul, Mantuitorul. Plin de pace şi linişte el spune: „Acum slobozeşte în pace pe robul Tău, Stăpâne după cuvântul Tău. Căci au văzut ochii mei mântuirea Ta, pe care ai pregătit-o să fie înaintea tuturor popoarelor.” (Luca 1:29-30) Simion a fost printre primii oameni care au crezut minunea lui Dumnezeu si care au vazut si tinut pe Fiul lui Dumnezeu.

 

Ce intelegem noi din primul Craciun, cand Dumnezeu s-a descoperit pe Sine lumii şi care este adevărata lui imagine si semnificaţie?

1.         Umilinţa este primul lucru esenţial pe care omenirea trebuie să-l cunoască cu ocazia crăciunului. Este unica dată în istorie când Trinitatea Divină se întrupează în fiinţă umană. Fiul lui Dumnezeu vine pe pământ ca şi un copil blajin şi nu ca un foc mistuitor sau ca Judecător.

2.         Simplitatea naşterii fiului lui Dumnezeu este esentială pentru locuitorii planetei Pământ. O vizită în SUA a reginei Angliei Elisabeta a costat suma de 20 de milioane de dolari, iar pentru Fiul lui Dumnezeu nu s-a găsit nici măcar un loc încălzit cu foc de lemne. El s-a născut în cel mai umil loc din lume.

3.         Pacea si linistea au fost elementele de baza la nasterea Domnului Isus. Cand ingerul s-a aratat Mariei, primul cuvant care l-a rostit a fost: „Nu te teme, Marie...” ( Luca 1:30) Isus nu a venit pe pământ să aducă frică între oameni ci El a venit să depărteze teama din sufletul oamenilor.

Noi le prezentam celor din jurul nostru imaginea adevărată a Craciunului, numai atunci când aceste virtuţi evidenţiate în primul Craciun, se pot vedea in viaţa noastră.

 

Pentru a înţelege adevărata semnificaţie a crăciunului avem nevoie să cunoaştem foarte bine adevărata origine Divina a Fiului lui Dumnezeu. Trebuie să cunoaştem scopul pentru care Dumnezeu a trimis pe Fiul lui Dumnezeu pe pamânt. Venirea lui Isus, a făcut posibilă împăcarea cu Dumnezeu. Romanii au crezut ca El vine să cârmuiasca întregul imperiu dar El în schimb a venit să aducă pacea pe pământ si „buna invoire”.

„Fiindca atat de mult a iubit Dumnezeu lumea ca a dat pe singurul Sau Fiu, ca oricine crede in El sa nu piara ci sa aiba viata vesnica .” ( Ioan 3:16) Prin credinta suntem mantuiti, si prin credinta asteptam revenirea Fiului lui Dumnezeu, implinirea planului lui Dumnezeu de-a ne lua impreuna cu El in locurile Sale Preaînalte. 

Poate şi tu amicul meu cititor l-ai pierdut pe adevăratul Isus, sau poate şi Isus al tău este doar unul de plastic luminat doar de un bec de 10 volţi. Nu ai vrea şi tu astăzi să spui şi tu ca şi Grecii aceia: „Domnule vreau şi eu să-L văd pe Isus”. Oamenii aceia doreau doar să aibă imaginea Domnului Isus dar nu vroiau să fie parte din viaţa lor. Astăzi tu ai încă ocazia să-L afli pe cel real, cel care poate să-ţi schimbe şi imaginea casei tale dar şi imaginea sufletului tău.

Dacă până astăzi Isus al tău a fost luminat doar de un bec de 10 volti astăzi eu vreau să-ţi recomand pe unul care să-ţi lumineze întrega veşnicie. Numele lui este Hristos Domnul care a venit pe pământ să te mântuiască pe tine şi pe mine.
Înţelege astăzi adevărata imagine a Crăciunului. Spune şi tu ca şi Maria: „Iată roaba Ta, facă mi-se după voia Ta!” ( Luca 1:38)Voia lui Dumnezeu este mântuirea ta şi a familiei tale.  

 

Gicu Cotleţ

Decembrie 18-2013 

Până în acest moment nu au fost adăugate comentarii.
Statistici
  • Vizualizări: 4708
  • Export PDF: 6
Opțiuni