Bandaj sau operație?
Autor: George Cornici  |  Album: Mesajele adevărului  |  Tematica: Consolidare spirituală
Resursa adaugata de geocornic in 07/08/2013
    12345678910 10/10 X
Media 10 din 1 vot

Leagă în chip uşuratic rana fiicei poporului Meu, zicând Pace! Pace! Şi totuşi pace nu este.”(Ieremia 8: 11)

*********************************************************

 

Zgârieturile mici sunt destul de frecvente. În ce mă priveşte dacă am o mică zgârietură nici nu o bag în seamă. Probabil că majoritatea procedează la fel. Dacă zgârietura e puţin mai mare şi curge sânge pun un bandaj. Iar dacă am o rană mai mare acord o mai mare atenţie în vindecarea ei sau, dacă e cazul, merg la doctor. CRED CĂ AŢI PRINS IDEEA. Tratamentul unei răni e în funcţie de gravitatea ei. În viaţă problemele mici reclamă un fel de soluţie, iar problemele mari reclamă alt fel de soluţie. Se ceartă doi copii de la vreo jucărie. Nu-i tragedie, îi certăm puţin, sau arătăm semnificativ cu degetul şi atât. Se bat doi copii şi îşi sparg frunţile; această situaţie trebuie tratată diferit. În cartea profetului Ieremia găsim aceste cuvinte: „Leagă în chip uşuratic rana fiicei poporului Meu, zicând Pace! Pace! Şi totuşi pace nu este.”(Ieremia 8: 11) Era o rană gravă care necesita, probabil, operaţie; dar a fost tratată în chip uşuratic; s-a pus un bandaj şi atât. De aceea vindecarea nu a avut loc. Revenim, deci, la titlul articolului de azi: „BANDAJ SAU OPERAŢIE?” În anul trei de facultate eram la Cluj şi am jucat fotbal cu colegii, unde credeţi? Pe o suprafaţă betonată. Am căzut şi mi-am fracturat mâna destul de rău. Am fost dus la doctor imediat. Ce mi-a făcut? Cum m-a tratat? Cu o injecţie? Cu un medicament? Nu! Ci mi-a pus mâna în ghips şi am fost cu ea în ghips câteva săptămâni. Acesta a fost tratamentul potrivit. Sau când ne doare capul ce medicament luăm? De burtă? Nu, ci medicament de durere de cap.

Având în vedere cele de mai sus în viaţa de credinţă, în biserici putem constata unele situaţii anormale. De exemplu într-o situaţie de păcat evident, clar să fie un mesaj care nici nu pomeneşte păcatul; un mesaj uşor să nu supere pe nimeni. Tratament nepotrivit. Alt exemplu: cu o predică fariseică nu poţi edifica audienţa. Sunt situaţii când e nevoie de îmbărbătare la nivel de biserică. Aceasta nu se poate realiza printr-o predică fariseică. Niciodată! Iată un cuvânt din cartea Proverbelor: „Cine îşi ascunde fărădelegile nu propăşeşte, dar cine le mărturiseşte şi se lasă de ele capătă îndurare.”(Proverbe 28: 13) În acest scurt verset găsim 2 tratamente când e vorba de păcat: a) cineva înfăptuieşte fărădelege şi o ascunde; consecinţele sunt grave. b) mărturisirea păcatului şi abandonarea lui cu rezultate minunate. Haideţi, deci, să concluzionăm cu trei situaţii posibile:

1. BANDAJ CÂND E NEVOIE DE OPERAŢIE.

Am citat mai sus Ieremia 8:11. Prooroci din zilele lui Ieremia acopereau păcatele poporului şi prezentau tablouri măgulitoare cu privire la perspectivele viitoare ale lui Iuda (vezi Ieremia 8,11; 14,13;) Prin învăţăturile lor plăcute la auz dar înşelătoare, aceşti necredincioşi conducători adormeau sufletele păcătoşilor într-o odihnă forţată. Ei ar fi trebuit să dea avertizare cu privire la nenorocirea ce era gata să vină cum şi la nevoia de pocăinţă, dar în schimb ei dădeau asigurarea că nu e grav. Lucrătorii care vestesc pacea în ciuda nelegiuirii, când Dumnezeu declară că păcatul era aproape să-şi culeagă răsplata inevitabilă, nu sunt decât ecoul înşelării satanice rostite de şarpe în grădina Eden, ,,Hotărât nu veţi muri.” (Geneza 3,4). Despre ce e vorba aici? BANDAJ ÎN LOC DE BISTURIU.

2. OPERAŢIE ÎN LOC DE BANDAJ.

Poate vă veţi gândi că aşa ceva nu se poate. A fost un timp când şi eu am crezut că nu se poate. Dar m-am înşelat. Uneori probleme mărunte, fleacuri chiar, se amplifică în mod intenţionat, din ţânţar se face armăsar. Şi în loc ca aceste probleme să se rezolve cum ne învaţă Mântuitorul, adică la nivel personal, se fac publice şi se creează multă tulburare. În loc de reconciliere se creează multe resentimente. Avem nevoie de acestea? Nu!

3. TRATAMENTUL POTRIVIT

Am o mică grădină de legume. Boli mai apar şi la legume ca la oameni. Ce fac? Mă duc la magazin să cumpăr prima sticlă de soluţie pe care o văd pe raft? Nu procedez aşa. Ci întâi mă documentez ce fel de boală e şi apoi cumpăr o soluţie adecvată. Doar asta poate vindeca boala. Şi în viaţa de credinţă e important să aplicăm tratamentul adecvat. Neglijenţa şi nepăsarea nu sunt tratamente potrivite. Dacă se „aplică” acestea două boala se amplifică iar urmările sunt grave. Sunt de-a dreptul uimit cum unii creştini când apare vreo depresie se duc la doctorul specialist în depresii. De ce nu apelează la Medicul suprem? De ce? Probabil că încrederea în El, în loc să fie SUPER, e SUPERficială. Când apare tristeţea e imposibil să nu găsim un psalm, o cântare, o poezie care să ne producă exaltare sufletească. De asemenea rugăciunea e leac pentru multe boli. Ea are o putere extraordinară. Ne leagă direct cu dumnezeirea. Când cineva ne face rău ştiţi care este tratamentul potrivit? Nu răzbunarea ci aşa cum ne spune apostolul Pavel: „Nu te lăsa biruit de rău ci biruieşte răul prin bine.”  Ca să nu mai vorbim de iertare. E un medicament ce poate vindeca mult zbucium, multă frământare, multă durere sufletească. TRATAMENT POTRIVIT. Sper că toţi suntem convinşi că doar cunoaşterea temeinică a Scripturii ne ajută, ca în orice situaţie, oricât de complicată ar fi, să aplicăm cel mai potrivit tratament. Atunci nu vom confunda bandajul cu bisturiul.

 

George Cornici

 

Până în acest moment nu au fost adăugate comentarii.
Statistici
  • Vizualizări: 2663
  • Export PDF: 2
Opțiuni