Cum stim daca un crestin crede mantuirea prin har sau prin fapte
Autor: Aurel Munteanu  |  Album: fara album  |  Tematica: Dezbateri
Resursa adaugata de Anabaptistul in 14/07/2013
    12345678910 0/10 X

                    

 

 

 

         Cum stim daca un crestin crede mantuirea prin har sau prin fapte

 

 

De Aurel Munteanu – 14 Iulie 2013

 

 

      Astazi mai mult ca oricand , exista multi crestini care proclama sus si tare ca sunt adepti ai mantuirii prin har . Ei marturisesc doar la nivel  declarativ  ca salvarea este doar prin har , dar in fapt predica ca omul este cel care trebuie sa faca partea lui in mantuire  si Dumnezeu pe a Lui . De cele mai multe ori partea omului in mantuire este ,, venirea cu credinta si pocainta la Cristos  , venire determinata de vointa libera a omului “ .

 

     Acest  concept de ,, mantuire prin har “  este strain Scripturii  ,din cateva  motive destul de intemeiate :

-         In primul rand Cristos Domnul a depus o jertfa destul de suficienta ca sa nu mai poata fi adaugat  nimic la ea .Daca vii cu ,, partea ta “ sugerezi ca lucrarea lui nu este una desavarsita .

-         ,,Adaugandu-ti partea “ iti imparti gloria cu Cristos furandu-I din ea - ,, Caci prin har ati fost mantuiti, prin credinta. Si aceasta nu vine de la voi; ci este darul lui Dumnezeu. Nu prin fapte, ca sa nu se laude nimeni.”-Ef.2.8-9.

-         Acest  concept  este nescriptural deoarece omul mort spiritual nu poate veni la Cristos avand deja credinta si pocaita ca izvorand din firea-I pamanteasca . De ce spun asta pentru ca in Romani 8.8. sta scris :

,, Deci cei ce sunt în fire nu-I pot fi plăcuţi lui Dumnezeu.”  Tu daca spui ca omul are inainte de nasterea din nou credinta si pocainta , eu iti spun ca un astfel de om este foarte placut Lui Dumnezeu  si in felul acesta tu intri in conflict cu Biblia .

 

 

-         Conceptul de ,, venire la Cristos “ din proprie initiative , este destul de straniu pentru ca Cristos a declarat :

,,Nimeni nu poate veni la Mine, daca nu-l atrage Tatal, care M-a trimis “ . Sa spui ca vii de unul singur ,  fara sa fii chemat si calauzit de pterea Duhului Sfant este un fapt necugetat .

-         Cel care spune ca omul trebuie sa aibe initiativa si  ca  il cauta pe Dumnezeu prin proprie vointa uita ca :

"Nu este niciun om neprihanit, niciunul macar.Nu este niciunul care sa aiba pricepere. Nu este niciunul care sa caute cu tot dinadinsul pe Dumnezeu.Toti s-au abatut si au ajuns niste netrebnici.”- Rom.3.10-12.

-         Toti acestia care cred o astfel de ,,venire  la Cristos “ marturisesc de fapt o salvare prin fapte . Ei neaga constient ca toata rasa umana se naste moarta in Adam ( Ef.2 .1-5. ) si fara posibilitate de a vrea ( Ioan 5.40.),   intelege (1Cor.2.14.) sau cauta pe Dumnezeu (Rom.3.11.)  .

 

 Atata timp cat tu ,,faci ceva “ ,ca Dumnezeu sa iti fie binevoitor si  sa iti de-a  nasterea din nou – vestesti o mantuire prin fapte .

 

   

 

Cum iti dai seama de un crestin care spune ca mantuirea e prin har dar el iti predica o salvare prin fapte ? Foarte simplu , il pui sa iti puna in ordine scripturala pe aceste patru lucruri : - mantuirea

                                             -credinta

                                 - pocainta

 

                                 -nasterea din nou

 

     Cel ce marturiseste mantuirea prin fapte prima o va  da : credinta si pocainta  . Acesta este semnul dupa care ii veti recunoaste . Ei ,, leaga carul inaintea boilor “  si dau ca si cauza tocmai efectele . Cel mai bine acest principiu  : cauza – efect , il vedem  in episodul invierii lui Lazar .  Pana  ce Domnul nu L-a  inviat si chemat afara , el nu stia decat un singur lucru – sa se descompuna . La fel este si in plan spiritual cu cei neregenerati . A spune ca omul vine cu credinta si pocainta este ca atunci cand ai spune ca Lazar facea genoflexiuni si jocuri de glezne inainte de inviere si iesire din pestera unde era ingropat.

   Cel care crede mantuirea  ,,  doar prin har “ din cele patru de mai sus , va marturisi ca nasterea din nou este prima apoi pocainta , credinta  si mantuirea . 

   Doar acesta a inteles harul  . Nu poti face nimic pana  ce  Dumnezeu in suveranitatea Sa vine prin Duhul Sau si te naste din nou  . Aceasta nastere mai este numita si nastere de sus -  indicandu-I Autorul  si pozitia . Fara inceputul vietii spirituale omul este tot mort . Credinta si pocainta nu sunt  niciodata existente in om inainte de nasterea din nou . Daca omul le-ar avea nu prea ar mai avea nevoie de Cristos .

     Credinta , pocainta , vointa si infaptuirea , faptele bune randuite mai dinainte ca omul sa mearga prin ele – toate sunt daruri prin nemerit primite de om doar dupa ce acesta a fost  nascut din nou . Nasterea din nou este cauza si acestea de la urma sunt efectele .

 

Credinta este un dar primit de la Dumnezeu  – Ef.2.8. :

Caci prin har ati fost mantuiti, prin credinta. Si aceasta nu vine de la voi; ci este darul lui Dumnezeu.

 

 

Pocainta este un dar de la Dumnezeu  - F.A.11.18 . :

Dupa ce au auzit aceste lucruri, s-au potolit, au slavit pe Dumnezeu si au zis: "Dumnezeu a dat deci si Neamurilor pocainta, ca sa aiba viata."

 

Vointa si infaptuirea pentru cele spirituale este un dar de la Dumnezeu –Fil.2.13. :

Caci Dumnezeu este Acela care lucreaza in voi si va da, dupa placerea Lui, si vointa si infaptuirea.

 

Faptele bune sunt randuite tot de Dumnezeu ca omul sa le implineasca – Ef.2.10. :

Caci noi suntem lucrarea Lui si am fost ziditi in Hristos Isus pentru faptele bune pe care le-a pregatit Dumnezeu mai dinainte, ca sa umblam in ele.

 

 Totul este nemerit ! Acest nemerit te face sa iti pleci genunchii si  sa iti ridici mainile si privirea in sus si  sa spui – Haleluiah !

 

Faptele bune din efeseni 2 cred ca sunt faptele(lucrarile) facute de isus pentru noi in care trebue sa umbla . Si nu faptele noastr . ???
Adăugat în 05/08/2016 de beniamin76
Statistici
  • Vizualizări: 3899
  • Export PDF: 1
  • Comentarii: 1
Opțiuni