♥ EXISTĂ OARE POSIBILITATEA, CA ORICE OM, INDIFERENT DE ZONA GEOGRAFICĂ UNDE LOCUIEȘTE, SĂ ȚINĂ SABATUL ?
Autor: Mihail Dimitriu  |  Album: Cuvinte de la Dumnezeu  |  Tematica: Adevărul
Resursa adaugata de mihaild in 11/12/2019
    12345678910 10/10 X
Media 10 din 7 voturi
♥ EXISTĂ OARE POSIBILITATEA, CA ORICE OM, INDIFERENT DE ZONA GEOGRAFICĂ UNDE LOCUIEȘTE, SĂ ȚINĂ SABATUL ?

♥ EXISTĂ OARE POSIBILITATEA, CA ORICE OM, INDIFERENT DE ZONA GEOGRAFICĂ UNDE LOCUIEȘTE, SĂ ȚINĂ SABATUL?

♥ DIN CELE DE MAI JOS, SE OBSERVĂ CĂ RĂSPUNSUL LA ACEASTĂ ÎNTREBARE ESTE: CATEGORIC NU!

de prof. Mihail Dimitriu, poet și scriitor creștin

 

► Porunca privitoare la ţinerea sabatului, adică a zilei nelucrătoare (Exod 20.8; 31.14; 35.2; Deut. 5.12; Ier. 17.22,24; Ezec. 20.20) a fost dată de către Dumnezeu doar copiilor lui Israel (Exod 31.13-16; Lev. 19.1-3,30; 23.38; 26.2,46).

► În Biblie nu scrie că Dumnezeu ar fi poruncit primilor doi oameni creaţi de către El, Adam şi Eva, să sărbătorească sabatul (ziua de odihnă).

► După ce evreii au rupt (Is. 24.5; Ezec. 16.59; 44.7) legământul lor cu Dumnezeu (Deut. 31.16,20; Jud. 2.20; 2 Împ. 17.15; 18.12; Ps. 78.10; Osea 8.1; Evrei 8.9), datorită faptului că nelegiuirea pusese stăpânire pe tot poporul evreu (Lev. 26.15; Is. 1.2-10,15; Ezec. 20.13,16, 21,24; 22.8,26; 23.38), Dumnezeu a rostit memorabilele cuvinte:

- “Nu mai aduceţi daruri de mâncare nefolositoare, căci Mi-e scârbă de tămâie! Nu vreau luni noi, sabate şi adunări de sărbătoare, nu pot să văd nelegiuirea unită cu sărbătoarea!” (Is. 1.13);

- ”Voi face să înceteze toată bucuria ei, sărbătorile ei, lunile ei cele noi, sabatele ei, şi toate praznicele ei” (Osea 2.11);

- “Domnul a făcut să se uite în Sion sărbătorile şi sabatul” (Pl. Ier. 2.6).

► Din ultimele trei versete citate, aflăm că Dumnezeu a abrogat porunca referitoare la ţinerea sabatului (Is. 1.13), făcând chiar să înceteze efectiv ţinerea sabatului (Osea 2.11; Pl. Ier. 2.6).

► Din versetele amintite mai sus, rezultă cu mare claritate că: sabatul, care a fost dat doar pentru evrei (Exod 31.13-16; Lev. 19.1-3,30; 23.38; 26.2,46), A FOST ABROGAT CHIAR DE CĂTRE DUMNEZEU, CARE L-A INSTITUIT.

► Abrogarea sabatului rezultă și din următoarele:

- “Atunci unii din partida Fariseilor, care crezuseră, s-au ridicat, şi au zis că Neamurile trebuie să fie tăiate împrejur, şi să li se ceară să păzească Legea lui Moise.” (Fapte 15:5);

- “Căci s-a părut nimerit Duhului Sfânt şi nouă, să nu mai punem peste voi nici o altă greutate decât ceea ce trebuie, adică: să vă feriţi de lucrurile jertfite idolilor, de sânge, de dobitoace sugrumate, şi de curvie, lucruri de cari, dacă vă veţi păzi, va fi bine de voi.” (Fapte 15:28-29)

- Iată, deci care sunt cele 4 porunci, aflate în legea veche (adică legea lui Moise), care nu mai este în vigoare, căci a fost schimbată (Evrei 7:12), care a stabilit Duhul Sfânt că au rămas valabile pentru creștini!

- Deci, Duhul Sfânt a stabilit că au rămas valabile pentru creștini, DOAR 4 dintre poruncile aflate în legea veche (adică legea lui Moise), care nu mai este în vigoare, căci a fost schimbată (Evrei 7.12)!

*

♥ ÎN CE INTERVAL DE TIMP, LI SE PORUNCISE EVREILOR SĂ ȚINĂ SABATUL?

► Dumnezeu le-a poruncit evreilor, ca să ţină ziua de sabat (ziua nelucrătoare), exact în intervalul de timp de douăzeci şi patru de ore, care se scurgea între începutul a două seri consecutive (Lev. 23.32).

► Este evident faptul că, porunca de a ține ziua de sabat, în intervalul de timp de douăzeci şi patru de ore, care se scurgea între începutul a două seri consecutive (Lev. 23.32), nu se putea aplica tuturor oamenilor, și deci nu este posibil de a fi îndeplinită de către orice om. Orice elev ar fi trebuit să afle de la geografie că, în toate acele zone geografice care se află în jurul polilor Nord şi Sud, intervalul de timp scurs între începutul a două seri consecutive, are mai mult de douăzeci şi patru de ore.

Noaptea polară, care se întâlnește în zonele geografice situate dincolo de cercul polar, poate dura până la 6 luni (o jumătate de an), cum se întâmplă și în Groenlanda, cea mai mare insulă de pe Terra.

► De exemplu, în orașul Utqiaġvik (care s-a numit Barrow), noaptea polară are șaizeci și patru de zile de întuneric, adică peste două luni. Orașul Utqiaġvik, din Alaska, se află situat în cel mai nordic punct din SUA, la 2000 km la sud de Polul Nord.

► Dacă în preajma polilor, intervalul de timp scurs între începutul a două seri consecutive, are mai mult de douăzeci şi patru de ore, astfel că acolo nu se poate ține sabatul, ne-am putea pune problema, dacă ar putea fi posibil, ca acolo să se țină sabatul în funcție de oră. Dar, nici acest lucru nu este posibil, întrucât la poli nu există ora exactă! Așa cum se învață la geografie, fusul orar este determinat de longitudine, și pentru că la poli se întâlnesc toate meridianele longitudinale nu poate exista un fus orar propriu-zis. Aici Soarele răsare o singură dată pe an și apune tot o singură dată pe an, deci timpul nu poate fi stabilit, sau ar putea fi stabilit, doar în mod aleatoriu.

♥ Din cele de mai sus, rezultă în mod foarte clar că, pentru un om care locuiește dincolo de cercul polar, sabatul, care durează o perioadă de timp cuprinsă între începutul a două seri consecutive (Lev. 23.32), ar dura: fie mai multe zile, fie peste două luni, fie până la șase luni. Deci, ar fi absurd ca un om să țină sabatul așa o perioadă lungă!

♥ Dacă oamenii care locuiesc în zonele geografice situate dincolo de cercul polar, unde sabatul poate dura până la 6 luni (o jumătate de an), ar dori, prin absurd, să țină sabatul, în pofida faptului că Dumnezeu a abrogat porunca referitoare la ţinerea sabatului (Is. 1.13), făcând chiar să înceteze efectiv ţinerea sabatului (Osea 2.11; Pl. Ier. 2.6), DE FAPT, NICI NU AR FI POSIBIL SĂ ȚINĂ SABATUL!

♥ Deci, Dumnezeu nici măcar nu ar fi putut să dea porunca de ținere a sabatului pentru orice om, indiferent de zona geografică unde omul trăiește!

♥ Iată unul dintre motivele, pentru care, nimeni nu trebuie să judece pe un creștin, dacă nu ține o zi de sabat (Coloseni 2.16)!

♥ Amin!

Până în acest moment nu au fost adăugate comentarii.
Statistici
  • Vizualizări: 741
  • Favorită: 8
  • Gramatical corect
  • Cu diacritice
  • Conținut complet
Opțiuni