Mesajul Pierdut al Lucrurilor Mărunte
Autor: Gelu Murariu  |  Album: fara album  |  Tematica: Diverse
Resursa adaugata de Gellius in 05/02/2019
    12345678910 10/10 X
Media 10 din 2 voturi

Un lucru mărunt trece de obicei nebăgat în seamă, măcar că poate fi purtătorul unui mesaj important. Un simptom abia discernibil ar putea revela instalarea unei boli grave, dacă n-ar fi etichetat ca nesemnificativ. Un ţânţar "nervos şi foarte slab de constituţie" (vorba lui Topârceanu) inoculează germenul fatal al malariei. O schimbare abia perceptibilă în zumzetul motorului se străduieşte a comunica iminenţa unui defect în funcţionarea automobilului, ...

Multe lucruri în viaţă sunt retrogradate la statutul de "mărunt" prin simplul fapt al repetării lor cu oarecare frecvenţă. Procesul se cheamă "obişnuinţă", un mecanism mental cu două tăişuri. Obişnuinţa ne ajută să abordăm în mod automat situaţiile cu care ne confruntăm frecvent, fără a trece de fiecare dată prin întreg procesul de investigare, informare, analiză şi decizie. Lucrând în conjuncţie cu memoria, obişnuinţa ne scuteşte de efortul mental reclamat în mod constant de faptul divers...

În acelaşi timp, obişnuinţa prezintă anumite primejdii; ea toceşte acuitatea mentală în perceperea situaţiilor repetate, reducând la minim (sau la zero) elaborarea. Obişnuinţa funcţionează în acest caz ca un filtru, selectând informaţiile pe care memoria le eliberează la primirea anumitor stimuli din exterior.

De exemplu, când auzim sirena ambulanţei pe drumurile publice, mintea noastră este condiţionată să răspundă într-un anumit fel, extrăgând din arhiva memoriei informaţiile practice, utile şi urgente. Ştim de îndată că trebuie să tragem pe dreapta, făcând loc ambulanţei să zboare spre destinaţia ei. Ambulanţa are prioritate şi, a nu i-o acorda, ne-ar putea costa o amendă grasă. Obligaţii şi consecinţe sunt termenii în care gândim întâlnirea cu ambulaţa.

Cum reacţionăm în timp ce aşteptăm ca ambulanţa să treacă? Nerăbdători, frustraţi! Chiar acum şi-a găsit să vină, când suntem atât de grăbiți! Între timp lumina semaforului se schimbă. Pufnim nervoşi. Încă două minute irosite. Întârzierea ne afectează starea mentală şi programul zilei.

Ce pierdem din vedere? Undeva s-a întâmplat un accident. Cuiva i s-a făcut rău. Cineva se zbate între viaţă şi moarte, iar minutele pierdute de noi pot însemna pentru omul în cauză diferenţa între a trăi și a muri.

Sirena ambulanţei a devenit un lucru mărunt. Ne-am obişnuit să ne oprim la aparenţe. Contabilizăm doar pierderile proprii. Rămânem concentraţi pe noi înşine. Ne-am deconectat, cu multă vreme în urmă, de adevărata semnificaţie a trecerii ambulanţei, care aleargă în ajutorul semenului nostru.

http: //agapianus. wordpress. com

Până în acest moment nu au fost adăugate comentarii.
Statistici
  • Vizualizări: 496
  • Export PDF: 1
  • Gramatical corect
  • Cu diacritice
Opțiuni