Dealul Căpățânii: răstignirea de către trufia „înțelepciunii” omenești
Autor: Laura Daniela Marinau  |  Album: Călătorie în Israel  |  Tematica: Paște
Resursa adaugata de loredanam in 18/04/2017
    12345678910 10/10 X
Media 10 din 2 voturi
Dealul Căpățânii: răstignirea de către trufia „înțelepciunii”  omenești

În afara zidurilor Ierusalimului, se crede că a fost identificată locația Golgotei. Văzută și fotografiată din perspectivă și mai ales din „profil” silueta acestei coline seamăna cu un craniu de om: două văgăuni naturale sunt orbitele, o râpă bolovănoasă pare „nasul”, doar gura nu se mai vede clar….întrucât s-a construit o parcare chiar acolo. Evident, locul nu e decretat „sfânt” ca „Sfântul Mormânt” unde apare ….lumina anuală, de Paștele Ortodox.

Ceea ce mă determină să cred că e chiar Golgota originală, odată ce nu-i intens mediatizată, iar pelerinajele la Grădina Mormântului sunt discrete. Care este originea acestui deal în formă de tigvă de om? Nu cumva s-a format deasupra țestei lui Goliat? Citim în 1 Samuel Capitolul 17:

„ A alergat, s-a oprit lângă filistean, i-a luat sabia, pe care i-a scos-o din teacă, l-a omorât şi i-a tăiat capul.”

57„Şi, când s-a întors David după ce omorâse pe filistean, Abner l-a luat şi l-a adus înaintea lui Saul. David avea în mână capul filisteanului.”

54 „David a luat capul filisteanului şi l-a dus la Ierusalim”.

Pare o ipoteză oarecum fantastică, dar nu imposibilă.

Un arheolog autodidact a pretins că ar fi descoperit peștera lui Ieremia și chivotul Legământului Domnului în ea doar săpând în acest deal al Golgotei. Apoi, după ce a văzut chivotul, autoritățile israeliene de atunci i-au blocat accesul și alte săpături în zonă.

În orice caz, fie că s-a format sau nu în jurul țestei lui Goliat, dealul Golgota are o formă incredibilă de craniu uman.

O morală simplă putem deduce de aici: noi, oamenii, când ne credem uriași ca Goliat, începem să ne imaginăm că suntem….invincibili și cei mai deștepți, ca acela. Și îl „răstignim” pe Dumnezeu Fiul în mintea noastră. Îndrăznim să-L judecăm după standardele, morala și înțelepciunea seculară îndoielnice. Căci Golgota se traduce Calvar în latină. Când punem filosofia și morala lumii acesteia în locul credinței, Îl răstignim a doua oară pe Isus.

Isus a murit pe Calvar…..de atunci calvarul are înțelesul de suferință atroce, de tortură.

Și, de unde știm că nu Îl torturăm din nou pe Domnul Isus cu veșnicele noastre „de ce”-uri și cu întrebările îndoielnice și cu cârtirile noastre camuflate. Din Evanghelii înțelegem că Domnul era exasperat de puțina credință a iudeilor…. Despre noi ce gândește El?

O foarte interesanta si plauzibila ipoteza despre "Dealul Căpățânii" ca reprezentare a capului filisteanului, a dealului "format deasupra țestei lui Goliat" (1 Samuel Capitolul 17). In fond asemnarea cu un craniu omenesc, dar si numele si etimologia cuvintelor prin care se numise acest deal nu este întâmplătoare mai ales ca se stie cata importanta se dadea in timpurile de dinainte de venirea pe pamant a lui Iisus, si in timpul vietii Sale pamantesti, fiecarui lucru, chiar si fiecarei litere a alfabetului. Numirea unui lucru insemna de fapt putere asupra a ceea ce era numit. Dar tot atat de interesanta este si asociatia pe care Dna Doctor Laura Daniela Marinau o face intre dealul in forma de craniu omenesc si presupusa inteligenta de sub teasta pe care se bazeaza si in care se increde omul secular, „înțelepciunea” trufiei omenești care a pus la cale răstignirea. Adevar spune Dna Dr. scriind figurativ: "Când punem filosofia și morala lumii acesteia în locul credinței, Îl răstignim a doua oară pe Isus." Amin!
Adăugat în 18/04/2017 de marin2016
Foarte interesante sugestii și explicații, merită gândite și văzut prin toate Lucrarea completă, necuprinsă de mintea omenească, pt că nimeni nu poate cuprinde cât de precisă și perfectă a fost. Glorie Domnului!!!
Adăugat în 09/05/2017 de Ioanhapca
Statistici
  • Vizualizări: 2643
  • Export PDF: 9
  • Comentarii: 2
  • Gramatical 1
  • loredanam  corecta

    Gramatical 1 0
  • Diacritice 1
  • loredanam  are diacritice

    Diacritice 1 0
  • Conținut 1
  • loredanam  are album

    Conținut 1 0
Opțiuni