Neluțu și facebook-ul
Autor: Petru Lascau  |  Album: Jurnalul lui Ion Pocăitu'  |  Tematica: Educatia copiilor & tinerilor
Resursa adaugata de floridinmaracineni in 29/08/2016
    12345678910 10/10 X
Media 10 din 2 voturi

   După discuția de ieri seară. Neluțu mă cam ocolește. Știe el bine de ce. Pînă acum i-am cam lăsat pe copii să înțeleagă că nu prea le am cu computerul. De altfel, nici nu prea am timp să lucrez pe computer. Am însă un iPad de la unchiul Mihai din America. Ca să nu pună copiii cotul și pe ăsta, îl țin în geantă și îl iau cu mine la servici și la biserică. În pauza de prînz mănînc repede apoi urmăresc știrile și citesc cîteva bloguri.

   Recent, am început să urmăresc pe copiii mei ce postează pe facebook. Mi-a atras atenția fratele Gheorghe, pastorul de la baptiști, vecinul nostru de la parter care s-a plîns într-o dimineață că a văzut pe facebook ceva postări ale fetelor din biserica lui care au pus poze în care arătau cam dezbrăcate.

   Am vizitat contul lui Neluțu și i-am cerut prietenia sub acoperirea unui pseudonim. M-am bucurat că m-a acceptat imediat. Surpriza a fost să-l văd pe Neluțu al meu în costum de baie cu trei fete și ele tot în costume de baie. Le ținea pe două din ele de după gît și avea gura pînă la urechi într-un zîmbet rar văzut la el. Poza ca poza, dar comentariile prietenilor lui m-au umplut de groază. Cîțiva comentau foarte curajoși la formele anatomice ale gagicilor cum le numeau ei pe fete. Unul îl invidia pe Neluțu și-l întreba cu care din ele se culcase...

   Neluțu s-a făcut că e tare ocupat în camera lui, că are de învățat, că are teme. Știam eu că mă ocolește dorind să scape de discuția promisă aseară. Veta a chemat copiii la cină așa că băiatul ieși din ascunzătoare. Îmi ocolea privirea... Draga Veta nu șstia nimic. Nu o necăjesc eu cu probleme ce nu le poate rezolva singură. După cină, am rugat pe Neluțu să vină să mă ajute să fac o pană de la roata de rezervă. A venit bucuros că n-am să-l confrunt de față cu maică-sa și surorile lui. Am început discuția din lift. L-am întrebat cine sunt fetele din poză și cu ce ocazie se pozase cu ele. Mi-e explicat că erau colege de clasă, nepocăite iar poza era făcută în excursia cu clasa lor la munte. Fetele se agățaseră de el. M-a asigurat că nu are nici o legătură sentimentală cu ele.

   - Bine măi Neluțule, dar tu știi că facebookul e un spațiu public iar o astfel de poză te poate compromite. De ce ai pus-o acolo?

   - Nu eu am pus-o acolo, ci una din fete. Dacă o șterg, o postează alții căci ea a ajuns la peste 2oo de prieteni și nu mai pot scăpa acum de ea.

   I-am amintit de comentariile vulgare... a roșit de rușine și mi-a spus că așa vorbesc colegii lui de școală ba chiar și unii din profesori...

   Am avut o lungă discuție cu Neluțu despre pericolele lumii virtuale, ale pornografiei, despre limbajul obscen ce se proliferează pe aceste situri de media socială. A fost de acord cu mine că ar trebui să fie mai atent în alegerea prietenilor și să-i blocheze pe cei ce întrebuințează cuvinte ofensatoare.

   Cred că am avut o discuție bună cu fiul meu iar schimbările le voi urmări. M-a întrebat dacă mama știe ceva și l-am asigurat că nu am discutat nimic cu ea. Apoi și-a pus întrebarea cum de am aflat eu de facebookul lui... l-am întrebat dacă nu cumva a acceptat o cerere a unuia Ghedeon... eu sunt Ghedeon, Neluțule!

   După ce am ieșit din lift, Neluțu se uita la mine ca la o vedenie cu îngeri...

   Puteam citi spaimă în privirile lui, dar și respect și teamă.

Pedagogic text! Asa este!
Adăugat în 08/09/2016 de sanda_tulics
Statistici
  • Vizualizări: 960
  • Comentarii: 1
  • Gramatical corect
  • Cu diacritice
  • Conținut complet
Opțiuni