NASCUT DIN FECIOARA MARIA?
Autor: Anonim  |  Album: fara album  |  Tematica: Nașterea Mântuitorului
Resursa adaugata de olipsuk in 11/12/2015
    12345678910 10/10 X
Media 10 din 1 vot
NASCUT DIN FECIOARA MARIA?

 

Cei ce frecventeaza biserica, marturisesc despre aceast lucru la intalnirile lor::

Fiul lui Dumnezeu - nascut din fecioara - greu de inteles! 

Totusi vei putea intelege o mica parte din acest lucru daca te vei uita cu atentie la felul in care Biblia vorbeste si in alte locuri despre Duhul Sfant.

 

Generatii de teologi si invatati si-au batut capul cu acest concept misterios: "nascut din fecioara". 

Chiar si un cititor simplu al Bibliei ramane pe ganduri atunci cand ajunge sa citeasca aceste afirmatii.

Ce putem intelege dupa ce citim pasajul in care Ingerul vesteste Mariei faptul ca va ramanea insarcinata?

 

NU ESTE VORBA DE O RELATIE SEXUALA

Daca suntem in cautarea unui raspuns in directia aceasta, trebuie sa ne uitam indeaproape la declaratia facuta de catre Inger: acest Copil nu se naste doar din Dumnezeu ci si cu ajutorul Duhului Sfant : "Ingerul i-a raspuns: Duhul Sfant se va pogori peste tine, si puterea Celui Prea Inalt te va umbri.De aceea Sfantul care Se va naste din tine, va fi chemat Fiul lui Dumnezeu."(Luca 1:35).

In limba ebraica , implicit si in gandirea iudeilor, Duhul Sfant este numit "Ruach" - iar acest substantiv se scrie la genul feminin.

Deci Maria va primi Copilul de la "ea" - Ruach - adica de la Duhul Sfant. Este clar deci ca este vorba de cu totul altceva decat ceea ce era obisnuit pana atunci in mitologiile antice, unde un Zeu se impreuna cu o fiinta umana si rezulta un alt semiZeu. Noul Testament nu prezinta nicaieri aceasta idee. Isus este in acelasi timp Dumnezeu (100%) si Om (100%), si nu jumatate om jumatate dumnezeu nici semiZeu nici alt concept hibrid. Ca sa fim mai expliciti: Duhul Sfant nu are si nu a avut nevoie de vreun organ sexual ca Maria sa ramana insarcinata cu ajutorul acestuia.

Este vorba de cu totul altfel de proces , unic, la care nimeni nu s-ar fi gandit sau despre care nimeni nu ar fi banuit ca poate avea loc vreo asemenea nastere vreodata. Prin urmare putem contrazice cu incredere orice declaratie a vreunui filosof sau biolog care va incearca sa explice  "nasterea din fecioara". Taina aceasta este de nedescifrat, si va ramane un mister in intelegerea umana. Oamenii nu cunosc si nu vor putea descoperi niciodata ceva asemanator ca sa poata face o comparatie. Este vorba de un process complet unic, care s-a intamplat o singura si numai o singura data, la care nu exista nici un fel de paralela in toata experienta mondiala a oamenilor.

 

CEVA ASEMANATOR CU CREATIA INITIALA A LUMII

Totusi putem face foarte bine o paralela, dar care la fel ca si in cazul conceptului de "nastere din fecioara" nu ne va putea ajuta sa gasim o modalitate de a da o explicatie sau de face o demonstratie: Creatia : "Pamantul era pustiu si gol; peste fatza adancului de ape era intunerec, si Duhul lui Dumnezeu (de asemenea Ruach) se misca pe deasupra apelor."(Genesa 1:2) Ea (Ruach) este parte din intelepciunea tainica a lui Dumnezeu care a luat parte la creatia initiala. Aceasta devine si mai evident cand este vorba de facerea omului, unde Dumnezeu a zis:"Sa facem om dupa chipul Nostru, dupa asemanarea Noastra;"(Genesa 1:26) - observam folosirea pluralului.

Cine a mai fost prezent alaturi de Dumnezeu cand a creat lumea ? Despre cine mai e vorba cand se foloseste persoana 1 plural - Nostru ? La creatie se vorbeste clar despre inca o persoana - si aceasta este aceeasi "Ruach" - Duhul lui Dumnezeu adica Duhul Sfant.

Atunci aceasta inseamna ca acelasi Creator, care prin Cuvantul Sau insotit de Duhul Sfant a facut aceasta lume fara conditii preliminarii sau vreun model inspirator,pur si simplu din nimic, tot El a fost cel ce a facut posibila nasterea lui Isus Hristos la fel de creativ ca si in prima zi a creatiei. Ceea ce a facut El este unic si inexplicabil ptr noi oamenii pentru ca asa a intentionat El sa fie. El insusi a dorit sa devina Om.  Cine poate fi surprins de faptul ca El a vrut sa faca ceva inconfundabil si inexplicabil ?

 

"NU SE POATE", N-A MAI FOST ASA CEVA 

Cum se poate lucrul acesta ? Maria, care s-a intrebat prima despre lucrul acesta, a primit de la Mesagerul lui Dumnezeu un raspuns simplu: Pentru Dumnezeu nu e nimic imposibil! Este acelasi raspuns care cu sute de ani in urma il primea Avraam impreuna cu nevasta lui, Sara, referitor la nastere:"Este oare ceva prea greu pentru Domnul?" (Genesa 18:14) Logica este de fapt foarte simpla: Daca cred cu adevarat ca exista un Dumnezeu care a creat aceasta lume, si care m-a avut si pe mine in planul Sau, atunci cred ca El este cu adevarat atotputernic si nu are nici un fel de limita.Atunci am dreptate sa cred personal ca Dumnezeu poate sa existe si sa se implice direct si in viata mea. Daca a trebuit ca acest Dumnezeu (poate in ochii nostrii cu idei atat de neobisnuite) sa vina in aceasta lume prin fecioara, atunci nu mai putem face mai mult decat sa ridicam din umeri si sa zicem: Foarte ciudat si greu de crezut! dar totusi: Daca asa a vrut El, de ce nu ?

 

UN EXPERIMENT DE GANDIRE FOARTE FANTEZIST

Dupa ce am fost contrazis de foarte multe ori cu falsa ipoteza ca Isus ar fi un semiZeu, care a rezultat din impreunarea unui om cu un Dumnezeu, vreau sa indraznesc sa fac doar o comparatie.Ne va ajuta poate sa intelegem putzin si sa facem cateva corelatii.Chiar si Biblia nu numai ca nu explica dar si specifica faptul ca aceasta este un proces miraculos, atunci cand Ingerul ii spune Mariei: Duhul Sfant se va pogori peste tine, si puterea Celui Prea Inalt va face posibila minunea aceasta(Luca 1:35).

Sa trecem la abordarea conceptului de "Incrucisare". Va invit sa participati la un experiment absurd de gandire. Biologia lucreaza la nenumarate serii de teste pentru a produce noi specii. De exemplu putem gasi multe feluri de plante rezultate din incrucisare. Acum imaginati-va ca s-ar putea sa incrucisam un trandafir cu un cartof. Ce ar putea rezulta ? Poate ca am reusi sa producem un Cartof-Marzipan si sa uimim productia agricola. Trebuie sa ma dau batut si sa recunosc ca nu cred ca aceast lucru este posibil. Sa mai inaintam inca un pas: ce ar rezulta, daca am putea incrucisa un trandafir cu o melodie ? Non sens veti zice - asa ceva nu este posibil. Totusi incercati sa lasati drum liber imaginatiei...deci, ce ar putea rezulta? Un fel de floare care poate sa scoata sunete ? ...sau un cantec ce poate fi mirosit? Nu, nu putem pune impreuna asa ceva. Ceea ce ne imaginam sunt doar aditiuni la proprietatile pe care le stim deja.Imaginatia noastra nu ne ajuta la asa ceva.

 

CEVA DIFERIT DE TOT CE STIM NOI

Sa mergem totusi inainte si sa facem inca un pas urias: care poate fi rezultatul incrucisarii dintre Dumnezeu si un om ? Trebuie sa precizam de la bun inceput: diferenta dintre Dumnezeu - om este incomparabil mai mare ca intre un trandafir si o melodie, cea din urma apartinand acestei lumi supuse legilor fizicii si legilor naturale pe care le cunoastem. Dar Dumnezeu? El este total diferit in natura Sa de toate celelalte lucruri pe care le cunoastem.El nu face parte din creatia aceasta nici nu are proprietatile vreunui lucru material pe care il cunoastem. Nu, nu vom putea concepe acest mister niciodata. Dar oare chiar este necesar? Mie personal imi ajunge sa stiu ca El concepe lucruri unice si minunate pe care mai apoi le creeaza. Mult mai interesanta mi se pare intrebarea, de ce Dumnezeu a ales sa sfideze chiar si legile biologice atunci cand a fost vorba de nasterea lui Isus?

 

IN CAUTAREA IMPARATIEI LUI DUMNEZEU

La ce ne-ar ajuta chiar daca am accepta realitatea nasterii lui Isus din fecioara daca Dumnezeu ar ramane departe de noi? Sa mai probam cu totul alta modalitate: discutia dintre Isus si Nicodim, relatata in Ioan capitolul 3, aici nu este vorba de nasterea lui Isus. Cred totusi ca aici putem observa ceva foarte important. Nicodim era un om ce cauta realitatea partasiei cu Dumnezeu, Imparatia lui Dumnezeu. Intr-o noapte a cautat sa aiba o dicutie cat se poate de confidentiala cu Domnul Isus. Trebuie sa fi simtit faptul ca prin Isus i s-a oferit sansa de a se apropia de Dumnezeu. Isus a discutat cu el despre felul in care un om poate sa intre in Imparatia lui Dumnezeu si sa experimenteze realitatea viatii cu Dumnezeu. Astfel a existat remarcabilul raspuns: "Adevarat, adevarat iti spun ca, daca un om nu se naste din nou, nu poate vedea Imparatia lui Dumnezeu"(Ioan 3:3). Asadar, nimeni nu poate experimenta deloc realitatea lui Dumnezeu daca nu este nascut din nou , de sus, "din apa si din Duh" (Ruach).

 

"NASTEREA DIN FECIOARA" PENTRU ORICE OM

Asadar cercul se inchide in acest loc. Nascut din nou? Nascut din Duhul? Asta parca ne suna mai cunoscut. Ce i-a spus Ingerul Mariei? Duhul Sfant se va pogori peste tine, si puterea Celui Prea Inalt va savarsi minunea (Luca 1:35). Intr-adevar nu este vorba exact de acelasi proces. "Nascut din Duhul" si "nascut prin Duhul" nu inseamna acelasi lucru. Nasterea lui Isus este si ramane unica si inconfundabila. Si totusi experienta nasterii din nou este ceva foarte apropiat de aceasta. Aici ca si acolo omul experimenteaza cum Dumnezeu din lumea duhurilor, spirituala, total diferita de cea pe care noi o percepem vine si intra in fiinta omeneasca. Dumnezeu intra in contact cu omul, intra in viata lui si creeaza o faptura complet noua (2 Corinteni 5:17): de neinteles, de nedescris, ce nu poate fi demonstrat si totusi trait si experimentt de milioane de oameni!

  Exagerand umpic am putea zice: Nasterea din nou este versiunea "nasterii din fecioara" pentru fiecare om. Cel ce a trait-o nu se mai minuneaza - se increde deplin in Dumnezeu.

Tit 3:4,5,6

"Dar, cand s-a aratat bunatatea lui Dumnezeu, Mantuitorul nostru, si dragostea Lui de oameni, El ne-a mantuit, nu pentru faptele facute de noi in neprihanire, ci pentru indurarea Lui, prin SPALAREA NASTERII DIN NOU SI PRIN INNOIREA FACUTA DE DUHUL SFANT, pe care L-a varsat din belsug peste noi, prin Isus Hristos, Mantuitorul nostru;"

  

  Wolfgang Kraska - pastor Biserica Evanghelica Karlsruhe

 

  Articolul este un extras din cartea sa "Inger, Pastori, Rege? - 24 cugetari referitoare la Nasterea Mantuitorului"

Statistici
  • Vizualizări: 2080
  • Export PDF: 3
Opțiuni