Răscumpărat, înviat, chemat
Autor: John Piper  |  Album: În sfârşit viu  |  Tematica: Meditatii
Resursa adaugata de floridinmaracineni in 11/04/2015
    12345678910 0/10 X
Răscumpărat, înviat, chemat

   Răscumpărat, înviat, chemat

   Să privim acum la aceste trei lucrări ale lui Dumnezeu pentru a vedea cum fiecare dintre ele reprezintă o modalitate de a produce naşterea din nou. Să le analizăm pe rând şi sa le asezam în ordinea în care au avut de fapt loc:

1. DUMNEZEU NE-A RĂSCUMPĂRAT PRIN SÂNGELE LUI ISUS;

2. DUMNEZEU L-A ÎNVIAT PE IISUS DIN MORŢI;

3. DUMNEZEU NE-A ADUS LA VIAŢĂ PRIN CUVÂNTUL LUI VIU ŞI CARE RĂMÂNE PE VECIE.

   "Ştiţi că nu cu lucruri pieritoare - argint sau aur - aţi fost răscumpăraţi din felul vostru de viaţă fără rost, moştenit de la strămoşii voştri, ci cu sângele preţios al lui Hristos, ca al unui miel fără meteahnă şi pată."

   Ceea ce se subliniază aici în legătură cu naşterea din nou, este faptul că viaţa veşnică nu este posibilă pentru păcătoşi înrobiţi dacă nu se plăteşte o răscumpărare. Textul acesta sugerează că noi toţi am fost în robie sau captivitate faţă de diferite feluri de gândire, simţire, şi acţionare care ne-ar fi distrus. Noi ne aflam sub mânia lui Dumnezeu care ne lăsase în voia acestor feluri deşerte de vieţuire. Robia faţă de aceste căi păcătoase ne-ar fi distrus dacă nu am fi putut fi răscumpăraţi din această robie.

  Dumnezeu a plătit acest preţ de răscumpărare trimiţându-L pe Hristos să sufere mânia Lui.

   Acesta este fundamentul istoric de neclintit care face posibilă naşterea noastră din nou. Trebuia să existe anumite evenimente istorice obiective în viaţa lui Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu, ca bază pe care să ne unească pe noi cu Hristos ca să creeze credinţa şi sa ne dea viaţă nouă. Iisus a spus în Marcu 10.45:

"Căci Fiul Omului n-a venit ca să fie slujit, ci ca să slujească şi să-Şi dea viaţa ca răscumpărare pentru mulţi."

   Acesta este motivul pentru care a avut loc evenimentul istoric al întrupării.

   Fiul Omului a venit "să-Şi dea viaţa ca răscumpărare pentru mulţi". Lucrul acesta trebuia să se întâmple ca fundament pentru darul gratuit şi plin de har al naşterii din nou pentru păcătoşi nevrednici ca noi. Şi, din moment ce naşterea din nou reprezintă darul vieţii veşnice, nu doar o viaţă nouă, preţul de rascumparare trebuia să fie nepieritor - nu ca argintul sau aurul. Sângele lui Hristos este infinit mai preţios şi, prin urmare, nu îşi poate pierde niciodată puterea de răscumpărare. Viaţa pe care o câştigă este veşnică. Astfel, modalitatea prin care Dumnezeu produce naşterea din nou este prin plata unei răscumpărări pentru viaţa veşnică pe care o oferă. 

   Al doilea eveniment istoric obiectiv care a trebuit să aibă loc pentru ca noi să ne naştem din nou la viaţă veşnică a fost ÎNVIEREA LUI IISUS DIN MORŢI.

   Naşterea din nou este ceva ce se petrece în noi atunci când Duhul Sfânt ia inima noastră moartă şi ne uneşte cu Hristos prin credinţă astfel ca viaţa Lui să devină viaţa noastră. Aşadar, este logic că Iisus trebuia să fie înviat din morţi pentru ca noi să putem avea viaţă nouă în unire cu El. Naşterea din nou are loc în unire cu Hristosul întrupat, nu doar cu Fiul veşnic al lui Dumnezeu înainte de întruparea Sa. Viaţa nouă pe care o primim la naşterea din nou este viaţa lui Iisus care a trăit în istorie. Prin urmare, dacă EL nu ar fi înviat din morţi, nu am fi putut avea viaţă. Aşadar, a doua modalitate prin care Dumnezeu produce naşterea din nou este învierea lui Iisus din morţi.

   A treia modalitate prin care Dumnezeu cauzează naşterea din nou este chemarea pe care ne-o adresează. Petru ne spune să trăim diferit acum pentru că în trecut ni s-a întâmplat ceva anume. Acest act al chemării e modalitatea prin care Dumnezeu ne face să fim născuţi din nou. El ne răscumpără cu sângele lui Hristos. El înviază pe Hristos din morţi. Şi El ne cheamă la o viaţă în unire cu Hristos.

   ......................

   Evanghelia este propovăduită tuturor oamenilor şi totuşi, nu toţi sunt născuţi din nou; acesta e motivul pentru care vorbim de o chemare generală adresată de Dumnezeu prin Evanghelie. Chemarea generală - Cuvântul propovăduit al lui Dumnezeu, Evanghelia, - pătrunde în urechile tuturor celor ce ascultă şi care sunt morţi din punct de vedere spiritual. Dar nu toţi vin la viaţă!

Până în acest moment nu au fost adăugate comentarii.
Statistici
  • Vizualizări: 1078
  • Export PDF: 1
  • Gramatical corect
  • Cu diacritice
  • Conținut complet
Opțiuni