Jurnal de misiune - India - 31 iulie - 9 august 2009
Autor: B.B.  |  Album: fara album  |  Tematica: Diverse
Resursa adaugata de BenHur in 18/08/2009
    12345678910 0/10 X
Jurnal de misiune - India - 31 iulie - 9 august 2009

     Pace voua tuturor celor care sunteti implicati in sustinerea lucrarii de misiune din India. As vrea sa impartasesc cu voi cateva din experientele pe care le-am trait in primele 2 saptamani din India, iar ca sa nu fiu plictisitor, si nici foarte formal, voi scrie doar lucrurile pe care le consider mai importante si folositoare de stiut. Pentru cei care nu stiu, suntem o echipa de 10 persoane, intr-o calatorie misionara in India pentru 18 zile.

31 Iulie, Vineri, New Delhi

    
Cu ajutorul Domnului, am ajuns cu bine in India, dupa o calatorie de aprox 8-9 ore cu avionul Budapesta-New Delhi, cu escala de 2 ore in Istanbul. Primul lucru de care te lovesti cand cobori din avion, unde este A/C(aer conditionat), este caldura, nu exagerat de mare, dar din cauza umiditatii de peste 60% in aer, simti ca este mult, mult mai cald. Asa ca la ora 5 dimineata, dupa toate formalitatile din aeroport, cand am iesit in strada, parca era ora 15 la noi in plina vara, dar nu acel aer uscat, ci un aer umed, te simti de parca tot timpul esti cumva nespalat, si cleios. 
    In fine, dupa ce am ajuns la hotel si ne-am odihnit putin, am mers in vizita la un frate care ingrijeste de 28 de copii, cu varsta intre clasele 2-8. Am coborat la subsol, unde acesti copii isi faceau temele pentru scoala, intr-o caldura de cel putin 40grC, deoarece caldurii de afara se adauga si cea provenita din bucatarie, care era intr-o incapare alaturi. Ceea ce m-a impresionat a fost faptul ca ei erau foarte fericiti. Ne-au cantat cateva catari in hindi, in stilul lor indian, tot timpul cu zambetul pe buze. Le-am cantat si noi, iar apoi ne-am jucat cateva jocuri cu ei, desigur in engleza, ceea ce pentru mine a fost o prima provocare. Le-am cumparat suc rece si ciocolata, si au fost asa de fericiti, chiar daca nu au avut pahare, si au trebuit sa bea cate 2 dintr-unul, mi-a placut ca lua primul nu mai mult de o gura, si apoi intindea la celalalt, si tot asa. Nu era problema cine bea mai mult...
    Mi-a povestit fratele care ingrijeste de ei ca a fost invitat de unele biserici din America sa prezinte lucrarea lui, ca sa primeasca bani, insa a refuzat invitatia, deoarece in timpul cand pleaca el de langa copii, nimeni nu poate sa preia lucrarea pentru a conduce copiii si sa ii invete, asa ca ei pierd foarte mult. A fost plecat 3 luni impreuna cu sotia in Brazilia(ea e din Brazilia), iar cand au revenit, a fost nevoie sa reia tot procesul de invatare de la inceput. Rugati-va pentru astfel de oameni, ei duc tot greul lucrarii, si nu prea ii ajuta nimeni.
 


1 August, Sambata, Varanasi

Am zburat cu avionul de la New Delhi la Varanasi. Pe la ora 4 am ajuns in Varanasi, si apoi am intrat cu adevarat in ceea ce se numeste India. 
    Varanasi este centrul cultural si religios al Indiei, un oras mai important pentru religia hindusa decat chiar si capitala Delhi, deoarece hindusii cred ca acesta localitate este cea mai veche de pe pamant, si ca a fost infiintata de Shiva, unul din cei mai importanti zei, care a coborat pe pamant in Varanasi, si toti indienii cred ca venind in Varanasi, calca pe urmele lui Shiva. Totodata, aici este si Raul Gange, sau Ganga, cum ii spune ei, de la zeita cu acelas nume, unde vin indieni din toate partile sa faca baie in apa sfanta, si sa aduca jerfe idolilor din sutele de Temple din Varanasi. La fiecare 10 case de oameni, exista un Templu Hindus.
 
     Mizeria de aici este de nedescris...chiar nu stiu cum as putea sa descriu asa ceva, pot sa va spun doar ca in
Romania nu am vazut niciodata, niciunde asa ceva. Orasul are 4 milione de locuitori, si nu este foarte mare, deci va dati seama de densitatea populatiei. Traficul este superb, toti merg peste tot si pe unde vor. Nimeni nu respecta regulile, deoarece 80% din oameni sunt analfabeti, nu stiu sa scrie sau sa citeasca, asa ca nu poate fi vorba de reguli in trafic. Cel mai distractiv este faptul ca in intersectiile "mari" scrie: Follow Traffic Rules(respectati regulile de trafic). Mai vezi si cate un politai pe ici colo, care stie sigur ca nu are nici o sansa in mijlocul unui asemenea trafic. E o splendoare sa auzi peste tot in jurul tau claxoane, dar nu e greu decat pana te obisnuiesti. Partea frumoasa este ca ei nu claxoneaza cand sunt nervosi, ci fiecare claxoneaza ca sa spuna celorlalti din trafic: Hei, vezi ca vin eu. Aici se aplica regula(singura dealtfel): "Apa curge pe unde este cel mai usor". Trec de multe ori pe la centimetri unii de altii, dar nimeni nu se enerveaza. Singura autoritate aici este armata. Cand vin ei, sti sigur ca ceva e problema. Poarta mitraliere, bastoane si toate cele. 
    Am ajuns destul de tarziu, insa tot nu m-am abtinut ca inainte de masa de seara sa nu merg pana la Gange, 5 minute departare, unde poti sa vezi lucruri care nu le-ai vazut sigur niciodata inainte.
 

2 August, Duminica, Varanasi

   
Am fost in vizita la o biserica metodista. Fratele pastor s-a nascut din nou cu mai multi ani in urma, dupa multi ani de rugaciune din partea sotiei lui, iar acuma este un om care a lasat la oparte formalismul bisericii, si a ales sa predice doar Adevarul. Ceea ce ne-a intristat a fost faptul ca pastorul face 2 servicii divine duminica: de la 8:30 la 10:30 este serviciu cu crestinii mai vechi, mai religiosi, care nu ii pot accepta pe cei mai de curand veniti la pocainta, astfel ca al doilea serviciu se face de la 11. De vina este sistemul castelor, sistem care ii tine legati pe indinenii saraci de saracia lor pentru toata viata. Toti pe care i-am intrebat mi-au spus ca un indian nascut in casta inferioara(de fapt sunt peste 30 de caste, dar ca sa fie mai simplu o sa le spun casta inferioare, de mijloc, si superioara) nu are nici o sansa sa iasa din aceasta casta, toata viata lui, lucru care se va transpune la copii, si asa din tata in fiu... De aceea oamenii din casta superioara sau medie privesc cu dispret catre cei din casta inferioara, si acest lucru e ca si comunismul la noi, nu mai poti sa il scoti din inimile oamenilor chiar daca a fost abolit. Constitutia Indiei sustine inexistenta castelor, dar ele exista in fiecare domeniu al vietii, si din nefericire, chiar si in biserica.  
    Dupa masa de pranz am fost la fratele pastor in familie, unde am discutat cate ceva despre viziunea pe care o are cu biserica, si cel mai frumos, ne-a povestit cum Dumnezeu l-a scapat de mai multe ori de la moarte, cand oameni din biserica lui au vrut sa il omoare, deoarece nu le placea ca predica adevarul. Rugati-va pentru el si pentru familia lui, care se implica foarte mult in lucrare, si mai ales cu copiii.

3 August, Luni,
Varanasi

    Sunt la un internetcafe, si va scriu...in miros de tamaie, caldura, praf...iar pe strada, in megafoane se aude cantecul preotilor de la Golden Temple(Templul de Aur), o muzica pe care mi-as dori sa o auziti...deoarece iti taie respiratia, si simti ca un pumn in piept, care se urca in gat, si parca nu mai poti respira...sunt Mantrele lui Shiva, rugaciuni cantate catre Shiva, marele lor zeu. Shiva este zeul distrugerii, în timp ce Brahma este creatorul, iar Vishnu păstrătorul şi conservatorul.Se poate simti o presiune spirituala pe care in Romania nu am simtit-o niciodata. In fata mea pe birou este cel mai important lucru pentru indieni: un zeu sculptat din lemn, iar mai in stanga in incapere, un fel de altar unde mai vine cate unul altul si arde tamaie, si pune flori sau fructe...sobolanilor bineinteles.
    Azi dimineata m-am sculat pe la ora 5, hotarat fiind sa merg pe la Ghat-urile de pe raul Gange. Ghat-urile sunt denumirea data scarilor care coboara de la Templele Hinduse aflate pe mal, la raul Gange.
 
    Indienii sunt foarte matinali. La ora 5:30 ei deja sunt la inchinare. Astfel dimineta devreme oamenii se scoala, si merg la rau unde fac o baie, se spala cu sapun, iau apa din rau in sticle, merg cu ea la templu, unde o varsa peste idolii lor, cumpara flori si fructe, se inchina, iar apoi isi vad de treburile casei. In timpul zilei este posibil sa mai treaca pe la temple, si de obicei o fac de cateva ori pe zi ca sa se inchine.
 
    Sunt foarte prietenosi, gata oricand sa vorbeasca cu tine, chiar daca isi lasa munca lor, ei sunt gata sa discute, sa iti explice si sa iti faca oferte.
 
    Cand am ajuns pe mal, m-a izbit privelistea oamenilor care dorm pe scari, pe cimentul gol, sau pe o bucata de panza, deoarece multi indieni vin aici, si mai ales batrani, ca sa fie aproape de rau cand mor, deoarece ei cred ca daca atunci cand mori, esti langa rau si te atingi de apa, sau cei care te ingroapa te scalda in rau, sufletul va fi eliberat din ciclul reincarnarilor nesfarsite, si va merge direct in Nirvana. N-am sa intru in toate detaliile religiei lor, deoarece sunt foarte multe. Pentru cei care vor, pot sa studieze mai aprofundat.
 


    De-a lungul raului, zeci de oameni te intreaba daca nu vrei sa inchiriezi o barca, sa te plimbe pe rau.
 


    Ceea ce mi-am dorit foarte mult a fost sa ajug la cele 2 crematorii, locul unde ei isi ard mortii. Cand moare cineva, familia il imbraca in alb, il duce la rau, unde corpul este imbaiat, apoi cumpara 250kg de lemne, si alte lucruri ritualistice, si pregatesc rugul peste care pun mortul, si peste el mai pun cateva lemne. Cand totul este gata, familia merge la un Brahman, caruia ii platesta ca sa poata lua putin jar din focul etern(eternal fire), cum il denumesc ei. Hindusii cred ca acest foc a fost aprins de Shiva cu 3500 de ani in urma, si de atunci din generatie in generatie, el este tinut aprins continuu. Nu stiu cat de adevarat este, dar sunt foarte sigur ca de cateva sute de ani aces foc nu s-a stins niciodata, pentru ca hindusii ar prefera sa moara ei, deca sa lase ca acest lucru sa se intample. Si cu acest foc aprind toate lemnele folosite la incinerare. La cel mai mare din cele 2 crematorii, se ard circa 200-300 trupuri pe zi. Cenusa rezultata din lemne si din trupul ars, este aruncata in rau. Momentul in care cenusa atinge raul, cred ei, sufletul este eliberat din ciclul reincarnarilor.
 
     Azi am discutat cu mai multi dintre ei, si mi-au explicat exact tot ceremonialul, insa vi l-am spus pe scurt. Mi-a mai povestit ca se intampla 3 lucruri la crematorii:
1. Atunci cand sunt arse trupuri, nu miroase urat, lucru pe care pot sa il confirm. Nu se simte nici un miros ca acela cand arzi par sau orice fel de carne.
 
2. Daca ploua, focul cu care incinereaza pe cineva nu se stinge, lucru pe care nu pot sa il confirm, deoarece nu a plouat ca sa vad si sa verific personal.
 
3. Lemnul folosit nu trebuie sa fie uscat ca sa arda, deoarece arde si daca il scoti din apa. Ei il tin ani de zile in apa, si apoi il folosesc la crematorii. Toate aceste 3 nu m-ar mira sa fie adevarate, deoarece spiritele au atata putere aici, incat aceste lucruri trebuie sa fie ceva foarte obisnuit la ei. Oamenii cand vad aceste lucruri, sunt mai convinsi ca inchinarea lor e buna. Ceea ce e total eronat. Insa aici Satan este la el acasa. Noi luptam pe terenul lui. 
 

 

Exceptie de la incinerare fac doar urmatoarele categorii de oameni: copiii, care sunt considerati sfinti, mamele insarcinate, leprosii, oamenii sfinti(sadhu), si cei muscati de sarpele cobra. Acestora, cand mor, le leaga o piatra de corp, ii duce cu barca in mijlocul Gangelui, si acolo ii "inmormanteaza". Asa ca va puteti da seama dupa toate cele prezentate, cam cat e de "sfant" si de curat Gangele. Totusi, Varanasi este alimentat cu apa de acolo, desigur filtrata, dar....???? Oamenii fac baie zilnic acolo si uneori beau apa direct din rau....


     In drumul meu am intalnit un Sadhu, un om sfant la hindusi, care si-a pus viata deoparte doar pentru rugaciune, si meditatie. In fiecare dimineata devreme, spun oamenii, el vine si se roaga zeitei
Ganga, facand diferite ritualuri. Am atasat cateva poze cu acest om. Imi parea rau ca nu am putut sa filmez, ca sa va dati seama mai bine in ce conditii traiesc acesti oameni. La crematorii nu ai voie sa faci poze, am facut totusi una inainte sa imi spuna, si inca una mai de aproape. 


    Astazi se incheie festivalul, e ultima zi inchinata lui Shiva. Mii de oameni din toate partile Indiei au venit in
Varanasi. Fiecare isi cumpara un fel de ulcior mic, il umple cu apa din rau, apoi se aseaza ore intregi la coada, ca sa isi poata duce jertfa la Templul de Aur. La ora 8 cand ma pregateam de intoarcere din vizita mea, randul de oameni se facuse de cativa kilometri. Armata este prezenta inca, deoarece in orice moment poate izbucni o neintelegere, si o astfel de masa de oameni se aprinde imediat, macar ca, in general, sunt oameni destul de rabdatori. Am vrut sa vad si eu renumitul Templu, care este un important punct turistic, dar un brahman nu mi-a dat voie. Si poate e mai bine asa. Un bun crestin care inainte a fost hindus, spunea ca uneori cand trece pe langa acest templu, simte o atractie ca de la un magnet enorm de puternic care vrea sa il atraga inauntru. Dar slavit sa fie Domnul care l-a pazit si pastrat pe calea Sa.  

Motive de rugaciune:


- rugati-va pentru protectia noastra, este cel mai important. Oamenii nu stiu ca suntem misionari, politia probabil banuieste, insa duhurile sigur stiu, iar Satana nu va sta nepasator. In India tot ce exista, absolut tot este plin de spiritism si vrajitorie. Asa ca avem foarte mare nevoie de rugaciunile voastre
- de asemenea,
maine cu ajutorul Domnului, vom pleca din Varanasi, 16 ore cu trenul spre Siliguri, pentru continuarea calatoriei. Pe tren de obicei se fura foarte mult de la turisti. Rugati-va sa fim ocrotiti, si sa nu ni se fure nimic


04 August, Marti, Varanasi
    Azi dimineata am plecat cu toata echipa pe Gange. Bineinteles, disdedimineata, cand oamenii se duc la rau pentru baia ceremoniala. Dupa ce m-am targuit cu cativa barcagii, in sfarsit am gasit pe unul care ne-a oferit un pret rezonabil pentru a ne duce cu barca. Sincer sa fiu, mi-a si fost jena sa ma targuiesc la pret, pentru ca acesti oameni traiesc vaslind pentru cateva zeci de lei, iar o mare parte dintre ei erau batrani, insa n-ai ce face, trebuie sa negociezi, deoarece, ei vazandu-te strain, iti pun niste preturi de 2-3 ori mai mari decat normal. Cu noi au venit 3 vaslasi, unul tanar, si doi la vreo 50-60 de ani.
    Trebuie sa treci pe aici ca sa iti dai seama cu adevarat ce inseamna Gangele pentru sarmanii hindusi. Altfel, n-ai cum sa simti durerea care iti strapunge inima,  vazand sutele de Temple de pe mal si Ghat-urile. Mirosul de fum, de mizerie, de cadavru...nu poti sa ramai insensibil, decat daca esti o stanca. Culoarea raului...un maroniu inchis...parca iti spune durerea pe care o traiesc acesti oameni, cautand sa multumeasca miile de zei pe care ii au, traind cu frica de razbunare a lui Shiva, daca acestuia vreodata nu ii va placea ceva la hindusi.
    Anul acesta nu a plouat decat foarte putin. Oamenii spun ca diferite persoane de la conducere apeleaza la vrajitori, care opresc ploaia prin vrajile lor, cu scopul de a castiga bani prin import. Astfel, fructele n-au prea crescut, iar caldura este foarte mare tinand cont ca e anotimpul ploios.
    Trecand pe langa oamenii care isi vedeau de treburile lor, am vazut un batran. Era in apa pana la piept, avea ochii inchisi, si se inchina in directia apei, zeitei Ganga. Am fost socat sa il vad ca ia apa cu mana, o duce la gura cu atata piosenie, si...o bea. Parca este peste puterea mea de gandire. El stie foarte bine ce infectie este in rau, si totusi...? Vazandu-l mi-am dat mai bine seama in ce intuneric traiesc hindusii.
    Seara am pornit spre Siliguri. Fiind in gara pe la ora 20, primul lucru care te izbeste este multimea sobolanilor. Stiam de acasa ca India e un loc dur, cu multe vietati, dar niciodata nu mi-as fi inchipuit asa ceva. Mergeam pe peron, si jos, intre liniile de tren misunau sute de sobolani. Sincer, nu exagerez daca spun ca erau si mai multi. Si de cealalata parte a peronului erau magazine cu mancaruri. Ceva foarte obisnuit in India. Doar pofta sa ai. Ma gandeam ca probabil cei de la trenuri nici nu se mai chinuie sa ii starpeasca. Oricum se inmultesc foarte rapid. Asta e India...nu m-am uitat si la celelalte linii, dar daca la fiecare era asa, ceea ce este foarte probabil, atunci gara era crescatorie de sobolani, si...superfocar de infectie.
     In fine, ne-am urcat in tren. Calatoria de 18 ore tocmai incepea. Ne-am luat bilete la cuseta, ceea ce in India inseamna vagon fara compartimente, cu paturi jos, si inca 2 peste, cat se poate de inghesuite. Asta e, n-ai ce face, indienii sunt foarte multi, au nevoie de cat mai putin loc ocupat de o persoana.
    Am mai discutat cu doi tineri indieni despre credinta lor, pe holul vagonului...trebuia sa strigi ca sa te intelegi...unul mi-a spus ca nu crede in nici o carte religioasa, doar in stiinta, si nici in Biblie. L-am intrebat daca a citit Biblia...mi-a spus ca nu. Cum poti sa spui ca nu crezi in ceva daca nici macar n-ai habar despre ce scrie acolo....? Asta e...daca nu sunt hindusi, sunt musulmani, iar daca nu sunt musulmani sunt budisti sau atei.
    In fine, m-am ghemui pe patul etajat, si m-am acoperit cu patura pusa la dispozitie in tren. Mirosea nu tocmai frumos, dar acceptabil. M-am intrebat daca nu are cumva pureci, dar fiind obosit, am adormit in timp ce trenul isi facea drum prin intunericul fizic si spiritual al Indiei...
 
5 August, Miercuri, Varanasi - Siliguri

Vreau sa multumesc tuturor celor care s-au rugat pentru noi, Domnul ne-a pazit si am ajuns cu bine in Siliguri, seara pe la ora 5. Slavit sa fie Domnul ca nu ni s-a furat nimic, si toate bagajele le avem cu noi, macar ca din trenuri se fura destul de des, dar ingerii Domnului au fost in jurul nostru si am fost paziti.

In drumul nostru cu trenul, am trecut prin statul Bihar, si ceea ce m-a impresionat foarte tare a fost intinsele culturi de orez. Oamenii, de dimineata de la 6 ii vezi la munca, toata ziua cu picioarele in apa pana la glezne, semanand orez, sau pregatind ogoarele pentru plantare. Lucrul se efectueaza manual, oamenii stau aplecati toata ziua, in special femeile, le vezi pe ogoare, chiar si cu copii mici in spate, iar copiii mai marisori ii ajuta pe parinti. Nu am vazut decat un singur tractor, in rest doar boi sau vaci, cu care oamenii lucreaza pamantul.

Cei care traiesc la sate sunt foarte saraci. Casele lor sunt un fel de grajduri, iar cand ploua, e un noroi de nedescris. Am vazut zeci de sate in care singura cladire din ciment si caramizi, era templul. In rest peretii sunt facuti din bete de bambus, iar tabla pe acoperis este deja un lux.

M-a durut ce mi-a spus un inginer, discutand cu el pe tren, faptul ca nimeni nu ar sta in aceste sate, din cauza mizeriei. Despre misionari sau biserici, nici nu poate fi vorba. Statul le-a oferit o suma destul de mare de bani fiecarei familii, ca sa isi construiasca o casa decenta, si sa poata trai cultivand pamantul. Dar cei mai multi barbati au luat banii, si i-au cheltuit pe bautura sau droguri, ruinandu-si atat vietile lor cat si ale familiei. Si Satan e foarte multumit si fericit ca oamenii traiesc intr-o astfel de mizerie. Numai Biblia le poate schimba viata. Dar cum vor crede, daca nu au auzit Vestea Buna?

Am sa revin cu mai multe detalii despre Bihar, mai tarziu, cand voi merge acolo, pentru a doua parte a lucrarii mele din India. Fiti binecuvantati.

6-8 August, Joi-Sambata, Siliguri

Impreuna cu echipa am participat la o conferinta pe tema misiunii in lume, unde s-a prezentat pe scurt problema e.va.nghe.li.za.rii grupurilor etnice de mu.sul.ma.ni, aprox 4000, care inca nu sunt atinse(am scris cu puncte din motive de securitate). Totodata s-a prezentat si provocarea budistilor, care sunt foarte impotrivitori. A fost foarte frumos, si Dumnezeu ne-a vorbit inca odata, si ne-a aratat ca mai este atata loc pentru misionari si lucratori in Campul Evangheliei, dar ca sunt asa de putini cei care vor sa lase tot si sa se puna la dispozitia Domnului.

Cu parere de rau, nu voi prezenta mai multe lucruri din ce s-a discutat, nici numele pastorilor implicati, si nici poze, deoarece India este a doua tara ca numar de m.usul.m.ani din lume, iar pentru ca acest jurnal apare pe un site public, din motive temeinice am hotarat ca e mai bine asa.

Ceea ce vreau sa va prezint pe scurt, e o marturie care atunci cand am auzit-o nu mi-a venit sa cred ca asa ceva poate fi adevarat. Este vorba despre un bhutanez in varsta de 50 de ani, care a fost calugar budist timp de 28 de ani, si a ajuns printre calugarii cu cele mai mari puteri spirituale. Cineva mi-a spus ca duhul Budismului este mult mai puternic decat cel al hinduismului si chiar decat al islamismului, si nu am inteles de ce. Dar dupa ce am ascultat marturia aceasta, am inteles.

Iata asadar, din cele ce povestea el, cateva cuvinte: s-a nascut intr-o familie bhutaneza, si a fost ingrijit de bunica lui. In capitala Bhutanului, era cel mai important templu budist, unde 2000 de preoti studiau cum a devina cei mai puternici calugari. Erau viitorul puterilor spirituale budiste. Bunica lui a aranjat cu un calugar batran care avea mare influenta acolo, ca si nepotul ei de 8 ani sa fie admis la templu. Si pentru ca budistii nu primesc si nu dau mita, copilul a trebuit sa munceasca 3 ani la casa calugarului, pentru favorul acordat. Dupa 3 ani a fost admis si acceptat ca viitor calugar la Templu.

A trecut repede prin toate fazele incepatoare, si a urcat in grad, fiind unul din cei mai constiinciosi studenti. Astfel dupa un anumit timp, a ajuns la proba care avea sa il treaca cu mult mai sus decat ceilalti studenti de seama lui, o proba pe care foarte putini reuseau sa o treaca. Aceasta consta in 3 ani si 3 luni de izolare completa, undeva intr-o pestera mica, sau o gaura ingusta in stanca. In tot acest timp nu avea voie sa ia legatura cu nici un om, preot, sau oricine ar fi din afara, nici macar cu parinti sau frati. Mancarea trebuia sa si-o pregateasca singur, uneori cate un alt preot, noaptea, ii mai punea provizii printr-un fel de gaura, fara sa ia contact cu el. Avea voie sa isi faca foc pentru mancare o singura data pe zi. "Toaleta" consta intr-o mica gaura intr-un colt, sau putea sa iasa doar la miezul noptii afara, pentru nevoile personale, dar avand grija sa nu intalneasca pe nimeni.

Astfel, in primele 4 luni(asta era doar incalzirea) trebuia sa faca in fiecare zi 4000 de prosternari cu fata la pamant, apoi sa se ridice in picioare, si din nou prosternare, si tot asa. In fiecare zi, 4000, timp in care trebuia sa recite pe de rost una din cele mai grele mantre ale lui Buddha.
Dupa acest timp, venea un an in care trebuia sa stea in pozitia de lotus(cu picioarele in fata incrucisate, pozitie tipica de meditatie), avand in fata lui o piatra. Toata ziua statea si privea la piatra, fiind foarte atent ca gandul sa nu ii fuga in alta parte, decat fiind concentrat la acea piatra. Era vorba de un control al mintii, si un puternic exercitiu de concentrare. Dupa mai multe luni, cand reusea sa faca acest lucru, trebuia sa schimbe piatra cu o fotografie a lui Buddha, si sa continue pana la sfarsitul anului, concentrandu-se doar la Buddha, si meditand. In acest timp incepea sa aiba viziuni, si sa intre in transa.

La finele acestui an, incepea un alt an in care nu avea voie sa se spele pe fata, sa isi pieptene parul, nici sa se spele pe dinti sau sa isi taie unghiile. Timp de un an, afara timpului cand isi gatea, statea numai in rugaciune catre Buddha. Cu usurinta va puteti da seama ca in catva timp avea paduchi, unghii mari, mizerie si un miros groaznic. Insa nimic nu trebuia bagat in seama, decat rugaciunea si meditatia.

Dupa acest timp urma o perioada cand ii era impus sa practice yoga, complet dezbracat, facand exercitii de respiratie, timp in care sarea in pozitia de lotus, in fata pozei lui Buddha.

Dupa incheierea celor 3 ani si 3 luni, iarna veneau 7 calugari la el, si la ora 2 dimineata era dus langa un rau, in munti, complet dezbracat. I se dadea o toga(un fel de mantie cu care se acopera budistii), iar el trebuia sa inmoaie acea toga in apa inghetata, si apoi sa se imbrace cu ea. Scopul exercitiului era de a usca acea toga inghetata, imaginandu-si ca innauntrul lui are un foc, si astfel, prin puteri supranaturale si prin concentrare, trebuia sa usuce toga. Cand toga era uscata, o inmoia din nou in apa raului, si repeta exercitiul de 25-30 de ori. Totul se facea fara vreun foc in apropiere, sau vreo sursa de caldura. Cu greu ne putem da seama de ce forte era in stare sa exercite acest om, cand reusea sa treaca de acest test.

Urma apoi timp de o luna sa doarma avand sub perina un craniu, in care se punea un anumit lichid(imi pare rau ca nu am reusit sa inteleg ce fel de lichid). Craniul era apoi invelit astfel incad sa nu curga acel lichid, iar scopul acestui exercitiu era de a-i schimba visele. Dupa mai mult timp, el reusea un control al mintii pe deplin(engl:mind control), astfel ca si in cel mai adanc somn, si cele mai stranii vise, calugarul era in stare sa fie deplin constient de faptul ca el insusi doarme, si de tot ce se petrece in jurul lui.

A trecut cu succes toate aceste teste, si a ajuns sa fie sef pentru alti 20 de calugari, pe care trebuia sa ii treaca prin acelas proces de formare. In scurt timp a ajuns cu putin mai prejos decat Je Kambo. Acesta e liderul spiritual al Bhutanului, calugarul cu cele mai puternice forte spirituale, fiind pe aceeasi treapta cu imparatul tarii, care e liderul politic.

Ramane in aceasta pozitie timp de 8 ani, dupa care apare o neintelegere puternica intre el si un alt mare calugar. Pentru prima oara incepe sa isi puna intrebari despre salvarea lui, daca dupa toate aceste lucruri va fi acceptat sa atinga Nirvana, sau nu. Fiindca nu gaseste raspuns la aceasta intrebare(deoarece Buddha nu garanteaza atingerea Nirvanei), cade intr-o puternica depresie, ajungand la disperare si cu dorinta de a se sinucide.

Intr-o zi a baut destul de mult, si a urcat pe un munte inalt, cu gandul sa se arunce de acolo in prapastie si sa moara, deoarece nu mai putea suporta disperarea in care ajunsese. Dupa ce a ajuns pe varful stancii, pregatit sa se arunce, dintr-o data aude o voce foarte puternica: "Nu te sinucide, ci du-te si paraseste aceste locuri". Speriat, si nestiind de unde vine vocea, dar convins ca este un raspuns pentru el, pleaca si renunta la calugarie.

Jos, in oras se intalneste cu varul lui, care ii da o Biblie, pe care incepe sa o citeasca. Versetul care l-a marcat cel mai mult, si care i-a schimbat viata a fost Ioan 14:6 "Eu sunt calea, adevarul si viata. Nimeni nu vine la Tatal decat prin Mine". Ne povestea el si ne spunea cum Buddha le-a scris despre calea pe care trebuie sa mearga, dar le-a spus ca ei trebuie sa mearga pe ea. Insa Isus, nu doar ca ne-a aratat Calea, ci a mers El insus pe ea, si mai mult chiar El este Calea. Intelegand aceste adevaruri, in octombrie 1997 il accepta pe Domnul Isus ca si Mantuitor si Salvator personal, si primeste botezul.

La 42 de ani se casatoreste, intemeiaza un orfelinat, iar in prezent lucreaza cu organizatia Wycliffe pentru traducerea Bibliei in tibetana.

Sper ca nu v-am plictisit. Iata ce face Satan dintr-un om, si ce poate face Dumnezeu din el. Rugati-va pentru acest frate, deoarece inca uneori mai are vise care il tulbura, si nu e de mirare, iar sanatatea va puteti da seama usor cum este, dupa tot ceea ce a facut.

Iar pentru voi toti, Domnul sa va dea liniste si pace, iar noaptea vise sfinte. Fiti binecuvantati.

Ps: Va las un gand pentru meditatie cu privire la aceasta marturie: Ganditi-va ce mult fac altii pentru un dumnezeu fals si ce putin facem noi pentru un Dumnezeu real! 
 
9 August, Duminica, Kalimpong
 
    Suntem in Kalimpong de aseara, prin ajutorul Domnului. Dimineata am mers la bierica fratelui pastor, cel care a condus conferinta. El tine doua servicii, unul de la 9 la 11:30, in engleza, pentru cei care inteleg engleza, iar al doilea serviciu de la 11:30-14:00, in nepali, pentru cei care inteleg si vorbesc nepaleza. Mentionez ca orasul Kalimpong este situat sus in munti, la Sud de Nepal, si in oras locuiesc foarte multi nepalezi, si alte grupuri de oameni.
    M-a impresionat modul de inchinare al nepalezilor, plin de viata, si m-am uitat la cei mai batrani din biserica, si cantau din toata inima in stilul lor nepalez. Ei canta foarte tare. M-am gandit ca noi cantam in soapta pe langa ei, si cum il lauda pe Dumnezeu. Si asa si a fost. Cand am cantat numai noi, abia ne-am auzit fata de ei. Ce sa faci...culturi diferite, spun unii...ma tem ca tine de inima, mai mult decat de cultura.
    In fine, seara ne-am dus la fratele pastor acasa. Dupa un drum destul de lung prin oras, tot urcand si coborand, am ajuns. O casa mare. Ma tot uitam la ea si nu intelegeam cum a reusit sa construiasca asa ceva acolo in varf de munte. Are 2 etaje. La parter  este scoala pentru orfani, la primul etaj sunt camerele familiei lui, iar la al doilea etaj este o singura camera mare, unde dorm 50 de fetite orfane. Este orfelinatul lui.
    Fiind crescut intr-o familie crestina, era frustrat de faptul ca erau prea saraci sa isi permita si ei o masina. Astfel ca mergea kilometri pe jos la scoala, si inapoi, iar acasa ingrijea de animale. Dumnezeu insa a lucrat la inima lui, iar cand a crescut si-a predat viata pe deplin Domnului.
    A inceput o lucrare cu biserica. Mai apoi s-a casatorit. Ne povestea ca atunci cand a vrut sa faca nunta, avea 10 rupii in buzunar(cam 0.75 lei). Insa Dumnezeu l-a sprijinit, si cu ajutorul parintilor si a bisericii a facut nunta, a mers in luna de miere, iar cand a venit acasa inca mai avea cele 10 rupii in buzunar:) Atunci a inteles ca Dumnezeu este cel care ii poate purta de grija. Statea in chirie deasupra camerei unde se strangeau fratii la biserica, si banii erau mai putini decat sa acopere neceasarul familiei.
    Intr-o zi, stand sub un pom in curtea bunicilor, a primit de la Dumnezeu viziunea de a deschide un orfelinat. Dar nu avea nici cladirea, nici pamant unde sa construiasca. Insa a vorbit cu parintii si buncii lui care i-au donat o parte din pamantul din curtea casei lor. A imprumutat de la banca o suma mare de bani, prin fratele sau care lucra la guvern. Si astfel a inceput constructia.
    Astazi casa este aproape gata. Inca plateste rata la banca lunar 9000Rupii, aprox 140E. Si hraneste zinic 50 orfani. Nu are sprijin financiar, decat prin credinta.
 
    Cand am urcat la fetite, ne asteptau, si ne-au cantat cateva cantece de-ale lor. Eu nu am mai vazut niciodata asa copii cuminti. Asa de frumos stateau la locurile lor, si ascultau fara sa faca galagie. Le iubesti imediat ce le vezi. Dorm in paturi etajate, cate 2 sau chiar 3 intr-un pat. L-am intrebat pe fratele pastor daca nu sunt nemultumite ca trebuie sa doarma 3 intr-un pat de unu, si mi-a spus ca din contra, se inteleg foarte bine.
 
    Unele dintre ele mai au cate un parinte, dar care nu are posibilitatea sa le creasca deoarece sunt prea saraci, sau parintii au mai multi copii, si pe unii ii da la orfelinat. Iar cand mai merg pe acasa, spunea pastorul, ele refuza sa se mai inchine la idoli, deoarece la scoala invata  despre Isus si despre fatpul ca idolii nu au nici o putere.
   
Va atasez cateva poze cu ele. Imi pare rau ca nu dispun deocamdata decat de un numar limitat de poze, dar sper ca in viitor sa va pot da mai multe poze. Costul pe luna se ridica la 40E de persoana, aici intrand cheltuielile de mancare, imbracaminte, si scoala. Daca cineva are pe inima si vrea sa doneze, atasez un cont unde se pot depune banii: Onigas Alina, Banca Transilvania, nr cont: RO 09 BTRL 0060 1201 2450 83xx
    Mult har.

Joi, 13 August, Kalimpong-Patna

Timpul meu de lucru impreuna cu echipa din Romania s-a incheiat, astfel ca dimineta la 7 am plecat din Kalimpong, cu autobusul 3 ore pana in Siliguri, de unde am luat trenul spre Patna. Echipa va mai sta in India pana pe data de 18, cand se vor intoarce in Romania. Prin Harul Domnului ma indrept sprea ce-a de-a doua parte a lucrarii din India, spre Patna, Capitala Statului Bihar, unde voi sta pentru inca o luna si 15 zile la familia P., D. si I.

Pentru prima data ma aflu in mijlocul zgomotului Indiei, singur, doar cu Dumnezeu. Dupa ce am ajuns in Siliguri, am luat trenul la 13:40, care trebuia sa ma duca in Patna, o calatorie de 15 ore. Calatoria a fost obisnuita, Domnul m-a pazit si prin Harul Lui am ajuns cu bine dimineata la ora 5, iar in gara m-am intalnit cu Dani, fostul meu invatator de scoala Duminicala.

Am sa inchei aici jurnalul, pe care am incercat sa il scriu cat se poate de regulat, insa din cauza ca voi avea mult mai mult de lucru, si mai putin timp liber, pentru urmatoarea luna si jumatate, cat voi mai sta in India cu ajutorul Domnului, voi scrie dor cand e ceva mai important.

Tin sa va anunt ca rugaciunile voastre au fost ascultate, iar echipa a ajuns cu bine in Romania. Din echipa au facut parte: Edi Constantinescu, care a fost si liderul, Eremia Cismaru, Mirel Mitalac, Beniamin Popa, Barbu Gelu, Eliza Both(viitoare Vesa), Larisa Scacon, Sava Corina, Coralia Jula, si eu, care am ramas in India.

Multumim tuturor celor care v-ati rugat si ati simtit cu aceasta lucrare. Scopul jurnalului nu a fost sa va impresioneze. Daca doar atat am reusit sa fac, atunci mi-am pierdut vremea si banii la internet. Ci vreau ca prin putinele mele cuvinte, Domnul sa ridice alti tineri care sa simta chemarea a milioanelor de oameni hindusi, care nu il cunosc pe Dumnezeu,si care au nevoie de Salvare.

Salutari Sfinte din India.
Fiti binecuvantati.
                                                                                               ~ va urma~
                                                                                                       B.B.

 


 

Greu de lasat un comentariu,la asa eseu. Un singur lucru avem de facut,sa ne rugam Celui Atotputernic sa-i pazeasca pe cei plecati acolo si sa zadarniceasca planul vrajmasului care sigur nu oboseste sa lupte impotriva lor,dar cred din toata inima caci D-l nostru este deasupra tuturor lucrurilor
si daca a facut posibila aceasta calatorie, El CREATORUL UNIVERSULUI ii va pazi de orice rautati.D-l sa ii binecuvinteze pe cei plecati acolo si sa-i pazeasca si sa le dea putere sa lupte in continuare.......BENI ESTI TARE
Adăugat în 03/08/2009
de incurajare
D-zeu sa vez binecuvinteze,eu ma rog pt voi pentru ca am auzit de voi,este greu asa este dar cu domnul inainte este posibil,domnul sa va intaresaca si multa pacea :cu multa pacea fratele gaby.amin!
Adăugat în 06/08/2009
Multe Binecuvantari...
...acestor frati care au inteles chemarea DOMNULUI si au renuntat la viata de confort ptr sufletele pierdute...
Am trimis si eu in india cateva milioane de e-mailuri (catre indieni) cu Evanghelia in limbile care se vb acolo in India... ex. Hindi, Punjabi,Engleza, malayalam..etc... dar nu se compara ce fac eu, cu ce fac ei... ei vor avea o mare rasplata.

DOMNUL sa le dea putere cuvant si indrazneala caci este adevarat , se lupta pe taramul stapanit de satan.

Fiti Binecuvantati.AMIN.
Adăugat în 06/08/2009
Domnul este cu voi!
Cred din toata inima ca Domnul este de partea voastra. Cu siguranta aceasta lucrare nu va ramane fara rod. Deasemenea ce este in voi este mai tare ca ce este in lume! ... Promit sa va amintesc in fiecare rugacine! ... pentru Lary S.: cred ca aceasta experienta va marca mult viata ta , asa ca abia astept sa-mi povestesti minunatele lucrari ale Domnului. - sa nu iti fie teama! Dumnezeu iti deschide noi orizonturi!... pentru Beni: intrucat stii cemarea pe care ti-a facut-o Domnul, lupta-te sa aduci cat mai multa roada. Puterea care El ti-a dat-o este este suficienta si El acopera ceea ce tu nu poti acoperii. Ma rog caEl sa va umple de credinta!...Sunteti in bratele celui mai puternic Tata! -si asta ar trebui sa va ofere siguranta! Fiti binecuvantati si sa auzim de bine!
Adăugat în 09/08/2009
E...greu sa-mi imaginez momentele prin care tocmai treci tu si cei ce sunt cu tine.Lucrurile relatate mai sus sunt o dovada clara a capacitatii noastre limitate de intelegere cu privire la situatia din India si pe drept esti incercat de anumite sentimente si stari nu tocmai placute caci,...asa cum se spune si in popor...\"numai cine a trecut pe-acolo stie ce inseamna cu-adevarat...\";dar in ciuda acestor lucruri aminteste-ti versetul din 2Cronici15:7.Totodata,cred ca experienta voastra va lucra pozitiv in inimile noastre ca tineri si ne va provoca sa ne gandim mai mult la planul lui Dumnezeu cu privire la noi(in detaliu)si apoi la ceea ce ne inconjoara(in ansamblu)caci,...concluzionand eseul tau imi dau seama ca este mare nevoie de tineri dispusi sa lucreze in campul de misiune pt ca relatia detaliu-ansamblu sa fie facuta intr-un mod armonios.Inchei prin a spune:\"Dumnezeu sa va binecuvinteze pe toti!\" si va purtam in rugaciunile noastre...:)
P.S:Ti s-a simtit lipsa in tabara anul asta,Beny!!!:D
Adăugat în 14/08/2009
Sunteti in voia lui Dumnezeu!
Citind jurnalul vostru de misiune ,ceva s/a clarificat in inima mea.Am inteles ce inseamna sa ai curajul sa iti pierzi viata pentru Hristos,pentru inaintarea Evangheliei.Cred din inima ca puterea Evangheliei se va manifesta prin voi,chiar daca in vizibil nu vedeti nimic.Dumnezeu va fi credincios si va va da insutit tot ceea ce ati lasat,iar la capatul alergarii voastre ,rasplatirea eterna si cununa vietii.Credeti/ pe apostolul Pavel care chiar a calcat pe urmele lui Hristos.Sa fiti binecuvantati.Ma voi ruga pentru voi.
Adăugat în 15/08/2009
nu imi vine sa cred prin ce trec acei oameni:(( mi-e asa mila de ei( cand zic asta e ceva serios pt ca din pacate o simt destul de rar) Domnul sa fie cu voi si sa va dea biruinta,o sa incerc ma rog cat pot de des!! asteptam vesti noi!
Adăugat în 15/08/2009
imi place ce ai sc intro zi sper sa ajung si eu acolo imi pl india de cand eram mica acum am doar 12 ani dar voi ajunge.......sunt sigura
Adăugat în 28/12/2009
Statistici
  • Vizualizări: 4141
  • Favorită: 1
  • Comentarii: 8
Opțiuni
De același autor
Din același album
Ieremia 29:11 Căci Eu ştiu gândurile pe care le am cu privire la voi’, zice Domnul, ‘gânduri de pace, şi nu de nenorocire, ca să vă dau un viitor şi o nădejde.