Marea descoperire a generaţiei noastre: Magazinele second-hand
Autor: Nelu Popelea  |  Album: Diverse  |  Tematica: Diverse
Resursa adaugata de resursecrestine in 10/10/2011
    12345678910 9.50/10 X
Media 9.50 din 12 voturi

Înainte de a spune ceva despre acest subiect simt ca în minţile multora pluteşte în valuri de furie întrebarea: ”şi ce nu-s bune?“  Nu la această întrebare încerc să răspund. Încerc a răspunde la întrebarea: ”Cum de mai sunt bune?”(hainele). Asteptându-mi una dintre fiice să iasă de la şcoală, stăteam în maşina mea second-hand şi ascultam postul creştin de radio în căştile telefonului mobil second-hand. Uitându-mă prin lentilele ”prima mâna “ a ochelarilor mei cu ramă second-hand, am putut să admir o parte a orei de educaţie sportivă a clasei a VII-a. ”Maratonul “ de 1000 m din curtea şcolii, m-a făcut să transcend într-o stare de nostalgie. Fetele mi-au adus aminte deodată de maica Filoftea de pe strada unde am copilărit, pe care am asociat-o în clasa întâi cu semnul întrebării ca să nu-l uit. Băieţii mi-au dat impresia că au pantalonii cusuţi intre picioare până la genunchi. Parcă alergau în fuste strâmte. Nostalgia m-a făcut să mă văd alergând de la şcoală spre casă.  Eram ca nişte cai din herghelia de la Sâmbăta de Jos. Pantalonii nostri nu puteau fi duşi la magazinele secon-hand, erau mereu descusuţi între picioare. Atrofierea generaţiei în care trăim a dat naştere magazinelor second-hand, iar specialişti au numit generatia în care noi trăim „generaţia carbogazoasă”, sau o „generaţie de rumegători”.

Transpiraţia generaţiei tinere miroase a chips-uri. Efortul cel mai greu este mişcarea mouse-ului dintr-o poziţie în alta.

Spiritualizând lucrurile, observăm că şi în biserici slujirea poate fi de mâna a doua: rugăciuni, cântări, colecte. Singurele lucruri la care ţinem neapărarat să fie „prima mână” sunt mesele de dragoste, de conserve trimise în container ne-am săturat. Mă intreb însă; de ce nu avem şi batiste second-hand? Observ că o singură batistă scoate la pensie vreo trei costume, şi asta pentru ca nu mai plângem cu cei ce plâng. Batistele de unică folosinţă nu dau bine a fi folosite pentru lacrimi, sunt folosite doar la lustruirea pantofilor şi la răceli.

Colectele de prima mână sunt cele ne-anunţate. De obicei acestea sunt mai mari pentru că enoriaşii sunt luati prin surprindere; n-au  timp să-şi pregătescă mărunţişul.

Dragii mei, creştinismul nu-şi conturează principiile în jurul pubelei. Pe vremea lui Ilie şi corbii ţineau cont de termenul de valabilitate. Într-o lume a sinteticului, a carnavalului permanent, a travestirii spirituale, îmi doresc să fiu înconjurat de tineri caracterizaţi de transparenţă; tineri „bio-spirituali”. Dumnezeu nu acceptă daruri ce nu costă nimic, numai El poate da stfel de daruri. În viaţa de credinţă nu e ca în bucătărie, să-ţi poţi prepara salată de icre false. Dumnezeu nu va ţine niciodată în mâna Lui vechituri, credinciosi second-hand.

 

Sursa: crestintotal.ro

Toti stim sa bagam de vina. Nu cred k exista vreun membru in vreo biserica sa nu stie ce nu e bine in bisericile noastre. Insa prea mult numa se mustra. Si de obicei se mustra peste masura. As dori sa intreb autorul articolul cum s-ar simti ca cineva sa ii zica credincios second-hand? Mustrare peste mustrare dar invatatura care duce la evlavie asa putina . Degeaba iti spune medicul ca esti bolnav daca nu iti da si leacul impotriva boli. Si degeaba iti spune leacul teoretic daca nu te ajuta. Degeaba iti prescrie medicamente de care tu nu ai bani. Nu te ajuta cu nimic. Hai sa nu mai mustram ci sa incepem sa facem. parca suntem robul care si-a ingropat talantul si acum avem procese de constiinta.
Adăugat în 10/10/2011 de beniamins
David a avut de 2 ori ocazia sa il omoare pe Saul( Saul care era lepadat de Domnul) si David spune: " Sa ma fereasca Domnul sa pun mana pe Unsul Domnului" in schimb noi astazi ne permitem sa ne facem cu apa si otet uni pe alti. iar autorul articolului chiar mi se pare ca a intrecut masura numindu-si fratii citez: credinciosi second-hand . Oare chiar e ok sa ne permitem astfel de lucruri?
Adăugat în 10/10/2011 de beniamins
legat de afirmatia dumneavoastra "Transpiratia generatiei tinere....."va pot face cunoscut ca ceea ce dumneavoastra generalizati aduce asemeni unei grave erori (daca ochiul tau este rau!)...fac parte dintr-o biserica penticostala in care tinerii asuda continuu pentru lucrarea Domnului;tinerii pregatesc pachetele pentru saraci, ei pun mana de la mana si viziteaza bolnavii, familiile cu copii multi,ingrijesc cimitirul, ingrijesc curtea bisericii, sapa si fac gardurile pe la casele celor batrani, transporta copilasii la programele pentru copii, fac donatii consistente familiilor de rromi,sunt mereu la curent cu orice necaz din familiile noastre ajutand permanent;merg la spitale, merg in vizita la batranii nedeplasabili si pe langa toate acestea tinerii din biserica noastra pregatesc programe de evanghelizare, canta si lauda pe Domnul in diferite locuri din comuna; programele lor de lauda si inchinare din biserica sunt pline de prezenta harului divin de ungerea Duhului Sfant; cu alte cuvinte tinerii din biserica din care fac parte nu sunt credinciosi "de mana a doua" ci sunt buni ostasi ai lui Hristos slavit sa fie Domnul care le poarta de grija!
Adăugat în 10/10/2011 de floridinmaracineni
Beni, un crestin adevarat, daca il vei numi second-hand NU se va indigna sau se va supara ci se va cerceta sa vada daca e asa. Un crestin second-hand care crede ca e crestin de clasa intai, nu-i va placea sa fie numit niciodata asa;)

Puteau corintenii sa ii zica lui Pavel ca raspuns la prima espitola:"Pavele, cum iti permiti sa ne spui de astfel de situatii de la noi din biserica? Noi suntem clasa 1. Avem daruri. Toate cele." Nu i-au spus asa dar totusi s-au suparat... Dar atentie: supararea lor a dus la pocainta.

Daca ma duc la doctor si am cancer, si-mi spune doctorul: ai cancer, s-ar putea sa ma doara!!! Dar prefer sa-mi spuna ca am cancer si sa inceapa tratamentul indata, decat sa-mi zica: "E o simpla raceala. Ia de-aici o aspirina". Si dupa cateva zile sa mor...

Traim o vreme in care un pic daca ne spune pastorul lucrurilor pe nume, imediat ne ofensam. Dar facem asta pentru ca am dori sa ne zica: sunteti clasa intai, raiul va asteapta. Dar prefer sa imi spuna in fata ca starea care o am e slaba, e second-hand, si sa o schimb pentru una mai buna, decat sa merg cu starea asta pana la poarta raiului si sa-mi zica atunci Isus: "iti mai lipseste un singur lucru".
Adăugat în 10/10/2011 de BenHur
is de acord .lucrurile trebuie spuse pe nume. Pavel face lucru acesta corintenilor. Dar nu vad niciunde sa le zica credinciosi second-hand ci din contra preaiubitilor. eu cred k e o mare diferentza. Ok bun sa zic k sunt un credincios second- hand caruia i-a sarit mustaru k a fost numit asa. Dar un credincios adevrat nu si-ar permite sa zica fratelui lui "credincios second hand" cand ar sti ca ,acesta nu e tocmai bine in credinta,si ce spune el l-ar ofensa si jigni ci din contra cu duhul blandeti l-ar ridica. eu asa gasesc in scriptura. Problema e ca doar se spune lucrurilor pe nume si atat. Tratamentu nu se face. Dupa ce ii spui diagnosticu la bolnav apoi il incurajezi si arati cum pot evolua lucrurile. si il ajuti intra acolo.
Si multi dintre noi au devenit ca si Ilie , cred ca ei is singuri buni , ca nu mai sunt si alti.
Oricat ar schiopata un frate nu voi indrazni niciodata sa il numesc astfel decat il numeste Biblia. Copilul Domnului. Unsul Domnului ( asa cum a facut David cu Saul). Nu voi indrazni sa spun ca ceea ce a pus Dumnezeu in el e second hand. Nu suntem o generatie second hand!! Suntem generatia care are cele mai grele lupte din toate timpurile( in zilele din urma vor fi zile grele. pacatul va ajunge la culme) si ce sa spun unui tanar care se lupta dar mai e si infrant, esti second-hand? asta sa ii spun?? in 3 ani jumate cat a fost cu ucenici Isus le-ar fi putut spune de multe ori credinciosi second-hand dar eu vad k le spune prieteni mei, frati mei, copii mei. intr-adevar le spune si putin credinciosilor si k le este mica credintza. dar e mare diferenta sa spui lucrurilor pe nume si sa spui cuvinte de genu credincios second hand. o haina second hand ramane second hand orice ai face cu ea pe cand credinta poate sa creasca. si cum spune Costache Ioanid dc nu ma insel. NU mustra peste masura ci doar cat poti si tu primi.
Adăugat în 11/10/2011 de beniamins
Beni, daca citesti epistola lui Iuda, vei vedea ca termenul "second-hand" e superb fata de ce foloseste Iuda, pentru niste oameni DIN ADUNARE. Pe el de ce nu il acuzam?

Apoi, bisericii din Sardes i se spune: iti merge numele ca traiesti dar esti mort. Cred ca ar fi fost fericiti sa ii numeasca cineva "second-hand" si nu morti.

Si exemplele pot continua.

Eu ma uit la mine si recunosc: sunt second-hand pe langa viata martirilor, pe langa cei din Evrei 11, pe langa bunicul meu care lucra in mina si postea de 3 ori pe saptaman, si eu lucru la birou si nu postesc nici pe departe atata, pe langa cei care se rugau doua ore in fiecare seara, pe langa cei care duminica mergeau la bolanvi si vaduve intre programe si nu la 3 ore de somn.

Da, traiesc o pocainta second-hand fata de ceea ce cere Dumnezeu. Insa, ma recunosc si imi doresc sa o schimb cu una de prima clasa.
Adăugat în 11/10/2011 de BenHur
Cred ca pe undeva vina este mai mult a noastra a predicatorilor de azi fiindca cred ca intr-o mare masura am adoptat, avizi dupa dorinta de popularitate, un limbaj comercial. Sunt convins ca starea noastra de azi este mai mult decat deplorabila dar cred in mare masura si aici ma includ si pe mine ca noi nu folosim limbajul acesta din dorinta de indreptare cat o facem pentru a iesi in evidenta cu inca ceva spus sa uimeasca, la care toti ceilalti care ne asculta predicile sau ne citesc articolele sa „aplaude”. Noi predicatori purtam stigmatul limbajului societatii de azi. Din pacate imitam un standard de predicator popular, nu il numesc aici ca il stiti. Atunci cand incercam sa fim populari sa iesim in evidenta folosim din pacate artificii ciudate. Conclud deci de vina suntem noi:Predicatorii.
Adăugat în 11/10/2011 de AMMALL
Si nu ai stiut asta decat acum cand ai citit articolul acesta? Ne predicam pe noi. nereusitele noastre . si nu predicam bunatatea, asprimea, mila, focul misturitor ai altele care il caracterizeaza pe Domnul. Ce cred oameni din jurul nostru cand noi spunem despre noi ca suntem credinciosi second-hand? Vrem sa se pocaiasca cand fiecare dintre noi cand ii vine randu spune ce nu e bine la noi in biserici??? ce o sa spun suna ca un paradox. dar oare prin insusi faptul ca exista atata mustrare nu ne amagim singuri? ca spunem in sinea noastra. la noi la bise e bine ca se spune lucrurilor pe nume duminica de duminica , ca este mustrare peste mustrare. e bine inca. oare asta ca e "bine" nu e cumva pofta noastra? pentru ca oricum cu atata mustrare cata este nu se schimba absolut nimic. Si de atata mustrare nu e mai timp de invatatura adevarata. si chiar dc tu te consideri crestin second-hand e dreptul tau sa faci lucrul acesta. eu in schimb nu o sa te consider asa. nu am absolut nici un drept. pt mine esti Copilul preaiubit al Domnului. Biblia vorbeste dur celor ce vor sa para altfel decat sunt. iti merge vorba ca traieti dar esti mort. cu alte cuvinte te arati ca traieti dar tu... Isus mustra pe farisei f dur pentru k se pretindeau a fi... cand in schimb ii mustra pe ucenici nu foloseste nici un cuvant dur. Nu , nu suntem acolo unde ar trebui sa fim dar sa zici de Copii Domnului ca sunt second hand mi se pare deplasat
Adăugat în 11/10/2011 de beniamins
Prov. 19:25b: "mustră pe omul priceput, şi va înţelege ştiinţa."
Adăugat în 11/10/2011 de BenHur
F adevarat ce spui citandu-l pe inteleptul Solomon. Pavel spune: propovăduieşte Cuvântul, stăruie asupra lui la timp şi nelatimp, mustră, ceartă, îndeamnă cu toată blândeţea şi învăţătura. Eu unu nu pot vedea pic de blandete in afirmatia : credincios second-hand. Mustrarea isi are rolul ei. Dar ca orice lucru in exces dauneaza. Si daca nu e facuta cu blandete la fel dauneaza. fie cat de adevarat ceea ce spui. iar blandetea nu foloseste peiorative. Hristos nu a folosit. iar El a spus sa invatam de la El ca El e bland....
Adăugat în 11/10/2011 de beniamins
beniamins esti un om mandru... se vede ft clar ca o tii mortis pe a ta... iar mandria este cea careia nu-i convine ”second-ul”...logic nu? hai fii baiat istet si recunoaste... este extraordinar de murdara lumea in care traim, bisericile noastre se complac in mocirla mileniului si foooooarte putini mai au sufletul oxigenat... eu sunt un crestin care abia mai face fata situatiei...nu stiu cum o sa fie dar ceea ce am vazut(nu auzit) imi face o greata cumplita...fatarnicia si ipocrizia... hm... nici macar second... te crezi bun? chiar crezi ca cu vocea blandetii mai faci ceva? continua sa visezi... realitatea este foarte diferita...
Adăugat în 11/10/2011 de Neftali
,,Cine crede ca sta in picioare sa ia seama sa nu cada...,,
Cel mai sanatos este sa ne cercetam daca mustrarea nu cumva e pentru noi, nu sa fim niste suparaciosi . Daca e pentru noi, sa ne corectam purtarea iar daca nu e pentru noi, nu vad de ce ne-am supara. Intr-adevar DUMNEZEU este plin de dragoste dar este si un foc mistuitor.
In incheiere iata ce spune Domnul, nu un om: ,,Calea nebunului este fara prihana in ochii lui, dar inteleptul asculta sfaturile.,,(Proverbe 12:15) Domnul sa aiba mila de noi si sa ne binecuvinteze!
Adăugat în 11/10/2011 de viorica.robu
Nu am vrut sa arat ca am dreptate ci doar sa sustin prin argumente ceea ce cred. iar faptul ca am sustinut prin argumente ceea ce cred, nu cred deloc ca face dovada a fi un act de mandrie. Cred ca te pripesti acuzandu-ma frate Neftali ca sunt mandru , nu ma cunosti, si o asa afirmatie doar Dumnezeu o poate face care ma cunoaste pe deplin. Nu accept secondul pentru ca le este adresat Fiilor lui Dumnezeu ( fie ei si slabi ) . si da cred k e vremea cand trebuie sa dam la o parte tot ce ne desparte ( fatarnicia, minciuna ,indiferenta) si sa vedem ceea ce ne leaga ( Hristos si jerta Sa) . Eu asa am gasit scris ca atunci cand cineva cade intre talhari mergi ii ungi ranile il pui pe catar si ai grija de el. Nu ii spui ca vezi mai omule esti second-hand te-or batut astia de nu te-ai vazut . vezi daca te-ai "pogorat". Nu , nu ma cred bun, dar ma lupt la un lucru sa vad tot ce ii mai bun in fratii mei si sa ii iubesc chiar dc is fatarnici cateodata , chiar daca is indiferenti cateodata. Si ma lupt intotdeauna sa ii vad asa cum sunt: preaiubiti Domnului . Vreau sa am partasie cu frati mei (pentru ca ei sunt tot ce am pe acest pamant) si stiu ca singurul mod in care pot sa am partasie cu ei e sa vad tot ce e mai bun ii ei. Daca o sa incep sa vad in ei credinciosi second-hand repede o sa ajung la concluzia ca nu are rost sa merg la biserica ca doar toti de acolo is second-hand. N-am spus ca nu e nevoie de mustrare si de sfat. e nevoie. ceea ce am sustinut si sustin e ca folosirea unor peiorative gen second-hand nu isi au locul intre Fii lui Dumnezeu si ca cea mai mare greseala e sa incepem sa ne vedem uni pe alti ca fiind second-hand.
Adăugat în 12/10/2011 de beniamins
Scumpii mei frati am citit cu atentie toate comentariile si m-am gandit ca ar fi bine sa ne cercetam fiecare in ce stare ne aflam pentru ca vremea in care traim este foarte grea mai ales pt cei tineri si sfatul meu sau indrumarea mea este: Sa ne plecam genunchii si sa ne rugam Domnului ca El sa cerceteze si sa binecuvinteze biserica Lui pt ca numai El ne poate ridica din starea in care ne aflam si starea aceasta o cunoastem toti nu vreau sa comentez ,dar vrem nu vrem adevarul este acesta .....ca mergem din rau in mai rau biblia trbuie sa se implineasca,numai ca realitatea este aceasta....
"ADEVARUL SUPARA PE OM" nu putem sa acceptam ce vedem,biblia spune in prov.3:11 Fiule nu dispretui mustrarea Domnului.....Domnul sa ne binecuvinteze pe toti cu intelepciune ....daca nu avem s-o cerem de la Domnul ca EL ne da cu mana larga AMIN.
Adăugat în 12/10/2011 de marceloni
mor oamenii pe pamantul asta in chinuri groaznice pentru credinta lor in Dumnezeu si pe voi va mananca limba ca unul va numeste nu stiu cum... practica e foarte diferita de ce e teoretic nu-i asa??
Adăugat în 12/10/2011 de Neftali
Draga neftali sa sti ca oameni pot fi omorati si cu vorba. asa cum niste evrei s-au sfatuit sa il omoare cu vorba pe profetul Ieremia. si moartea asta e mai grea decat o moarte in chinuri. pentru ca asta e vesnica. Nu cumva expresile noastre dure aduc moarte in sufletul credinciosilor? avem noi in gand asta atunci cand mustram?
Adăugat în 12/10/2011 de beniamins
Pace fratilor, am citit articolul si comentariile pe marginea lui, si am constatat ca, din cauza unui termen indraznet ("second hand" probabil ca "mana a doua" nu ar fi deranjat), ati pierdut esenta articolului, care este foarte actuala. Eu am inteles ca fratele Popelea vroia sa ne spuna ca ne "consumam" foarte putin pentru Dumnezeu, ca nu dam TOTUL asa cum Dumnezeu a dat, nu mai sunt "arderi de tot", am invatat sa ne pastram proaspeti pentru noi insine si sa-I dam lui Dumnezeu resturi. Pe mine personal m-a pus pe ganduri lipsa batistelor din garderoba.
Adăugat în 15/10/2011 de st.ghib
Domnul sa ne binecuvinteze pe fiecare cu multa incelepciune si implinire a cuvantului Lui D-zeu. Domnul ne vrea crestini de prima mana. Si ne vrea sa fim cu totul al Lui. au spus frati destule eu nu am spun decat ca , nu mai este mult si Domnul nostru vine. Oare avem ulei in candele? Domnul sa ne ajute sa fim trezi si vegheatori . Maranata!!
Adăugat în 16/10/2011 de manuel32
O singura greseala (care se face destul de des, din pacate): nu trebuia generalizat. In rest perfect de acord.
Adăugat în 16/10/2011 de PaulaGhinea
Statistici
  • Vizualizări: 4493
  • Export PDF: 6
  • Favorită: 1
  • Comentarii: 19
  • Gramatical 1
  • Mada_O  

    Gramatical 1 0
  • Diacritice 1
  • Mada_O  

    Diacritice 1 0
  • Conținut 1
  • Mada_O  

    Conținut 1 0
Opțiuni