O lectie premaritala
Autor: Iosif Anca  |  Album: fara album  |  Tematica: Diverse
Resursa adaugata de resursecrestine in 05/04/2008
    12345678910 10/10 X
Media 10 din 2 voturi
Înţeleptul Solomon a observat nu numai ceea ce vede oricine, partea fizică, exterioară, ci şi cea spirituală, interioară. Totodată el a arătat valoarea acestor două valenţe ale existenţei umane.

Să începem cu ceea ce-i vizibil, mai întâi inelul – frumuseţea, căutată în special la femei. În vremea noastră, când globalizarea prin tehnologizare permite vizualizarea pe ecrane sau alte mijloace, valoarea efemeră a frumuseţii feminine este gustul apetisant industrializat, dar şi dezonorant al umanităţii. Merită apreciată iscusinţa cu care surprinde Solomon, din păcate după ce a gustat din „carnea” animalului necurat, imaginea femeii frumoase (dar lipsite de valori sfinte): un inel de aur pus în râtul unui porc.


Ce „soartă” tristă şi ingrată are un asemenea „inel” datorită unirii lui cu animalul care-l va purta prin toate mizeriile lumii, datorită caracterului său care nu cunoaşte căile înţelepciunii şi astfel frumuseţea îşi pierde valoarea.

Ce nefericire
să te căsătoreşti cu o astfel de „miss”, care de pe podiumul frumuseţii ce nu are valoare în lume decât la tinereţe, îl coboară în „şanţurile” păcatului pe cel ce s-a abătut de pe drumul înţelepciunii. Dar aşa se va întâmpla cu toţi tineri care spun ca Samson: „Ia-mi-o, căci îmi place” (Judecători 14:3). N-a avut puternicul bărbat nici o săptămână bună cu ea, căci au înjugat-o alţii şi apoi a ajuns a altuia, cu care el era prieten (Judecători 14:10-20).


O adevărată vedere a lucrurilor trebuie făcută din interior către exterior, căci altfel este mai grav, ca şi cum ai aprecia calul după şa. O femeie cu minte (şi cuminte în tinereţea ei) este mai mult decât un inel de aur. „Căci înţelepciunea preţuieşte mai mult decât mărgăritarele, şi nici un lucru de preţ nu se poate asemui cu ea” (Proverbe 8:11). Deci în faţa căsătoriei trebuie făcută diferenţa categorică dintre câteva grame de aur (inelul frumuseţii) şi valoarea minţii (mult mai valoroasă decât mult aur) dată de înţelepciunea ce poate fi îmbogăţită de Dumnezeu printr-o viaţă de umblare în sfinţire.
O astfel de femeie înţeleaptă îşi zideşte casa şi o îmbogăţeşte (Proverbe 31), dar cea fără minte, chiar dacă este frumoasă, o dărâmă (Proverbe 14:1).

Poate că toţi
şi-ar dori idealul: frumoasă şi înţeleaptă, deşi corect se scrie: înţeleaptă şi frumoasă. Aşa era Abigail, care întâi s-a dovedit a fi înţeleaptă, ea „era o femeie cu judecată (care a ştiut cum să vorbească şi cu un soţ nebun şi cu un bărbat nervos) şi \"frumoasă la chip” (1 Samuel 25:3). Ce diferită a fost situaţia cu Bat-Şeba, despre care scrie doar că „era foarte frumoasă la chip” (2 Samuel 11:2), dar fără minte, de altfel ca toate care procedează ca ea. În curând a trebuit să se cureţe de necurăţia ei (fizică), dar a rămas multă mizerie şi durere din „porcăria aceasta”. O, câtă murdărie naşte frumuseţea fără minte! Eclipsă de înţelepciune a fost şi la ea şi la David.


În concluzie
, recomand, dar porunceşte şi Dumnezeu: „…fiilor, ascultaţi-mă...” (Proverbe 7:24), observaţi natura animalului şi apreciaţi mai degrabă o oiţă blândă decât o căprioară sprintenă, ca să nu zic o măgăriţă sălbatică.

Referinţa nominalizează femeia pe drept, căci frumuseţea ei este ispititoare, iar lipsa minţii nu poate fi sesizată de „un băiat fără minte” (Proverbe 7:7). Totuşi şi frumuseţea ca valoare ce izbeşte, dar este înşelătoare, alături de bogăţie şi altele din aceeaşi categorie secundară se poate observa şi la bărbaţi, caz în care absenţa minţii este o mai mare pagubă.

Aşadar, preţuiţi şi urmăriţi valorile spirituale, începând cu înţelepciunea şi cu siguranţă veţi aprecia şi frumuseţea, ca o valoare expusă, dar aflată într-o grădină închisa
~~~O lectie premaritala~~~Înţeleptul Solomon a observat nu numai ceea ce vede oricine, partea fizică, exterioară, ci şi cea spirituală, interioară. Totodată el a arătat valoarea acestor două valenţe ale existenţei umane.Să începem cu ceea ce-i vizibil, mai întâi inelul – frumuseţea, căutată în special la femei. În vremea noastră, când globalizarea prin tehnologizare permite vizualizarea pe ecrane sau alte mijloace, valoarea efemeră a frumuseţii feminine este gustul apetisant industrializat, dar şi dezonorant al umanităţii.
Femeia cinstită este mai de preţ decât margăritare
...adevărata frumuseţe poate fi găsită în interiorul unei inimi blânde şi smerite pe deplin predate lui Hristos; ea nu se va ofilii odată cu trecerea anilor ci pe zi ce trece va fi împodobită cu nestematele virtuţilor divine, răspândind mireasma neprihănirii în jurul ei...
Adăugat în 06/04/2008
cea mai ....
....cred ca femeia/ fata cea mai smerita este si cea mai frumoasa...o spun din experienta vieti mele...
Adăugat în 06/04/2008
Multumesc Domnului care ma luminat prin cele citite. Se poate publica excat acelasi lucru cu referiri si la partea cealalta sa stim cum sa ne ferim de mister? suntem intr-o permanenta cautare si vrem sa stim de ce sa ne ferim si noi in poatira de miss de ceea ce nu e bun.
Adăugat în 07/04/2008
care e frumusetea adevarata pe care trebuie sa o aiba un baiat credincios ??? se poate raspunde ??? ca la partea feminina am inteles ce trebuie sa alegem ...???
Adăugat în 07/04/2008
corect
fff corect ce ati scris cam utopic ar spune pesimistii si lipsit de imoprtanta, cei care traiesc clipa. va spun, nu traiti clipa!!! folositi-o!!! drept este ca e greu de aplicat.pt a trai astfel este nevoie de 2 nu doar d unul singur!!! este greu sa gasesti o astfel de persoana, iar cand o faci, ai impresia ca e mai inteligenta decat tine, stai linistit, nu e asa, deoarece ai demonstrat asta facand astfel... spunea un batran om intelept: ca rugaciunea aceasta(pt partener) este singura rugaciune care trebuie facuta cu ochii deschisi!!! daca sunteti dintre cei profunzi si ''invechiti'' cautati, sperati si incercati!
Adăugat în 07/04/2008
de scris,fratele Iosif Anca scrie corect....insa Domnul sa ne ajute si pe noi sa urmam indemnurile pe care Domnul ni le da prin dansul!amin!...altfel suntem doar niste arame zanganitoare....si vai de viata noastra ca daca alegem gresit vom avea de suferit toata viata!Domnul sa ne dea intelepciunea de a discerne la toti!AMIN!
Adăugat în 07/04/2008
ganduri
Cata drepate aveti, dar cine ia aminte!
Adăugat în 07/04/2008
Multumesc Domnului in primul rand pt frati ca ratele Iosif Anca.Domnl sa il binecuvinteze.Este foarte adevarat si totodata actual ceea ce a scris.traim intradevar o vreme grea din acest punct e vedere,dar cu ajutorul Domnului putem sa ne pastram curati.Domnul sa binecuvinteze toti tinerii sa aiba puterea de a spune nu pacatului.Va incurajez scumpi tineri sa va pastrati curati pentru Dumnezeu k oricum nu mai e mult si Cel ce vine va veni.Va salut pe toti cu un verset di Filipeni 4 cu 13.O zi binecuvantata tuturor
Adăugat în 09/04/2008
Frate Bartolomeu, din comentariul dvs se deduce, ca, desi David a pacatuit pacatul a fost bun, ca a avut o urmare buna! E o erezie destul de apriga care prinde contur si in zilele noastre! Seamana mult ideea dvs cu ce zicea V.T intr-o predica: ceva de genu, ca, divortul e un bun necesar uneori. Domnule Bartolomeu, afirmatia fratelui Iosif e cat se poate de adevarata. "A ramas multa porcarie din asta"....Sau vi se pare ca moartea lui Urie a fost un bun necesar? Sau copii care i-au murit lui David pe urma a fost ceva fain? Nu uitati, orice "frumusete fara minte naste murdarie". Fratele Iosif Anca stie de ce accentueaza si vorbeste atat de clar. La cate cazuri a intalnit de esecuri doar din cauza "machiajului" etc, incerc sa inteleg ca ne trage, noua, tinerilor, un semnal de alarma. Asa ca, toata stima ca spune lucrurilor pe nume. Conteaza ca noi sa luam seama. Ps. Daca Biblia spune ca David a pacatuit, desi era om dupa inima Lui Dumnezeu, nu inseamna ca l-a tavalit prin noroi. Multa intelepciune va doresc pe viitor in "prelucrarea afirmatiilor".
Adăugat în 10/04/2008
A se observa ca fratele Bartolomeu nu s-a atins de toata predica, ci numai de o parte din ea, si anume unde era de corectat. Restul predicii daca este buna, nu-i nimic de corectat, dar nu-i obligatoriu sa se astepte laude. Titlul editorialului este "o lectie premaritala". Privitor la viitoarele casatorii nu se pot da sfaturi. Nu exista o retzeta ideala la care sa se apeleze si pe care daca ai respecta-o, rezultatul sa fie casnicia mult visata. Daca esti bolnav, te duci la medic, capeti o retzeta, respectzi tratamentul, si e posibil sa te vindeci daca vrea Dumnezeu, dar daca nu vrea poti sa apelezi la totzi medicii din lume ca tot nu te vindeci. Asa si in cazul viitoarelor casnicii. Degeaba te bazezi pe sfaturile celor care pretind ca ar cunoaste metode miraculoase de conduita si educatie in sensul intemeierii unei familii. Samson nu si-a ales-o pe Dalila cu de la el putere, macar ca era atit de puternic. El a simtit indemnul de a o cere de nevasta, si a actionat ca atare. Numai Dalila putea sa stoarca de la el secretul puterii sale. Si era necesar sa-l stoarca pentru ca numai asa se putea el transforma intr-o marioneta inofensiva de care sa nu se mai teama domnitorii Filistenilor. In relatiile lui Samson cu prima nevasta din neamul Filistenilor, cu curva de la Gaza, si cu Dalila, la prima vedere se poate interpreta asa dupa cum este scris in predica de mai sus, dar trebuie de urmarit planul lui Dumnezeu. In vremea aceea Filistenii stapineau peste Israel, iar Samson era o masinarie de ucis Filisteni. Dar Dumnezeu avea in plan sa nimiceasca pe toti Domnitorii Filistenilor. Ori acestia se temeau sa se apropie de Samson. Dar pentru ca ei sa fie totusi in apropierea lui, el trebuia sa-si piarda puterea pentru o vreme, chiar sa ramina fara ochi. In felul acesta toti Domnitorii Filistenilor s-au adunat triumfatori ca sa sarbatoreasca infringerea celui mai de temut dusman al lor. Strategia a fost atit de bine pusa la punct de care Dumnezeu incit toti Domnitorii Filistenilor au participat la o rasturnare de situatie in defavoarea lor. Samson chiar fara ochi a recapatat puterea lui cea foarte mare, si prin fringera celor doi stilpi principali de sustzinere a cladirii, a facut ca aceasta sa se prabuseasca, prinzind sub darimaturi elita conducatoare a Filistenilor. Deci Dumnezeu S-a folosit de Samson, l-a si jertfit, dar Si-a implinit planul Sau. Perindarea lui Samson de la o femeie la alta, cu consecintzele cunoscute, nu a fost pentru ca ar fi fost redus mintal si n-ar fi stiut sa-si aleaga o nevasta, ci pentru ca asa era scenariul pregatit de Dumnezeu. Si oare cine se poate sustrage de la ce pregateste Domnul? Dumnezeu nu poate fi luat prin surprindere de catre cineva din creatia Sa, nici de catre satan. Uciderea indirecta a lui Urie Hetitul seamana cu o manevra de culise prin care putea fi inlaturat din viata nevesti-si, pentru ca Bat-Seba sa fie libera in mod legal spre a se casatori cu David. Si ce daca Domnul l-a pedepsit pentru fapta aceasta? Lumea trebuia sa afle ca Domnul pedepseste si pe un imparat pentru pacat, dar David a ramas iubit in continuare de Domnul, pentru vesnicie. Iar Bat-Seba, cit de frumoasa ar fi fost, poate ca si fara minte, era si ea cuprinsa intr-un plan al Domnului, sa nu nasca numai murdarie, ci chiar pe Solomon. O fi ramas si ceva porcarie din toata povestea asta, dar de ce trebuie vazuta doar porcaria, fara sa se vada strategia lui Dumnezeu? De ce trebuie sa minjim un om iubit de Dumnezeu in asemenea masura incit sa nu se mai vada si meritele lui? Cind este vorba de un om iubit de Domnul, eu as recomanda prudentza in afirmatzii. [A se vedea Matei 12:37b].
Adăugat în 11/04/2008
Young
Mai fratilor, ceea ce am citit in ultimele 2 comentarii (Bartolomeu, Remus Baikal) m-a cam pus pe ganduri. Domnilor, cum puneti dvs. problema, e foarte periculos. Ceea ce ati spus, s-ar putea traduce in ceva de genul: \"Uneori poti pacatui, ca s-ar putea ca asta sa faca parte din planul lui Dumnezeu. Cine stie ce lucru bun poate scoate Dumnezeu din pacatul meu!\" Pai asta-i o erezie crunta, domnilor. E ceea ce spunea Pavel in Romani 6: \"Sa pacatuim mereu, ca sa se inmulteasca harul?\". Raspunsul este acelasi: NICIDECUM. Citez din comentariul de mai sus (remus Baikal): \"Perindarea lui Samson de la o femeie la alta, cu consecintzele cunoscute, nu a fost pentru ca ar fi fost redus mintal si n-ar fi stiut sa-si aleaga o nevasta, ci pentru ca asa era scenariul pregatit de Dumnezeu. Si oare cine se poate sustrage de la ce pregateste Domnul?\" Sa inteleg, domnule Baikal, ca asa procedati dvs? Sau asa invatati pe altii sa traiasca? Eu cred ca e o intelegere total gresita a modului in care lucreaza Dumnezeu. N-ati auzit ca El il pune si pe Satana, uneori, sa traga la carul Lui? Asta inseamna ca ceea ce face Satana, face dupa hotararea Domnului? Eu as zice ca Dumnezeu se foloseste uneori chiar si de slabiciunile si pacatele noastre, ca sa scoata ceva bun din ele; dar nu ca El ar fi vreun moment de acord cu ceea ce facem rau. Sau aveti impresia ca numai pe acea cale, a adulterului lui David, se putea naste Solomon? Sau numai cu ochii scosi si legat in lanturi, putea Samson sa-i omoare pe toti filistenii din Templul lui Dagon? Treziti-va, fratilor!… Iar David, daca a fost iubit de Dumnezeu, a fost iubit pentru modul in care a stiut sa se recunoasca atunci cand pacatuia, si sa se intoarca la Dumnezeu cu toata inima. Nu pentru modul „minunat” in care a stiut sa duca la indeplinire planul lui Dumnezeu. Domnule Baikal, lasa-L pe Dumnezeu sa aiba grija de planurile Lui, sa le infaptuiasca, si dumneata si eu sa avem grija sa traim o viata sfanta. Pacatul trebuie numit pacat; iar rusinea pe care a mancat-o David si Bat-Seba nu ti-as dori s-o traiesti dumneata. Ca sa nu mai vorbim de consecintele cu bataie lunga, a acestei devieri: „Sabia nu se va indeparta niciodata de casa ta”. E putin lucru? Altfel, marturisesc ca acesti oameni sunt o nesecata sursa de inspiratie pentru mine, in tot ceea ce au facut bun si frumos. Sau sa inteleg, domnule Bartolomeu, ca un proroc are dreptul la o relatie de curvie, ca din aceasta sa se nasca Solomon?? Doamne fereste… Ca sa nu mai spun de expresia celebra pe care ati postat-o : „De imaginat cita experienta a acumulat Solomon prin cunoasterea intima a 1000 de femei (1Regi 11:3) El a scris din proprie experienta proverbele. Si iata ca ele au ramas in Biblie.”. Mama, ce m-a distrat cand am citit asta! Scuzati-mi ironia, chiar v-a facut placere sa va imaginati treaba cu „cunoasterea intima”? Hai ca-i tare de tot chestia: sa cunosti cat mai multe femei, frate, ca sa poti sa scrii apoi proverbe intelepte!!!
In alta ordine de idei, nimeni nu pretinde ca ar oferi retete pentru o casatorie 100% de succes. Se dau doar sfaturi bune, care pot fi intelese si aplicate corect sau pot fi refuzate. Pentru cei care le accepta si le iau de bune, exista sanse mari de reusita in casatorie. Dar sunt si altii, care resping de buna voie invatatura si pe care Biblia ii numeste nebuni („Frica Domnului este începutul stiintei; dar nebunii nesocotesc întelepciunea si învãtãtura” (Prov. 1:7). In cazul acestora, se implinesc cuvintele inteleptului: „Un om care se împotriveste tuturor mustrãrilor, va fi zdrobit deodatã si fãrã leac” (Prov. 29:1). Asa ca, lasati oamenii sa se apropie de Dumnezeu si nu va aventurati in rastalmaciri alunecoase ale Cuvantului, spre pierzarea d-voastra si a altora.
Adăugat în 11/04/2008
Cine este intelept sa ia seama la aceste lucruri..
...stau si meditez asupra celor scrise mai sus si pot vedea multitudinea de \"intelepciuni\" expuse. Nu doresc sa critic sau sa judec pe cineva ci as dorii sa ne apropiem de cuvantul Domnului si sa-l privim fara prejudecati sau rastalmaciri gresite.
1.Solomon nu a fost omul supra dotat pe care Dumnezeu si-a pus pata si i-a dat ca sa nu mai ramana si la altii;ci intelepciunea lui Solomon a fost darul pe care i la dat Domnul in urma rugaciunii sale pe inaltimea Gabaon(1Imparati3:6-9), ca si consecinta la cererea sa Domnul ii promite o inima inteleapta si priceputa cum n-a mai avut nimeni inainte si dupa el(1Imparati3:11-12)si ca bonus bogatie si slava.Defapt cu Solomon s-a implinit versetul din Iacov1:5, pentru ca a cerut a primit deci este o consecinta a cereri lui.
2.Dumnezeu nu are preferati.Cu totii cunoastem versetul din Ioan 3:16 \"findca atat de mult a iubit Dumnezeu lumea ca a dat pe singurul Sau Fiu...\",noi alegem daca sa ramanem in continuare sub acest nume ca iubiti de Domnul \"Domnul iubeste pe cei ce se tem de El...\" Ps 147:11, sau sa ne facem urati de El \" ...cu cel stricat te porti dupa stricaciunea lui.\" Deci in consecinta Dumnezeu ne pune in fata binele si raul \"Ti s-a aratat omule ce este binele...\" Mica 6:8,noi suntem cei care ne alegem propia cale binecuvantare sau blestem , dar in bumatatea Sa cea mare ne trimite semnale de alarma ca sa ne trezim ,ferice va fi de cel care va lua seama.
ATENTIE: Dumnezeu nu predestineaza o persoana numai pentru o viata de neprihanire si una pentru o viata de adulter ,Domnul ii spunea lui Cain:\"... pacatul pandeste la usa;dorinta lui se tine dupa tine, dar tu sa-l stapanesti.\" Viata celui care il lasa pe Hristos la carma vasfi invingatoare pentru ca El iti da puteri sa biruiesti poftele carnale care se razboiesc cu fiinta umana;dar cel care nu-l are pe El la conducerea vietii sau pentru moment se lasa atras si momit de pofta lui insusi va cadea biruit de ea asemenea lui David, chiar daca mai apoi te caiesti Dumnezeu este un Dumnezeu plin de dragoste dar si un foc mistuitor care pedepseste pacatul.
Dumnezeu este DRAGOSTE, apostolul Pavel ne spune in Romani 13:1o \"DRAGOSTEA NU FACE RAU APROAPELUI SA: DRAGOSTEA DECI ESTE IMPLINIREA LEGII\", acum sa analizam iubirea lui Solomon si a lui DavidDin perspectiva legii:
-Dumnezeu porunceste poporului evreu sa nu isi dea fetele sau sa ia pentru fii lor fete straine
-era interzis Imparatilor sa aiba o multime de neveste bine inteles si poporului evreu chiar daca se practica poligamia
-sa nu poftesti nimic din ce este a aproapelui tau
-sa nu preacurvesti
Biblia spune \"Cand a imbatranit nevestele i-au plecat inima spre alti Dumnezei...Domnul S-a maniat pe Solomon pentruca isi abatuse inima de la Domnul Dumnezeul lui Israel, care i se aratase de doua ori.\" 1Imparati 11\"4,9;iubirea aceasta care la indepartat de Dumnezeul sau NU ESTE O IUBIRE DIN DUMNEZEU,de accea sa avem grija in afirmatiile pe care le facem ca s-ar putea sa ne osandim singiri dupa cum spunea insusi Solomon: \"si un prost ar trece drept intelept daca ar tacea, si de priceput daca si-ar tinea gura\" Proverbe 17:28.
Daca am fi intelepti am lua seama la calea noastra si am invata din greselile marilor oameni ai lui Dumnezeu si nu ne-am pierde timpul camufland pacatul lor si cautand pretexte care se naruiesc prin propia lor expunere ilogica si spulberate de Cuvantul lui Dumnezeu care ramane in picioare.
Daca sunteti in pragul casatoriei fiti intelepti si luati aminte la sfaturile Scripturii si nu nesocotiti exemplele care se afla pe filele ei peste careau trecut atatea viacuri...
FITI BINECUVANTATI DE TATAL CERESC!
Adăugat în 12/04/2008
domnul sa va binecuviteze va urmaresc de departe
Adăugat în 12/04/2008
Daca Bartolomeu a scris // De imaginat cita experienta a acumulat prin cunoasterea intima a 1000 de femei (1Regi 11:3) // vine cineva cu expresia /// Hai ca-i tare de tot chestia: sa cunosti cat mai multe femei, frate, ca sa poti sa scrii apoi proverbe intelepte!!! /// Hai sa nu mai fim grei la cerbice. Din 1000 de femei, Solomon n-a gasit nici pe una buna. Din 1Imparati 11:1-2 aflam ca Imparatul Solomon a iubit multe femei [nu scrie ca ar fi curvit cu ele] fiind tirit de iubire [nu scrie ca ar fi fost indemnat de un duh de curvie]. Si cine este Iubirea? Isus Hristos este Dragoste, este Iubire. Deci Solomon fiind iubit de Domnul [2Samuel 12:24b] a facut ce a vrut Domnul. Prorocul Natan i-a pus numele Iedidia (Iubitul Domnului), pentru Domnul [vers 25]. Si cind Domnul iubeste pe cineva, il si stapineste, il conduce, il calauzeste si-l indeamna sa faca ce vrea EL. Puterea de a iubi atitea femei, Solomon nu o avea din proprie initiativa. El a fost inzestrat cu aceasta putere, tot asa cum a fost inzestrat si cu asa de multa intelepciune si pricepere. Solomon era si el tot un om ca orisicare alt om, numai ca lui i s-a oferit mai mult din intelepciune, din pricepere si din puterea de a iubi. Atit David cit si Solomon nu trebuiesc priviti ca oameni de rind care fac de capul lor vrute si nevrute. Daca Iona a vrut sa se desprinda de Domnul, a reusit? Domnul l-a ales pe el, ca prin el si cu gura lui sa vorbeasca Ninivitenilor, iar Iona oricit de mult a vrut sa se sustraga de la acesta, n-a reusit nici trecind prin fundul marii. Iona a trebuit sa faca ce a vrut Domnul, si nu ce a vrut el. David nu a ajuns Imparat din proprie initiativa mai ales ca provenea dintr-o familie saraca. El a fost Imparat pentru ca a vrut Domnul, nu pentru ca ar fi vrut el. Nu este meritul lui David ca a domnit 40 ani. Daca Domnului nu-i placea de el, l-ar fi sters de pe fata pamintului tot asa cum l-a sters pe Saul doar dupa 2 ani de domnie. Si nici Solomon n-ar fi domnit alti 40 ani daca Domnul nu l-ar fi iubit. Cine este iubit de Domnul are pacatele iertate inca inainte de a le infaptui. Daca Domnul il mai atinge cu nuiaua, nu inseamna ca inceteaza sa-l mai iubeasca. Regele Saul a fost pus imparat in minia Domnului, si a fost indepartat de la imparatie in urgia aceluias Domn [Osea 13:11]. Si asta din cauza ca nu a fost iubit de Domnul. Punerea pe ginduri si afisarea citatului [Ceea ce ati spus, s-ar putea traduce in ceva de genul: \"Uneori poti pacatui, ca s-ar putea ca asta sa faca parte din planul lui Dumnezeu. Cine stie ce lucru bun poate scoate Dumnezeu din pacatul meu!\" Pai asta-i o erezie crunta, domnilor.] este din cauza observarii aparentelor, fiind impiedicat sa vezi si in aprofunzime. Trebuie de vazut dincolo de aparente. De urmarit ce vrea Dumnezeu, nu faptele cuiva. Meritul sau vinovatia privitor la fapte bune sau rele, nu este din cauza celui care a savirsit fapta, ci este din cauza duhului care indeamna la asa ceva. Nu o masina este vinovata de accident, ci este vinovat cel care o conduce. Fara duh, omul nu poate sa faca nici bine nici rau. Fara duh, trupul omului este mort si nu poate sa faca nimic. Domnul zice: "daca nu puteti face nici cel mai mic lucru, pentru ce va mai ingrijorati de celelalte? Si-apoi care dintre voi, chiar ingrijorindu-se, poate sa adauge un cot la lungimea vietii lui?" [Luca 12:25-26]. In cazul acesta cui apartine erezia crunta? Esti tu stapin pe faptele tale? Nu vezi ca faptele tale sint dirijate de duhul care te insufleteste? Femeia girbova era cocosata pentru ca vroia ea sau pentru ca asa o tinea acel duh de girbovenie? O femeie este frumoasa pentru ca vrea ea sau pentru ca asa a fost creata? Sint si femei urite. De ce sa ne legam numai de cele frumoase? Si daca nu-i desteapta ce vina are ea daca nu a fost inzestrata cu desteptaciune? Solomon nu a capatat intelepciunea prin educatia venita de la vre-un invatator renumit. El a primit intelepciunea direct de la Dumnezeu. Si daca era intelept nu era meritul lui, pentru ca el nu putea sa devina asa de intelept din proprie initiativa si nici din cauza ca l-ar fi dadacit cineva. Urie daca ar fi avut intelepciune ar fi deschis scrisoarea pe care o ducea chiar el catre Ioab [2Samuel 11:14] si n-ar mai fi fost ucis in lupta. Stind ce-l asteapta ar fi procedat altcumva. Dar el trebuia sa nu fie intelept tocmai ca sa fie ucis. Iar daca tot ai mentionat o traducere proprie la care tot tu ai dat raspunsul, cum ai ajuns la concluzia ca Bartolomeu si Remus B. ar fi indemnat la curvie premeditata? Unde este specificat in comentariile lor indemnul la curvie in ideea ca s-ar putea ca asta sa faca parte din planul lui Dumnezeu? Nu ei indeamna la curvie si nici tu nu poti sa impui cuiva sa se stapineasca de la curvie. Daca nu-ti este dat sa curvesti, n-ai sa curvesti niciodata, macar de ti s-ar oferi pe tava posibilitatea asta. Dar daca-ti este dat sa curvesti, tu n-ai sa te poti stapini niciodata de la aceasta oricit de mult te-ar educa cineva sa renunti la patima asta. Un crestin adevarat n-ar putea afisa urmatoarele:[Mama, ce m-a distrat cand am citit asta! Scuzati-mi ironia, chiar v-a facut placere sa va imaginati treaba cu „cunoasterea intima”? Hai ca-i tare de tot chestia: sa cunosti cat mai multe femei, frate, ca sa poti sa scrii apoi proverbe intelepte!!!] Sa fie vorba doar de o ironie? Ori vorbim serios, ori ne tinem de glume. Si mai adaugi [Sau sa inteleg, domnule Bartolomeu, ca un proroc are dreptul la o relatie de curvie, ca din aceasta sa se nasca Solomon?? Doamne fereste!] Asa ai interpretat tu si ai vrut sa intelegi, nicidecum ca Bartolomeu ar fi sustinut sa ceva. Si mai zici [ Sau aveti impresia ca numai pe acea cale, a adulterului lui David, se putea naste Solomon? Sau numai cu ochii scosi si legat in lanturi, putea Samson sa-i omoare pe toti filistenii din Templul lui Dagon? Treziti-va, fratilor!]. Categoric ca numai asa. De ce nu-ti convine scenariul si strategia lui Dumnezeu? Cine sintem noi sa-i cerem socoteala Domnului privitor la cum Isi duce EL planurile la indeplinire? EL putea trimite viespi bodnaresti daca voia sa-i nimiceasca pe Filisteni, sau sa surpe pamintul cu tot cu ei. Dar asa avea EL in plan sa-i nimiceasca pe toti domnitorii Filistenilor, prin darimarea Templului lui Dagon. Nu mai fi atit de ingrijorat, ca Domnul stie ce si cum trebuie sa faca. De unde stii tu ca adulterul lui David nu era prevazut in planul Domnului macar ca tot EL interzisese curvia? Dar si uciderea era interzisa [sa nu ucizi] iar David a intrecut orice masura, macelarind fara crutare, in razboaiele pe care le-a purtat. Acelas David a intrat in casa lui Dumnezeu, si a mincat piinile pentru punerea inaintea Domnului, pe care nu-i era ingaduit sa le manince nici lui, nici celor ce erau cu el, ci numai preotilor [Matei 12:4]. Si Domnul nu s-a suparat pe el. "Cine va ridica pira impotriva alesilor lui Dumnezeu? Dumnezeu este Acela, care-i socoteste neprihaniti! Cine-i va osindi?" [Romani 8:33]. David si Solomon erau alesii Domnului. Cine sintem noi ca sa-i osindim?
Adăugat în 12/04/2008
femeia inteleapta
De cand e lumea au fost aceste categorii de oameni ,inteleptii,mai putin inteleptii si neinteleptii,si atunci cand natura omului este divizata cum putem noi judeca pe ceilalti,cand uni barbati, nu suntem precum Solomon,sau Samson si etc.,femeia a fost creata pentru a infrumuseta tot ce e in jurul ei,privitzi in jurul vostru oare nu femeia va face voua barbatilor o priveliste placuta in tot ce va inconjoara,si simpla prezenta a ei este o frumusete lasata de Dumnezeu,dar asta nu ii da voie femeii sa pacatuiasca,dar daca ea a pacatuit poate sa se pocaiasca de purtarea ei,si moravul rau care l-a asimilat datorita imprejurarilor,o femeie iubita si respectata nu devine o porcarie, dar cea neiubita si nepretuita poate sa devina o porcarie,de tot ce greseste o femeie de vina este lasitatea barbatului,Samson a fost un las in fata unei femei,ca ce-a ce Dumnezeu i-a incredintat a fost numai pentru un barbat si daca nu a avut increderea in Dumnezeu i-a fost luat si a fost,rapus de filisteni,tot asa un barbat daca nu se increde in cea ce Dumnezeu il invata este l-a fel ca Samson,dar el nu a condamnat-o pe DALILA, si el si-a recunoscut lasitatea si a luptat chiar si orb pentru a-si recapata increderea in Dumnezeu,ca barbatul este capul femei si nu invers asa ca daca o femeie devine o porcarie, barbatul v-a plati pentru ea ca nu a putut sa o invete sa devina o inteleapta ,si pe femeie barbatul o poate face buna sau rea,si nu uitati barbatilor pentru ce v-a creat Dumnezeu pe pamant ca pe voi chiar El cu mainile Lui v-a creat si veti plati pentru toate femeile pe care nu le-ati iubit,ca femeia v-a fost data pentru ajutor si nastere de copii si nu pentru placeri trupesti,de aceea Dumnezeu i-a pedepsit pe toti care s-au uitat la o femeie ca sa o pofteasca,si nu pentru ai cere ajutorul in cea ce face,si ai oferi Dragoste,femeia nu trebuie judecata decat daca nu asculta de barbatul ei,dar daca nu are de cine sa asculte,este nevinovata.o femeie devine inteleapta cand are un las in jurul ei, Eva a gresit, ca Adam era un las langa ,ea.fi-ti binecuvantati.
Adăugat în 14/04/2008
Greu de urmarit, sora Monica, comentariul dvs. Daca mai puneati cate un punct, pe ici, pe colo, poate era un pic mai usor. Altfel, interesant punct de vedere al unei femei despre... femei. Da' spuneti-mi si mie, cum e aia "femeia nu trebuie judecata decat daca nu asculta de barbatul ei,dar daca nu are de cine sa asculte,este nevinovata". Sa inteleg ca femeia trebuie sa asculte de barbat doar cand barbatul e vrednic sa fie ascultat?...
Adăugat în 14/04/2008
E minunat ca avem oportunitatea sa impartasim din gandurile si intelepciunea noastra . Ce pacat ca \"sunt multi viteji dupa razboi \"
Imi este interesant un aspect legat de aceasta importanta decizie \" casatoria \" . Daca ne tot sfatuim de cine sa ne ferim ..........ce ziceti nu este mai bine sa nu ne mai casatorim ??
Sau poate are cineva ceva idei cum sa incepem sa formam tineri si tinere care sa traiasca placut inaintea Domnului. NUmai ca cu invatatul asta e treaba interesanta, multi dau lectii , ce pacat ca doar teoretice . Practic e mai dificil . Em ma gandesc ca toti cei care sunt infiati prin credinta in familia Domnului Isus , sunt oameni speciali , fie baieti fie fete . Toti avem parti negative si pozitive , de ferit uni de alti , o putem face , insa cel de care ne ferim si de care toti trebuie sa se fereasca pt ca e \" frumos/frumoasa\" , bogat/bogata, mandru/mandra. ce sanse au ? Noi care suntem plini de dragoste Dumnezeiasca oare nu ar fi mai placut din partea noastra sa-i molipsim cu caracterul nostru Dumnezeiesc? Cred ca
gadurile date de Solomon sunt un \"rau necesar\" este drept sa fim intelepti in luarea deciziei in privinta casatoriei , ma gandesc totusi ca nu ar trebui sa ne axam foarte mult pe discernere ci mai mult pe incredintarea data de Domnul . Tot ce sufla e a Domnului , ceace suntem este deseori o reflectare a ceace sa pus in noi . Insa in Domnul Isus toti suntem fii si fice , speciali , pentru care sa platit un pret mare . Sangele Domnului Isus. Solomon reda intelepciunea pusa de Domnul Isus in El . Pavel insa scrie Biserici , celor nascuti din nou prin DUhul care locuieste in fiecare care sa impacat cu DOmnul
Adăugat în 14/04/2008
Subsecriu la cele spuse de Gadol mai sus.
Adăugat în 14/04/2008
Comentariul scris de Gadol a aparut ca urmare a citirii comentariului meu pe care, desi am incercat de ieri sa-l anexez predicii de citeva ori, n-a aparut. Eu am citit pagina de inceput al site-ului si am aflat ca este nepartinitor privitor la cultele religioase. [Citez: Despre noi -- ResurseCrestine este un concept pornit la initiativa câtorva tineri dornici sa puna la dispozitia fiecaruia o gama variata de resurse exclusiv crestine, organizate într-o baza de date cuprinzatoare, care sa constituie ajutor si hrana pentru (lucratori) crestini, indiferent de denominatiune, dar si o fereastra spre lume, lucrând împreuna la "avansarea Împaratiei lui Dumnezeu". Mentionam ca NU reprezentam în mod oficial nici o institutie si NU suntem sponsorizati de nimeni. Deasemenea, amintim ca nu avem nici un beneficiu material din aceasta lucrare, tot ceea ce facem fiind spre slava si în Numele Domnului Isus Hristos. -- Citat incheiat]. Deasemeni am citit si avertismentul de la comentarii, pe care il redau in totalitate: "Comentariul va cuprinde aspecte strict legate de continutul acestui material. Daca se constata folosirea unui limbaj indecent, depasirea bunului simt, sau orice jigniri sau apostrofari la adresa unor persoane, comentariul nu va fi acceptat pe site" Cum n-am jignit pe nimeni, nu m-am abatut de la tema predicii, n-am folosit un limbaj indecent, n-am depasit bunul simt si n-am apostrofat nici o persoana, ma asteptam sa apara. Dar daca nu a aparut ma vad indreptatit sa atrag atentia, ca cine se face vinovat de neaparitia comentariului meu, s-ar putea sa-L supere pe Dumnezeu, si sa-l faca ca sa nu mai apara nici el in cartea vietii. Daca nu se ia masuri urgente de aparitie, chiar am sa ma rog Domnului in acest sens in mod necontenit. Eu nu am scris acel comentariu de dragul de a ma afla in treaba, ci l-am scris la indemnul Domnului. Cine refuza aparitia lui, de fapt Il refuza pe Domnul. Astfel ca si Domnul il va refuza pe el ca sa mai intre in Imparatia Lui. Daca pina miine nu apare comentariul, incepem rugaciunile. Puterea de a dispune de un asemenea site nu o ai din meritele proprii. Tot Dumnezeu ti-a dat-o. Si tot EL te-a pus sa scrii ca site-ul nu-i partinitor (indiferent de denominatiune). Daca tu nu respecti pe Cel care ti-a dat asemenea putere, vei suporta consecintele de rigoare. Amin!
Adăugat în 14/04/2008
Masoret a lansat o intrebare, iar raspunsul se lasa asteptat. Este destul de interesant punctul de vedere a sorei Monica, destul de dur la adresa barbatilor. Si eu sint femeie ca si ea, dar nu vad asa lucrurile. A invinovati de lasitate pe Adam care era asemanarea si intruchiparea lui Dumnezeu, trebuie sa ai un curaj care sa depaseasca orice limita. Duhul lui Dumnezeu era in Adam. Fara Acest Duh... Adam ar fi fost doar niste tarina neinsufletita. Eu nu cred ca Dumnezeu ar fi pus in Adam un duh de lasitate. In Adam era doar Duhul lui Dumnezeu. Deci Adam nu poate fi invinovatit de lasitate. Deasemeni nu inteleg citatul urmator: [barbatul este capul femei si nu invers asa ca daca o femeie devine o porcarie, barbatul v-a plati pentru ea ca nu a putut sa o invete sa devina o inteleapta ,si pe femeie barbatul o poate face buna sau rea]. Adica o femeie devine inteleapta numai daca barbatul o invata in acest sens? De cind intelepciunea se dobindeste de o femeie la educatia barbatului? Orice femeie, daca este inteleapta, nu este meritul barbatului. Intelepciunea si priceperea se capata direct de la Dumnezeu, nu de la barbat. Gadol considera ca: [Solomon pentru ca a cerut intelepciune, a primit, deci este o consecinta a cereri lui]. Dar daca aruncam o privire mai in urma, il vedem pe Iosif care nefiind egiptean, era la conducerea Egiptului. Faraonul de atunci il vedea pe Iosif capabil sa conduca Egiptul mai bine decit el insusi. Asta dovedeste ca Iosif era destul de intelept, dar nu se deduce de nicaieri ca ar fi fost o consecinta a cererii lui. Vedem astfel ca intelepciunea, in cazul lui, a venit de la sine, dupa cum era planul lui Dumnezeu. Si mai am o intrebare. Cind zicem ca Dumnezeu nu are preferati, avem in vedere versetul din Ioan 3:16. Dar ce facem cu versetele: Nimeni nu poate veni la Domnul daca nu-L atrage Tatal (Ioan 6:44). Nimeni nu poate sa vina la Mine, daca nu ia fost dat de Tatal Meu (Ioan 6:65). Nu voi M-ati ales pe mine; ci EU v-am ales pe voi (Ioan 15:16). Nu este Esau frate cu Iacov? zice Domnul; totus am iubit pe Iacov, si am urit pe Esau, i-am prefacut muntii intr-o pustietate, si mostenirea lui am dat-o sacalilor din pustie (Maleahi 1:2-3). Caci macar ca cei doi gemeni nu se nascusera inca, si nu apucase sa faca nici bine nici rau,... s-a zis Rebecii: "Cel mai mare va fi rob celui mai mic" dupa cum este scris: "Pe Iacov l-am iubit, iar pe Esau l-am urit". De ce? Pentru ca sa ramina in picioare hotarirea mai dinainte a lui Dumnezeu, prin care se facea o alegere, nu prin fapte, ci prin Cel ce cheama (Romani 9:11-13). Se poate observa destul de usor ca Domnul l-a preferat pe Iacov in defavoarea lui Esau. Eu cred ca toate versetele sint valabile, daca tot sint in Biblie. Si toata Biblia este Cuvintul lui Dumnezeu.
Adăugat în 25/04/2008
Statistici
  • Vizualizări: 7651
  • Export PDF: 3
  • Recomandări email: 1
  • Favorită: 3
  • Comentarii: 22
Opțiuni