De ce a fost în regulă pentru Dumnezeu să ucidă femeile și copiii în Vechiul Testament?
Autor: John Piper  |  Album: Întreabă-l pe pastorul John  |  Tematica: Viață
Resursa adaugata de Mada_O in 05/02/2015
    12345678910 5.50/10 X
Media 5.50 din 2 voturi

    Este corect ca Dumnezeu să sacrifice femei și copii oricând Își dorește. Dumnezeu dă viața și El o ia. Fiecare om care moare, moare deoarece este voia lui Dumnezeu ca el să moară. Deci, Dumnezeu ia vieți în fiecare zi. Astăzi, El va luat cinzeci de mii de vieți. Viața este în mâna lui Dumnezeu. Dumnezeu decide când va fi ultima bătaie a inimii tale. Chiar dacă va fi prin cancer, sau printr-o rană de glonț, Dumnezeu stăpânește. Deci Dumnezeu este Dumnezeu. Dumnezeu conduce și stăpânește totul. Și orice face, este pur și simplu corect și bun. Dumnezeu nu ne datorează nimic. Dacă aș cădea mort acum sau dacă teroriști sinucigași ar bombarda această clădire și eu aș deveni țăndări, Dumnezeu nu mi-ar fi făcut niciun rău. Nu ți-ar fi făcut ție nimic greșit. El nu face nimic greșit nimănui atunci când le ia viața. La vârsta de două săptămâni sau la 92 de ani. Dumnezeu nu ne este deloc îndatorat. El nu ne datorează nimic. Poți adăuga la acest lucru și faptul că noi toți suntem păcătoși și am fi meritat să murim ieri și să mergem în Iad. Faptul că încă respirăm se datorează harului lui Dumnezeu.

    Deci, aș putea face întrebarea mai dificilă, deoarece cum a fost afirmată nu mi s-a părut grea, pentru că Dumnezeu a fost declarat ca făptaș. Dar dacă fac ca întrebarea să fie mai dificilă, va dura mai mult de 3 minute ca să răspund la această întrebare. Cred că răspunsul meu de bază este că Vechiul și Noul Testament Îl prezintă pe Dumnezeu ca fiind Singurul care are toate drepturile asupra vieții, dar și morții mele. „Dumnezeu a dat, Dumnezeu a luat. Numele Lui fie binecuvântat!” Modul în care El ia este decizia Lui. El niciodată nu greșește nimănui.

    John, cum te-ai gândit să faci această întrebare și mai dificilă și care ar fi răspunsul tău?

    Ca întrebarea să fie mai dificilă, aș spune că El poruncește oamenilor să omoare. El i-a poruncit lui Iosua să-și sacrifice oamenii. Bine, deci acum avem ființe umane care omoară alte ființe umane. Deci acum ai o întrebare morală, pentru ceea ce este corect ca să faci.

    Biblia spune că nu ar trebui să ucidem și totuși Dumnezeu îi spune lui Iosua: „Du-te înăuntru și fă ordine în casă. Și nu lăsa pe nimeni să mai respire. Nu lăsa niciun măgar, niciun copil, nicio femeie, niciun bătrân să mai respire. Nimicește totul!”

    Și apoi, răspunsul meu este acesta: există un punct, un sezon în istorie unde Dumnezeu este instantaneu Regele tuturor oamenilor din Israel, diferit de faptul că El acum este Regele Bisericii, care este formată din toți oamenii și nu are o dimensiune a etniei politice. Deci, înainte a existat o dimensiune a etniei politice unde El era instantaneu Rege și unde Își folosea oamenii ca pe niște instrumente pentru a-și îndeplini judecata Sa în lume în acea vreme. Dumnezeu spune: „Lasă păcatele amaleciților, acumulate timp de 400 de ani, astfel încât ei să fie plini de păcate”, apoi Dumnezeu își trimite poporul Său ca instrumente ale judecății Sale. Deci, l-aș justifica pe Iosua prin a spune că în acel cadru, cu acea structură de oameni și cu Dumnezeu, a fost potrivit ca Iosua să facă ce i-a poruncit Dumnezeu și anume să anihileze oameni. Dar asta este mult mai complex din punct de vedere moral, deoarece Dumnezeu o face. El poate cauza un potop și să omoare toți oamenii de pe planetă, cu excepția a 8 persoane și totuși Dumnezeu nu a greșit cu nimic față de acei oameni. Dar El nu a cerut altcuiva să facă acest lucru. Deci, de fiecare dată când Dumnezeu folosește alți oameni - chiar acum, un exemplu ar fi faptul că Dumnezeu a dat sabia guvernului. Deci, eu cred că guvernul are dreptul de a lua un violator și un criminal și să-i pună în închisoare sau să-i omoare. Eu cred că pedeapsa cu moartea este în concordanță cu Geneza 9 și cu caracterul lui Dumnezeu. Datorită valorii omului, sângele unui om ar trebui să fie împărtășit pentru a lua sângele unui alt om, dar acest lucru este foarte diferit față de a spune că oricine poate umbla prin jur omorând oameni. Deci, Dumnezeu are perioadele și sezoanele Sale pentru a-și împărtăși autoritatea de a lua sau a da viață, iar Biserica de astăzi nu este Israel și noi nu suntem o etnie politică. Prin urmare, cuvântul pe care l-am primit astăzi de la Domnul se referă la ați iubi dușmanul, a te ruga pentru cei care te neîndreptățesc, a-ți sacrifica viața pentru lume, nu ucide în numele Evangheliei, ci mori în numele Evangheliei.



Am citit acest articol si mi s-a tulburat sufletul. M-a revoltat raspunsul pe care l-a dat acest pastor.
Nu e normal ce face Dumnezeu in Vechiul Testament. Pentru mine Dumnezeu nu este dragoste, deoarece a indemnat oamenii la crime, razbunare, furturi.
Imi pare rau, dar eu nu vreau un asemenea Dumnezeu.
Inteleg ca Dumnezeu sa ne incerce, dar nu inteleg ca Dumnezeu sa ne extermine.
Pentru mine este clar ca Dumnezeu e un Dumnezeu al evreilor, nu al tuturor.
Adăugat în 28/05/2016 de yuri_A
Cred că nu aţi înţeles esența răspunsului. Şi cred că ar fi mai înțelept să așteptați răspunsuri clare din partea lui Dumnezeu cu privire la acest subiect în loc să vă revoltați. Aceasta este o aplicație a faptului că întreaga viață e în mâna lui Dumnezeu. Şi felul în care murim, când murim şi de ce murim El îl hotărăște. Cred că într-o zi vom primi explicații pentru toate, aşa că până atunci nouă ne rămâne doar să ne supunem înțelepciunii Lui.
Adăugat în 28/05/2016 de Mada_O
Poate un crestin ar intui ce vrea sa zica pastorul, dar un 'ne-crestin' l-ar crede smintit si pe toti crestinii care cred asta implicit. Asta pentru ca "esenta raspunsului" (cum spune un utilizator mai sus ) pare a fi pur FATALISM.
Pentru a fi mai in acord cu Scripturile ar fi de preferat a se insista pe de-o parte pe LIBERTATEA omului ( pentru "justificarea raului") si pe faptul ca Dumnezeu INGADUIE sa se intample toate cele, tocmai in ratiunea acestei libertati umane. Iar in ceea ce priveste Vechiul Testament cred ca ar trebui insistat mai mult pe intelesul mai presus de "litera" , adica mai putin pe istoricitatea faptelor in sine si mai mult pe caracterul profetic sau pe intelesurile spirituale.
Cu igaduinta ca nu am lezat opinia nimanui si ca nu m-am departar de Adevar , sper ca Domnul sa ne binecuvinteze pe toti.
Adăugat în 20/06/2016 de Sappho0815
Statistici
  • Vizualizări: 3507
  • Comentarii: 3
  • Gramatical corect
  • Cu diacritice
  • Conținut complet
Opțiuni