Liniste in vreme de neliniste I
Autor: IosifMarinMuresan  |  Album: Pastorul cel bun  |  Tematica: Diverse
Resursa adaugata de IosifMarinMuresan in 19/04/2020
    12345678910 0/10 X

Dragul meu prieten iti recomand sa citesti acest mesaj, avand Biblia la indemana!

 

Partea 1

Psalmul 4:7a „Mulţi zic: „Cine ne va arăta fericirea?” Eu însă zic: „Fă să răsară* peste noi lumina Feţei Tale, Doamne!”

Psalmul 4:9  „Eu mă culc şi adorm în pace*, căci** numai Tu, Doamne, îmi dai linişte deplină în locuinţa mea.”

 

LINISTE IN VREME DE NELINISTE

Dragi mei, aceasta liniste si pace in inimile noastre nu vine dintr-o nepasare mandra si aroganta a imprejurorilor actuale nesigure in care traim, ci vine pur si simplu dintr-o incredere adanca in Dumnezeul nostru drept, credincios si iubitor.

 

1. Si credinta noastra vine in primul rand din faptul ca il cunoastem pe Dumnezeu

Cel mai bine il putem cunoaste pe Dumnezeu prin Cuvantul Lui, Biblia.

 

-Dumnezeu da scutul Sau, celor ce cunosc numele Lui-

Psalmul 9:11  « Cei ce cunosc  Numele Tău se încred în Tine, căci Tu nu părăseşti pe cei ce Te caută, Doamne! »

Cititi intreg Psalmul 91, mai ales versetul 14 « Fiindcă Mă iubeşte”, zice Domnul, „de aceea îl voi izbăvi; îl voi ocroti, căci cunoaşte Numele Meu. »

-A-l cunoaste pe Dumnezeu din Biblie, in persoana Domnului Isus, ca si Pastorul nostru cel bun-

Atunci cand credinta noastra se bazeaza pe faptul ca-L cunoastem pe Dumnezeu din Biblie, ne aducem aminte in aceste timpuri neobisnuite de bantuiala a virusului Corona, de faptul ca Isus, Fiul lui Dumnezeu, n-i se prezinta in Biblie ca si « Pastorul cel bun ». Aceasta o gasim in Evanghelia dupa Ioan la capitolul 10.

Aceasta descoperire poate insemna foarte mult pentru toti oamenii, pentru ca Dumnezeul Cel Atotputernic se prezinta ca si Acela care are grija de noi toti oamenii, ca si un Pastor bun care se ingrijeste de oile Lui.

-Se ingrijeste Dumnezeu de toti oamenii? -

Se poate oare spune ca Dumnezeu se ingrijeste de noi toti oamenii, indiferent de cum santem noi? In exempul nostru din Evanghelia dupa Ioan capitolul 10 vedem in versetul 16, ca Isus este foarte ineresat de a aduce alte oi in turma lui. O inima plina de iubire si dor pentru toti oamenii vedem aici la Isus, la Pastorul cel bun.

Iacob ne scrie in scrisoarea lui la cap. 1 versetul 17 urmatoarea « orice ni se dă bun şi orice dar desăvârşit este de sus, coborându-se de la Tatăl luminilor, în care nu este nici schimbare, nici umbră de mutare. »

Intradevar noi toti oamenii experimentam in fiecare zi din bunatatea lui Dumnezeu intr-un mod automatic si consecvent. « La tine este izvorul vietii » (vezi Psalmul 36:9) spune Scriptura si pur si simplu acest fapt, pentru ca in fiecare dimineata ne putem trezi la o zi noua din viata noastra, este din pricina bunatatii si indurarii lui Dumnezeu pentru noi oamenii (vezi Plangerile lui Ieremia 3:22-23). Si ploaie lasa Dumnezeu sa cada pe pamant si sa rasara soarele pentru toti oamenii laolalta, fara deosebire (vezi Ev. Matei 5:45)

-Protectia deosebita a lui Isus, pentru oile din turma Lui-

Totusi accentueaza Isus in versetul 4 din Ev. dupa Ioan cap. 10, ca pentru o protectie deplina si pentru o indrumare a oilor spre pasuni verzi si spre ape de odihna (vezi si Psalmul 23:3), trebuie o cunoastere a voci bunului Pastor Isus. Si in versetul 26 Isus chiar le argumenteaza Iudeilor necredinta lor in Isus, cu neapartenenta lor din staul: « Dar voi nu credeti, pentru ca dupa cum v-am spus nu sinteti din oile Mele »

Biblia ne spune in acest loc, ca nu este deajuns ca Dumnezeu sa fie pentru noi, asa dupa cum vedem aici in capitolul 10 din Ev. dupa Ioan, ca si Pastorul cel bun, atata timp cat noi nu credem in El si nu-I cunoastem vocea.

Deci pentru ca sa avem liniste in vreme de neliniste, trebuie sa avem credinta in Dumnezeu. Credinta care se reazama pe faptul ca il cunoastem pe Dumnezeu. Il cunoastem din Biblie bunaoara ca si Pastorul cel bun, care are grija de oile Lui.

-A recunoaste vocea Pastorului cel bun-

Daca il cunoastem pe Isus ca si Pastorul nostru cel bun, recunoastem desigur si vocea Lui si ii urmam indemnurile fara nici o frica si cu incredere. Indemnurile Lui le gasim in toata Biblia, nu numai in Noul Testament ci si in Vechiul Testament. Biblia ne spune in 1. Petru 1:10-11 ca Duhul lui Hristos era in profetii din vechime si vorbea prin ei. Vocea Lui, a Pastorului cel bun o putem cunoaste deci si prin Vechiul Testament.

-De la cunoasterea lui Dumnezeu la credinta in Dumnezeu si de la credinta in Dumnezeu la cunoasterea lui Dumnezeu-

Am vazut aici o interactiune intre credinta si a-L cunoaste pe Dumnezeu. Citim in Ev. dupa Ioan cap. 17 versetul 8 urmatoarele: « Căci le-am dat cuvintele pe care Mi le-ai dat Tu. Ei le-au primit şi au cunoscut cu adevărat că de la Tine am ieşit şi au crezut că Tu M-ai trimis».

Sau mai departe in cap. 5 al aceleasi Evangheli versetul 24: « Adevărat, adevărat vă spun că cine ascultă cuvintele Mele şi crede în Cel ce M-a trimis are viaţa veşnică şi nu vine la judecată, ci a trecut din moarte la viaţă. » Sau tot din Ev. dupa Ioan cap. 5 versetul 38 « şi Cuvântul Lui nu rămâne în voi, pentru că nu credeţi în Acela pe care L-a trimis El. »

Vedem aici deci o credinta in Dumnezeu, care izvoraste din cunoasterea lui Dumnezeu si prin cuvintele lui Isus. Noi oamenii nu putem sa credem in cineva despre care nu stim nimic. De aceea spune Apostolul Pavel despre credinta, ca ea vine in urma auzirii, iar auzirea vine prin Cuvantul lui Hristos ». Vezi si definitia credintiei din Evrei 11:1.

-A primi in inimile noastre Cuvantul lui Dumnezeu si al Pastorului cel bun-

Cuvintele Pastorului care ne conduc la credinta in Dumnezeu, trebuie sa fie acceptate de noi in inimile noastre. Daca sint azi oameni care nu cred in Dumnezeu, lucrul acesta poate sa aiba de a face cu faptul, ca ei nu au auzit despre Dumnezeu sau nu au acceptat si primit Cuvantul lui Dumnezeu in inimile lor (vezi Ev. dupa Ioan 17:8). Deosebit aici e ca Pastorul isi cheama oile pe nume. Acest lucru ne arata caracterul personal al Cuvantului lui Dumnezeu adresat noua (vezi Ev. dupa Ioan 10:3). Trebuie sa-i dam raspuns acestei chemari duioase a bunului Pastor.

E important sa incepem astazi sa credem in Dumnezeu sau sa ne rugam lui Dumnezeu pentru mai multa credinta si sa cautam sa-L descoperim pe Dumnezeu tot mai mult in Cuvantul Lui, dar si in experientele vietii noastre si in splendida Natura in mijlocul careia traim zilnic (vezi si Romani 1:18-19). Daca ne vom ruga iubitului nostru Tata ceresc pentru credinta, mai multa credinta, atunci credinta vom si primi de la El si nu pietre, asa cum se si cuvine din partea celui mai bun tata din univers (vezi Ev. dupa Luca 11:11).

-Este credinta in Dumnezeu numai pentru viata aceasta? -

In cele din urma, cunoasterea lui Dumnezeu, care duce la credinta in El, nu ne va fi numai cel mai bun scut in lumea aceasta, ci mult mai mult, cunoasterea lui Dumnezeu e de neaparata trebuinta pentru viata vesnica. Isus spune: «Şi viaţa veşnică este aceasta: să Te cunoască pe Tine, singurul  Dumnezeu adevărat, şi pe Isus Hristos, pe care L-ai trimis Tu. » (vezi Ev. dupa Ioan 17:3). Sau in aceiasi Evanghelie in cap. 5:39 gasim: «Cercetaţi Scripturile, pentru că socotiţi că în ele aveţi viaţa veşnică, dar tocmai ele mărturisesc despre Mine. ».

In ciuda bucuriei nespuse pe care ne-o da protectia si paza lui Dumnezeu pentru viata aceasta, toate vor trece intr-o zi si viata aceasta va trece si ea. In Iacob 4:24 sta scris: «Căci ce este viaţa voastră? Nu sunteţi decât un abur, care se arată puţintel şi apoi piere. »

De aceea e important sa tinem credinta in Dumnezeu si sa-L cunoastem pe El nu numai pentru viata aceasta si mai ales pentru viata vesnica, pentru viata de dupa moarte.

Credinta noastra in Dumnezeu ne va da liniste in inimile noastre, chiar si in timpuri si in vremuri de neliniste si tulburare. Aceasta inseamna, ca indiferent ce se intimpla in viata aceasta, noi sintem linistiti si plini de pace. Cea mai buna exprimare a acestei paci launtrice o gasim in spusele Psalmistului in Psalmul 4 versetul 9 «Eu mă culc şi adorm în pace, căci numai Tu, Doamne, îmi dai linişte deplină în locuinţa mea. »

Vedem deja in decursul acestui mesaj, caci cunoasterea textelor din Biblie, Biblie cunoscuta ca si Cuvantul lui Dumnezeu, ne poate ajuta sa-L cunoastem pe Dumnezeu si sa fim convinsi cu privire la comportamentul si voia Lui buna pentru noi, toti oamenii.

-Dumnezeu ne provoaca, sa cautam sa-L cunoastem-

Exista cu siguranta in viata noastra mult mai multe situatii, nu numai aceasta situatie cu COVID-19, in care avem nevoie de Dumnezeu si ajutorul Lui, de aceea ne cheama Dumnezeu pe noi pe toti, sa dam atentie unui lucru deosebit, si anume: « Să cunoaştem, să căutăm să cunoaştem pe Domnul! Căci El Se iveşte ca zorile dimineţii şi va veni la noi ca o ploaie, ca ploaia de primăvară, care udă pământul! » (vezi Osea 6:3).

Aceasta cautare de a-L cunoaste pe Dumnezeu, cautare la care ne cheama Dumnezeu nu poate fi decat una intensiva, uneori cu plans si cu multa rugaciune.

-Putem sa fim siguri, ca Isus este pregatit sa ne ajute? -

Cat de siguri putem fi noi azi, ca Acela care n-i se prezinta in Biblie ca si Pastorul cel bun, este in adevar Pastorul cel bun? Putem sa ne incredem in Acela care ne promite sa se ingrijeasca de noi in viata aceasta si chiar mai mult, si in viata de dupa moarte? Este dragostea Pastorului cel bun intradevar mare? Ce ne spune Biblia despre aceasta?

-Disponibilitatea Pastorului de a suferi si de a muri, ca si dovada-

Putem sa fim azi cu deplina incredere si siguranta si pe deplin linistiti cu privire la ajutorul lui Isus pentru noi, caci insusi Isus isi argumenteaza afirmatia Lui despre Sine, de a ne fi Pastorul cel bun, cu urmatoarele cuvinte: « Eu sunt Păstorul cel bun. Păstorul cel bun îşi dă viaţa pentru oi. » (vezi Ev. dupa Ioan 10:11 dar si 10:15).

Si intr-adevar dupa cum putem gasi in Biblie, Isus a locuit intr-e noi oamenii si a suferit mult din partea noastra prin batjocura, bataie, injosire si crucificare, si Isus Pastorul cel bun, care a venit in lumea aceasta pentru noi, sa ne faca bine, a fost omorat de noi oameni, de noi oile (vezi Ev. dupa Ioan cap. 18 si 19).

Suferintele lui Isus si moartea Lui n-au fost in nici un caz semnele unui esec tragic, dupa cum credeau multi oameni in vremea aceea (vezi Ev. dupa Luca 23:35-36), ci suferintele si moartea lui Isus Hristos, Pastorul cel bun, au fost dovada clara a purtarii Lui de grija fata de noi toti oamenii.

« Noi am cunoscut dragostea Lui prin aceea ca El Si-a dat viata pentru noi » spune Apostolul Ioan (vezi 1. Ioan 3:16).

-Am fost ca niste oi ratacite in permanenta primejdie-

Noi am fost morti in pacatele noastre (vezi Efeseni 2:1), ca niste oi ratacite, fara pastor, inconjurati numai de hoti si de talhari, de puterile rele ale vazduhului si ale acestui veac (vezi Ev. dupa Ioan 10:10,12, 13). Pentru a ne aduce la Dumnezeu si pentru a ne aduce in turma si in staulul Lui si pentru a n-e fi Carmuitorul si Ingrijitorul nostru pentru viata aceasta si pentru viata vesnica, de aceea a murit Isus pe cruce.

Exact despre aceasta scria si Apostolul Petru, unul din cei 12 ucenici ai Domnului Isus, in prima lui scrisoare 1. Petru 2:25: « Căci eraţi ca nişte oi rătăcite. Dar acum v-aţi întors la Păstorul şi Episcopul sufletelor voastre. ». In versetele precedente acestui text, ne explica Apostolul Petru, faptul ca Domnul Isus a suferit pentru noi si pentru pacatele noastre a murit El, ca noi sa fim morti fata de pacate si sa traim pentru neprihanire.

De aceea putem fi ferm convinsi si siguri, ca Isus, care pentru noi a suferit toate aceste lucruri si care a si murit pentru noi, este Pastorul nostru cel bun, care se ingrijeste de existenta noastra. Si dobandirea aceastei cunostinte ne duce la o credinta si convingere de nestramutat in Dumnezeu. Credinta care ne poate ajuta in toate timpurile.

Noi oamenii experimentam in timpul scurt al existenzei noastre pe pamant diferite situati. Timpuri bune si timpuri grele trebuie sa traverseze fiecare generatie de oameni pe pamant. Asa cum avem noi acuma de trait acest timp cu Virusul Corona. Un timp de izolare, timp de grijuri, timp de frica si timp de suferinta pentru multi oameni.

Cuvantul lui Dumnezeu e intotdeauna actual si ne vine noua astazi inainte inspre-a ne ajuta si mangaia, prin disponibilitatea Pastorului bun Isus, fiul lui Dumnezeu, de a-ngriji de noi. Ajutorul deplin si garantat a-L Pastorului il avem, abia atunci cand am devenit parte din turma lui si i-L avem pe Isus ca si Pastorul nostru cel bun. Lucrul acesta implica faptul de a-I recunoaste vocea Pastorului si de a-L urma plini de incredere, acolo unde vom fi indrumati de El.

A ne baza pe El, putem deasemenea s-o facem pe deplin, pentru ca El e pregatit sa moara pentru noi. Si dupa cum am vazut, Biblia ne spune ca Isus chiar a murit pentru noi, ca sa ne duca la Dumnezeu (Ev. dupa Ioan 14:6).

Toate acestea se aud asa de frumos si dragostea minunata a bunului Pastor e asa de calda si asa de mangaietoare pentru inimile noastre. Dar cum ar putea sa ne ajute Isus, daca e mort?

Cum mai putem avea noi speranta in cineva, care e de mult mort? Biblia ne spune in Eclesiastul 9:4: « Oricine trăieşte tot mai trage nădejde, căci un câine viu face mai mult decât un leu mort. » Daca Isus, care si El intr-o alta postura e prezentat in maretie si putere ca si Leul din Iuda (vezi Apocalipsa 5:5) e acuma mort, cum mai putem avea noi speranta in El si in ajutorul Lui?

Foarte trist ca Pastorul nostru cel bun a murit!

-Dar Isus traieste! -

Biblia ne aduce vestea ce-a buna si imbucuratoare: « Dumnezeul pacii, care prin sangele legamantului celui vesnic, a sculat din morti pe Domnul nostru Isus, marele Pastor al oilor »

Isus Pastorul cel bun a inviat din morti prin puterea lui Dumnezeu si invierea Domnului este in Biblie prezentata ca o dovada clara a puterii lui Dumnezeu (vezi 1. Corinteni 6:14).

Promitatorul nostru Pastor, Protector si Conducator Isus, traieste! Imparatul Isus traieste! Domnul a inviat din morti! Adevarat ca a inviat! Amin!

Dupa cum vedem Isus nu e numai un Pastor iubitor ci e si un Pastor puternic « Toata puterea mi-a fost data in cer si pe pamant » (vezi Ev. dupa Matei 28:18). Asa de puternic e El, ca a biruit chiar si moartea. Unde iti este puterea moarte? Unde iti este boldul moarte? . Biblia ne spune ca nu era cu putinta ca Isus Domnul vietii, Pastorul nostru, sa fie tinut in mormant de moarte (vezi Faptele Apostolilor 2:24).

Isus spune: « Eu sunt Învierea şi Viaţa. Cine crede în Mine, chiar dacă ar fi murit, va trăi. Şi oricine trăieşte şi crede în Mine nu va muri niciodată. Crezi lucrul acesta? » (vezi Ev. dupa Ioan 11:25-26)

Si Isus s-a aratat multor oameni dupa invierea Lui, pentru ca oamenii sa creada in El, in Fiul si trimesul  lui Dumnezeu Tatal pentru noi oamenii. In Faptele Apostolilor 10:40 gasim scris: « Dar Dumnezeu L-a inviat a treia zi, si a ingaduit sa se arate ».

In Efeseni 1:20 gasim scris mai departe ca Isus dupa invierea si dupa inaltarea Sa la cer a fost pus sa sada la dreapta Tatalui Sau in locurile ceresti.

Asadar Pastorul nostru cel bun Isus traieste. El este acuma in cer si sta la dreapta Tatalui Ceresc, un loc de cinste dupa ce a implinit voia Tatalui Sau aici pe pamant.

Dar noi tot aici pe pamant sintem, iar Isus e in cer. Cum poate sa ne ajute Isus din cer?

-Duhul Sfant, mangaietorul si sprijinitorul nostru-

Pe cand inca era Isus aici pe pamant, le spunea El ucenicilor, ca va merge la Tatal Sau inapoi, si i-a mangaiat pe ucenici si ne mangaie si pe noi azi, pe noi oile lui din staulul lui, cu urmatoarele cuvinte: « Nu va voi lasa orfani, Ma voi intoarce la voi » (vezi Ev. dupa Ioan 14:18). Dar pana se va intoarce Isus, Pastorul cel bun la noi, ne-a mai promis El: « Si voi ruga pe Tatal, si El va va da un alt mangaietor, care sa ramana cu voi in veac; si anume Duhul adevarului » (vezi Ev. dupa Ioan 14:16-17). Duhul Sfant al lui Dumnezeu, e Cel ce de la inceput lucreaza in noi, de cand am auzit Cuvantul lui Dumnezeu si care a lucrat la intelegerea, primirea si rodirea Cuvantului lui Dumnezeu in inimile noastre si la acceptarea lui Isus ca si mantuitorul nostru personal. Si astazi Duhul Sfant locuieste mai departe in noi si lucreaza prin si pentru noi, toata viata noastra.

Duhul Sfant al lui Dumnezeu e sprijinitorul nostru, care ne ajuta sa credem mai departe in Pastorul nostru cel bun, sa auzim si sa intelegem vocea Pastorului, sa-L urmam si sa ramanem in turma Lui, in deplina siguranta sub cea mai buna protectie pentru viata aceasta.

Iar Isus, Pastorul nostru cel bun nu sade pur si simplu in mod nepasator in cer la dreapta Tatalui ceresc, ci Isus mijloceste pentru noi (vezi 1. Ioan 2:1) si ii aminteste Tatalui mereu de faptul ca El si-a dat sangele si viata pentru noi.

-Pentru viata aceasta-

Pentru viata aceasta nu ma tem de nici un rau, chiar nici de spaima virusului Corona, pentru ca Tu Isus Pastorul meu cel bun, esti cu mine (vezi Psalmul 23:4).

-Pentru viata de dupa moarte/ Isus vine iarasi-

Si pentru viata de dupa moarte, Isus Pastorul cel bun v-a veni in mod personal iarasi si noi oile Lui vom fi cu El pentru totdeauna incoronati in Slava (vezi 1. Petru 5:4).

Si chiar daca v-a trebui sa mor, nu voi fi mort, ci voi trai cu Isus in vesnicie. Pastorul cel bun are ca prioritate principala « viata » (vezi Ev. dupa Ioan 10:10) « Eu am venit ca oile sa aiba viata, si s-o aiba din belsug ». Viata, viata din belsug! Dar si viata vesnica! « Eu le dau viata vesnica, in veac nu vor pieri, si nimeni nu le va smulge din mana mea » (vezi Ev. dupa Ioan 10:28). Nu e minunat lucrul acesta?

-Isus cheama toti oamenii la pocainta si la Sine-

Dupa cum am vazut deja, Isus vrea sa aiba in dragostea Lui o turma mare de oi si El e destul de puternic si tare sa poata sa aiba grija de turma Lui in orice vreme.

« Dumnezeu nu ţine seama de vremurile de neştiinţă şi porunceşte acum tuturor oamenilor de pretutindeni să se pocăiască, pentru că a rânduit o zi în care va judeca lumea după dreptate, prin Omul pe care L-a rânduit pentru aceasta şi despre care a dat tuturor oamenilor o dovadă netăgăduită prin faptul că L-a înviat din morţi » (vezi Faptele Apostolilor 17:30-31).

« Veniti la mine toti cei truditi si impovarati, si Eu va voi da odihna » (vezi Ev. dupa Matei 11:28)

Daca Isus Hristos, Fiul lui Dumnezeu, bunul Pastor al oilor, este si Pastorul tau, atunci nu te temi de nici o boala, de nici un virus, nu te temi de somaj, de nici o catastrofa, nu te temi deloc de nici un rau si nici macar de inspaimantatoarea si cruda moarte nu te temi. Si tu te culci si adormi in pace caci Domnul Isus, Pastorul tau cel bun e cu tine (vezi Psalmul 23 si Psalmul 4:9).

Toate aceste lucruri le face Dumnezeu pentru noi in orice vreme, atunci cand ne incredem in El, si daca in viata noastra il recunoastem pe El si vocea Lui si cautam sa-L cunoastem tot mai mult!

Dumnezeu sa te binecuvanteze!

 

Amin!



Până în acest moment nu au fost adăugate comentarii.
Statistici
  • Vizualizări: 1725
  • Export PDF: 1
  • Gramatical corect
  • Fără diacritice
  • Conținut complet
Opțiuni