„...mintea sănătoasă...”
Autor: Lorena Timișag  |  Album: Devoțional  |  Tematica: Diverse
Resursa adaugata de lorena97 in 07/10/2017
    12345678910 7/10 X
Media 7 din 3 voturi
Referințe

     Omul a fost creeat după chipul și asemănarea lui Dumnezeu. Caracterul Lui nobil a fost întipărit în făptura mâinilor Sale. Această perfecțiune n-a ținut prea mult deoarece au început să apară primele „defecțiuni umane”.

Dumnezeu constată că gândurile din inima ( mintea) omului și-au schimbat direcția - nu mai funcționau pe verticală - ci erau îndreptate în fiecare în zi numai spre rău.

Când a făcut Dumnezeu „starea națiunii” rezultatul a fost dramatic: pământul era stricat, pentru că orce făptură își stricase calea pe pământ.

Gândurile omului  nu mai erau  compatibile cu gândurile lui Dumnezeu, încât El a fost determinat să afirme:

„Cât de departe sunt cerurile față de pământ, atât de departe sunt gândurile voastre, față de gândurile Mele” (Isaia 55/9)

Responsabilă de această decădere era mintea - „furnizorul” tuturor gândurilor.

Da. Mintea este o „fabrică” de gânduri. Este greșită învățătura că gândurile vin din afară, ci invers...   Însuși Domnul Isus spunea: „Din inimă (minte) ies gândurile rele... ” - dar și cele bune.

Și dacă gândurile sunt rele sau stricate, aceasta înseamnă că numai o inimă bolnavă produce așa ceva... Totul depinde de minte.

Tocmai de aceea Pavel vorbește despre nevoia de înnoire a minții pentru a ajunge la starea inițială.

Și să vă înnoiți în duhul minții voastre”.

În aceste condiții este imposibil să mai trăiesti în deșertăciunea gândurilor ca păgânii, având mintea întunecată, străini de viața lui Dumnezeu. O minte  înnoită este o minte sănătoasă care se  va gândi la lucrurile de sus - nu la cele de pe pământ - lucrurile firii pământești. (Rom. 8/5). O minte înnoită este una vindecată (sănătoasă) și ea se trezește datorită înștiințărilor una bolnavă nici într-un caz.

Cea mai bună dovadă că o minte este sănătoasă este atunci cand gândirea este sănătoasă...

Domnul Isus spunea: „Ochiul (judecata, gândirea) este lumina trupului. Dacă ochiul este rău tot trupul va fi plin de întuneric.”

David s-a rugat: „Doamne cercetează-mi inima si cunoaște-mi gândurile... ”

Gândurile spun totul despre sănătatea minții. Teama lui Pavel constă în faptul că exista pericolul ca gândurile  creștinilor să se strice de la curăția lui  Hristos.

De ce este atât de important ca mintea să fie sănătoasă?                                                                             Deoarece în ea este încorporat duhul omului care raționează, judecă, gândește, decide, alege între bine si rău.

Și tot în minte este încorporat și sufletul care deține toate sentimentele ce ne înfrumusețează viața.

Fără suflet omul ar fi cel mai inteligent robot.

Cu ajutorul sufletului iubești, sau poate urăști, râzi sau plângi, te bucuri sau ești întristat, ești fericit sau nefericit. Totul depinde de starea sufletului...

Mintea este ochiul inimii deschis spre Dumnezeu. Pavel constată însă că acest ochi a fost „orbit” de dumnezeul acestui veac. Să nu uităm ca mintea este ținta tuturor atacurilor demonice. Tocmai de aceea această „ușă” trebuie deschisă și închisă în funcție de cine vrea să intre pe ea. Folosește întâi „vizorul” și asigură-te cine vrea să intre și apoi deschide...

Domnul Isus spunea: „Eu sta la ușă și bat... ”

Diavolul însă intră abuziv. El dă târcoale și caută să intre fără acceptul nostru, iar finalul să fie un dezastru.

Cain, păcatul pândește la ușă dar tu să-l stăpânești”.

Profitând de ignorarea avertismentului, „păcatul” a intrat în mintea lui Cain. Și dacă s-ar fi oprit la nivel de duh, ar fi fost altfel, dar păcatul a trecut în compartimentul sufletului si i-a schimbat sentimentele de dragoste frățești în resentimente de ură iar sfârșitul a fost tragic.

Păcatul odată intrat trebuie imediat mărturisit si evacuat, deoarece prin persistență el îmbolnăvește mintea.

Dumnezeu te vrea „sănătos”. El vrea să ai o minte sănătoasă.

Lucru acesta se va întâmpla când mintea ta va fi locuința înțelepciunii lui Dumnezeu (Prov. 8/12).

În aceste condiții „comori de preț” sunt în locuința celui înțelept. Dar cel fără minte le risipește. (Prov. 21/20).

Cuvintele pe care tocmai le-ai citit sunt „cuvintele credinței și ale bunei învățături” (1Tim. 4/5) ce pot să trezească.

O minte sănătoasă...

Până în acest moment nu au fost adăugate comentarii.
Statistici
  • Vizualizări: 2128
  • Export PDF: 4
  • Favorită: 1
  • Gramatical 1
  • adriantimisag  Corect

    Gramatical 1 0
  • Cu diacritice
  • Conținut complet
Opțiuni